icon

Co je rozmazlování dětí ve vaší rodině?

hani_na
19. bře 2022

Co je pro vás rozmazlování dětí? Jedna moje kamarádka svou prvorozenou dceru skoro nechovala a nemazlila, aby prý nebyla rozmazlená. Pro mě je to třeba stav, kdy dítě nemá hranice a vládne celé rodině. Taky jsem slyšela názor, že rozmazlování je kupování úplně všeho, co dítě chce. Co je to pro vás?

Strana
z2
tasimia
19. bře 2022

@hani_na z pohledu mé jedné kamarádky je rozmazlená moje malá, protože ji nenechám plakat, mám upotrebeny být jejím potřebám - to je když vařím leze do prvních dvou šuplíku a podává mi vařečky, když vytáhne prádlo z koše, neřeším poskládáme ho znova, může si vlézt do spajzky a má tam koš kde má jablka, hrozno co má ráda.
Tím ji prý rozmazluji a nenastavuji hranice - kamarádka to řeší tim, že malou když vaří neustále pláca po rukách, protože jí vytahuje vařečky, přitom si neuvědomuje, ze to po ní opakuje a dělá co ona, chce jí pomáhat.
Moje malá vysypala mouku - dostala vysavač, lopatku a uklidila si to. Od kamarádky malá za vysypanou strouhanku dostala po dupe.
Nenechám ji vyrvat v postýlce, neuznávam dítě, které se ubreci ke spánku. A tohle bere moje jedna kamarádka za rozmazlování.

neomenia
19. bře 2022

Rozmazlit mininko nelze, tvoje kamoska ma teda tvrdy a nematersky pristup, ktery muze byt velmi škodlivý. Rozmazlování je pro mě plnit u starších dětí každé materiální přání bez rozmyslu anechat deti rozhodovat o všem - jako respekrujici výchova je hezka věc, ale ocaď pocaď, rodič má být prostě autorita.

klokanka31
19. bře 2022

@hani_na Jak píše
@tasimia to samé si myslí moje rodiče, že malou rozmazluju jen proto že ji nenechám vyplakat, že si ji beru do náruče, že si může vytahat věci, které si ale po sobě umí uklidit...
Pro někoho rozmazlování, pro mě je to normální,dávám jí lásku a dávám jí možnost aby poznávala svět. Nesnáším styl výchovy že dítě za všechno buzerovat,vše mu zakazovat,studený odchov...

pampeliska1313
19. bře 2022

Když už dítě vnímá, je třeba školní věk a něco si vydupává a rodič vždycky povolí, aby byl klid. To si myslím je rozmazlování. Ale jako to, že dítě utisim, ze se s nim mazlim, pusinkuju a mám kontakt, to rozmazlovani není. Vždycky si pak říkám jak vypadá vztah toho člověka co tohle vidí jako špatnou věc - on přece taky nechce aby mu partner upiral city

klokanka31
19. bře 2022

@pampeliska1313 Podle mě tihle lidi jsou citově chladní tak ani sami nechtějí city od ostatních...

pampeliska1313
19. bře 2022

@klokanka31 já zas mám v okolí kamarádku co vidí společný spaní jako rozmazlovaní, to ze utisim dítě je taky rozmazlovani a pak řeší ze ji přítel nepřinese kytku, nebo ze chybí romantika ve vztahu atd atd, takže určitě jak kdo. Ale je pravda ze ona sama nedává emoce moc najevo a spis čeká, ze je dostane “jen tak”

klokanka31
19. bře 2022

@pampeliska1313 Moje máma u všeho co dělám já tak vidí jako rozmazlování, neuznává ani uspávání dítěte atd. Ale je zvláštní že ona "rozmazlovat" může. A jinak její city k ostatním nic moc, mýho tátu vždycky akorát sjede že jí chce dát pusu,že na ni vůbec sáhne,že jí dá kytku...a celý život se chlubí tím že nějaký city a láska jsou kravina. A nebo že to prostě nikdy nezažila jaký to je někoho milovat. Že má ráda jen sebe. Si myslím že tihle lidi ve skutečnosti mají smutný život.

izz76
19. bře 2022

@hani_na Tvoje kamarádka je chladná osoba, bez citů. Neumím si představit nemazlit svoje děti, kazdy si pod pojmem rozmazlovani představuje asi něco jiného. Já na rozmazlovani nevidím špatného, svoje děti rozmazluju, mě zase rozmazluje manzel😄 Samozřejmě pokud si někdo pod pojmem rozmazleny představí neprispusobive dite, které chce vše podle sebe, tak to je špatně, ale to už se bavíme o těch dětech 3r a více.

hani_na
autor
19. bře 2022

Je zajímavé, že ta moje kamarádka má to samé - stežuje si, že manžela musí prosit o nějaký projev citů, že k MDŽ nedonesl kytku. Jinak uspávání dítěte je podle ní také rozmazlování a jsem otrok. Když k nim přijdu, její dcera se se mnou hned přijde pomazlit, to by mě jako mámu mrzelo. Teď přišla s tím, že nezvládá doma dvě děti, když je starší nemocná, tak bude chodit do školky i o prázdninách ačkoli je s mladší doma na rodičovské. Asi jsem se neuhlídala a zatvářila se překvapeně, no spustila se lavina argumentů. Každý to má nějak a třeba to já dělám blbě, že se s malým mazlím co to jde...

klokanka31
19. bře 2022

@hani_na Právě ty to děláš správně. Na tebe bude mít malý hezký vzpomínky a bude se rád vracet, zatímco si myslím že děti tvé kamarádky při první možnosti zdrhnou z domova.

cikitkapb
19. bře 2022

Láskou nejde rozmazlit. Tím, že dceru nechovala, nemazlila z ní vychovává tak maximálně jedince, který bude pořád toužit po lásce a kontaktu, nebo naopak bude chladná, bez emocí… Ale to záleží i na zbytku výchovy a chování matky k dceři. 🤷🏻‍♀️ Pro mě jsou rozmazlený děti takový, který neuznávají potřeby, hranice, a prostor ostatních. Děti, u kterých vždy musí být po jejich.

tasimia
19. bře 2022

@pampeliska1313 to jsem taky slyšela.. 🤣 malá s námi spí, spát bude i klidně do osmi let. Když chceme romantiku, čas si vždy najdeme.

tasimia
19. bře 2022

@hani_na no ja bych bulela, kdyby se moje dítě chodilo mazlit někam jinam.
A přesně tohle nechápu, od chlapa ten cit chtějí najevo, ale dětem ho dát neumí.

hani_na
autor
19. bře 2022

@klokanka31 Třeba s tím mazlením jsem úplně ok, má to tak i manžel a vlastně si náklonost umíme projevovat doma všichni. Jsou věci, na které jsem tvrdá - televize, do osmi v posteli a pak už jen čtení a pak jsem taky měkká nebo spíš to vychází z toho, že mám sama ráda svobodu - venku jdeme, kam chce on, když se půl hodiny rýpe klackem v zemi, tak ať se rýpe, vyválí se v kaluži, tak nekřičim a jdem se domu převlíknout. Když jdem na kroužek, k doktorovi nebo na něco domluveného, tak to se prostě jde, ale jinak to nechávám plynout. Čtu si články o výchově, zaplatila jsem si Nevýchovu, teď jsem byla na Vlaďce Bartákový a moudrá z toho kolikrát nejsem, ale já asi budu celej život taková, že budu chtít od sebe víc. Asi proto mi přístup - nebudu ji chovat, bude rozmazlená připadá jako strašně pohodlné řešení, no. Asi je to blbý říct, ale už si s tou kamarádkou nemám moc o čem pokecat i mimo téma mateřství, jak děti rostou, jdem každá jinam a nechápem se. Ale kdo jde vlastně správně je prostě otázka, no.

tahejhula
19. bře 2022

Pojem rozmazlování je celý nijaký, vnímán pejorativně a v tomto smyslu bych musela říci, že vídám především značné množství rozmazlených dospělých.

meganx
19. bře 2022

Každý ať vychovává jak chce🤷‍♀️Neznám vás, ale nemyslím si, že by tvoje kamaradka nikdy děti nepomazlila

lenerka1
19. bře 2022

Pokud fyzický kontakt rozmazluje, tak mám dvě totálně rozmazlené děti a jsem za to ráda 🙂 Termín rozmazlený bych asi nikdy nepoužila, nevím, co by měl obsahovat, mě spíš evokuje přesycený láskou a mazlením..ale jde to vůbec? Hodně dětí nemá rodiči dány hranice v různých oblastech, nebo je má jinak nastavené než my, ale neodvažuju se hodnotit, co je správné, každý ať si to dělá tak, jak to jemu vyhovuje a je v tom spokojený.

cuuza
19. bře 2022

Rozmazlené dítě je takové, které nemusí nic a může všechno. Myšleno tak, že udělá nepořádek -> podílí se na úklidu atd...
Jestli je dítě uspáváno pohádkou nebo zavřenýma dveřma není o rozmazlenosti to je o přístupu, někdo to dělá tak a někdo jinak...

klokanka31
19. bře 2022

@tahejhula Přitom v dětství jsme rozmazlovaní nebyli (aspoň většina)

klokanka31
19. bře 2022

@meganx Proč si myslíš? Jsou tací lidé co to prostě nedělají.

milu_ji
19. bře 2022

@hani_na jak uz psali nekteri vyse, laskou dite nerozmazlis. Rozmazlis ho tim, ze mu budes nedostatek pozornosti kompenzovat kupovanim vseho na co si ukaze. Bude mit projev lasky spojeny s kupovanim novych veci, bude chtit vic a drazsi, nebude si toho ani umet vazit.
A plus samozrejme kdyz nebude vedene k zadne zodpovednosti a nebude mit zadne povinnosti.

michaela_2
19. bře 2022

@meganx přesně tak 😉

kafr
19. bře 2022

@lenerka1 já jsem se v tomto kontextu setkala s výrazy: rozpásaný a rozežraný (ne ve vztahu k jídlu, ale v chování, nic mu není dost)

xxx3d
19. bře 2022

rozmazlování - za mě bych to shrnula do věty - všeho moc škodí

žádné hranice, mantinely
když se dítě nemusí snažit, dostane na co ukáže, nemusí nic, to je cesta do pekla, pro něj i jeho okolí

lenerka1
19. bře 2022

@kafr Jo to jo, chápu, v jakém kontextu to lidé běžně používají, spíš jsem tím chtěla odpovědět tazatelce, že pro mě je to termín významově prázdný a nepoužila bych ho. Jen ze samotného základu slova v kontextu dnešních vědomostí mi prostě nedává smysl. Koukla jsem do slovníku a prý znamená: mazlením pokazit, shovívavým jednáním, zvláštní pozorností zhýčkat. Zkusím pohledat i vývoj slova v čase.

levandule_k
19. bře 2022

@hani_na Asi by mě nebavilo se kamarádit s někým, před kým se musím názorově hlídat, protože mu můj postoj není recht.

Rozmazlené dítě, je pro dítě, které nemá hranice, ničeho si neváží, je mu totálně umetána cestička, nikdy nic nemusí, vše si vybrečí. Má milion hraček se kterými si nehraje.

Hodně doteků, mazlení, pusinek, obětí, považuji za normální, ne za rozmazlování v negativním slova smyslu. Mně je bližší přístup, kdy se s tím dítětem člověk domluví, nechá ho chvíli žít, dovolí mu kramařit po šuplíkách.

kafr
19. bře 2022

@lenerka1 jj, chápu, jen jsem dodala synonyma

Ad "kramaření v šuplíkách" : moc dobře si pamatuju, jak jsem si jako malá hrála pod kuchyňským stolem na stánek se zmrzlinou s tvořítkama na včelí úly (to cukroví), mamce se to nelíbilo a dostala jsem vynadáno. Když jsem byla těhotná, rekonstruovali jsme částečně kuchyň a já ukládala věci do šuplíku tak, aby v těch dolních bylo kuchyňské náčiní "na hraní" (vykrajovátka, válečky, metličky,... Všechno co se dobře kramaří a žužle 👍😍

meganx
20. bře 2022

@klokanka31 protože známe pohled jen z jedné strany. Připomíná mi to diskuzi, kdy zakladatelka probírala kamarádku, že se nevěnuje dítěti. Samozřejmě, že se ji nevěnuje, když si chce zrovna popovídat s kamarádkou. To je jen příklad 😉 Když nějaká kamaradka probírá něčí výchovu, tak říkám “a co? Když se to nedotýká mého dítěte, je mi to fuk”

ferda90
20. bře 2022

@hani_na Ahoj, já Teda beru rozmazlování třeba to, když dítěti rodič kupuje bez rozmyslu vše na co si ukáže. Prostě má všechno, ničeho si pak neváží. Každý to ale asi vnímá trochu jinak. Jako dítě a i teď jako dospělá mám kolem sebe ať tehda děti nebo i dospělé, kteří jsou asi dle mě rozmazlení, protože mají všechno a když to někdo nemá, tak se na něj dívají blbě.
A taky jak se tu už píše, rozmazlování je taky podle mě to, že dítě může všechno a nemusí nic.

tahejhula
20. bře 2022

Ale jinak, já mám zejména to nejmladší dítě podle mnohých rozmazlené. Protože se pere, pokud mu mají brát krev, nebo píchnout injekci. Velmi účelně se brání a křičí. Protože hledám cesty, jak mu ulevit, klidně nějakou medikací. Kdekdo už mi řekl, že ho mám seřezat, zfackovat, zakleknout, zalehnout... Podle nich to je parchant a já přeháním. A každý z nich ví, co má kluk za sebou. Proto jsem v hodnoceních opatrná, do člověka nevidíš a nevíš, co má za sebou, proč jsou věci takto.

Strana
z2