icon

Čtyři děti. Jak to zvládáte?

monika3456
5. srp 2020

Holky, jak to zvládáte? Máte paní na uklid a na hlídání? Dá se vše zvládnout?

Strana
z3
bombat
6. srp 2020

@rnika Přesně. Já bych to taky pociťovala jako hrozné narušení svého soukromí. Ale to je asi hodně o nátuře a vy s manželem budete asi taky dost svobodomyslní lidé, co jsem se tak dovtípila.

monika3456
autor
6. srp 2020

@bombat to asi ano. My máme standard asi někde jinde. To je milé, že mě chcete povzbudit 😉 my ženský zvládnem vše, ale proč si to neusnadnit. Chodím na vlasy 1x za tři měsíce, pak na kosmetiku, chodím cvičit, vzdělávam se. Horko těžko to zvládam se třema. Navíc, myslím, že i partnersky vztah zaslouží péči také.

bombat
6. srp 2020

@monika3456 No tak to je jasné, to máme úplně jiné standardy, už to chápu 😀.

monika3456
autor
6. srp 2020

@bombat já "naivně" myslela, že neotěhotním tak rychle a že se na to přípravím. Popravdě i manžel je v "šoku"
Z toho mám taky šílenej strach, že s mimi něco bude a pak to bude v pr...i.

bombat
6. srp 2020

@monika3456 A to jsou všechny ty čtyři děti vaše společné nebo jsou některé z nějakých předchozích vztahů?

bemo
6. srp 2020

My máme 5 dětí a nějak to zvládáme. Manžel hodně cestuje a má náročnější povolání, časově, tak je toho nejvíc na mě, ale to je asi všude. Nejstarší dcera má 11 a syn má 9, tak ti už doma prostě dělat musí, my jsme také museli. Mají na starost myčku, své prádlo a když se dělá něco hromadně, úklid zahrady, dělání zavařenin, tad. Jednou týdně nás navštěvuje babička, ale to je spíš tak na pokec, než že bych jí jako vrzla 5 dětí a ona si je někam vzala, tak to fakt ne. Náročnější to jistě je, ale to člověku tak nějak nepřijde, když už v tom je. Takže za mě se to zvládnout dá.

alexandra1625
Autor odpověď smazal
somalicats
6. srp 2020

@monika3456 Ono je to o nastavení rodiny. Já i manžel neradi utrácíme, ty peníze radši věnujeme na výlety s dětmi, nicméně kdyby šlo do tuhého, tak tu paní na úklid taky najdu a zaplatím. U nás teda manžel pomáhá hodně s úklidem, i když třeba jeho vytírání není tak dokonalé, jako to moje, ale udělá to a to je pro mě to hlavní. Totéž s vařením, když je potřeba, vaří manžel. A když já musím do práce, manžel hlídá, má většinu týdne home office. Pokud bychom byli oba od rána do večera v práci, tak si někoho na úklid najdu taky.

monika3456
autor
6. srp 2020

@bombat ano, všechny děti jsou společné 😉

bombat
6. srp 2020

@monika3456 Jestli obden vysáváš a vaříš (inu proč nevařit obden), denně pereš, k tomu všechny ty kosmetiky, kadeřnice, hobby, vlasy, řasy, cvičení a vzdělávání se a ještě k tomu máš manžela, který je tak náročný na čas a pozornost i po více než patnácti společných letech... pak se divím, že to stíháš s těmi třemi dětmi a nechápu nač ses tu vůbec - k tomu tak vágně - ptala. Měla jsi do dotazu rovnou uvést, že nejsi navzdory čtvrtému těhotenství žádná socka a že je Tvůj životní standard vysoko nad průměrem běžných matek více dětí a mohla jsi být rovnou ujištěna a ujišťována, že tohle prostě bez spousty prachů a spousty zaplacených služeb nejde 😀 😉 .

monika3456
autor
6. srp 2020

@bombat nevím, nepocituji, že bych byla nad standardem běžných matek, to asi ty máš nějaký komplex v životě. Ženy o sebe vždy pečovaly a mělo by to tak i zůstat. Je smutné, když vidím kolem sebe tolik zanedbaných žen(matek), které už ani neví, co je hřeben.

mimco
6. srp 2020

@bombat naprosto absurdní a neslušná reakce z vaší strany, je z ní cítit zášť....

mimco
6. srp 2020

@monika3456 za mě k tomu přistupujete suprově, být matka přece neznamená přestat být ženskou!
Taky nehodlám být umaštěná v teplákách a s šedinami, proč? Protože mám děti?
A paní na úklid? Taky o ni přemýšlím, není na tom nic špatného. Nebylo by fajn mít víc času pro sebe a rodinu a nepadat na držku?

somalicats
6. srp 2020

@monika3456
@mimco
Jenže to, zda o sebe ženská pečuje nebo ne, není postavené na počtu dětí. Některé to nezvládají ani s jedním dítětem, některé to zvládnou i s pěti dětmi. Zakladatelka má dvě děti už ve věku, kdy zrovna s tím úklidem můžou dost pomoct, a nevidím v tom žádné posluhování, je naprosto normální, když se o péči o domácnost dělí všichni členové rodiny. Děti si odnesou do života to, že je normální se o domácnost starat. A tohle nevylučuje ani situaci, kdy si rodina například najme firmu na větší úklid domu jednou za čas, nebo paní na týdenní úklid, ale běžné udržování pořádku snad zvládneme všichni. Ještě tak to beru ve chvíli, kdy jsou ty děti fakt malé, ale od cca šesti sedmi let už by měly zvládnout třeba utřít nádobí/vyklidit myčku, prostřít stůl nebo si po sobě uklidit špinavé prádlo do koše. Mimochodem i moje čtyřletá už automaticky bere utěrku, když třeba vylije pití - už ví, že tohle se uklízí a že to všechno nedělá automaticky máma. Jsou to drobnosti, ale v součtu to ohromně uleví - já si třeba dám alespoň 1x týdně vanu, nechci u toho nikoho mít, prostě relax ve vaně s knížkou - a ano, stíhám. Stejně tak stíhám jít ke kadeřníkovi nebo si koupit něco nového na sebe. A nepadám pak každý večer na hubu.

tali85
6. srp 2020

@monika3456 😀 to víš, to je ta virtuální realita

rnika
6. srp 2020

@somalicats Relaxuju úplně stejně 😉🙂 Horká voda, kniha a dveře zavřený na hodinu minimálně 😀

tali85
6. srp 2020

@monika3456 některé ženy jsou opravdu výkonné dosti. Protože kromě všech těch jmenovaných činností, co zvládají, ještě zvládají jít do sporu na diskuzních fórech - dle mého zbytečně, já zase v diskuzích tak aktivní nebývám a vesměs si rozmyslím, kam přispívat, ale že by to mohlo narážkami končit i v této diskuzi, jsem nečekala, začátek vypadal celkem neškodný. Tak to jdu číst raději pohádky před spaním a uklízet kuchyň, ať tady neplýtvám zbytečnou energií a časem. 😀

bombat
6. srp 2020

Z mé strany je to prostě pouhý sarkasmus. Ostatně to o tom hřebenu od zakladatelky je nejspíš sarkasmus taky, nebo ne?

A ano, pochopily jste to asi dobře - mě to prostě nepřipadá moc vkusné ze strany zakladatelky. Je to jako bych já svolala matky šesti dětí (jsou tu takové) s jednoduchou otázkou, jak zvládají, načež bych po všech těch upřímných odpovědích těch obětavých žen všechny poučila o tom, že myslím "úplně jiné" zvládání, na které ovšem ony zřejmě ve své prostotě ani neaspirují (třeba věnovat se manželovi nebo něco péci - no fakt!) a k tomu si ještě nechci poškodit draze pěstěné nehty.
Komplex nemám, dokonce i hřeben ještě znám. 😉

monika3456
autor
6. srp 2020

@bombat hele, evidentně máš problém. Chtěla jsem programy, rady, atd...To, že ty jsi v životě nespokojená a nevylezeš z lesa, neznamená, že ti, co žijí jinak musí být povrchní. Děti vedeme k samostatnosti, domací práce mají, ale nebudu si z nich dělat služebnictvo, protože jsem si "nasekala" čtyři děti.

monika3456
autor
6. srp 2020

@mimco moc děkuju za zastání. Taky by mě nenapadlo, že se diskuze takhle zvrtne 😉každý to má jinak. Tady jsou super matky a sexbomby v jednom a pak my ostatní, kteří potřebují někdy pomoct 🙂

llluckaaa
6. srp 2020

Já tedy nemám 4, jen 3, ale proti 4 to už podle mě takový rozdíl nebude 😉 Určitě to zvládneš, zvládla bys to i bez paní na úklid a na občasné hlídání, ale s ní to bude určitě příjemnější a pohodlnější 🙂 Mně se líbí, že nechceš s příchodem dalšího dítěte zanedbávat sebe, ostatní děti nebo manžela. Pokud na pomocnici máte, tak ji ber.

hermanecka
6. srp 2020

@juliemichal jeste pujdete do 5ditka?jsem myslela,ze holcicku uz jen jako vnucka🙂

zuzineckah
6. srp 2020

@bombat ty jsi teda exemplář... že sdílíš jiné priority neznamená, že si něco víc, nebo lepší člověk😉

llluckaaa
7. srp 2020

@bombat Je zvláštní, že jsem zatím potkala jen imaginární internetové ženy, které jsou šťastné tím, že jejich život naplňuje péče o děti, muže a domácnost, a nic dalšího ke spokojenému životu nepotřebují. Všechny matky, se kterými jsem mluvila v reálu, touží po čase pro sebe, který věnují čtení, cvičení, kosmetice, kadeřnici nebo kamarádkám. Dost z nich má problém si tento čas najít, protože upřednostňují ostatní členy domácnosti a jejich potřeby, zatímco na sebe kašlou, mívají výčitky svědomí, že taky občas chtějí, aby byly jejich potřeby byly na prvním místě, že nesplňují internetový ideál dokonalé matky, jsou unavené a otrávené.

monika3456
autor
7. srp 2020

@bombat pokud na to finančně nemám, tak si děti nedělám. Má kamarádka je ze čtyř sourozenců a můžu ti říct, že si z ní rodiče udělali chůvu a služku, z ní a druhé nejstarší. Nenáviděla je, neměla dětství, soukromý nic....jen pomoc doma a o sourozence. Moc chtěla na intr, aby vypadla z baráku, ale neměli peníze ani na tohle.
Ps: na nehty nechodím, své mám pěkné 😉 a zvládnu i péči o zahradu 🙂😉🌷😘

orchidis
7. srp 2020

@monika3456 Nestačím se smát, fakt. Kašli na ty chudinky, závidí, to je celé 🙂. Já si ten generální úklid dělám hrozně ráda sama, pečlivě, v klidu, je to pro mě relax, jenže než konečně vytřu (máme parkety), je třeba to samozřejmě vše uklidit, vyřešit prach, do toho dělám prádlo a prostě na to potřebuju klid a nerušený časový úsek. Děti mají i povinnosti (myčka, úklid pokoje, práce v zahradě), ale pokud jsi teď těhotná a nemáš na celkovej úklid klid, je uklízečka nejlepší řešení. A přesně jak píšeš, je to tu samá superžena, co to má v paži, ale tak blbá, abych jim to sežrala samozřejmě nejsem 🙂. Co vím z reality, tak ty, co se na netu často nejvíc cachají, hnijou v 1kk a mají děti zanedbaný a závislý na pc.
Takže hodnoty: manželství, děti, péče o sebe a své duševní zdraví a co není v týhle svatý trojici a nestíhám to navíc, na to prdím, nebo si to zaplatím 🙂.

mimco
7. srp 2020

@orchidis amen!
PS: vidím to naprosto stejně👍

somalicats
7. srp 2020

@orchidis Já tady teda těch superžen moc nevidím..

bemo
7. srp 2020

Tak jsem sem nakoukala po dvou dnech a nestačím se divit kam se ta normální otázka stočila. Já si myslím, že prostě 4 děti dřina jsou, když se jim chce člověk věnovat a vést je k něčemu a nechce je nechat jen tak ladem,protože jsou prostě 4. A to že o sebe chce pečovat i maminka 4 dětí je úplně v pořádku. Já na sebe kašlala skoro 10 let a pak jsem si řekla a dost. Přeci jsem úplně stejně plnohodnotný člen rodiny a tak jak věnují svůj čas ostatním,měla bych i sama sobě. Výčitky z toho vůbec nemám,naopak. Děti vidí,že je maminka spokojená a to je absolutní základ. A že je někde občas bordel,no to je. A stejně tak věřím,že jsou vážně maminky,kterým ke štěstí stačí prostě ty děti a dům. Mě to stačilo taky nějakou dobu, ale pak už bylo zapotřebí začít myslet i na sebe. A jestli jsem se s dětmi něco naučila, tak to mimo jiné bylo i to, že už fakt nikoho nesoudím. Každý žijeme jinak a srovnávat se fakt není potřeba.

juliemichal
7. srp 2020

@hermanecka možná časem ano 😀 ale jak bude mít nejstarší syn 18 😀 takže to je ještě ve hvězdách 😀 mě v tu dobu bude 37,tak by to ještě šlo ♥

Strana
z3