icon

Dvouleté dítě ve školce

anve77
23. led 2018

Ahoj maminky. Moc ráda bych se zeptala těch maminek, které daly děti do školky jako dvouleťáčky, jak dlouho trvalo, než si děti zvykly na režim, jídlo, spinkání a jak zvládly být bez rodičů? Přemýšlím, že dcerku dám do školky jako dvouletou, ale mám obavy jak si zvykne. Díky všem za názory.

Strana
z5
zazrakysedeji
23. led 2018

@90bobisek90 jinak ja vsechny ucitelky obdivuju i kdyz maji 12 deti...za me maji svatozar...co v zakone vymysli,ze od 2let bude povinnost prijimat je na ukor tech starsich a uplna hloupost.soukrome jsou na to zarizene,ale ve statni leda otravi praci ucitelkam.Tak drzim palce at mate nejlepe zadne dvouletaky

radka8888
23. led 2018

Uz se mi to zase smazalo. Ja si myslim, ze nejsem povinna dat svoje vycepovane dite jako balicek do vzdelavaci instituce. Na zacatku ocekavam, ze si sedneme rekneme si kde co je treba vylepsit, co on nas ocekavaji oni a co my od nich. Dik bohu jsem zazila tri skolky a vsude to fungovalo naprosto bezvadne. Uz veta, ze nejsem schopna naucit dite na zachod. Rozhodne ucitelka ve skolce neni nikdo, kdy by mel nejak posuzovat moji schopnost nebo neschopnost, neni to sber bobriku na cas. Je to pece o deti a kdyz Vam vadi, ze se Vam pet deti po tento, tak to sorry jako delate ve skolce. A abych krome moje pomerne narocne prace byla ve stresu, ze na me ve 15:01 cekate s vyrazem, ze to jsem zase nezvladla, to fakt ne.

anve77
autor
23. led 2018

@verinikki přesně tento názor jsem také slyšela. Najet na celodenní docházku hned, dítko si strašně rychle zvykne a bere to jako fakt. Nemá v tom chaos a zmatek. Jenou se jde do školky, potom dva dny doma a potom zase... mluvíte mi z duše

radka8888
23. led 2018

@verinikki dcera chodila do prvni smisene tridy. Pro ni jako malou jsem v tom videla vyhodu, jak ji ti starsi tahnou, ale v okamziku kdy se dostala mezi nejstarsi pochopila jsem jak je to limitujici. Shodou okolnosti jsme museli zmenit skolku a trida 5-6 letych deti muze uz podnikat fakt zajimave veci a delaji spoustu projektu, coz by ve smisene tride vubec neslo. Takze muj nazor je takovy nejasny, ale spis se ted priklanim k nesmisenym.

anve77
autor
23. led 2018

@zazrakysedeji přesně tak, ony totiž podle mě jsou soukromé školky na tuto situaci připravené.Přizpůsobené na potřeby a situaci rodičů a trhu práce. Personál proškolený, čerpají zkušenosti ze zahraničí, stále vymýšlejí nové metody vzdělávání, nové aktivity, zdokonalují způsoby výuky, klidové režimy apod. Kdežto ve státních je málo personálu, mnohdy krmí uklízečky, kuchařky. Ve státních jedou ve starých kolejích. Ne všude samozřejmě.

90bobisek90
23. led 2018

@radka8888 Těch 5 pokakaných dětí berte s nadhledem. Ale pracovat v MŠ je také náročná práce, bohužel jsme se ale dostali tam, kde jsem nechtěla. Mě nevadí utírat dětem zadečky, pomoct jim s oblékáním, jídlem. Ale školka není hlídárna, tam se vzdělává, což spousta rodičů nebere v potaz. Když Vás vyvedla z míry věta o Vaší schopnosti nebo neschopnosti, mě se zase nelíbil komentář, že učitelky jsou představitelky trpící jejich děti.

verinikki
23. led 2018

@radka8888
Dle Vašich příspěvků soudím, že jste někde natrefila na pěknou kozu učitelku...i takové se najdou🙂
Já sama jsem učila - mám tedy druhý a třetí stupeň, ale i proto to beru spíše z pohledu té většiny.
Na pozornost paní učitelky mají přeci právo všechny děti a opravdu si myslím, že povinností paní učitelky je zajistit dětem program a ne dělat dětem pečovatelku - jasně, že pokud máte v současném stavu třídy jedno nebo dvě děti s plenkou, dá se to zvládnout, ale mít tam takovýchto dětí třeba pět a více.
A také myslím, že stejně jako mají povinnosti učitelky, tak je mají i rodiče - naučit děti jíst, oblíkat se nebo chodit na záchod by mělo být opravdu v jejich kompetenci - nehledě na to, že je tu potřeba pro tyto věci individuální přístup a dle mého prostě maminka🙂

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 no popravdě obličej učitelek když se jim potento 5 dětí bych vidět nechtěla. Už to, že píšete jaký máte na tuto situaci názor mě dost děsí. Myslím, že každá maminka se snaží odbourat plínky, někdo třeba z finančních důvodů a někdo právě kvůli obličejům učitelek v Mš. Ne vždy to jde ze dne na den. A jak některá maminka výše psala při představě, že si pro práci přijdu pro dítko, kde na mě bude neurotická, vyhořelá, vyčerpaná učitelka drmolit cosi o neschopnosti mého dítěte udržet močový měchýř mě dost děsí. Ale předpokládám, že to není všeobecný názor, ale pouze názor jednotlivce....😉 neberte to kriticky, jen mě děsí tyto představy.😉

terezapetrova
23. led 2018

@zazrakysedeji pročítám tuhle diskuzi a napsala jste to přesně je na nic míchání státních a soukromých skolek, jsou soukromé skolky, které dostávají od rodičů sakra dobre školné aby si rodič mohl dovolit posílat dite které ma obcas nehodu napr

alboo
23. led 2018

@anve77 dcera chodila do soukromeho hlidacku od roka a půl na cca 2 dopoledne a naprosto v pohodě. Ale teda plenu neměla. Se vším pomohli. Teď šla ve 3 do státní a katastrofa a to krom oblékání relativně samostatná. Takže platime soukromou a je klid.

terezapetrova
23. led 2018

Čímž neříkám, ze neni dobre pracovat na tom aby dite nehody nemelo

verinikki
23. led 2018

@anve77
Jj, je to fakt lepší a musím si pochválit i to, že jsme pořád ještě s malou více času - čtyři dny doma a tři dny ve školce je fakt ideální-pro mne, že si odpočinu a mám čas na mladší a pro malou, že je v kontaktu s dětmi- proto jsme ji tam i dávali, je společenská a doma jsem ji s kojencem už nestačila🙂

radka8888
23. led 2018

Ja tu praci vubec nesnizuju. Sverujeme Vam nase deti. Ale vadi mi ten povysenecky pristup, ktery proste tady vubec neni a pro me je naprosto nepochopitelny. Skolka potrebuje deti a rodice stejne tak jako rodice a deti skolku. A nedovedu si predstavit, ze kriteriem pro prijeti do skolky ve dvou letech je, ze se dokaze oblict, nakrmit, nepocurat a nejlepe utrit zadek. Jsou to deti a kazde je jine a je treba trochu individualni pristup o rodici to nesvedci vubec nic.

anve77
autor
23. led 2018

@terezapetrova ano, je to tak. Právě, že tu soukromou beru jako řešení jen dočasně. Nejde platit 6500,- cca 4 roky. od tří let pošupajdí do státní za 500,-🙂 školky jsou přeplněné, státní jsou plné buď malými dětmi, které do státní kvůli věku nevezmou a to bývá alternativní řešení, a státní jsou též plné a když se uvolní místo vezmou eventuelně i 2-leté, ale samostatné. Což je trošku smutné. Ale zase přístup státních školek je jedinečný. Oni jsou fakt o krok dopředu

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 No víte, když jsme pořád u těch potento dětí, zkuste si to jen Vy sama představit, že se Vám to stane během deseti minut, máte jen dvě ruce, to se prostě nikdo nebude tvářit šťastně. Ale určitě nebudu rodičům nadávat nebo na ně čekat s kyselým výrazem. My si o všem s rodiči povídáme. A můžu říct, že mám řádně vystudováno, jezdím pravidelně na školení, pracujeme moderními metodami, byli jsme se podívat do školek v zahraničí. Opravdu mi nepřijde, že státní MŠ mají zastaralý systém, to by dnes u inspekce ani neprošlo. Nevím, kde jste to viděla...prostě každá z nás má úplně jinou představu o MŠ, bohužel.

zazrakysedeji
23. led 2018

On neni ani tak problem ve velkych mestech,tam si vyberete skolku podle potreb ditete,ktera je pro nej vhodna,ale je problem v mensich mestech a na vesnicich,kde je jedna skolka.ve tride 28deti max 2 ucitelky a ted prijdou se zakonem,ze musi prijimat od 2let v miste bydliste.kolikrat ve 2letech jsou jeste ve sportaku a po venku chodit neumi,tedy neumi za ruku neujdou co ostatni...Budou brzdit ostatni,ja byt ucitelkou jsem z toho nestastna a taky by me to nebavilo...at si zaplati skolku,ktera je na to pripravena a kde jsou vekove podobne,ale davat 2lete mezi tri lete a ctyr lete do statni je nesmysl. Myslim,ze pani ucitelka mluvi hlavne o teto zkusenosti a nedivim se,ale v tech soukromych maji taky sva pravidla a pokud je vylozene neprizpusobive,tak ho take odmitnou,narusovalo by jim ostatni.i v nasi skolicce neprijimaji vsechny,otukaji se,zkusi,ale kdyz by to vylozene neslo dochazku odlozi az dozraje.

anve77
autor
23. led 2018

@alboo mě se líbí na soukromých, že se opravdu snaží s dětma pracovat individuálně. Každé dítko potřebuje jinou aktivitu, jinou pomůcku. Mají jich dost, nešetří na nich. Každé dítě má i svou, když je potřeba. Myslím např. pro inkluzivní vzdělávání ( postižené dítko ) Nedovedu si představit při vší úctě, že ve státních mají přeplněné třídy smíšené a nějaké hyperaktivní, nebo jinak postižené dítě. Podle mě to prostě ten systém nezvládá

terezapetrova
23. led 2018

@zazrakysedeji ve většině vzkazu ale pravé píšete o státní skolce jak jsem pochopila.. Nebo je to soukromá, kde je 28 deti? Asi chapu, ze v soukromé se ty úplně malé deti testují se starším jsem v pokročilejším veku prolezlá několik soukr školek a nikde ho netestovali max ho treba 1 hod pozorovali tak snad jediné takový test

anve77
autor
23. led 2018

@zazrakysedeji a teď si vemte, že jsou ve školce nějaké děti s postižením..to také musíte popřát učitelkám, žádné dvouleté, žádné postižené, zkrátka žádné jiné dítě, než-li samostatné, poslouchající a spolupracující...vždyť je to hloupost, školky jsou instituce a tam si musí zkrátka poradit. Učitelky jsou vysokoškolsky vzdělané a proškolené. Pokud nezvládají péči o děti musí navýšit stavy o kvalifikovaný personál, toť vše

terezapetrova
23. led 2018

@anve77 pro postižené jsou speciál skolky to bych zas chápala 🙂

zazrakysedeji
23. led 2018

@terezapetrova dekuju,ale ani penize nejsou vse.jde hlavne o deti aby byly spokojene a vylozene se netrapily.Pokud si maminky daji dvouletou verzi rodicovske a tlaci je cas,kvuli tomu ze musi nastoupit,je to taky spatne.ja si dala tri letou a zacla jsem ji pripravovat postupne,myslela jsem ze od zari nastoupim do prace,chtela jsem ji pripravit a ne ji rovnou hodit do velkeho kolektivu.Tim,ze jsem otehotnela mohla do soukrome chodit delsi dobu..2dny v tydnu az ted kdyz uz nemuzu na 4...ale je to kazdeho uvazeni co je pro jejich deti dobre.

radka8888
23. led 2018

@verinikki ja jsem prave narazila na uplne uzasne ucitelky. At uz v cechach, kde nam vzali dceru v 18 mesicich a kde jsme si spolu vzdycky sedli, jak to klape a co jsme udelali my a co oni nebo v nemecku, kde holky nemluvily nemecky a pres to, se v tech tridach hlavne diky ucitelkam perfektne zabehly. Pak znam od kamaradek, jak se boji dite s rymou dovest do skolky, jak je to pro ne obrovsky stres, protoze Pepicek se behem odpoledniho spanku obcas pocura atd. Je mi jasny, ze je to o hodne penezich, ale je mi to lito.

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 Vy jste úplně odbočila. Máme ve školce nemocné dítko, které má asistenta, zvládá se to. Nedělejte z učitelek nějaké primadony, které se nedokáží postarat o děti.

normalnimatka
23. led 2018

chudák dítě, chudák učitelky, chudák ostatní děti.

zazrakysedeji
23. led 2018

@anve77 je pravda,ze v nasi hodne tvori,maji hudebku,tematicke obdobi,chodi do solne jeskyne v zime,do divadla v lete chodily do zakladni skoly plavat...porad neco...pomucky a hracky obnenuji,je to fajn...navic se nauci jist i neco jineho nez je zvykla doma a nebude mit ve 3letech takovy problem naskocit do statni.nase jde az kolem 4,ale jen jsem ji nechtela delat v prubehu roku velke zmeny a je listopadacka,tak by mi ji nevzali od zari.

anve77
autor
23. led 2018

@terezapetrova není to úplně pravda, ono se totiž podporuje inkluzivní vzdělávání tzn. podpora a začleňování postižených dětí do klasických školek. Spec. školky již nejsou..nebo jsou, ale tam jsou děti postižené těžce, ale to je na jinou diskuzi. zkrátka postižené děti se přijmají do klasických školek i škol zcela běžně

terezapetrova
23. led 2018

@zazrakysedeji ted nevim za co dekujete 🙂 tak s tim určitě souhlasím, ze hlavne by mělo jít o deti a osobně vubec nejsem v pozici, ze by me ted nějak moc v tomto tlačil čas, neřeším to, co zakladatelka a další jen přispívám 🙂 Jinak s penezmi jsem to myslela tak, ze rozdíl ve skolce, kde je školné napr 16tis (v Pha bežně) a ve skolce se školním 500 Kč asi je.

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 znám spoustu školek, kde jsou děti s ADHD nebo kombinovaným postižením -lehkým a asistentky tam nemají. Učitelky jsou jim samy asistentkami. Používají pomůcky, metody a taky si musejí poradit a poradí si a v pohodě.

terezapetrova
23. led 2018

@anve77 ale to asi jo, budete mít pravdu nicméně další speciální napr logopedicke určitě funguji..

zazrakysedeji
23. led 2018

@anve77 pokud by navysili stavy,pak je to v poradku,ale pokud tam je 28deti z toho dvoulete a postizene a 2ucitelky je to spatne.Postizene a dvoulete by mely mit sve vychovatelky,pak at jsou klidne v kolektivu ostatnich.Proti tomu vylozene nejsem,jen chybi personal.

Strana
z5