icon

Dvouleté dítě ve školce

anve77
23. led 2018

Ahoj maminky. Moc ráda bych se zeptala těch maminek, které daly děti do školky jako dvouleťáčky, jak dlouho trvalo, než si děti zvykly na režim, jídlo, spinkání a jak zvládly být bez rodičů? Přemýšlím, že dcerku dám do školky jako dvouletou, ale mám obavy jak si zvykne. Díky všem za názory.

Strana
z5
verinikki
23. led 2018

@anve77
No nic taky děkuji za pěknou diskuzi a za její moderování - byl to příjemný a obohacující pokec🙂

anve77
autor
23. led 2018

@verinikki to já děkuji.... jak jsem již řekla moc mi to pomohlo. Každý názor je pro mě užitečný. Budu se zase někdy těšit. Mějte se moc hezky a ať se daří!!! 😉

astyna
23. led 2018

@verinikki

...a proto mam syna v soukrome,kde jsou max tri deti na ucitelku. Jasne,zaplatim si,taky tam neni kazdy den,ale.vidim vysledky. Chcete pomoci odnaucit plen? Dudliku, plysaka? Neni problem...je to i o pristupu, kdyby to nemelo smysl,neni tam uz plno na roky dopredu.

Timto zdravim pani ucitelku Inku 😊

pavca1982
23. led 2018

Můj názor je, že je to moc brzo, ale pokud rodiče nemůžou jinak , nedá se nic dělat.

elu
23. led 2018

no maji to peknd nevychytane s temi predpisy...musi vzit dvouletaky a na druhou stranu rodice musi dat dite rok pred skolou do skolky....to se n me nezlobte, als to je na jlavu postavene....to dite preci nauci matka daleko vic nez ucitelka, ktera musi delat chuvu dvouletym deckam...jako rodic predskolakA by mi to vadilo, kdyz by ve tride bylo hodne takovych deti

haanja
23. led 2018

Zdravím, otevírali u nás novou (státní/městskou) školku s tím, že budou brát i 2leťáky. Tak jsme to zkusili, nevěděli jsme, do čeho jdeme - bylo to první dítě, které jsme "dávali" do školky. Ředitelka už předem řekla, že počítají s tím, že děti ještě budou mít plínku, nebo se nebudou úplně samy převlékat apod.
Takže jsme začali pracovat na samostatném jídle, oblékání, odbourali jsme plínky přes den, mlíčko před spaním (kdo by mu ho tam dělal, že?). Do školky šel ve 2 letech a 4 měsících.
První den 2 hodiny s rodičem (šel přítel, já byla doma s 3měsíční dcerou), zbytek prvního týdne 2 hodiny denně. Druhý týden na dopoledne, děti odcházely domů po obědě. Další týdny už jsme mohli nechávat děti ve školce i na spaní, samozřejmě první a druhý den to nebylo jednoduché, děti moc spát nechtěly...
Ve třídě je max.18 dětí, ale spíše méně, vždy je někdo nemocný (některé děti často a opakovaně, jsou víc doma než ve školce). Jsou tam 2 učitelky a chůva, s tím, že brzo ráno (od 7,00) a odpoledne (po 14,30) už je tam jen jedna, obě jsou tam asi v době 9,00-14,30. Chůva má na starosti hygienu, přebalování dětí s plínkami apod.
Za ty 4-5 měsíců, co syn do školky chodí, se naučil sám oblékat (kdyby je měly učitelky oblékat samy, nikdy by se ven na procházku ani na hřiště nedostaly...), zlepšil se při stolování, umí se sám zabavit.
Pravda je, že byl nebojácný a komunikativní, na hřišti už předtím rád běhával za cizími/staršími dětmi, evidentně chtěl "do houfu". Ve školce je rád, mají prima paní učitelky, které s nimi pořád něco kreslí a lepí a zpívají, hodně chodí ven. Plus ve třídě mají málo chlapečků, takže holčičky ho celkem "obletují".
Potvrdila mi to i skorotchyně, která přes 20 let dělala ve speciálním školství, že pro našeho syna to rozhodně nebylo na škodu, že do školky šel.

haanja
23. led 2018

Jeje, teď koukám, co jsem to sepsala za román...

U vás to asi bude lepší v tom, že budete mít relativně méně dětí a více personálu, který o ně pečuje.
Své dítě znáte jako rodiče nejlíp, víte, jak to asi bude snášet. Rozhodně doporučuji s dcerkou začít pracovat na tom, aby jedla/oblékala se samostatně. Předpokládám, že i v soukromé školce bude v zájmu pečujícího personálu děti podpořit v tom, aby se co nejvíce věcí naučily dělat samy a bylo více času na hraní a vycházky apod. 🙂
Jak už tu zaznělo, je dobré počítat s tím, že může být dítě ze začátku více doma než ve školce, než si imunitní systém "zvykne".
Držím pěsti, ať nástup do školky proběhne pokud možno co nejlépe, ať jste všichni spokojení 🍀

anve77
autor
24. led 2018

@haanja Děkuji za hezký příspěvek 🙂

fallingstars
24. led 2018

Moje mamka dělá skoro 40 let ve školce. Dřív byla taly proti tomu, aby děti pod tři roky nastupovali do školky. Letošní školní rok mají poprvé i dvouleťáky (je to státní školka, musí k nim mít chůvu, ale jsou normálně zařazené do té nejmenší třídy) a o Vánocích mi říkala, že si musela opravit názor, protože tihle prcci u nich zvládli nástup líp, než co zná od tříletých. Budu dceru dávat ve dvou letech a čtyřech měsících, ráda bych, aby byla bez plenek a uměla se sama najíst, uvidíme, jak to půjde.
Argumenty o tom, jak to dětem škodí, moc nechápu, ve většině zemí civilizovaného světa jdou děti od matek daleko daleko dřív a nevšimla jsem si, že by kupříkladu v Německu vyrůstali z dětí asociálove nebo psychopati 🤷🏽‍♀️ Mateřská láska nejde kvantifikovat, nejde podle mě o to, kolik času s nimi strávíme, ale jak...můžu byt s dětmi doma deset a dat jim méně než za rok...

radka8888
24. led 2018

@fallingstars souhlasim. ja mam castecny uvazek, tim moje ego a touhla po socialnich kontaktech je uspokojena a zbytek casu jsem s detma. Mam daleko vetsi chut na hrani, musim min nakupovat a varit, coz mi taky dela dobre. Holky maji ve skolce skvele vychovatelky, odbehnou si tam pohrat a pak zase domu. Podle me je to v rovnovaze. A jak rikate nase materska je nejdelsi v Evrope, je super, ze si to takhle muzeme dovolit, ale neznamena to ze ve zbytku Evropy vyrustaji deprivovani poskozeni jedinci.

grillon
24. led 2018

Ja davala syna do statni skolky, mel 2 roky a 2 mesice, byl pres den bez plen, bez dudliku a sam se najedl. Zpocatku jen na doppledne, a nemel zadny problem. Ale zalezi na diteti

nafuka
24. led 2018

Já si teda svoji malou ve školce představit neumím. Nočník ani omylem, dudla má na spaní, sama neusíná. Je to ještě takové moje odrostlejší miminko. A cizí lidi moc nemusí. A taky je na svůj věk drobnější. Ale beru, že každé dítě je jiné.

ito
24. led 2018

ahoj, my měli postupnou adaptaci. první den jen hodina, pak na dvě hodiny nějakou dobu pak jen dopoledne 9- půl 12 , po obědě jsem si ho vyzvedávala a čekala jsem až mi ve školce řeknou sami, že už je připravený i na přespávání. Nastupovali jsme v prosinci a vím, že už někdy v lednu tam začal i přespávat. Jinak ze začátku jsme jeli každý den v týdnu (prosinec+leden) a teprve od února, kdy jsem nastupovala do práce jsme to pak zkrátili na 3 dny (byl tam tedy ty dny ale dlouho). Ale už byl hezky zvyklý. Jela jsem celou adaptaci podle doporučení ze školky, aby byla co nejlépe ušitá dítěti. Jo a nikdy jsem tam s ním ve třídě nebyla, školka není pro rodiče a to to dítě musí vědět už od začátku. ;) Jinak hodně udělá to, jak si nastavená ty sama, dítě to strašně vycítí. Loučení opravdu jen pusa, pápá, říct že pro něj přijdeš a jít, nic neprotahovat. Samozřejmě ze začátku si prý vždycky chvilku poplakal (třeba čtvrt hoďky, vím to od učitelek), ale to je úplně normální a i ty to tak ber. Jo a jinak naše školka je soukromá, to kam chodil jsou vyloženě jesličky na takové děti uzpůsobené, takže vůbec nic umět nemusel a plínky vůbec nevadily. Dnes je z něho šikovný tříleťák, který v samostatnosti (na záchod, umýt ruce, oblíkání, vyslíkání, jídlo, uklízení...) předčí mnohé, které v září nastupovali do školky. Do školky chodí rád. 🙂

anve77
autor
24. led 2018

@ito Moc děkuji za skvělý příspěvek. Jsem ráda, že ve školkách je možnost individuální konzultace a jejich doporučení ( např.zralost,) to hodně ulehčí jak rodičům, tak dětem. Slyšela jsem od odborníků, že naopak doporučují děti do MŠ dávat ( nebo alespoň občas navštěvovat) co nejdříve. Děti se nenásilnou formou naučí režimu,disciplíně, jsou samostatné, kultivované a socializované. Děti snad lépe porozumí pokynům " tety", nebo vychovatelek než co jim přikáže maminka a tzv. nezkouší... Jsem ráda, že mi tolik maminek přispělo do fora ze svou zkušeností. Všechny si čtu a hltám informace.... Děkuji všem 🙂

kladpol
24. led 2018

@anve77 U nás ve školce taky berou i dvouleté děti, ale mají podmínky že musí být bez plen a umět si říct na záchod a umět se samy najíst, sice jim prý pomůžou, ale musí mít snahu jíst sami. Taky se umět trochu oblékat.

astyna
24. led 2018

@anve77

souhlasím, podle mě je syn hrozně moc akční, ale paní učitelka je z něj "vedle", jak je hodný, spolupracuje, pomáhá, jak má zafixovanou hygienu (to jsem ho vycepovala já). Kolikrát strčí do kapsy i 5leté děti.

Když mi ho popisovala, skoro jsem ho nepoznávala 😀

andiienka
24. led 2018

Já dávala syna do školky když mu bylo dva a třičtvrtě (šel v září a 3 mu byly v prosinci) a naprosto bez problému. První den mi neřekl ani čau a šel, od té doby je to stejné, do školky se těší, líbí se mu tam..takže žádný stres 🙂

carmen35
3. čer 2025

Ahoj všem, uz je to celkem dlouha doba, velmi zajímavá diskuze a poznatky. Bydlím nekolik let na Novém Zelandu, a rada bych se podelila o náš příběh. Rodicovska dovolena pouze pul roku, pak dostavame par usmudlanych penez, prodlouzila jsem si dovolenou o dalsi pul rok, tudíž prvni pul rok placeny a druhy pul rok skoro zadarmo doma :(. Takze clovek musi mit fakt nasetreno dopredu, nebo chlapa, co ma dobre placenou práci. V 11 měsících jsme zkouseli jesle, abych mohla nastoupit do práce, no mala plakala dost. Ja to psychicky nedala, tak jsem prisla o zaměstnání. Ale po tom celem roce jsem pobirala aspon víc za ten mesic. Nez kdyz jsem od pul roka prcka do jeho roku brala fakt malou almuznu od statu. Tudiz od 8 mesice dcerky to funguje tak, ze pritel pravuje v tydnu od 7-16 a o vikendu hlida dcerku a ja chodim uklízet baraky na cca 10 hod na vikend. Pritel dost pomaha, vaří a hraje si s malou. No jesle a skolku mame v jedne budove. Ale rozdelene příčkou, jesle do 2 let a skolka do 5 ti. A kdyz deti jeste nejsou dozraly, tak si hrají v te části s detmi do 2 let. Nase mala ma cerstve 2 roky a dva mesice. Kdyz jsme začali znovu zkouset skolku, tudíž stejne prostredi po roce. Takze je mezi kolektivem 2-5 let. A obcas s mensimi, je klidna a opatrna na male deti. Uci se od ostatních, coz je super. Starsi jeji kamaradky ji pomahaji. Ale pak tam jsou deti, ktere tam nerada vidim. Protoze jsou zlý a nekdy bouchnou dost tvrde do ditete a mam o sve dite strach, ucitelek tam par je, rekla bych, ze by se jedna pomocna ruka navic hodila, ale nejsou na to finance. Skolka stoji 810,- Kc na den. Plinky, jidlo a vse si hradi rodic. Prebaluji, pomahaji s oblekanim a s jidlem ucitelky a pomocne ucitelky (maji zakaz prebalovani - nemaji školu na to, pouze pomahaji s uklidem a pohlidanim deti). Neni moc casu na aktivity s detmi bohuzel. Ale hezky se starají. Me dítko je super, ze si rychle zvyka a libi se ji tam. Ale problem je dalsi ditko, ktere zarli a taky se adaptuje, takze musim chodit do skolky brzy ráno. Na pilu netlacim, chci pouze pro sebe 3 hodiny za den v tydnu, abych doma uklidila a nebala se, ze mi dite vdechne nebezpecne uklidove prostředky a mit na to proste svuj klid. Vidím vyhodu v tom, ze děti se od sebe uci a líbí se jim tam. Chodíme i na jine krouzky, ktere jsou na Novem Zelandu zcela zdarma. Takze jsme dost v detskem kolektivu. Ale jak tu nekdo psal o studenskych pujckach apod. Tak znam lidi, co si ve 40 plati studentskou pujcku na vysokou školu. Je to tady silene drahe a lidi jsou dost hloupy, vetsina lidi nema ani střední školu a bohužel porodnost velmi špatná, nekolikrat mi dekovali mistni, ze se nam narodila dcera, protoze rikaji, ze je potreba vice deti. Ale ne indove a Číňany, indu je tu jak mouchy a necti tradice nic co se týče teto země. Ani anglicky jazyk neresi. Tudiz chci rict, ze porodnost je kvuli finančním prispevkum velmi mizerna a tudiz jsou jesle a skolky poloprazdne a občas daji nejakou tu slevu na skolkovem. Ale plati se tu bud za hodinovou taxu za den, nebo tech zminenych 60$ na den 8:15-15:45. Soukrome skolky tu snad ani nejsou. Omlouvám se za roman, ale treba to nekoho bude zajímat 🙂. Ve skolce mame 4 letou cesku, ktera jedina se dokaze bavit s dcerkou, protoze dcera rozumi jenom cesky. Ale musime mluvit doma jedine cesky, dite se ve skolce rozmluvi anglicky a jsou jak houby, vse pochyti. Ta 4 leta nastupovala ve 2 letech do skolky pouze s cestinou a umi ted ve 4 anglicky lip, nez ja po nekolika letech :D. Tak jen tak pro zajimavost, jak to funguje v jine zemi.

Strana
z5