Indiánská metoda učení dítěte na nočník-máte zkušenost?
Ode dneška zkouším, tak chci znát zkušenosti těch z Vás, které tuto metodu na dětech vyzkoušely🙂. Pokud nevíte, o co jde a zajímá Vás to, přidávám odkaz na článek, kde je vše popsané🙂. http://www.vanickovani.cz/jak-se-zbavit-plenek/
Díky za případné příspěvky😉!
@cabo jj, chapu, akorat s tim bohuzel nemam zkusenost, vse jsem vycetla v clanku, na ktery odkazuji v uvodu. Ale osobne si myslim, ze dite je venku natolik zamestnane okolim, ze nema cas na vymesovani myslet. Nebo alespon tak to ma syn. Doma si sice jeste na nocnik rikat neumi, ale vzdy nas upozorni na to, ze cura/kaka nebo uz cural/kakal. Kdezto venku ani omylem... Takze u nas to nevadi. Myslim, ze vetsina deti to tak ma, ze uceni se curat venku je jine nez doma🙂
Dceři jsem vzala plínky v 16ti měsících pochopila to hodně rychle, už je nemá ani do auta. Vždycky si řekne 🙂 teď jí je 17 m a jestli má jednu nehodu za týden tak je to hodně🙂
@loc zdravím, chci se zeptat jak to u vas dopadlo? u nás bylo rušnější léto, takže jsme se k tomu dostali až teď,začínáme v pondělí, manžel má volno. z nočníku má syn pořád hysteráky, tak neočekávám že to půjde hladce☹
ja za nas musim rict, ze obcas i ted se stane nehoda... a zacaly jsme cca pred dvema mesici. jen ted zacne treba curat a skonci, prebehne k nocniku... treba jednou, i dvakrat do tydne... jinak bobek uz jen do nocniku asi... mozna je to u nas ruchem, nejsem tak soustredena... nic si z nehod nedelam, jsem rada, ze jsme bez plinek 🙂
je to super metoda.
a s tim venkem- dite je vice rozptylene, ale jen vic pozornosti od nas a je to stejne... a kdyztak se jde bez kalhot domu 🙂 ubrousky mam pod kocarem 🙂 na zahrade nocnik a mimo domov nakonec zvlada z me naruce, i kdyz uz cupnout umi (holka).
drzim vsem palce a preju silu, hlavne tem, co maji dve mimina, je to holt narocne, ale vysledek stoji za to 🙂
Ahoj, taky pridam svou zkusenost. Tuto metodu jsme zavedli na synovych dvou letech a musim rici, ze do tri dnu pochopil zcela, oc jde. Ted je to 14 dni, co je skoro stoprocentni uspesnost. Vydrzi i odpoledni spani, nebo si proste dojde sam na nocnik...je to senza metoda, opravdu se vyplatilo pockat a neuspechat to...
Jen zatim nevim, jak to resit na navstevach a treba na nakupech. Brat s sebou nocnik a nahradni obleceni?
Tak už jsme taky indiáni🙂 za 4dny byl bez pleny, máme jen na noc. Ale jde dost o zralost. Pred 3mes.jsme zkouseli a nefungovalo to.
@veveruse14 také zdravím, přeju, ať u vás indián vyjde😉! U nás se bohužel úspěch nedostavil☹. Syn měl šílené hysteráky, když jsem ho při čůrání chtěla dát na nočník a sám tam nechodil, dělal vše mimo, tak jsem mu po týdnu a něco vrátila plenu. Řekla jsem si, že mu chvíli dám pauzu a na nočník ho dávat nebudu, jenže to spíš situaci zhoršilo, dřív si tam byl ochoten aspoň sednout, teď ani to☹. Tak nevím, jak dál. Byly mu v pondělí 2 roky. Poradíte někdo, co dělat? Obávám se, že indián u něj teď neuspěje☹. Nemyslím si, že by nebyl zralý, spíš jen nechce a ty rychlé manévry při přenosech na nočník ho akorát stresují☹.
@loc zkusenost teda nemám, ale myslím, že to chce asi ještě počkat, třeba za měsíc to bude ráz naráz. jak píšete, rychlé manévry to bude i u nás potíž-kdykoli s ním potřebuju rychle manipulovat ( třeba u silnice nebo když mu někde něco hrozí) tak ho to dost stresuje, někdy se i rozpláče☹ takže nevim jak ponese když ho budu rychlým chvatem šoupat na nočník 😒
My to vyzkouseli ted na dovolene v Chorvatsku. Tam litala porad naha, curala vsude, jen si capla. Po navratu trvalo asi 2 dny nez pochopila, ze doma ma jit na nocnik, ale jeste neumela stahnout kalhoty a pockat s curanim, tak obcas prisla nehoda. Ted po tydnu dava dolu i teplaky a venku dojde sama, ze chce jit curat. Byla jsem bohuzel ta slepa ovce, co poslouchala ostatni a davala dceru moc brzy sedat na nocnik, uz od 10.mesicu 😟 Tato metoda byla posledni varianta a jsem uplne nadsena 😃
U nás to syn pochopil za 1 den (měl 2 roky a měsíc). Během dne se vyčůral do nočníku asi 20x, z toho 4 nehody, ale 2x to zastavil a dočůral na nočník. Předtím se do nočníku už taky párkrát vyčůral, třeba po spaní, ale nějak jsem to nehrotila. První kakání do nočníku proběhlo asi 2 dny před odplenkováním, měl slíbený dárek za hovínko, takže na třetí pokus to vyšlo 🙂 Po necelých 14 dnech od odplenkování si zlomil nohu a měl dlahu do půlky stehna, takže chuďátko mi i v bolestech hlásil, že chce čůrat, ale dala jsem mu plínku, abych s ním zbytečně nemanipulovala. Po třech dnech ji zase vzala a zvládali jsme to i tak 🙂 Naučil se čůrat i venku na travičku nebo na velký záchod a už na velkém záchodě i kakal. Z toho jediného jsem měla stres, co bude, když bude chtít kakat a budeme zrovna mimo domov.
@veveruse14 nojo, každé dítě je jiné, pro některé je tahle metoda super, pro jiné ne. Já ji teď určitě zkoušet nebudu, ale spíš se pokusím vymyslet, jestli by nešlo syna nějak motivovat, aby začal chtít sám. U něj je to tak se vším, co nechce, dělat prostě nebude a začne, až když on sám chce. Většina dětí, co znám, není tak tvrdohlavá a víc napodobuje ostatní. Dejte pak kdyžtak vědět, jak to u vás probíhá 😉.
@loc zdravím🙂a hlasím se s výsledky: syn je bez plen od minulého pondělka, takže devět dní. no a stav je takovýto: první dva dny tragédie, dělal to úplně všude, třetí den zlom, první úspěch s nočníkem, cca od pátku si začal i říkat. ne že by nebyly nehody, ale celkem to funguje. ještě mu teda moc nejde svlékání, takže mu ještě pomáhám, ale intenzivně ho učím se oblékat i svlékat. no, problém máme ale venku, tam si neříká, nějaké zalívání kytiček ho moc nebere, takže tam furt převlíkám. navíc zejména dopoledne čůrá často po malých dávkách, takže jít ven dopoledne je o nervy. taky se stává, že odcházíme z domu, ja se ho ptám jestli chce jít, řekne ne a pak se mi počůrá u výtahu☹ ( tzn asi minutu na to,včera se počůral v obchodě, louže jako blázen 😒 ) bobek do nočníku je asi od soboty.
celkem vzato:metoda mi u nás zas tak zázračná nepřijde, možná je na něj moc brzo, nevím, ale vzhledem k tomu, že na začátku minulého týdne hysterčil, když jsem ho chtěla posadit na nočnik a teď je i schopen na něj dojít sám, tak to považuji za celkem úspěch a určitě vytrvám. jen ten outdoor musíme dost natrénovat, než se ochladí 😠 to si pak neumím představit...jo a snažím se tedy nikam moc necestovat, ale už jel autem-to dostal plinku, a hlásil že se se počůral. no a příští týden budem muset už i mhd a to mu plínu asi taky dám, nechci dopadnout jako v tom obchodě 😀 akorát nevím jak to dělat-jestli mu ji dát fakt jen. na cestu a pak mu ji sundat...nechci se obecně vracet k plínkám na ven, protože mám pocit že se to pak nikdy nenaučí.
jak u vás?
@veveruse14 kolik je synovi?
@kituska20 2 roky a měsíc
@veveruse14 diky moc za info a samozrejme obrovska gratulace k uspechu 😉 . I kdyz jeste nemate doladeny outdoor, to domaci je bomba. Muzu se jeste zeptat, jak jste psala, ze syn nema rad rychle manevry, jak jste ho ze zacatku davala na ten nocnik, kdyz zacal curat? Prave zvazuju, zda to jeste prece jenom nezkusit, kdyz je takove teplo... Kdyby byl zacatek leta, jeste bych pockala, ale nechavat to na zimu idealni neni... Diky 🙂
@loc no s gratulacema bych ještě počkala, mám pocit že to bude běh na dlouhou trať 😒
já jsem to udělala přesně tak jak se to dělat nemá 😎 když jsem ho totiž šoupala rychle na nočník, tak hysterčil a hlavně v okamžiku kdy jsem ho tam strčila, přestal čůrat-to jsem měla strach abych mu ještě nezpůsobila nějaký zdravotní problém. Takže jsem na to šla přes oblíbenou pohádku-první den jsem ho naučila, že mu pustím pohádku, ale musí si zkusit sednout na nočnik, to se rychle podařilo. druhý den pak samozřejmě vysedával na nočníku protože chtěl pustit pohádku ( uplně ji zbožňuje), takže jsem mu vysvětlila,že nočník je pouze na bobo a není to židlička. pochopil to rychle a teď tam sedí jen když se snaží něco vyloučit 🙂 určitě to není správný způsob, ale já jsem tím docílila toho co jsem potřebovala rychle a bez následků....
jinak být vámi bych to zkusila dokud je teplo,za to nic nedáte a třeba už to tentokrát klapne...přijde mi že ta metoda je dost závislá na teplém počasí, už jen to praní a sušení, tepláky přece jen neuschnou za chvilku, teda pokud jich fakt nemáte doma desítky 🙂 no a taky to převlíkání venku třeba v deseti stupních 😝
Tak presne takto jsme ve 22 mesicich odplenkovali take. Prvni tri dny dost narocne, nekolik nehod, spise venku. Umi se sama oblekat i svlekat jiz par mesicu. Motivovalo ji, ze si muze rano sama vybirat kalhotky, ktere nepocura 🙂, pak 1 az 2 x nehoda za den po dalsi 4 dny. po tydnu jsme jeli na dovolenou na druhy konec republiky, plinu jsem nedala ani na cestu, rika si sama, doma chodi na zachod s detskym prkynkem, venku se obsluhuje sama ke stromecku. Nekolikrat se zapomnela pri hre na hristi, ale vzdy jen ucurla, nevycurala vse. Do dvou let bez nehod, nespi pres den s plenou, na noc davam, ale tak 5xrydne je zcela sucha...rano ji spolu rozbalujem a koukame se, ma z toho radost. Kdyz se v noci nezadari, je to vetsinou vyssim prisunem tekutin tesne pred spanim, sama si plinu nesunda, takze si nedojde v noci-ze sve pohodlnosti tedy zatim davam, ale pujde to snadjo odbourat..
@veveruse14 já myslím, že jste na hodně dobré cestě 😉 . Jinak já to udělala před pár týdny úplně stejně, vždy ho nalákala na knížku a ukazovala mu v ní, jen když si sedl na nočník. A teď už si tam občas sedá i sám, i se mi párkrát vyčůral a jednou i vykakal, ale právě ten nočník bere jen jako židli ke čtení a má ho spojený s tou knížkou a právě nevím, jak ho naučit, že se tam čůrá a ne čte... No možná toho indiána zkusím, jestli to tentokrát nezabere... Každopádně díky za info 😉
Ahoj holky mám 14 měsíčníko kluka a 4 den zkoušim ind.metodu. Zatim utirame louzičky,ale čura min než do plinky. Myslite,ze je moc malej ještě? Zkoušela jste to některa tak brzo?

je, ja jsem taky indianka 🙂)) presne tak jsem to delala, nejdrive ukazovala nocnik, byl v obyvaku, nechavala jsem to na jaro, syn mel kolem 2 let, a nejlepsi doba byla po porodu dcery, kdy jsme byli zrhuba tyden doma a nikam nechodili, nechala jsem ho behat zcela bez pliny i slipu, aby to mel snazsi, zezacatku ukazovala, sedala si tam, dokonce se i vycurala, syn behem toho tydne pochopil co se od nej chce 🙂)) pak nastala drha faze, pochopit to venku, takze v batohu milion veci na prevleceni, behem 14 dni pochopil i to /nehody samozrejme byly\m plenky na noc mel az do tri, ale to asi jen z me pohodlnosti, ve 3 jsem mu je sebrala a jen par nehod 🙂)) s dcerou jsem vyuzila, ze jsme byli nemocni.opet tyden doma, praktikovala jsem to stejne jako u syna, dcera byla chapavejsi (a to jeste nemela dva roky), pochopila behem tri dnu, nasledne i s venkem 🙂)) nekdy jeste nehodu miva, ale z duvodu zabrani se do hry......nocnik ma neustale k dispozici, koberec-behoun jsem museli vyhodit-smrdel po synovi, hahaha nemame zadny, lip se to vytira 🙂))))) takze se vubec nebojte, ze nebudete stihat s miminkem - ja to zvladla a i beb pritomnosti muze 🙂))