Jak řešíte vyšilování batolete?
Nevím jak líp to nazvat. Příklad co tím myslím: Od rána je taková jako otravná, že je cítít ve vzduchu takový nepřímý napětí. Rozhazuje hračky po celým bytě, ale přitom si nehraje, najde si kdejakou blbost jako záminku proč se začít vztekat. OK, dobře. Pak jdu vařit. To ona prostě nesnáší - máma nevěnuje pozornost jí!! Takže se mi začne motat u sporáku. Odkazuju jí do pokoje, (to se snažím trénovat už skoro rok, takže ví dobře co to znamená už si i parkrát sáhla na horkej sporák, ale stejně to vypadá tak že každý dvě minuty: Gábi, do pokoje, Gábi, běž do pokoje, máma vaří. Gábi!! atd.)
Jak už je ale rozjetá, zůstává se mi motat v kuchyni. ztrácím nervy, ukazuju jí rozházené hračky že se musí uklidit do krabice. To děláme každej den před obědem, taky už skoro rok. Stojí 15 cm od sporáku. Vidím že s ní nebude řeč, takže jí říkám že teda jde spát, když nechce uklízet a že teda jde na nočník. Utíká jako uklízet hračky. Za 42 vteřin je 15cm od sporáku. Dávám jí teda už do postýlky, evidentně se nedomluvíme. Tam řve teď už minimálně půl hodiny. Jedna věc je ta hrůza, že jí nechám klidně řvát půl hodiny. To jsem matka. Druhá věc co mě ale trápí víc, že z vývoje situace vím, že s ní teď není domluva a kdybych za ní šla a snažila se jí nějak konejšit, tak ona bude vzteklá a já ztratím nervy.
To je jádro problému. Že když s ní takhle není domluva, tak já nevidím jiné řešení než jí nechat někde vedle řvát, jít za ní doslova "nemůžu", protože bych ztratila nervy jak ona je rozjetá. Kdo máte podobnou paličku doma, a podobnou náchylnost k vynervování se...... jak to řešíte....
@jahodi Není to jen o tom nošení 🙂 psala jsem spoutu dalších možností - potom mě napadá pokud Vám to finance dovolí udělat vhodnou kombinaci domácího vaření a zárověň možnosti jídlo si někde objednat nemyslím, ,,fástfud,, myslím, klasickou dovážku třeba ze škol nebo cestou z práce si prostě jídlo koupit ( chodura , jídelna Globus, nějaká kantýna kde nemají jen mastnej párek s houskou ) 🙂 beru to podle toho co znám ve svém okolí já.
V době kdy je malá ve školičce se dají udělat opravdu rychlá jídla - pokud máte papiňák a nemáte čas 🙂
Stačí koupit kus dobrého masa , zeleninu brambor a je to 🙂 ryba do trouby, nakréjet zeleninu a přílohu příprava zabare max půl hodiny ani to ne a na to by snad čas byl ? .... a bez dítěte..
kdo nechce hledá důvody kdo chce hledá způsoby ...
Věřím, že se tady najdeme všechny co Vás chápou - snažíme se o to .
Todle období je děsně složitý nervová soustava se točí snad 150km rychlostí 😃 nervy matky jsou ta tam - pokud je na dítě sama a ještě zavalená prací je to těžké, ale všechno jde...
Syn - na fotce 15 mesicu. Chce to kompromis. Staci mu neco zamichat nebo koukat a je spokojeny. Samozrejme kdyz neco smazim, tak jej u sporaku nemam. Myslim, ze mala chce proste pomahat a je to uplne normalni, stejne jako je normalni, ze Ty mas strach, ze si neco udela a chces to rychle sfouknout a nemit ji za zady. Jenze jsi tak starsi a rozumnejsi, tak musis vymyslet kompromis.
@jahodi Ja bych to udelala asi jinak. Asi bych se na to podivala z jineho pohledu, mala asi nechape co po ni chces, aby si uklizela hracky, trenovali jste to spolu nebo jsi ji jen rekla at si je uklidid a ona stoji a kouka? Maly je taky zvedavy a chce byt porad u me, ale postavim si ho k lince, daleko od sporaku a dam mu misku a do ni veci a on prebira a micha a vari proste s mamkou 🙂, je strasne zvedavy a musi delat vsechno se mnou nebo mu staci, kdyz je se mnou v kuchyni a hraje si na zemi s hrackami, stavi kostky nebo neco a porad si spolu povidame, kdybych ho poslala pryc, tak by taky zacal kricet a plakat, nechce tam byt proste sam. Staci mu kdyz jsem s nim v mistnosti a vnimam ho 🙂
Ono kdyby to dite hned pochopilo,neni z vareni hodinova etuda,ze. Navic neco se jist musi a to dite chvilku odlouceni prezije. Muzete s nim byt zbyvajicich 23h 😀 ja si treba vareni uzivam,je to pro me relax,ani manzela tam nechci. Predstava toho,ze mam vedle syna,tak mam osypky. To jsem zkousela....
Nikde jsem se nedočetla, jak je děcko staré, ale u nás tohle bylo v době, kdy synkovi byl cca rok a půl. Tak jsem prostě vařila v době, kdy spal a čas, kdy chtěl být se mnou, jsem věnovala jemu. Nic jednoduššího.
K tvým metodám:
- nedávala bych spát "za trest", pak s tím bude mít spojené nepříjemno a budeš mít jednou problém ji uspávat, protože to bude vnímat právě jako trest
- nenechávala bych ji půl hodiny řvát, ničemu to nepomůže, jen to vysiluje dítě i tebe
- neposílej ji pryč, to je asi to nejhorší, možná kdyby jí bylo 10, ale píšeš, že je to batole, a ty to moc nechápou, proč mají jít pryč od mámy a že je to "za trest"
řešení
Děti jsou dětmi jen jednou, užívej si ji, hoď se do klidu, víc se jí věnuj, vše se uklidní. Mám vyzkoušeno, že když se mě dítě (28 m) nabaží, tak si pak hraje třeba hodinu samo. Já si s nim hraju intenzivně třeba 15-20 minut a ono si pak jde po svých zálibách. Sice je mi furt za zadkem, ale už dokáže pochopit, že když stojim u sporáku (na konci linky - a tedy přístupný ze dvou stran), tak že si musí jít hrát s autama na druhý konec kuchyně (asi metr ode mne na druhou stranu). Ale jak říkám, v době, kdy měl cca 18 m, tak to jsem se prostě nesměla otočit k lince. Teď povyrostl, je s ním řeč a vše se zlepšilo. Vařím denně a bez problémů. Ale za vším je každodenní práce s tím dítětem. Neřvat, nekárat v jednom kuse. Vysvětlovat vysvětlovat, ono to to dítě potisící pochopí.
Držím palce.
@terezapetrova Diky jsi hodna! Knihy o vychove nectu ale mam rady od mamky - vychovala sama 4 deti a dodnes nechapu jak :D A taky se samozrejme ucim z vlastnich chyb.. uz jsem zjistila, ze jak na syna kricim, at jde pryc, tak si to sama sobe akorat zhorsim.. zkratka ''pokus-omyl''.. Jinak s tim jarem se nebojim, ze to ochutna - uz to ochutnal, zasklebil se, a rekla jsem mu, ze jestli to bude pit, bude ho bolet brisko..
syna jsem nechávala 'varit' se mnou. Dostal k lince stoličku, dětský priborový tupý nožík, prkénko, pár plátků okurky, sýr, ...a krájel nebo 'varil' těstoviny, čočku (nevarené), slepila jsem krabici od pizzi a 'pekl' prostě ho to zajímalo. To není otravování, chce být s mámou a účastnit se dění. Kdybych ho odehnala, dal by mi to taky sežrat, na 100% 🙂 chce to klid...a když je nejhůř, chodím vypouštět páru za dveře, ono uz jen těch pár kroků bokem dá hlavě šanci si to přebrat a nevypenit kvůli blbine
My vaříme take spolu, jinak to nejde. To bych neuvarila, obě deti jsem si brala nahoru na linku, jako vetsi prvorozenou na stoupatko, dodneška se mnou rada vaří (6,5let). Nebo jsem dala starší ve 2,5letech k lince stolek a uválely jsme z modelíny placku az priborákem nebo vykrajovatkama vykrajovala a byla spokojena. Chvilku jsem si s ni drepla, neco ji ukazala, ona to začala zkoušet a sup hned jsem zase mohla skocit k vareni. Jo a kdyz ma maly amok nebo vstane “prdelkou nahoru”, tak se na vareni vykaslu a holt mame studeny obed a jsme v pohode. V Anglii to neřeší, k obedu daji sendvič a pak vecer treba teple jidlo;)))
Já se taky šíleně bojím, že se mi dítě opaří. Tak jsem vždy dávala hrnce jen na zadní vařiče. Snažila se vymyslet lehká jídla na přípravu, vařila na dva dny... a malé jsem dala na zem tácek a vodu, mouku, fazole... a už to tam mydlila...
@bylinka36 úplně úplně mimo téma, ale koukám že máte béžový granitový dřez...já zrovna řeším novou kuchyň a taky chci béžový granitový...hodně lidí mě ale od toho odrazuje, že se obarvuje. Jakou máš zkušenost? A jakou máš prosím značku? A baterie taky OK?
Jinak teda abych tolik neplevelila...určitě se nudí, chce být s tebou a potřebuje nějak zabavit...můj syn se mnou taky "vaří"...i když já měla vždycky buď kuchyň spojenou s obývákem nebo alespoň přes otevřené dveře přímo naproti jeho hracího koutku...takže většinu stačí jen se jakoby účastnit...vařím 3min, pak jdu za ním, pochválím věž z dupla, udělám druhou, nabourám pár aut, jdu zas 3min vařit, mezitím pronesu nějakou strašně zúčastněnou větu, vařím, jdu za ním pomazlím, udělám super okruh s letadlem, jdu vařit...atd atd atd
Jediná rada, je dítě zapojit! Syn také potřebuje dělat vše se mnou. Dám mu misku a vaří si nebo má židli u linky a mícháme spolu. Nebo mi podává brambory a já je krájím, cítí se tak důležitě. Pokud nemáš v kuchyni místo co zkusit nosítko? Párkrát jsem také vařila s malým na zádech a ještě u toho usnul 🙂. Pokud už to fakt nešlo posaila sjem ho do jídlení židličky a pomáhal z ní nebo jsem mu pustila pohádku. Sny se mnou vykládá i myčku, plní pračku... prostě je zapojený do všeho.
@anazuzzuzana on je ve skutecnosti cokoladovy, znacka alveus, ja ho jednou za cas vezmu octem a mam ho i po 3,5 letech jak novy, jen jak mame tvrdou vodu, je na sitku u baterie kamenec a nejde dolu, ale dle manzela to pujde vymenit. Za ty penize to urcite stalo, uplne to tu kuchyn pozvedlo. Priste pujdu opet do granitu....
@bylinka36 Díky za info 🙂
@jahodi Našla bych jí nějakou zábavu v kuchyni, ať jí nemusíš vyhazovat jinam, podle mě nechce být sama a nechápe že ty můžeš a ona ne. Já jsem třeba dětem dala jejich kuchyňku do kuchyně a když vařím, tak vaří se mnou 🙂, ale chápu tě, někdy je to náročné, ale já mám děti dvě, tak už se zabaví i spolu 🙂.
@veronicka89 nemyslím si,že pokud má dítě od rána nerva,je dobrý nápad mu dávat vodovky,aby si s nimi samo hrálo,tzn.vylita voda do barev,následně rozpatláno okolo,taky po sobě a štětec v puse,tohle zvládne každý prcek za otočku,a venku člověk neuvaří...Už Vás vidím,jak po tomto a podobném výstupu budete na dítě jak milius a k tomu se Vám pálí omáčka 😁😁😁 tyhle rady fakt miluju,prostě když dítě vstane zadkem tak je nejlepší doufat,že po poledním spaní už bude ok
Já myslím že to jsou prostě zažité stereotypy, že musím mít klid na vaření atd., že dítě nemá v kuchyni co dělat, že je to nebezpečné..že 2 leté dítě nechce být samo je fakt a sama to vidim, čím víc by ho člověk odháněl, tím víc bude upoutávat pozornost..nemyslím si, že by to byla nějaká zvláštní povaha dítěte, prostě úplně normální dítě..
Už to tu spousta lidí pěkně napsalo, je to někdy těžké, zvláště když nestíháme, pospichame..ale je to fakt věc trpělivosti, taky s tím bojuju..je to asi náročnější pro maminky, které mají spíš mužský mozek, odbíhat od vaření nebo jiné činnosti k dítěti nebo vůbec mu věnovat pozornost, když dělám něco jiného a dělat více věcí najednou..☺️
Syn mi asistoval od té doby, co se vydrápal na židli, v 17měsících dostal učící věž a ted je mu 2,5 a stále vaří se mnou. Přidržuje mixer, hází věci do hrnce, míchá, případně mu dám plech a dva kelímky a přelívá si vodu...Dřív mi vyndaval hrnce a misky ze šuplíků. Ted začal pomáhat s utíráním a uklízením nádobí. Sám od sebe...Určitě ho od toho nevyháním, sporák a trouba ví, že pálí, už se i trošičku spálil, ale věřím, že ho dokážu uhlídat před větším úrazem. Jeho to ale baví a fakt pomáhá, celkově, vyndává prádlo z pračky, sundává ze sušáku, už celkem dávno i pochopil, že před spaním je potřeba uklidit hračky. Takže já jsem pro dítě zapojit a neodhánět, případně ho nechat hrát si s něčím v kuchyni, kousek bokem od sporáku. Oni jsou ještě malí, nevydrží si sami hrát v pokojíčku delší dobu nebo vůbec
@jahodi Zkuste ji dat kuchynku nekam v luchyni nebo blyzko ke kuchyni aby na Vas videla.Ale ano takove dny,chvile tu mam 3x denne a nepomuze vubec nic.Den konci a kdyz se ma jit prevlikat do pizamla zacne skakat,utikat,stipat,kousat placat a tak.Takze dostane za kousanec pres zadek a je klid.Pak mi da pusu,pohladi jako omluvu a jdeme spat.Ale uz je to spatna emoce pred spanim.Mala je u me tak strasne hyperaktivni.Stejne jako v popisu u pani s leky,bohuzel vsak bez leku.V noci se budi,nrkdy nespi pul noci.Zacelo to po prvnim ockovani,pak zo po nejake dobe prestalo.Ale po posledni MMR ve dvouch letech to trva.Vzdy je to nejhorsi v obdobi rustu zubu(ted stolicek).
Jo a jinak na spani a sklidneni a bolestbolestnam zubu nam pomaha Belladona ch 9.Na 3tydny 1x denne vecer 5kulicek tri tydny a pak tyden prestavka a opakujem.Nu jenze nekdy to zabere ajen jondy ne obzvlast okolo uplnku nebo kdyz ma rymu.
@rousse Takhle to mam s malou doma taky.Nastesti ne s epileptickym zachvatem a bez lekuvad.Spis jsem se dovedela,ze tata mel zvyseny nejaky hormon na coz mel leky na uklidneni pred spanim.Mam zjistit ktery a jake leky.A to si proste po takove dobe nikdo nepamatuje.Mam to zjistit pro Dr..Nu Nechapu proc si to nenabere z krve sama.Zeju.Jestli to vubec jde nu.Synovec ana neter jsou epileptici a autisti dohromady a bez sklidnujicich leku neusnou.
@jahodi Ahoj.Helet,ano souhlasim s opatrnosti,a souhlasim i s omezenim vareni(pokud jej mam jak nahradit a kdy nahradit), pak ano musi se vymyslet cinnost diteti samo se bohuzel nezabavi na dlouho samo.Ikdyz rekla bych,ze moje mala se zabavila od 18m. do 30m. lepe nez ted v 35m..Proste nevim co se stalo,ale ted je to des.Prichazi to jakoby v intervalech,dva tri mesice ok a pak pride obdobi kdy ne.No a musim ji zabavit ja.
V lete dostala schudky s prkynkem na zachod.Schudky si nosi vsude kde chce videt.Nu i k drezu a, lince.A ano dvakrat stala az u me,rvala jak tur a musela mit moji pozornost primo v dobe smazeni coz odbjehnou faaakt nejde.Rvala a strkala mi tam ruce.Ores me odstrkovani,volani pali pali nestrkej sem ruce nis.Nu a pak si prstem sahla.Samozrejme hned jsme chladily.Ale uz mi to nikdy neudelala a ma respekt i u trouby.Postavi si tam schudky k drezu a, od nej se na me kouka.Nekdy mi zacne lit vodu(tim me sice naprdi,ale je to lepsi nez aby mi lezla do hrnce pomalu.Ted uz si sporadane sedne ke stolu,cosi si tam dela,vola na me a ja ji povidam a varim.Paradoksne v okamziku kdyz se hneme s kuchyne,zacne zlobit.Prozmenu ji vadi kdyz skladam pradlo a misto toho aby mi jej pomahala,treba podavat.Tak mi zaskodnici alásko zacne mi rozhazovat jiz slozene.Tak skladam vecer.Naucila jsem ji samotnou usinat po presne danym rytualu a v te dobje skladam pradlo pokud to nejde fakt ve dne.Nekdy kouka nana pohadky.A vztekaci a naschvalnicky a vybuchy agrese mame na denim poradku tak 2-4x denne.Myslela jsem si,ze pomuze prochazka,byla jsem s ni llidne i kdyz je teplo 6hodin venku.Kdyz byla mala neustale po navstevach a, tak.Nepomohlo to,tak jsrm to vzdala.Pomohl az presny(kazdy den zacit stejne,a skoncit stejne) rezim a klidnejsi rezim.Sice mi nechodi spat po objede jelikoz neni tolik unavena.Ale nejanci mi.V momente kdy neni unavena dost vecer ,tak vecer janci.Ale nejanci s pretazeni.
@bbn Kluk skoro 9 toho snad nikdy nenapadne, aby šel sám do pokojíčku, dcera 6 někdy ano, zabere se do hry s panenkama, ale nejraději jsou v kuchyni a obýváku, děti většinou nechtěji být samy, někdy je to na palici, všude pořád ty jejich hračky, ale zase si říkám, že za pár let se do těch pokojíčků zavřou a budeme rádi, když občas vylezou🙂.
@jahodi myslim si ze je to v poriadku. Dcera musi pochopit ze ked stanovis hranice, musia sa dodrziavat. Tiez nenecham male netere motat sa pri horucich hrncoch a nozoch, ked varim. Tie vsetky prispevky co tu citam (vobec nehovorim, ze su hlupe, je to len moj nazor na ne) ukazuju ze matky dnes vsetko prsposobuju detom. Aby som nemohla ani navarit a musela sa venovat dietatu, lebo sa nevie zabavit samo ani ked ma izbu preplneju hrackami? Nemusis. Ked to tak niekomu vyhovuje, je to v poriadku, ale ty to mozes urobit inac. Ja aj moja sestra sme boli tak vychovane a bez problemov sme sa odmalicka hrali sami. Chapem ze je to zlozite ked dcera vyvadza (coz je tiez normalne) ale ja by som skusila vydrzat, ukazat jej ze proste co povie mama tak to plati a nemoze s tebou zametat, aby sa naucila kde je ciara ked mama povie nie. Kamaratka ma dceru ktora robila presne toto, podriadovala jej veskeru cinnost cez den, len aby sa dieta nerozculilo. Dnes ma 9 rokov a je absolutne nesamostatna, nevie sa hrat sama, nerespektuje dospelych, ked sedime v obyvacke a pijeme kavu tak pride a ztropi scenu ze sa chce hrat, tak sa s nou musime zacat hrat a jej matke to pride uplne normalne.
Len na okraj, s mamou mame vyborny vztah aj ja aj sestra, vzdy som vedela, ze nas ma rada, dala nam prve posledne, a boli sme deti ktore proste posluchali.

@bylinka36
To je miláček 😍