Kdy a jak rozpoznat nadané dítě? Důležité rady pro rodiče
Dobrý den, rodiče nadaných dětí. V kolika letech jste si začali všímat, že je vaše dítě nadané / hodně chytré? A od kolika let je vhodné podstoupit s dítětem případně nějaké testování na IQ nebo jaké testy se u těchto dětí dělají? Jak s těmito dětmi pracujete? Dali jste je do speciální školy, nebo věříte, že i v běžné státní se mu budou věnovat dostatečně?
@kacka1994 Právě z toho mám obavu. U nás v okolí ty "lepší" státní školy bez spádu bydlištěm bez šance a ten zbytek řeší spíš šikanu, dětské gangy, různé dis a poruchy apod a jsou rádi za každé dítě, které proplouvá a oni se mu nemusejí moc věnovat. Podpora nadaných dětí tam není.
@kacka1994 je to možné. Já psala pouze o mé zkušenosti. A to učitelka mladší moc dobrá nebyla, měla jsem k ní hodně výhrad, ale ty věci navíc jí dávala. Možná proto, aby od ní měla klid 😀
Jak píšeš, je to o lidech a možná taky o místě. Přeci jenom v těch velkých městech mi přijde úroveň trošku někde jinde.
📌
To co popisujes jsem mela presne se svym synem- ve 2letech cetl SPZky aut, urcival znacky aut, vlajky, to nylo jeho. Ale zato zviratka ho vubec nebrala. Pozdeji (4-5) zacal projevovat zajem o techniku, stoubovani, konstrukce. Taktez jel pocty do nekolika set.
Dnes je mu temer 10, ve skole pohoda. Sport je pro nej sproste slovo. Zato chodi na robotiku a do redakce detskych novin 🤣.
Testovani nam bylo od jeslicek, skolky a psycholozky nekolikrat nabidnuto… ale nesli jsme. Ze je specialni vime i bez toho.
Dlouho jsem si rikala, ze je genialni (a mel by byt po kom, muz ma IQ 170 a ja vystudovala medicinu, tak to asi taky nebude nejhorsi). Zpetne si rikam, ze je “jen” ohrome sikovny, ze se tolik veci naucil tim, ze jsem ho v tom rozvijela- kdyz mel sensitivni obdobi, ze jsem proste odpovidala).
Drivejsi skolu nam tehdy nedoporucili, ze bude nejlepsi ve tride at pujde kdykoli. Ale ze musi zlepsit zase jine aspekty zivota. Ze nejde jen o vedomosti, ale i socialni komunikaci. Zpetne to hodnotim jako spravny krok!
@kamimnichov moc díky za vaší zkušenost! IQ 170? Tak to je masakr😀 Takže ve škole se nenudil a postupně se nějak srovnal s ostatními? Nebo mu dávali speciální materiály a úkoly?
Taky toho našeho tuším spíš u té robotiky než jako profi sportovce😁
No, my bydlime v Bavorsku. Skolni system tu je hodne jiny! On dostava bezne extra ukoly, pripadne, kdyz je hotov, tak ma pomahat ostatnim a nebo si vytahnout knizku.
Jsem to spletla 🙂 Tohle je v ramci nekterych zs 🙂 Nebo proste vyberove tridy 🙂 https://svetvzdelani.cz/vyuka-na-1-stupni/ moc doufam, ze se nas syn dostane 🙂 zatim jsem moc kriteria nezjistovala, jeste neni predskolni 🙂
Já si dovolím poznámku, že IQ 170 (respektive 169) mimo ČR (obvykle na západ od nás) odpovídá 140 u nás. Používají jinou škálu 🤪 Oboje je hranice geniality a je to maximální skóre, které dosáhneš, když v IQ testu neuděláš žádnou chybu. Žádný standartní IQ test nedokáže naměřit víc - cokoliv nadto jsou jen odhady - oficiálně je to neměřitelné.
Každopádně s @kamimnichov sdílím skepsi k testování IQ. Má to velkou řadu mezer.
A dovolím si ještě dodat, že metodu, kdy se ve škole nadanému dítěti po dokončení úkolu dává práce navíc považuji za poměrně nešťastnou. Vede k přetěžování a málokdy je obohacující - to až ve vyšších ročnících, kdy si dítě opravdu může studovat samo co chce a je ve škole jen, aby tam bylo fyzicky. V nižších ročnících by potřebovalo vedení a podporu, ale na to nemá učitel prostor a tak místo toho dítě dostane nějaké stránky v lepším případě logických úloh, v horším prostě jen další cvičení na tu samou věc. To ale nevede k rozvoji dítěte, jen ho to zabaví do konce hodiny. Je to lepší než zírat z okna, což jsem v hodinách dělala já, ale dítě to nerozvíjí, neprohlubuje to jeho pochopení látky a je to celkem demotivující - za práci dostane další práci... taky to prohlubuje problémy s odpočinkem a distribucí vlastních sil, ke kterým mají nadaní sklony.
@ruzova_pastelka jj, on dostaval cviceni=apir navic jen z pocatku. Nikam to nevedlo a tak ma vzdy za ukol si vytahnout svoji knihu a cist si, aby nezlobil. Funguje to skvele.

@blondynka400 zalezi na skole, nekde ti na rovinu reknou, ze nechaji deti klidne rok nic nedelat, aby se srovnaly a mely min prace 🙄 nekde to nereknou, ale delaji... ale je to o lidech. Jeste si pak stezuji, ze dite zlobi a vyrusuje.