Kdy dát dítě do jeslí nebo školky? Rady a zkušenosti
Zdravím, od kolika let jste daly děti do jeslí, popřípadě do MŠ?Já chci dát do jeslí syna od příštího týdne a docela za to dostávám sadu. Tak mě právě zajímá jak je to u vás. Chtěla bych od ledna nastoupit do práce na půl úvazku a tak sem si říkala, že by šel malý od října do prosince do jeslí, kde by si zvykl na malý kolektiv a pak popřípadě do klasické MŠ, když bude místo. Přijde mi to super. Ale asi jsem v rodině jediná 😄PS: Syn měl v září 2 roky.
@asongforfay Já byla doma s matkou do 5 let. Od tří let jsem ZADONILA, abych mohla do školky. Nesměla jsem. A i v těch 5 letech jsem chodila jen na dopoledne. Strašně jsem si přála tam aspoň jednou spát. Smůla. :(
Je mi skoro 37 a vztah k rodičů je nulový. Nemám si s nima absolutně co říct. Vídám se s nima je kvůli vnoučatům a že "je to slušnost".
Žiju ve Francii, přítel má tři děti s ex (19,16 a 11 let), všechny klasicky po francouzsku ve 3m k chůvě a musím říct, že tak krásný vztah k rodičům jsem v ČR už dlouho neviděla. 🙂
Takže asi tak k té tvé teorii. 🙂 Vztah k rodičům neovlivní, jak dlouho je dítě doma s matkou. Ten vztah se tvoří jinak.
@me_druhe_ja moje slova🙏Vztah se tvoří jinak jak píšeš...neni to podmíněno tím, jestli je dítě doma s matkou 2 roky nebo 5 let. Svagrova taky žije ve Francii a syn je už docela dlouho u chůvy, mají hezky vztah. Malý je šikovný, jde vidět, že to je,, jinaci,, než když by byl jen doma s mámou
Synovi jsou tři a půjde nejdřív za rok. Pokud vůbec. Zvažujeme i variantu domácího vzdělávání 🙂.
@michaela1990xx na tři dny v týdnu od osmi do dvanácti šel v roce a půl, od dvou a půl let pak už natvrdo do školky se vším všudy... bylo to tlakem okolností, ale bylo to ok, neměnila bych, malej byl brzy samostatnej 🙂
@janickajana Dát dítě na pár hodin týdně do kolektivu neznamená, že jsem se ho zbavila. Syn se tam těší, učí se od starších dětí a je to veselé a spokojené dítě. Držet děcko do 3 let jen s maminkou doma a pak ho šoupnout na 10 hodin denně 5 dní v týdnu mi přijde mnohem horší! A navíc, spokojená máma spokojené dítě. Vy máte počítám funkční babičky, co hlídají na zavolání, co?
@petulkadodo já jako zkušenost nemám, náš malý má teprve 20 měsíců,do dětské skupinky půjde ve 2,5 letech, ale rozhodně si nemyslím, že dát dítě do školky /jeslí /dětské skupiny dřív je nějak špatné nebo že by se ho máma chtěla zbavit. Já si, zas třeba moc nedokážu představit být doma 4 roky a nebo jak tady někdo psal variantu domácí výuky... Ale je to každého věc. Navíc v dnešní době už snad nejsou babičky, které můžou aktivně hlídat. Dneska babičky budou makat do 63, takže třeba u nás by bylo tohle nereálné. Školka je podle mě fajn, dítě se naučí něčemu novému, bude v kolektivu a bude to prostě fajn.
@me_druhe_ja vždyť netvrdím, že je to jen o tomto, nic není tak jednoduché...ono to největší napojení vzniká právě do dvou let, pak do sedmi, dvanácti (přibližně) atd...no jde o to, že ty ženy/matky už nemají úplně přirozené ženské vnímání, přebírají dnes hodně mužskou energii (stejně platí naopak o mužích), společnost jim vnucuje odmala něco jiného a vlastně nevědí proč by to mohlo fungovat jinak.....jde i o respekt dítěte, z Vaší zkušenosti jde vidět, že ten respekt tam nebyl, nejde za každou cenu o prosazení svého, je rozdíl když jsou doma sourozenci a když je jedináček, holka nebo kluk, temperament a samozřejmě jakým způsobem ta matka funguje s dětmi doma (a nezapomínejme na tatínky)...chytáte mě za slovo, ale máte "číst mezi řádky".....buďme rádi, že toto (mateřská) u nás je ještě relativně fajn, raději nekomentovat cizí země, ať si jsme "zaostalí", díky tomu (a naší skeptičnosti a tvrdohlavosti) u nás nedochází k takovým zrůdnostem jako jinde a k tak rychlé propagandistické degradaci...no kdybych měla být upřímná je to děs i tady, ale...
@asongforfay mužské energie... No já padnu🙈
Naše všechny tři děti šly od roka do dětské skupiny ( všichni jsou narození v létě). Taky jsem si vyslechla kde co, ale já prostě potřebovala na chvíli mezi "normální lidi". Pak jsem si řekla, že 12 hodin (tři dopoledne) v týdnu je úplný nic, kdo ví, kolik dětí trávu daleko víc času po babičkách a podobně. Po měsíci byli všichni úplně v pohodě, druhý rok ráno po příchodu se sotva otevřely dveře, dítě prchlo a už jsem ho vubec nezjimala. (Teda ty první dvě, třetí začal ted v září). Fakt bych pro ně nezvládla vymýšlet tolik aktivit jako tety. Přechod do školky naprosto bez problémů. Mám teda štěstí na práci, už šest let jsem tam na různě velký částečný úvazek, tak to takhle jde. Jestli je dítko v pohodě, mamka taky, tak ostatní snad časem budou taky.
@asongforfay Nukleární rodiny, tak jak jsou dnes, nebyly nikdy v minulosti. Dříve dítě vychovávala celá vesnice, mělo řadu sourozenců a díky tomu od malička spoustu podnětů a sociálních kontaktů. Dnes je pro ženu rodičovská dovolená často nedobrovolným domácím vězením a sociální izolací a frustrovaná nespokojená mamina nebude mít nikdy spokojené dítě. Ženská energie přeci není o tom, teď jsem matka, vše ostatní přestalo existovat. Každá žena by měla mít ráda sama sebe, mít možnost udělat si aspoň občas čas sama pro sebe a věnovat se činnostem, které ji baví, což je pro spoustu žen i jejich práce a mentální rozvoj. Útoky žen na ženy ve smyslu, kdo není s dítětem 3 roky doma, neměl si ho pořizovat apod. jsou kanibalismem mezi ženami.
Ja chtela dat prvni dceru od 18 mesicu, ale akorat tehdy prisel prvni lockdown, tak sla nakonec az ve 2 letech. A prislo mi to dost pozde, ze kdyby se byl vydaril puvodni plan, zvykla by si tam snaze. Kazdopadne zacatky snasela mnohem lip nez pozdeji. Nicmene principialne jsem jednoznacne pro. Ja jsem zastancem work-life balance a myslim, ze u dvouletyho ditete prospeje jak diteti tak matce, kdyz dite pujde parkrat tydne mezi jine deti a matka do prace komunikovat s dospelymi lidmi o dospelych problemech 🙂.
Ale jedno varovani: stejne budete vic doma nez ve skolce a praci, protoze to dite bude furt nemocny. Nicmene i ten den sem tam kdyz se povede je uzasne povznasejici 🙂
@petulkadodo mám jiný názor. Pracovala jsem v dětské skupině a děti nám říkaly mami. Smutné.
@michaela1990xx Ahoj, já jsem byla se všemi dětmi na rodičáku 3-4 roky, ALE všechny děti jsme postupně od 2 let zvykali na miniškolky/jesle. Nejdříve jedno dopoledne v týdnu, pak více a "naplno" začali chodit až mezi tím 3. - 4.rokem. Velice se nám to osvědčilo, děti se do školek těšili, na kolektiv, na hraní, na kamarády, na akce a vlastně se nám nikdy nestalo, že by někdo z dětí plakal nebo se mu stýskalo. Naopak jsem v okolí zažila hodně maminek, které byli do těch 3 let s dětmi jen doma a děti pak měly veliké problémy si zvyknout, v několika případech je museli ze školky opět stáhnout domů apod. Já tedy rozhodně hlasuju pro dřívější nástup a pohodové zvykání ✌️
@petulkadodo Tak udělat si čas na sebe a mentálně se rozvíjet se snad nevylučuje s tím že je žena na RD a nešoupne dítě v roce do jeslí. Já si třeba nedovedu představit že bych dobrovolně přišla o tohle nejkrásnější období, o všechny ty pokroky dětí a nechala trávit dítě víc času s cizím člověkem než se mnou.
@janickajana Přesně, známá taky pracovala v dětské skupině a dost dětí jí říkalo máma.
@jola777 nemůžete to brát tak osobně , ja právě chápu jak to @petulkadodo mysli... když matka potřebuje na par hodin z domu odejít a vydělat
si tak proč ne? Jasně, vše má své pro a proti , každý má jiné finančni zázemí... každému vyhovuje něco jiného. ja mam třeba 3 děti u první jsem vydržela na rodičaku 2 roky, pak šla na poloviční úvazek a dcerka do školky, moc se ji tam líbilo a byla šťastná, školku milovala... moje druha dcerka ted do 3 let je se mnou doma, též se těší do školky ... strejdovi rika dedo, tete babi, mami... obcas komoli i jména Eva/ Jana... a to jsem s ni porad doma a vysvetluji ji to, syn ma rok.a půl a pujdu na brigádu na par dnu v mesici a moc se těším... vim, ze za tech par dnu mi též nic u synka neuteče a děda na hlídání je ta nej volba🙂
tak dobře, ještě poznatky z praxe, jak to tu tak čtu, asi jsou potřeba... žádný extrém není dobře a za mě je extrém dvouleté dítě od šesti do čtyř ve školce, to je fakt maso, druhý extrém je domácí výuka bez pravidelné možnosti toho, že dítě funguje v nějaké skupině... v prvním případě jsem pozorovala nezralé prťousky, kteří by potřebovali být mezi dětmi jen na určitou část dne a pak hezky hajdy k mamince, pokonejsit a vyplakat, protože ať delame co děláme dvouletak prostě ještě nedokáže celý den vzorně tolerovat střídání se o hračky atd, tím pádem často čelí frustraci a potřebuje pořádnou oporu nejlíp mámy (můj názor), no v druhém případě jsem zažila chlapce, který nastoupil do školy do třetí třídy, do te doby byl vzdělávan doma, a opět fungování ve skupině žádná sláva, ten kluk už si uvědomuje, že je tam novej, že se musí začlenit atd, žel bohi neví jak, to mu maminka zkrátka doma už ze své pdostaty predat nemůže, chybí ji k otmu kolektiv... a tak chlapec ve snaze se zviditelnit je drzej na ucitelku, protože je to pro něj něco jako teta, ruší v hodině, aby byl vidět atd 🤷♀️ závěrem nikomu nic neberu, každého věc, ale myslím, že zlatá střední bude někde mezi 🙂❤️
@asongforfay já s tím nesouhlasím. ten kdo má dítě do 3 let, tak děti jsou braný jako dvouleté, tak to berou i školky, takže i kdyby někdo nastoupil ve 2 letech a 10m, je pořád braný jakou dvoulený, ne 3 letý. s dětmi mám dobrý vztah, dcera ve 2 letech plakala, že nemůže do školky, šla tam o 8 měsíců později a super, byla samostatná, syn to samé. Dopoledne byli ve školce, já si povyřídila co jsem potřebovala a odpoledne jsem se jim plně věnovala.
@michaela1990xx nekoukej na druhé a udělej to tak, jak si myslíš, že je to nejlepší jak pro dítě, tak pro tebe. Ať bys udělala cokoli, tak se vždycky najde někdo, kdo tě,, odsoudi,, nezavdecis se všem nejsi pizza 😁Já nedávno řešila to samé téma tady, chtěla sem rady, názory maminek, které dávali děti po 2 roce do jeslí, dětských skupin a našlo, se pár mamin, které s touhle věci zkušenost neměly, ale musely mi prostě napsat, že by malý měl být doma semnou a proč jdu tak brzo do práce, ať si najdu třeba brigádu a tím pádem budu moct zůstat ještě doma a největší extrém, který jsem tady jednou k tomuto tématu četla byl komentář ať si chlap najde lepší práci nebo druhou práci a ženská bude moct zůstat dyl doma s dítětem, pokud je to kvůli financím. Jako pardon, ale tohle bych já nechtěla a i ten chlap má snad nárok vidět jak jeho dítě roste. Ne že bude celé dny v práci jen proto, aby ženská seděla 3 a více let doma s dítětem.
@petulkadodo ano, jelikož dnes je společnost - ehm tedy nespolečnost, protože postrádá náplň významu slova - nastavená jinak a žel hůře. Jak tu někdo zmínil RD a společenskost se nevylučuje. Svým názorem na nikoho neútočím, jen popisují pravdu, ale to se dneska nenosí, protože "Všechno je relativní, každý je individuum, zlo neexistuje...doplňte dle libosti."
K té energii, nikdo děti neučí ji vnímat a naopak si musí "zvykat" na spoustu destruktivních věcí. Co dobrého ty malušky naučí brzký kolektiv, povězte, samo nemá vyvinuté potřebné mechanismy k zvládnutí stresu, například.
Ženská energie není jen o mateřství, tím přebíráním mužské energie myslím třeba soutěživost, drsňáctví apod. (ano, i to se vtlouká holčičkám odmala).
A co se týká @holkaokomodra to je skoro fajn názor, nicméně vzít extrém a srovnávat ho s něčím trochu méně destruktivním není řešení...př.: Dítě, které zažívalo doma fyzické násilí šoupneme honosexuálnímu páru, protože přece je to oproti tamtomu úplně super ne? No, asi ano, ale to z toho nedělá nedestruktivní prostředí. Tož tak.
@asongforfay ja som sa uz dlho nepobavila tak jak na tvojom popisovany "pravdy" ohladom zenskej energie. Vyhlasovat svoj nazor za popisovanie pravdy je naozaj znak dospeleho cloveka 😂
Holky teda ja vam neviem. Tuto sa jedna pani rozkrikuje, ze jej deti su hodne a perfektne vdaka tomu, ze s nimi bola dlho doma. No a vidite, mne tiez vsetci hovoria, ake mame hodne a skvele deti. Pocuvame to furt.. vlastne sa ani nemozeme na nich "postazovat", pretoze vraj su fakt hodne (oni su) a co by sme viac chceli. Ale zeby to niekto spajal s tym, ci boli alebo neboli v jaslickach, to neviem. Starsi bol od roka, mladsi nastupuje teraz v roku. Podla mna su proste take povahy po manzelovi, jednoducho pomerne kludne a do nepohody. Nevysledovala som patern ani v jaslickach, su tam rozne deti, divokejsie, poslusnejsie, placlivejsie, kludnejsie, spolocenskejsie, introvertne.. rovnako ako kamaratky co su s detmi doma, kazde dieta original.
@kevi1 Já už se docela poučila, že nemá nejmenší smysl diskutovat s někým, kdo si myslí, že jeho pohled na svět je jedna jediná pravda a ostatní jsou mimo. 🙂 S takovým člověkem se fakt nedá vést nějaká diskuze, zajímavá výměna názorů či zkušenosti. 🙂 Cokoliv se mu nehodí do krámu, smete to ze stolu ideálně nějakým argumentem, že "výzkumy ukázaly".
Jo a můj osobní "výzkum" zase ukázal, že v ČR (a možná i SR) jsou matky šíleně odsuzující, jakmile má někdo něco jinak. Cokoliv se vymyká "normalu", tak nedokáží pochopit, odsoudí to a s tím i matku. Třeba tady ve Francii jsem to nezažila. Nikdo mě nikdy neodsoudil, že jsem líná, když jsem na jejich poměry doma s dětma neskutečně dlouho (teď už nedobrovolně😀), že jsem kojila 9 a 10m atp...
@me_druhe_ja ano to mas pravdu. Tu (SR/CR) je taka kultura, ze JA to robim najlepsie a TY to robis inak, takze to robis zle. Co ja som si vypocula, ze nekojim, ze su deti v jaslickach.. s prvym som z toho mala depresie, z druhym uz som nad to daavno povznesena. Lasku a pekny vztah s dietatom si predsa nevykojim, ani nevysedim s deckom doma.
@kevi1 konečně někdo kdo má normální názor. Za mě kojení třeba super, kojím 20 měsíčního syna, ale rozhodně není špatná máma ta co nekoji a a i ta, která dá dítě do jeslí. Každé dítě je jiné. Mě taky celkem vadí řeči od některých lidí na to, že syn půjde do dětské skupiny ve 2,5 letech. Měla bych být s ním doma, ale prostě nejde to. Po finanční stránce jsme teď s kojím rodicakem v klidu, ale brát méně, tak už je to na houby. Máme hypotéku a přece jen se vše zvedá a stojí víc. Jenže některým to nevysvětlis. Někteří ti poradí ať si chlap najde druhou práci🙄🙈
@nikola38 přesně tak. Víš co, přítel pracuje v kanclu, má jen ranní směny a pružnou pracovní dobu, jenže na to co dělá za práci to není až tak u nás placené. Jenže kdyby chtěl změnit práci, musel by dojíždět cca 40 minut, což není taková hrůza, ale momentálně není nic co by stálo za to. Oproti tomu co má teď+ by odjížděl, takže cesta tam a zpátky =benzín, peníze navíc. Kouká a posílá životopis pořád. Nevadilo by mu jít dělat do provozu, jenže já moc nechci (ne že by mi taková práce přišla blbá nebo tak, to ne) ale já pracuji na 3 směny a jsem ráda, že on nápravě tu ranní, protože bude moct v pohodě odvádět syna do školky, když já musím být v práci na 6 hod ráno. On si může přijít do práce až na 8 hod. Většinou není u něj problém dostat dovolenou, u nás v práci s tím problém bývá. Sami teď vidíme, že malý tak rychle roste, že je to šílené a já nechci ať je chlap pořád v práci, nebo nemá ještě druhou práci, protože chci aby byl taky s námi. Jako peníze jsou fajn, ale ne za takovou cenu. A myslím si, že Filípek je společenské dítě, tak snad v dětské skupince nebude problém.
@kevi1 Já jsem sice kojila, ale úplně je mi zle, když z nějaké ženské vypadne, že pokud ženská nechce kojit tak si ani neměla pořizovat děti. Panebože....jakoby kojení= mateřská láska. 🤦
@ferda90 Kdyby byl starší normálně zdravé dítě, tak jsme byli domluveni, že do roka s ním budu doma a pak nějaký částečný úvazek (pár hodin týdně 🙂). Bohužel jeho nemoc všechno změnila. Ale teď už snad bude mít brzo asistentku, bude moct chodit denně do školy a mladsi občas do jeslí a já snad aspoň nějakou brigádu. Už mě z toho hrabe....A hlavně vidím, jak hlavně tomu nemocnymu ta školka neskutečně pomáhá! A to tam byl zatím párkrát vždy jen na 2-2,5h.

@michaela1990xx Já žiju v zahraničí a tady chodí děti do jeslí ve 3 měsících. To mi teda přijde extrém, ale 2 roky je úplně v pohodě, v tomhle věku už to děti ocení. Doma už se nudí. Lidem co ti dávají sodu řekni, že ČR je snad jediná země, kde jsou ještě dvouletý děti doma.