icon

Kdy koupit dítěti první tablet? Rady a zkušenosti

emamaira
8. srp 2022

Hezký večer,
zajímalo by mě, kdy jste koupili dětem tablet? Synovi je 4,5 a máme doma diskuzi, zda už koupit nebo ještě ne. Žádný doma nemáme, příležitostně mu půjčím telefon.

Strana
z3
konidana
9. srp 2022

U předškoláka tablet fakt není nutný. Já jsem děti začala příležitostně pouštět na notebook kolem 7 či 8 let na pexeso , mapy apod. Byli jsme teda beztabletová rodina komplet s tlačítkovými telefony. Pohádky šly na notebooku nebo TV, omezeně od 1 či 2 let. Během prvního stupně ve škole děti dostaly každý svůj telefon, a já už mám ten příliš chytrý také.

konidana
9. srp 2022

@g_m bohužel to oddalování také moc nefunguje.. děti dostaly chytré telefony kolem 10 let a přiide mi, že z nich jsou rázem závisláci. Zpočátku měly omezení na 1h nebo 2h denně, ale to omezení do dvou let stejně obešly, a teď v pubertě používají mobil často až kolem 6h denně nebo ani nevím jak dlouho.... 😖

gbp
9. srp 2022

@konidana s tim souhlasim. zakazane ovoce... taky se mi nelibi, ze doba je takova, je toho kolem nas tolik apod. jenze si myslim, ze bohuzel bude jeste hur. to s tim radsi budu zachazet stridme, vymezit cas a urcit pravidla mi pripada spravne. postupne seznamovat...nerikam, ze tak predejdu zavislosti, to samozrejme nemuzu vedet, ale urcite je dulezite se naucit pracovat i s tou touhou.

g_m
9. srp 2022

@konidana Mam jeste prcky, takze tezko pro me spudit. Segra ma deti 17 a 13 a hlidaji je, ale jsou hodne akcni, jezdi na vylety, do kroužku apod. Takze jim na to nezbyva tolik casu. Je mi ale jasne, ze doba a kamosi tlaci to pouzivat. Ale ten pohled do tridy pubertaku, kteri celou prestavku a kazdou volnou chvilku sklopi hlavu do telefonu, me děsi ☹

felixfelicis
9. srp 2022

@konidana no ja mam taky deti jeste maly, ale myslim, ze je to dost o povaze, ze nekdo tu "zaklopku" ma a nekdo ne a bude do sebe ladovat sladkosti nebo cucet na pohadky/do mobilu, dokud ho nechas a je uplne jedno, jestli mu to dovolis ve 2 nebo v 10. Mam v tomhle kazdy dite ruzny. Je mi jasny, ze kdyz uz jsou ve veku, kdy se jlidat nenechaji, tak je to tezky.

gbp
9. srp 2022

@g_m me treba prijde hrozny, ze to delame i my dospely 🤦🏼‍♀️ sejdem se treba u nasich a oni do tevh mobilu cumi taky 🙈 jako netvrdim, ze porad. ale treba pijem kafe a najednou ma kazdy v ruce placku a uz nemluvime 🤷🏼‍♀️

sigyn
9. srp 2022

Můj osobni nazor je, ze predskolnim dětem bych telefon\tablet apod. Na hrani ci pohadky nedavala. V tomhle věku se děti učí, jak se zabavit a když si zvyknou, ze stačí kliknout na ikonu ci spustit pohadku a zábava je tak kdykoliv, tak se jim tim zabiji fantazie do budoucna a budou zvykli jen sosat obsah, misto jeho vytváření. U skolnich deti bych je uz s technologiemi zacala seznamovat, ale aby vedeli, ze technologie jsou sice zdroj zabavy, ale i vedeni. A to rikam, jako zavislak na Pc, ored kterym rodice pc zamykali 😀 Ale zase mě ted pc živí. Takže pouzivat i zakazovat s rozumem!

vikinkav
9. srp 2022

@gbp je to tak, a pak bychom naivne chtely, aby deti nemely v ruce mobil/ tablet/ nekoukaly cely den na telku 😄 Ja sama to delam taky, obcas se soustredim a dam mobil pryc, ale on me tak laka 😅 Jinak deti skoro 5 a 3 roky tablet nemaji a koupi neplanuji, rada bych jim pak (za dlouho) koupila az pocitac, to je podle me dulezitejsi pro nejakou technologickou gramotnost. Telefon az bude potreba (1. trida?) Hry na telefonu/ tabletu povazuju za brutalni zabijak casu, tomu bych se rada vyhla uplne, uci se ve skolce, maji tam i anglictinu, hraji si, jsou venku, podle me maji vse co potrebuji 🤷‍♀️ Ted jsme jeli s detma autem 2000 km z dovolene a zvladli jsme to bez tabletu uplne v pohode. Ja jsem zas naopak presvedcena, ze ty technologie budou fakt vsude, nutne pro kazdodenni zivot, a ze se to deti v tom mladsim skolnim veku opravdu rychle nauci a budou je pouzivat naprosto prirozene. Proto se je snazim jeste ted pred tim lehce “chranit” - presne jak nekdo psal, ze vlastni zarizeni zbytecne svadi k vetsimu casu pouzivani. Jinak da se zagooglit jak to vidi treba v Silicon walley (kdyby to nekoho zajimalo) - i treba Mark Zuckerberg a dalsi svym detem technologie nedavaji, vseobecne je ten trend spis to trochu oddalit, nez je to uplne pohlti. Protoze je dokazano, ze volna hra, pohyb a trochu nudy je pro ty nejmensi deti ten nejvetsi dar 😉

felixfelicis
9. srp 2022

@vikinkav uplne souhlasim. Male dite se nauci smrdlat prstickem po obrazovce behem jednoho dne, urcite je neni potreba je to specialne ucit, aby nebyli pozadu🙂 V aute jenom sedi a koukaji nebo si povidame, nebereme ani casopisy ani jinou zabavu, ale beru to tak, ze my jsme hodne vyjezdeni a deti zvykle, kdezto nekdo to treba ma jinak (jak tu obcas ctu dlouha cesta 1h a tak🙂).

g_m
9. srp 2022

@felixfelicis Ac nejsem priznivce, tak auto v tomto neresim. Na dovcu jsme jeli pres 11h plus 3h kolona uz ve Vidni, tam me netrapi, ze jim pustim pohadku. Ne vzdy je ta dalnice tak zajimava, aby se jen divali 😉

@vikinkav Souhlas, nejak nevidim duvod, aby si dite hralo samo pexeso proti tabletu. Treba kolegyne v praci predskolakovi koupili tablet, aby se mohl divat na oblibene youtubery, to mi prijde ujete uz uplne 🙈

vikinkav
9. srp 2022

@felixfelicis Presne 😉Ted zrovna moje mamka rikala, ze “chudackum nasim (detem) koupi do auta tablety, aby se jim dobre jezdilo” 😄 Tak jsem ji rekla, at radsi penize setri a koupi jim poradny pocitace nebo notebooky, az je budou opravdu potrebovat.

rencinka87
9. srp 2022

@emamaira Mam syny 3 a 6 a tablet vlastne neznaji - mam jeden svuj, ale pouzivam temer vyhradne mobil, pripadne notebook.
Notebook vedi, ze ma tata kvuli praci, mobily znaji kvuli telefonovani babickam, vyjimecne k prohlizeni fotek nebo videi (nasich vlastnich), pohadky a podobne jsme nikdy na techhle zarizenich nepousteli.
Ucim je, ze mobil je fajn vec, kdyz neco potrebujes rychle zjistit, pouzit navigaci, mapu, zjistit, v kolik jede vlak, vygooglit odpoved na otazku.
Ja sama pres mobil jeste objednavam nakup, vetsinu veci jako darky, obleceni pro deti atd, vsechno jde pres online objednani, ted posledni dobou jsem na mobilu hodne (treba ted) a stve me to samotnou.
Myslim si, ze pouzivani techhle zarizeni nici vztahy, totalne otupuje smysly a u deti zpomaluje vyvoj.
Staci, ze deti koukaji v TV na pohadky. Dalsi pristroje netreba.
Ano, je to narocny, porad neco chteji, nejsou to deti, co si hraji samy nekde tise v koutku, starsi neustale mluvi, chce hrat milion a jednu spolecenskou hru, mladsi uz taky zacina a jeste je k tomu akcni pohybove, leze, skace, hopsa, nejradeji je venku.
Mam srovnani u svych nevlastnich bratru - starsi dostal tablet, kdyz mu bylo asi sest, mel to na velmi omezenou dobu, par her. Jeho bracha je o 5 let mladsi, takze tablet je zvykly vidat od mala - ve 3 letech dostal brachuv starsi model. Ted mu bude 12 - ma tezkou nadvahu (to je tedy dane i stravou, ale i ten tablet a spol tomu prispiva), neumi se poradne vyjadrit, cely den by jen sedel u tabletu, xboxu, playstationu.. Porad knoura, ze chce hrat, dostat ho ven je temer nemozny, kdyz uz je venku, tak knoura, ze uz nemuze apod.
Je videt ten rozdil, ze starsi vyrustal bez techhle vymozenosti relativne dlouho a i kdyz mel obdobi, ze hral dost a i ted si zahraje, vidi i jiny alternativy zabavy. Mladsi ma jako hlavni zabavi tablet a spol.
Ja tohle pro svoje deti nechci. Chci, aby cetly realny knihy, ne smrdlaly prstem po ctecce, chci, aby otacely papirovy karticky pexesa, ktery si samy vystrihaji, ne tukaly prstikem. Aby realne stavely lego z kostek a ne virtualne tukaly. Aby se s kamarady potkavaly venku pri hrach nebo na kole a ne virtualne. Aby hraly fotbal na hristi a ne na playstationu.
Samozrejme je mi jasne, ze se tomu jednou nevyhneme a ani nemam potrebu to demonizovat a zakazovat, ale tablet nebo mobil a pocitac budou mit v momente, kdy si budu jista, ze se z toho stane jen jedna (idealne marginalni) z mnoha alternativ traveni volneho casu.
A ano, jsem presvedcena, ze mobil/tablet v rukach deti je zejmena obrovska uleva pro rodice - kdo by nechtel mit tu moc uzemnit dite na x hodin na jedno misto na gauc a mit cas pro sebe? Jsem sest let na rodicaku, takze si umim naprosto jasne predstavit tu slast, ze mam pokoj a klid. Ale porad jsou mi ty deti s jejich rozvoj prednejsi, nez moje pohodli, jeste to proste vydrzim.
Mimochodem - na schuzce pro rodice prvnacku nam rikala reditelka, ze existuje “diagnoza” - “ochrnuti” okohybneho svalu - deti, ktere pouzivaji mobily/tablety, maji “line” okohybne svaly - koukaji porad do jednoho mista - a dela jim pak velky problem cist - neboli sledovat radky zleva-doprava, zleva-doprava.. Jsou hned unaveny, boli je hlava, spatne a nerady ctou. Jednoduse proto, ze ty oci na to nejsou zvykle.

felixfelicis
9. srp 2022

@g_m vzdyt pisu, ze auto je asi jediny pripad, kdy tablet chapu. Nicmene my jim to nemame na cem pustit (pres jeden mobil jede navigace a ja mam omezena data), tak by jim nic jineho nez koukani nezbylo. Deti 6, 4 a 2 a zvladame vpohode.

rencinka87
9. srp 2022

@g_m
@felixfelicis
@vikinkav
Souhlasim. Jinak jezdime dlouhe trasy - letos treba dovolena ve Spanelsku autem - 18 hodin ciste jizdy rozdelene do dvou dnu, vloni Dansko, jezdime k prarodicum 7 hodin ciste jizdy, pokud nejsou zacpy - v zivote jsme zadny film nepousteli. Deti spi vetsinou tak hodinu az dve, a jinak si povidame (opravdu hodne, starsi syn ty cesty miluje - nemame mu kam “utect” a musime resit vsechny zaludnosti zivota 😂), hrajeme slovni fotbal (i triletak uz chce hrat, i kdyz jeste potrebuje pomoct, na jake pismeno ma vymyslet slovo), poustime si pisnicky a hodne frcime na audiopohadkach. Zastavujeme na hristich a na jidlo, kluci se obcas vzadu zabavi nejakym postuchovanim a nakonec to utece.

rencinka87
9. srp 2022

@felixfelicis ano, argument, ze se to dite musi vcas naucit, aby nebylo pozadu, ten je muj oblibeny 😂😂
Ovladani tabletu a telefonu je, jak sami vyrobci radi rikaji, velice intuitivni, jinymi slovy zvladl by to podle me i simpanz 🤦‍♀️ A verim, ze moje deti jsou natolik sikovne, ze to “sudlani prstikem” se jednou nauci behem jedne hodiny (aby nebyly chudinky pozadu oproti vrstevnikum 😁).
Spis jde asi casto i o obavu rodicu, ze jejich deti budou “out”. Ja jsem kruta matka, takze moje deti holt out budou a uz obcas i jsou - na druhou stranu se snazim vybirat jim takove prostredi (skolka, skola), kde je naopak normalni nemit od dvou let vlastni tablet.

betelgeuzz
9. srp 2022

Mně příjde, že tady z tabletu děláte zbytečného strašáka. Že dítě, které dostane brzy tablet, bude tlusté, neschopné, asociální. Ale to přece není o tabletu, ale o celkovém přístupu rodiny. Jsou rodiny, které tablety, nebo mobily nemají a stejně se dětem nevěnují a naopak rodiny, kde dítě má všechny možné prostředky IT, ale je to doplněk k dalším aktivitám.
Jak jsem psala výš, máme doma tablet od 2 let, využívali jsme ho na hry, na pohádky, do auta, na ZŠ holky dostaly chytré telefony, tak už ho tolik nevyužijí. Ale fyzicky jsou na tom líp než většina vrstevníků, od mala jezdíme na kole, bruslích, lyžují, teď mají 3 - 4 x týdně trénink, chodí na ZUŠ, od chvíle, co začly číst, hltají jednu knížku za druhou. Nejsou to závisláci, co sedí celý den na mobilu.
Zároveň ten mobil využívají - chatují s kamarády (kdo v pubertě neseděl na pevné lince s kamarády?), komunikují s trenérkou, dostávají přes mobil zadání úkolů, často si musí dohledávat věci do školy na internetu, sledují výpůjčky v knihovně, pouští si doprovody do ZUŠ, hledají si recepty a vaří podle nich atd.
A mmch, existují projekty, kdy se v MŠ učí děti s IT, na tabletech jsou speciální programy, kde se děti učí základy programování, ovládají pomocí toho robotky, zkouší si drony apod.

lovemusicsun
9. srp 2022

No, já nějak nevidím rozdíl mezi tabletem a telefonem, případně počítačem nebo televizí. Je přeci jedno jaký prostředek dítě používá, spíše jde o to co na něm dělá. Takové to "tablet bych nekoupila, vůbec ho nebere, občas mu půjčím telefon, ten naopak miluje" mi přijde úplně stejný jako "má svůj tablet a občas si na něm hraje". Nebo je na tom telefonu něco jiného než v tabletu? To dítě ho snad používá na telefonování? Dcera si ráda pustí YT na televizi, to je přece stejné jako by si ho pustila na tabletu.. Nebo mi něco uniká?
Holky mají 4 a 2 roky a letos jsme tablety pořídili na cesty autem. Holky ho používají vlastně jako DVD přehrávač, mají na něm spoustu pohádek a Večerníčků. Hry nebo aplikace jsme zatím neinstalovali. Jinde než v autě ho nemají, velice výjimečně ho té starší povolím doma, když je třeba nemocná, a pustím YouTube Kids.
Osobně si myslím, že jde i o povahu dětí. Starší dceru to baví, ráda si pustí YT Kids i na televizi, tancuje před ní, cvičí, kouká na nějakou angličtinu atp. Už když jí byly dva roky, tak jí zajímal telefon a fotky a videa. Tu mladší to moc nebere, pustí si Krtka a za pár minut tablet vrací. Jediné kde to vydrží je to auto.
Myslím, že jim určitě neškodím tím, že tablety mají. Do celkového přístupu k výchově mi zapadají, pokud se jejich používání správně řídí.

veru181
9. srp 2022

Dvouletý má tablet po nás, dívá se na něm regulovaně na dětská videa a písničky. Vlastní na běžné užívání ještě zdaleka neplánujeme. Taky jsem byla přesvědčena o škodlivosti, ale naučil se z těch videí i některá slova, přesnější zvuky zvířat a byl to i odrazový můstek pro barvy (zaujala ho jedna písnička a pak ji napodoboval 🙂).

nick1234
9. srp 2022

Syn má 6 let, vlastní tablet nemá, máme jeden společný - i když jej z 99% procent využívá on, záměrně ale nechci, aby byl jeho vlastní 😉 pokaždé se ovšem musí zeptat, zda si Jo muže vzít a sledujeme, co na tabletu děla (většinou je to hra minecraft 🙈 nebo pohádky na YouTube/Netflix) ale může pouze omezenou dobu (vyjma nemoci, to jsme opravdu rada, ze chvíli v klidu leží a odpočívá). Naštěstí ho příliš nevyžaduje, teď přes léto téměř vůbec, Max při nějaké delší cestě autem nebo večer chvilicku před spaním, ale vzhledem k tomu ze je téměř cely den venku nemá kdy👌. Přes zimu je to horší bohužel, ale i tak dobu strávenou na tabletu regulujeme.

drep
9. srp 2022

Moje dítě dostalo tablet ve 2.5 letech před dlouhou cestou. Kouká na něm na pohádky. A letos, o rok později, jsme jí tam stáhly asi dvě hry před další náročnější cestou. Sama jej nepouští, má ho jen tehdy, když jí ho já nebo muž dáme. Nevidím důvod, proč jí Tlapkovou patrolu pouštět na mém telefonu, tablet mám ipad, tak nepřipojím žádný disk a počítač jí do auta nenainstaluju. Jezdím často sama, když řídím, tak řidím. Nehraju u toho hry, nepočítám okolní auta, ale věnuju se řízení. Dcera je štíhlá, pohybově aktivní velmi, s dobrou slovní zásobou. Vlastní tablet neudělá z dítěte tlustého blbounka, který komunikuje střeky, to udělají rodiče.

tasimia
9. srp 2022

@emamaira tablet ne, ale má telefon. Jako ne svůj. Ale do auta, hlavně na delší trasy.
A doma, když si pustí písničky, tak se taky nezblázním.
Nedělám z toho vědu, jakože oo, malé dítě a tablet/telefon.
Má tam Samsung Kids režim, uceni na tvary a barvičky, atp. Nemá to, abych já měla klid, rádi hrajeme pexeso, malujeme, stavíme kostky. Ale když si chce pustit "tany,tany" tak se tak nepotento.
Když je nemocna, zababucim ji do deky a pustím Karol a Kvido, dětské, české písničky.
Já strávila před televizí každé ráno před skolou, a pak vikend s Kacerem Donaldem, Ju a Hele a stejně jsem už ve školce, prahla po knížkách.
Kolikrát když vytáhnu nemocné dítě z postele, abych s ní mohla k doktorovi a pustím jí v autobuse, aby mi vydržela pohádku - tak ty pohledy od některých stojí za to.
Kdyby mohli, tak ten telefon bouchne :D.

felixfelicis
9. srp 2022

@rencinka87 manzel je v IT a pracuje z domu, moje prace je taky o tukani na pocitaci, takze nechci delat, ze technologie neexistuji, to ani neni mozny. Ale reguluju hodne. Mobily pouzivame, protoze nemame TV (ja ji nepotrebuju a urcite nebudu porizovat kvuli detem).

Neni moc rozdil poustet si pisnicky na TV, na pocitaci, na mobilu nebo na tabletu. Ale vic pristroju - vic prilezitosti k pouzivani. Nejak se mi nechce verit, ze nekdo koupi tablet a pak ho 14 dni nevytahne. Nejmladsimu jsou 2 a 3/4, je to takovy odrostlejsi mimino a predstava vlastniho tabletu mi prijde dost vtipna.

g_m
9. srp 2022

@betelgeuzz A měly tablet/mobil ve 4 letech? Protože původní dotaz byl na malé děti, ty už je máš velké, tam je to o něčem jiném viz chat s kámošema nebo úkoly do školy.

zuzineckah
9. srp 2022

@emamaira dceři jsme koupili iPad mini loni k Vánocům. Bylo ji 5,5.

betelgeuzz
9. srp 2022

@g_m píšu to od začátku, že jsme kupovali tablet, když měly 2 roky. A ano, mám je starší, proto dokážu posoudit, co to udělalo s dítětem za 10 let, když se tady straší scénáři od tlustých závislácích.

fazolkazuzka
9. srp 2022

@merope nemám doma starý notebook. A naše dítěti do rukou vážně nedám. Radši poridim tablet do 2 tisíc pro dite než aby měla v ruce něco několikrát dražší. Tak to myslím třeba ja.

nick1234
9. srp 2022

@rencinka87 ty Jo ta informace od ředitelky je teda pro mě úplnou novinkou😱 Dekuji za rozšíření obzoru 👌Já osobně třeba hodně dávám pozor, aby si nepouštěl youtubery😠 nejen kvůli tomu, jak se vyjadřují a co těm dětem vtloukaji do hlavy, ale poslední dobou jsou hodně nebezpečným trendem challenge (výzvy) a to mě teda dost zneklidnuje 😒.

dashyyy
9. srp 2022

@nick1234 taky nesnáším youtubery.. zatrhla jsem kvůli tomu yt úplně doma.. tiktok nedovolím snad nikdy... videa od různých smažek jim fakt nic nedají

sebestka
9. srp 2022

@emamaira Moje obě holky je od těch 4 let měly a každá svůj. Nevidím důvod, abych jim to zakazovala. Spíš jde o to, jim rozumně vysvětlit kdy a jak dlouho to mají používat. Teď mají holky 14 a 11 a žádný negativní vliv to na ně nemělo/nemá. Ví, že všeho s mírou.

tasimia
Autor odpověď smazal
Strana
z3