icon

Kdy se děti naučí uklízet své věci?

cherie24
4. čer 2023

Jedna úklidová otázka, od kdy si vaše děti uměly po sobě uklidit? Myšleno tím třeba to, že si s něčím hrají, už je to nebaví a vy je upozorníte, že nejdříve uklidit předchozí, pak vytáhnout další. Nebo že se večer řekne, jde se uklízet a děti uklízejí.
Je možný, že je to kus od kusu s těmito uklízecími sklony? 😀
Já mám pocit, že starší (3r a 9m) pořád jen prudím a prudím a ona ty návyky stejně vůbec nemá. 🤯 Vysvětluju, domlouvám, ječím 😆 a nic. Každý den přijde, rozkopne boty doprostřed chodby, svlíkne se jak had, bundu hodí na zem, pak se jde převléct, oblečení hodí na podlahu, vytahá 3/4 pokojíčku i obýváku a jak přijde na úklid, po xxxxx napomenutí a vysvětlování už ječím jak fúrie a mám chuť jí seřezat zadek. 🙈 Totéž s hračkami venku. Přitom mi přijde, že mladší (1r a 5m) si dost věcí uklízí sama, jen tím, že to okoukává od ostatních. Třeba ty boty, bundy, talířek si chce odnášet. Připadám si, že snad mluvím čínsky a už jsem z toho docela vyšťavená. Každý den nad ní stát a pořád a pořád připomínat a hlídat. 🤯 Je ještě malá a chci toho po jí moc nebo jsem v právu já a mám už nárok na to mít uklízeno? 😆

Strana
z2
izz76
4. čer 2023

Kdy si po sobě dítě začne automaticky uklízet? Když se odstěhuje do své domacnosti😃 Neříkám,ze dcera si po sobě neuklizela,ale ne z vlastní vůle, nepočítám období kdy batole rádo uklizi s maminkou. Jinak pro ni úklid nebyl nikdy podstatný a důležitý,najednou ve své domacnosti chce mít hezky načančano.

pajusz
4. čer 2023

@klokanka31 to má v sobě taky "zakódovaný" asi. Náš malej je takovej Sheldon to úplně nechceš, u něj musí bejt vše tak jak to být má ... Pubos je taková Penny to taky nechceš 😄 žije se mi s nima moc pěkne 😄😄

aneta15
4. čer 2023

@cherie24 dceři je 15 a je to marný, je to marný, je to marný. Synovi je 12 a má to v sobe. U dcery se bojím do pokoje, aby mě něco nekouslo a syn má trička v kominku a sešity na stole do pravého úhlu 😁. Stejna výchova, stejne geny 😁 některé děti to prostě naucit nejde 😁

rebe
4. čer 2023

Manželovi bylo letos 44 a skleničky nechává stát tam, kde dopije, ponožky skopává u gauče nebo u postele a do špíny nosí asi jednou týdně, a když si něco vytáhne ze šuplíku nebo ze skříňky, neuklidí to nikdy. Takže věkem to asi nebude. Já mám u gauče tři rozečtené knížky a nejmíň pět časopisů, takže v tom "než si vytáhneš novou hračku, ukliď předchozí" taky zrovna příkladem nejdu. Tož tak. Věkem to není.

laxesis
5. čer 2023

No, tak do těch 4 let měl syn v pokoji bordel naprosto minimálně, úklid ho i bavil a furt mi pomáhal i mimo své hračky.... teď?? Vytahá si mix různých hraček, se kterýma si společně hraje (tj lego a angličáky, do toho klidně plyšáky a okolo kostky pro mimina, modely letadel a kde co) a pak nad tím hodinu sedí a hořekuje a volá o pomoc, 6r🤣 navíc aplikovat tu kouzelnou věc, že první uklidí předchozí hračky nejde, on se k tomu totiž vrací a hraje si fakt se vším dohromady, ale to znamená pokoj v totálním chaosu.. No a příchody domů - mrskne věci do kouta a musím se tak v 50% případů ozvat, jestli si náhodou nedělá srandu, aby se zas zvedl a šel to dát dopořádku😁 každopádně manžel má v pracovně taky vytahanou miliardu věcí a já zas všude dělám hromádky knížek a časopisů, ono to asi nebude věkem😄

konidana
5. čer 2023

@izz76 jj , je to tak. Ovšem neplatí to u všech😂, někdo nezačne uklízet ani ve svym😅

cilkat
5. čer 2023

Ten starší, sedmiletý, už umí "funkčně" uklidit. A ve spoustě situací uklízí i sám. Mladší, čtyřletý, je ochotný uklízet společně, ale ne sám.

veronicka89
5. čer 2023

Mamcine dite se to nenaucilo ani v 33 letech 🤣

belmonka
5. čer 2023

@cherie24 psycholog z dovychovat rika, ze děti vnimaji svuj pokojik jako les...proste nevidi nepořádek, vidi ruzne rozmistene predmety.. Ja s timto souhlasim a nehrotim to timpadem. Uklid staci na konci dne nebo tak aby se dalo existovat v pokojicku, kdyz uz to nejde.

ninive211
5. čer 2023

@belmonka Já už kolikrát ani neřeším úklid každý večer...prostě nervy mám jen jedny a sama nemám mnohdy sílu řešit "kraviny"... Důležité pro mě spíš je nárazově, když se uklízí celý byt a já např. potřebuji mít tím pádem volnou podlahu na vysávání, vytírání, zavelet = co je na zemi, sbíráme, schováváme na skříň/"vyhazujeme". Děti tohle ví. Takže když se zavelí "táta jde vysávat", tak samy valí a uklízí, co můžou, aby jim táta "nevysál hračky" 😀

klaruskaholubinka
5. čer 2023

Já jsem ten člověk, který když řekne že to uklidí tak to uklidí. Holky jsou obě dvě v létě jedna bude mít 5 druhá 2. Starší už si po sobě uklidí hezky, samozřejmě je den kdy nechce, ale když se řekne ať si uklidí hračky, že už se nedá projít nebo že jdeme ven, nebo naopak domu tak prostě nejde vlak přes to že by to nebylo, ikdyz nemá den a začne scéna a opravdu hystericka scéna tak ji nechám vyzvat a ona to udělá, ale už to není tak často, teď už je to jen výjimečně.
A ta mladší ta prostě nechce, ta má šílenou povahu, ale ve většině případů funguje když ji řeknu pojď půjdeme spolu a já ti pomůžu, tak pak většinou jde...ale Teda i ona si musí alespoň jednu věc uklidit...
Asi mě tu někdo ukamenuje, ale já nebudu chodit a celý den uklízet ještě jejich hračky...pomůžu to mi vůbec nevadí, ale ne všechno já...

zuzekk
5. čer 2023

zatím jsem na klíč nepřišla. Po příchodu oblečení shodí v předsíni (asi mám být ráda že v jedné místnosti?!), po převlékání kdekoliv to odpadne. Po napomenutí všechno hodí do prádla (i čisté). Hračky? potřebuje stále všechny, rotuje a spojuje, dokáže za krátkou dobu vyndat takové množství věcí! uklidit to pak trvá násobky času. Uklidí jen konkrétní věci, které ukazuji, ještě nejlépe říct KAM to uklidit. Obecný pokyn nefunguje, nebo v tak vzácných případech, že se to nedá počítat.
Ale nestávkuje - když mu pohrozím, tak nějakou činnost vyvíjí, ale ta efektivita je velmi nízká. S úklidem začne, a do dvou minut si s tím opět hraje. 4roky a kousek.
Takže JAK NA TO by mě taky dost zajímalo.

jerrabina
5. čer 2023

Moje dcera by byla podle mě pořádná, kdyby si obě babičky nechtěly zjednodušit práci tím, že to po ní uklidí a hlavně kdyby to můj teď už manžel ze začátku nedělal taky. Už na roce když něco vylila, vzala hadr nebo papírový kapesník a utrela to, na dvou k tomu když rozsypala, spolu jsme zametly. To teď v pěti dělá (většinou až na připomenutí, dřív to už zvládla sama, ale pak přišli ti všichni podkopavaci a ona začala dělat scény. Tak jsem já k tomu začala dělat scény chlapovi a on už tu dvojitou dávku scén neustál a konečně začal dceru v úklidu podporovat a ne to dělat za ni 😄 a tím se scény že to dělat nebude zmenšovaly a teď už fakt stačí připomenout)
Babička zase podkopavala tím, že v období scén když slečna vyházela celý foch oblečení (a to ji tou dobou hrozně bavilo) tak jsme to dělaly postupně a musela sama, já jen radila (jo, byl to mnohem větší opruz než to po ní uklidit, ale prostě princip, že jo). A pak přišla babička a já ji přistihla jak hromadu uklízí sama a čtyřletá madam se válí opodál. A ještě se babička tvářila zjak to umí skvěle vyřešit a říkala "vždyť to děláme spolu". No jasně, asi tak spolu, že dcera uklidnila půlku jednoho trička a babička dalších 50. Přesně tu strategii zkoušela i na nas, ale my se na rozdíl od babičky nedali oklamat - já si toho všimla hned, manžel většinou po upozornění, že na to začal být sám. A když přestala uklízet ona, přestali jsme taky. Ted už jí většinou jen radím, to je nejbezpečnější 🙂 Ale i ona víc uklízí.
Blbý je i to, že tu máme hodně věcí a lidí na malém prostoru a tak tu není pořádek ani od nás dospělých (i proto že manžel sice uklízí, ale vnáší do všeho takový chaos, že přídělá a práci sobě i ostatním a nechce to řešit - i když teď už pomalu začíná chápat že sám v bytě mohl cokoli, ale v domácnosti s více lidmi je potřeba systém a že to ode mě není jen zbytečná buzerace... Mu je 40,takze v 50, možná už ve 45 už to přijít může 😂).
Jinak tedy to nejhorší období byly ty 4 roky, teď už si i někdy sama pověsi bundu na věšák a ooooobcas srovná boty když přijdeme z venku, a tak...

leejkaa
6. čer 2023

Tak moje dítě uklízí jako blázen když něco chce, ale musím říct že mi hodně pomáhá i tak. Samozřejmě jsou dni kdy se mu vůbec nechce ale taky to tak máme🙂

barushet
8. čer 2023

Ve školce se naučí 😁. Moje dítko v těch letech taky po sobě neuklízelo, uklízely jsme společně. Je třeba ji k tomu vést a taky neustále připomínat. Teď už si uklidí i sama - 6 let.

Strana
z2