icon

Kolik času trávit s dítětem, aby to bylo dostačující?

elis101
8. čer 2024

Ahoj, mám takovou otázku ohledně věnování se ratolesti...

Teď řešíme, jestli s malou nejsme málo, ma teď dost náročné období, tvrdohlavá jak blázen a poroučí jako král...je jí 4,5 roku...

A k věci...

Vodím do skolky malou prevážně já, na osmou, dělám od 8:30, většinou tedy chodím domů v šest, ale minimálně jeden den krátím a vyzvedávám ji kolem 16té já. dva dny v týdnu vyzvedávaji prarodiče, to jsou ty dny, kdy já chodím domů v 18 a muž jeden den az v noci, druhý jak kdy. Jeden až dva zbývajíci dny z týdne vyzvedává manžel...

Malá je od začatku satan, nespí dřív jak ve 22, takže i když prijdu v 18, nebo po, máme nějaky cas do 22...

Samozřejmě ale rešíme i provozní věci, úklid, večeře, koupačky...nejen hraní....

Víkendy snad můžu říct z 80% společné s malou

No a tedy, není to málo času? Asi zaleží, čím se vyolní, ale přesto....Jak to máte vy u vás?

Strana
z3
lilian2111
8. čer 2024

@ai30 Ježiš ty seš trapná. 😀 dítě má taky tatínka, takže klidně těch 20minut denně věnuju Modrýmu koni, lepší než se 20minut věnovat svýmu dítěti a ještě se plácat po rameni že jsem super matka 🤷🏻‍♀️😀

lilian2111
8. čer 2024

@me_druhe_ja To já samozřejmě chápu že každý to máme jinak a že ne každá má tu možnost plánovat si čas a práci podle sebe. Dcera chodí na kroužky, takže o kolektiv a děti ochuzená není, jen mě osobně přišlo těch pár hodin denně s dítětem prostě málo, někomu to ale asi vyhovuje a stačí 🙂

kristyn86
8. čer 2024

@lilian2111 Dcera je s tebou 80% casu v praci. Ty stihas pracovat a venovat se dceri? Jste vedle sebe a v podstate nedelas praci na 100% ani se nevenujes dceri na 100%. Deti byvaji nekdy s muzem na homeofice,kdyz jsou nemocne. A nemaji to radi. Muz pri praci nema cas se jim venovat. Ano,jsou spolu doma,da jim najist. Ale nemuze si s nimi v pracovni dobe hrat,povidat,cist,byt venku apod. Takze se musi zabavit samy. Kdyz jsou zdravi,tak je jim lepe ve skolce,kde jsou mezi vrstevniky a da jim vice nez kdyz budou doma s tatou,ktery na ne nema cas. Nez aby byli doma vedle rodice. U casu stravenymi s detmi povazuji za dulezite kvalitu nez kvantitu. Na hodiny jsem s detmi mene,ale po praci se jim venuji,muzeme si zahrat hru,popovidat si,jit ven apod. O vikendu jme spolu cely vikend. V tydnu ruzne.

lilian2111
8. čer 2024

@janaaanna Já ale nesedím X hodin někde v práci kde “musí” být dcera se mnou. Plánuju si práci podle toho když má dcera kroužek, je třeba u babičky, nebo s tatínkem. Nikde za zády v práci ji nemívám, maximálně když jdu zkontrolovat směnu, což je chvilka a určitě to mě ale ani dceru nijak neomezuje. 🙂 nic nepřetáčím, za mě je prostě 20minut času na dítě nic a je mi těch dětí líto. 🤷🏻‍♀️

fifinka2020
8. čer 2024

@lilian2111 mně to tedy taky jako standard nepřijde, synovi je 6 a většinou ho vyzvedavam ve školce po obědě. Ale já můžu díky mladšímu dítěti. Nicméně i když plánujeme, co bude dál, řešíme to, abych mohla být co nejvíc doma. Ale třeba u syna cítím, že to potřebuje, až teď se mu ve školce začalo líbit, loni ještě nešlo, že by zůstával déle jak do oběda...

lilian2111
8. čer 2024

@kristyn86 Jak jsem psala nahoře, když má dcera kroužek, je s tatínkem, nebo babičkou zařídím si co je potřeba, ať přes telefon, nebo počítač, někdy osobně. Občas vezmu dceru s sebou zkontrolovat jestli vše funguje, ovšem to je chvilka. Takže jo, zvládám s dcerou 80% a těch 20% co nejde s ní je tu manžel. 🙂 u toho se jí zvládám i věnovat. Školku jsme zkoušeli ale byla tam jen nešťastná, tak proč bych jí měla nutit 🤷🏻‍♀️
Já sama jako mala školku nesnasela a vzpomínám jen na to, jak jsem mámu prosila že tam nechci. Máma dělala smeny nebo do 17h a nebyla s námi skoro vůbec. Výlety jen s tátou nebo babičkou, máma přišla vyflusaná z práce a věnovala se mi možná těch tu zmiňovaných 20minut. S mámou jsem nikdy neměla nějaký vztah, řekla bych že skoro žádný. Proto dokážu hodnotit i z vlastní zkušenosti a sama bych to takhle nechtěla. Za mě je tohle málo, i když chápu že to není jednoduchý sehnat si práci aby byla mama co nejvíc s dítětem, každopádně půl úvazek, nebo brigáda je všude. 🤷🏻‍♀️

lilian2111
8. čer 2024

@fifinka2020 Určitě k tomu i dcera dospěje, zatím to tak ale není no 🤭 uvidíme.

fifinka2020
8. čer 2024

@me_druhe_ja ale však ona nikoho neodsuzuje, jen vyjadřuje, jak to cítí a má ona...stejně jako to vyjadřujes ty. Mne zas přijde, že tady spousta maminek odsuzuje ty, co to mají jinak a chtějí a můžou s dětmi být víc... jen se třeba bojí napsat, že je to vlastně s dětmi nebaví nebo že je baví práce...tak si hledají důvody, že vlastně to je norma a že stačí "20 minut denne". Neříkám, že to tam mají všechny, ale nechápu, proč utocite vsichni na Lilian, která jen napsala, že To ma jinak (a na to se autorka ptala)

me_druhe_ja
8. čer 2024

@lilian2111 jen ten vztah s rodiči: to vůbec neznamená, že budou mít rodiče a dítětem super vztah, pokud nebude chodit do školky a bude s matkou doma. Já to tak měla. A to jsem brečela prosila rodiče, že chci do školky! Záviděla jsem ostatním, že můžou být celý den ve školce, hrát si a být spolu. A já byla sama jak kůl v plotě jen s matkou a babičkou. A to se nám rodiče hodně věnovali, výlety cestování....
A máme absolutně nulový vztah. Takový proste profesionální, jen že se to má. 🤷

me_druhe_ja
8. čer 2024

@fifinka2020 no píše chudák děti, jejichž rodiče hodně pracují, proč si dělat děti, abych na ně neměla čas....to mě přijde jako povyšování se nad ostatní matky, co to mají jinak...ať dobrovolně (že jim nestačí být matka=profesionál) a nebo že prostě nemají na výběr. 🤷

Jako tady ve Francii je to zase druhej extrém, už jsem to psala mockrát. A ani v nejmenším nevidím, že by meli děti horší vztah s rodiči. Naopak. Tady rodiny drží daleko víc u sebe, užívají si každé společné chvíle, na společné dovolené jezdí i dospělé děti (já přestala v 15 😀), neexistuje, aby se jedlo před Tv nebo každý zvlášť....a to se chodí do práce po 2-3 měsících nejčastěji. Jen málokdo může být doma třeba 2-3 roky.

Nedávno jsem se bavila na akci s jednou Slovenkou, co žije tady kousek a má 18m holčičku. Nicméně jako většina musela do práce hned. A nemohla si dovolit kratší úvazek. Holčička je (nevím od kdy, ale myslím téměř hned) každý den od 7:30 do 18:30 v jeslích....je proto horší matka? Neměla si dítě dělat? 🤷 V mých očích je úplně stejná jako ta, co se rozhodne zůstat v domácnosti (a chlap to utáhne) a je s dětmi doma pořád.

ai30
8. čer 2024

@fifinka2020 Ver mi, ze nikdo neodsuzuje matky, co jsou s detma doma 'vic', vsem je to uplny sumak, kolik casu s detma travi nejaka cizi pani. Co odsuzujeme jsou povysenecke kecy o tom, jak je ten rozvrh ostatnich rodin k placi, pochybovani, proc si ostatni delaji deti, kdyz s nima evidentne nechcou byt a neschopnost pochopit, ze situace rodin jsou ruzne a velkemu mnozstvi zen opravdu nestaci k uziveni a/nebo seberealizaci brigady.

adelisss
9. čer 2024

@fifinka2020 Tak každý je jiný, má jiný přístup. Každopádně jsem měla období, kdy jsem s dcerou nemohla z pracovních důvodů trávit tolik času. A poznala jsem rozdíl - začala víc kynout, některé její zájmy začaly upadat (ty, ve kterých jsem ji podporovala). Prostě záleží i kdo se stará o dítě, když tam matka není. A bohužel někdy ta péče nemá až takovou úroveň.

veruuu_kubesovic
9. čer 2024

@elis101 myslím si, že dítě ve 4,5letech zkouší, kde má nastavené hranice🍀 Mému synovi je 6let, chodí do školy kolem 7h a vyzvedavam ho v 15h, někdy v 16h, podle toho jak končím v práci. Ve školce mají program, já mám ráda cca hodku doma jen pro sebe, rozuměj = akční děti, starší dceři bude 10let, takže si užívám po práci ten "klid" doma...
Poslední 4roky jsem si dodelavala vzdělání, první 3roky maturitu, aktuálně jsem dokončila kurz AP, vše bylo o víkendech, které děti trávili buď s tatínkem nebo u babičky, miluji své děti, ale jako máma mám i své cíle, nejen 24/7 s dětmi v zádech...
Joo a pracuji na zkrácený úvazek, to byla moje volba, pracuji ve skolstvi. Chápu, že ne všude takhle pracovat jde, což však z maminek nedělá to, že by měly být méně cenne ❤️

reeeza
9. čer 2024

Upřímně jsi s ní málo!
Je super že tě baví práce, ale zkrátila bych hodiny. Není nutné tam trčet 8.30-18.00. To děcko tě přece jen ještě potřebuje víc jak na dvě hodiny denně.
V první řadě bych myslela na dítě, jeho zdravý vývoj a psychickou pohodu.
Práce je u mě na druhém či třetí místě, a to mě taky baví a sype hezký kačky.

95newmommy2020
9. čer 2024

Já to mám dost podobné. Do školky ho vozí manžel, jen jednou za 3 týdny já. To má odpolední a nevstane. Do práce chodím obvykle mezi 8:30-9:00.
Pracuju na HR a moje agenda jsou hlavně nábory. Pohovory mám často od 16,17 hodin. Domů to mám necelou půl hodinu. Čas od času jedu i na jinou kancelář po ČR/SR. Pokud je to Morava a dál, tak tam spím. Někdy jsem pryč i 3 noci.
Nevadí mi ani přesčasy, tu práci miluju.
Se synem jsem o víkendu celý dny, jsme na výletě, hřišti, herničce, cokoliv co chce. Když si vemu dovolenou, tak ho stáhnu ze školky a jedeme na výlet.

tereza0111
9. čer 2024

Dcera je ve skolce 8:30 - +- 16, 1-2x tydne vyzvedne babicka a ja dorazim okolo 17. A dite je naprosto spokojene. Potom co vyzvedneme, tak nejcasteji chce jeste na hriste, takze ano, uz tam na te lavicce sedim ja a ne pani ucitelka, ale rozdil je velky zadny - ze skolky se na to nejblizsi hriste presune pulka deti, takze si tam beha a hraje s detma, ja sedim a .. povidam si s ostatnimi rodici nebo si ctu

Pak dojdeme domu, deti zmizi do detskeho pokoje (jsou 3 podobneho veku) nebo na zahradu a hraji si vesmes spolu.
Ja funguju zako dodavatel vody a stravy, v pripade tedy nejake hadky jako smirci soudce a u padu nebo nestesti jako utesovatel. Pro starsi deti jako vrchni prudic, protoze je stahuju od hry na ukoly. Delam se starsimi ukoly, varim veceri, delam co je treba, ale tech her s detmi zas tak moc neni. Zahrajeme si spolu pexeso nebo nejakou stolni hru, nekdy nekolik partii nekdy ale taky nic, protoze se jim ani moc nechce a maji spolu lepsi zabavu. Kazda mi teda povyklada jaky mela den a co se delo a je je opravdu posloucham (i kdyz u toho treba varim, ale nemyslim si na "svoje" veci, ale soustredim se co mi rikaji
Prijde mi to tak naprosto v poradku. Deti vedi ze tu pro ne jsem, ze jsou v bezpeci a milovany, ze za mnou kdykoli muzou kdyz si potrebuji promluvit nebo se s necim poradit, ale na hrani maji hlavne ostatni deti.

drep
9. čer 2024

@reeeza 8:30 až 18:00 je 9:30minut. Pracovní doba většiny lidi je 8.5 hodiny, plus půl hodiny na cestu tam a zpět. To fakt moc nevím, jak to dělat jinak. Jako moralisticky kázat na koni je snadný, pak to jakkoliv zrealizovat už tak snadný není. Ve zdravotnictví zkrácený úvazek v podstatě nikdy nevede ke zkrácení pracovní doby, jen můžeš teoreticky chodit do práce míň dnů.

nick1234
9. čer 2024

@janaaanna krásné napsáno, jsou maminky, které jsou doma a vlastně jsou s dětmi cely den, ale nevěnují se jim vůbec 😒 ne ze bych věřila všemi co vidim v televizi ale kolikrát to co je třeba ve výměně manželek😔 a věřím ze takhle je to bohužel v hodně rodinách 😔.
Syn má teda už osm, chodí ze školy ve tři hodiny (já jsem už doma na MD, před porodem) do družiny chce chodit protože tam má kamarády, přijde domu, někdy s revem udělá úkoly 😂 a jde ven 😁 tam je až do večera, u večeře si chvíli povidame, pak se jde okoupat, přečtu pohádku a jde spát 😁. V zimě je to jiné, po příchodu ze školy hrajeme třeba nějaké hry společenské, nebo koukáme všichni společne na nějaký film/pohadku… o víkendu máme většinou nějaký společný vylet celá rodina, nebo jdeme na nějakou akci v okolí…. Případně jede s manželem na nějaký cyklovylet

sasanka88
9. čer 2024

Tak ja nevim. Zaleží jak ty se cítíš. Tobě to vyhovuje nebo jak ty to maš? Ptáš se nás ale nenapsala jsi jak to tobě vyhovuje? Mě by to totiž nevyhovovalo. Ja končím v praci ve 14:00. A pak jsem s dětmi. Neni to buhvi jaka supr čupr prace ale jsem vdecna ze jsem ji nasla. Co treba se domluvit se zamestnavatelem ze bys pracovala jen na pul uvazku?

lilian2111
9. čer 2024

A milé zlaté mě je to uuuuuplně fuk. Vyjádřila jsem tu svůj názor, napsala jak to máme my a jsem si na 100% jistá že 99% z těch co tu do mě mají potřebu rejt by to chtělo stejně, nebo minimálně aby jim tatínek od dítěte pomáhal víc, nebo měl takovou práci aby s dětmi mohly trávit víc času. Pokud někomu přijde v pořádku být s dítětem par hodin denně a věnovat se mu 20minut, mě zase přijde v pořádku být s dítětem co nejvíc můžu a věnovat se mu celej den. Zvláštní je, že jsem nikdy s dětmi neřešila žádné “zlobení” tak, jako matky co uklízí děti do večera po školkách a hlídání, ale to, že by to mohlo být volání o pozornost je samozřejmě vyloučený. 😀🙋🏻‍♀️

ai30
9. čer 2024

@lilian2111 Ja jsem rada, ze se vysvetlilo, ze nakonec nejsi ty povysena koza, co vidi sebe sama jako stredobod vesmiru a jediny spravny vzor na sporadany zivot, ale ze problem mame vlastne my 🤦‍♀️🤦‍♀️🤣🤣

me_druhe_ja
9. čer 2024

@ai30 Tak to bylo od začátku jasný, že ona je ta super matka a zbytek ten plebs. 😀 (a to já tvl ani nepracuju a jsem s dětma až až 😀 )

te_reza
9. čer 2024

Nečetla jsem všechno. Před nástupem do práce si s ní byla pořád ty nebo ne? Já jsem s holkou valnou většinu jejího života. První nástup do práce na plný úvazek, tj v 6:30 odchod, příchod před 17 hodinou absolutně nezvládala. Byla pořád hlavně se mnou a bum, máma v tahu. Potom jsem našla jinou práci 7-15:30, takže jsem do i ze školky vodila já, takže byla v pohodě. Já bych teda ale celkově tuto pracovní dobu nevyhledávala, protože to je v řiti celý den.

lauriak
9. čer 2024

@lilian2111 ty riadne klames. V inej diskusii si pisala, ze si skoncila na antidepresivach kvoli zlobeniu najmladsieho dietata 😂😂 A navyse stale pises len o jednom dietati. Kolko sa venujes zvysnym dvom nepises nikde.
Ale dakujeme za tvoj vhlad do tvojho extremne slnieckoveho zivota ☀️

kristyn86
9. čer 2024

@lauriak Tak vis co,ona se diteti taky moc nevenuje,kdyz s ni dite travi 80% casu v pracovni dobe. Takze ma na ni 20% casu,coz splnuje tech par hodin po praci jako u jinych. Rozdil je v tom,ze jine deti si hraji ve skolce a jeji dcera sama doma,mama pracuje. A jestli zvlada pracovat a zaroven si u toho hraji clobrdo,tak bych nechtela byt jeji zamestnavatel 😂

arielka222
10. čer 2024

Jsem v práci od 6.30 do 15.00 a pondělky, středy do 16.00. Pak jdu vyzvednout deti, kolem 16 nebo 17 jsme doma. Přes týden moc nemám čas se jim nějak extra věnovat, mají kroužky, kamarády a doma řeším provozní věci. Ale každý večer čteme a povídáme si, každý víkend mají program, kdy jsme jenom spolu a téměř ob měsíc jsme na dovolené společně. Fakt si nepřijdu nějak méně cenná matka, když přes pracovní týden chodím domu pozdě a nemám čas a ani náladu se jim 2 hodiny denně věnovat. A myslím, že se jim jinak věnujeme s manželem dost.

fatal_error
10. čer 2024

@elis101 mam 3 deti: 6 let, 4 roky a 11 mesicu. jsem doma na rodicovske, takze s nejmladsim jsem temer furt, pracuju z domova, ale to je cca hodina denne.
starsi kluci jsou ve skolce od 8 do 15:30, jak kdy. pak jsem s nima, ale tak 2x tydne jdu vecer pryc, nejcasteji ke kamaradce, kde se slejzame s dalsima matkama bez deti. 🙂 a deti nechavam manzelovi, jinak by mi hrablo. hlidani nemame zadne. kluci si hodne vystaci spolu, dokonce i nejmladsi uz mezi ne prekvapive zapadl, takze cas, kdy se vylozene venuju starsim detem jakoze hrajeme treba deskovku nebo neco tvorime, to je tak pul hodiny denne, jinak jsme spolu, ale spis vedle sebe s tim, ze samozrejme kazdych 10 minut mami tohle, mami tamhleto, vsak to znate. 🙂
vikendy travime spolu jako rodina na vyletech a akcich.
jako vyhodu malickeho sidliste (pat panelaku mezi rodinnejma domkama) povazuju to, ze se kluci xkrat tydne (dny, kdy nemaj krouzky) po skolce jeste slejzaj na hristi s kamaradama ze skolky, jezdej tu po okoli na kolech a kolobrndach. my rodice stejne starych deti se tu zname a myslim, ze jsme si i docela sedli, i se navstevujeme, takze se vzdy radi vidime a tech deti podobneho veku je tu treba 8, takze super.

v praci chteji, abych se zacala postupne zapojovat vic, ale i tak mam v planu, ze po rodicovske se vratim na nejakou dobu na max 0,6 uvazek a urcite budu chtit pracovat castecne z domova, protoze na smrtelny posteli urcite nebudu litovat, ze jsem travila malo casu v praci, ale spis ze jsem travila malo casu s rodinou a prateli. mluvim za sebe. nekdo jiny pak treba bude litovat, ze mohl vic travit cas v praci od nevidim do nevidim, ja ale urcite ne. 🙂

reeeza
10. čer 2024

@lilian2111 naprosto souhlas👍👍👍
Neříkám být s dítětem pořád, nedávat ho ani do školky atp... To je extrém.
Ale za mě zakladatelka popisuje druhý extrém.

reeeza
10. čer 2024

Je to tu slušné a fajné diskuzní fórum. Dejme každému prostor říct svůj názor bez jakýchkoliv útoků. Zvládnete to??

Zakladatelka si to sama přebere. To je na ní.

Čili můj názor: Proč lidi dělají děti, když s nimi pak nejsou?
Být víkendový rodič má většinou negativní dopad na dítě.
Pokud je dítě v pohodě a má to na háku, tak ok. Ale pokud je na dítěti evidentně vidět, že mu to neprospívá, že to prospívá sice mamince, ale dítěti ne... Chce to se mu zatím ještě přizpůsobit, ať nemá celoživotní následky ( přečtěte si např o attachment teorii).

Zakladatelku chápu, to že jí baví práce je super a kéž by to tak mělo více žen.
Chce to si určit priority no. To už je na zakladatelce🤷‍♀️

lauriak
10. čer 2024

@reeeza lenze tvoj nazor je len teoreticky kedze zatial nemas ziadne deti. Az ich budes mat tak pochopis, ze predstavy o rodicovstve a realita su vacsinov uplne inde.
Ono je vela dovodov preco su zeny dlho v praci. Su maminky, ktorych samotna starostlivost o dieta nenaplna a cakaju od zivota "nieco viac". Dalej su to urcite financie. Nie kazda zena si moze dovolit nepracovat a muz ich pohodlne uzivi. Dalej sa moze stat, ze ti zamestnavatel nevyhovie casovo alebo s ciastocnym uvazkom. Do toho dlhe dochadzanie.
Ono je lahke sudit ked v tej situacii zatial nie si. Ja som tiez mala snovu predstavu o materstve az kym sa mi nenarodila prva dcera. Poznam dve mamicky, ktore mali deti po rokoch snazenia po ivf. Doslova vymodlene. A deti boli od 1 roku v jasliach. A to by si clovek myslel, ze take mami budu svoje deti opatrovat doma do 10 rokov. (Financie problem nebol)

Strana
z3