Proč pětileté dítě spí s námi v posteli?
Ahojky holky,
jdu na vás s dotazem, můj přítel má 5 letého syna, má ho pár dní v měsíci.
Když jsou prázdniny máme ho klidně i 3 týdny z měsíce.
Malý s námi spí stále v posteli, jednu noc to člověk přežije, ale 3 noci a více je prostě masakr.
Přijde vám normální, že s námi 5 leté dítě spí ? Nevyspíme se ani jeden. Pokoj má svůj - v noci vždy přijde k nám.
Dále jsem se chtěla zeptat asi je normální, že si přítelův syn vymýšlí úplně neuvěřitelné báchorky o tom, jak se u své matky má špatně. S jeho maminkou vycházím úplně perfektně, bájo ženská, super máma. Takže vím, že to opravdu není pravda. Malý pomalu vykládá, že ho napadají atd. Dále má každou chvíli na talíři jak chce být jen u nás, že u nás nemusí nic dělat, může vše co chce a přitom to není pravda. Je samozřejmé, že matka ho vychovává víc jak my, přece jen ho má častěji, je určitě přísnější. Spíš nedokážu pochopit proč tak lže a vymýšlí si, máte s tím někdo zkušenosti ?
@veroniquecz To sice chápu, ale to, že ho někdo kope do hlavy, do břicha atd. To mi přijde trošku moc. Když se ho člověk zeptá co Mamka na to - řekne mu ať mě nekope.
S jeho maminkou konzultováno, i jí tvrdil, že je to pravda. Začal si vymýšlet, že se semnou koupe, že mu děda sahá na "pindíka". Nevím co budeme dělat až tohle začne vykládat ve školce. Pak také, že mamka je furt ožralá - ona kojí a nepije vůbec.
@koralka111 Ve svem okoli mam dite, ktere vymysli hodne podobne veci. (Ta rodina ale urcite neni normalni, ty vztahy jsou fakt patologicke. ) Taky nevim co s tim, abych neco nezanedbala, ale zaroven asi pripoustim, ze to muze byt vymysl. Zajimalo by me, proc to ty deti delaji 🤷🏾♂️ Neporadim, jen ze jsem se s tim taky (pravdepodobne) setkala a taky nevim jak s tim zachazet
@koralka111 a kde na to prijde. Naani na pindika nebo ze je nekdo ozraly...
Jako bud je to pravda ....nebo se lidi pred nim bavi o cem nemaji nebo se kouka moc na tv...
@koralka111 tak to už je dost, to je pravda, myslela jsem, ze vymysli klasické dětské věci. Tohle bych řešila než se toho někdo chytne a bude pruser….
@veronicka89 Pravda to určitě není 🙂
Na Tv kouká většinou 3-4 hodiny týdně - a to pouze na dětské programy.
A že by se předním někdo bavil tímto stylem, to se mi úplně nezdá, jsme slušná rodina, jak my tak matka.
@koralka111 Spolecne spani necham stranou, to je vec individualni a ozvaly se ti holky, pro ktere je to naprosto prirozene a i ty, pro ktere je to neprijatelne. Ale to vymysleni takovych veci me zarazilo. Mam petiletou dceru, obcas si vymysli, ze nekde byla, ze letela letadlem atd., pritom to neni pravda. Ale nevim, kde by prisla na to, ze ji nekdo osahaval, nekdo byl ozraly a tyto zavazne veci. To bych se asi uz poradila u odbornika 🤷♀️
@koralka111 mně to normální nepřijde. Přijde mi normální, že přijde a pomazli se, proč ne, ale od spaní má svou postel a v 5ti letech už je na spaní ve vlastní posteli dost velký.
To, že si vymyslí v podstatě normální je, všechny děti v tomto věku mají bujnou fantazii a smolný k vymýšlení si. Chce to prostě korigovat, ono to časem přejde.
@martulka6188 právě, že už mi to nepřijde úplně normální, hlavně tohle povídá o dědoj, kterého vidí třeba 3 hodiny měsíčně, a vždy u toho jsme.. nechápu jak ho to vůbec napadlo.
Jsem toho názoru, že dítě které jde v září do školky, by mělo být už trošku samostatné, také jsem toho názoru, že ložnice patří rodičům, samozřejmě by nevadilo, kdyby přišel jednou za čas. Ale jde o kvalitu spánku všech, nevyspí se ani on ani my, také mi nepřijde úplně OK dítěti ustupovat, třeba tím, že já půjdu spát jinam, pak si bude myslet, že mu ustoupíme úplně ve všem. A né opravdu to není tím, že není můj, nebudu to tak praktikovat ani u svých dětí. Což neznamená, že bych je měla o něco míň ráda, než kdyby s námi spal/spali..
@koralka111 Mozna to muze byt podvedoma reakce na rodinnou situaci. Psala jsi, ze to sice jinak nezna a ze spolu vsichni v pohode vychazite (za to vam fakt tleskam 👍), ale v peti letech uz asi vnima, ze kamaradi ve skolce nebo deti v okoli to maji jinak. Navic oba rodice maji nove partnery, s kterymi zalozili novou rodinu a mozna si pripada, ze neni soucasti ani jedne z nich (i kdyz ve skutecnosti je diky vasemu pristupu soucasti obou) a chce na sebe strhavat pozornost. A jak se u tech lzi tvari? Ceka na vasi reakci a je potom spokojeny, kdyz prijde (i kdyz negativni)?
@martulka6188 On to jinak nezná, než takto.
Právě, že se u toho tváří vážně. Když mu řeknu, že jdu zavolat mamce a zeptám se jí, tak řekne ať nevolám. Takže podle mě si je moc dobře vědom toho, že lže.
@koralka111 No jo, jenomze to, ze to jinak nezna, neznamena, ze nemuze kamaradovi zavidet, ze ma jednu mamku, jednoho tatku a jsou spolu vsichni doma v jednom domove.
Jako mozna je to vymysleni jeste v mezich. Psalo to tu dost holek, ktere maji starsi deti, tak uz vedi, ze to obdobi jednou prejde. Ja mam starsi taky petiletou a kdyby si vymyslela takove veci, minimalne bych to konzultovala s nekym, kdo do toho vidi vic nez ja (mam treba nekolik kamaradu ucitelu i v MS, i mezi lekari).
@martulka6188 Dobře, zkusíme to 🙂 Děkuji, právě jsme přemýšleli, asi to učitelkám říct, aby se nezděsily až tohle zpustí.
@koralka111 hele, já měla taky spoustu představ, co budu nebo nebudu u svých dětí dělat. Jedním z těch plánů bylo, že s námi dítě nebude spát v posteli. Člověk míní, život mění 🙈 Staršímu jde v září do školy a občas v noci ještě přijde 😁
@koralka111 ahojky za mě tyto věci úplně v pohode slyší ve školce… by ses divila o čem se dokážou 5 létě děti bavit… ať už výrazy sprosté tqk výrazy typu ožralá sahá na pindika atd. Jsem až cumela co můj syn ve školce pochytil… včetně výrazu : buzerant vyjebany, atd atd. Spíše proč má tendenci na sebe tímto strhávat pozornost. Taky si myslím zd tím ze nezná jiný model rodiny je to pro nej přirozené…. Aleee můj syn žije s mým manželem od jeho 2 let a já se rozešla s heho otcem v jeho 8 měsících takže fakt si zřejmě nemůže nic pamatovat… přesto velmi chápe rozdíl otec a strejda a několikrát mi řekl ze je Škoda ze nejsem s jeho tstkou… přitom manžela má rad s vyrůstal s ním a i tak krev není voda. A ano takové pomluvy typu sahá ki ba pindika vYch už řešila protože to není sranda, jdo se toho třeba ve škole chytne a vymotávejte se z takového pruseru. Minimálně aby to bylo někde vedené ze si vymysli tYhke věci u psychologa atd
@blankaskubickem no říct mu, že s nima nemůže spát kvůli miminku v břiše mi přijde moc..
@koralka111 syn byl mladší, když se mu měla narodit ségra, ale tou dobou už spal rok sám ve svým pokoji.. po narození malé se cítil asi odstrčený, prostě měl potřebu s námi spát, já to mám ale podobně jako ty.. to není, že bych je v posteli nechtěla, ale prostě se nevyspím a tak jsme mu jeho postel nacpali zpátky do ložnice a byl klid.. pokud to jen trošku jde, zařídila bych mu spaní u vás, u nás to pomohlo
@dashyyy právě, že nechceme říkat, že je to skrze mimčo, aby se necítil odstrčený.
Zkoušeli jsme i aby přítel spal ve prostřed, nepřipadá v úvahu, musí spát mezi námi, v noci se převážně mačká na mě. S přítelem se mazlí, ale semnou má vyloženě potřebu se mazlit furt, doma ho mám taky věčně za zadkem (nevadí mi to). Ale občas mi vadí, že beze mě prostě nemůžou jet někam sami, malý nás vyžaduje oba dva. Co sem těhotná je na mě ještě víc upnutý než předtím, fakt nevím jak z toho vybruslit. Tak aby to prďoloj neublížilo.
@koralka111 já bych řekla, že je to období a přejde ho to. Vypadá to, jakoby si ujišťoval svoji pozici a podle toho posledního popisu snad i tebe, že tu pro něj pořád budeš.. to bude chtít pochopení a čas a tahle péče se ti s jistotou vrátí třeba v podobě důvěry chlapečka, ale třeba ty výlety to by měl zasáhnout tatínek, abys měla na sebe klid.. zkusila bych ho utáhnout na chlapský výlet bez ženských a tak
@koralka111 tak odkud by to melo dite ?
Mzj syn ma 6 a o az ted jsme mu rekli co znamena byt opily...nebo taky ohledne sahani na genitalie apod...
Dite si slovo ozraly nevycuca z prstu...
@veronicka89 asi by jste se divila co se dítě naučí ve školce..
Kubiček ve školce ho učí P*ča a podobný věci, Kubiček, je napohled ještě větší andílek než ten náš ďábel 🙂 ani v jedné rodině neholdujeme alkoholu, takže asi tak.
Tak podle toho posledního popisu mi přijde, že se bojí, že až přijde mimčo nebudeš ho mít tolik ráda. To je možná důvod vymýšlení a spaní s vámi. Prostě je hodně nejistý a bojí se, že o vás přijde. Psala jsi, že i u maminky mají mimčo, třeba se mu nelíbí změny, které s miminkem přicházejí. Co si s ním prostě promluvit a říct mu, že ho budete mít pořád rádi, i když bude mimi. A jak jsi ráda, že ho máte, že bude pro mimi i tebe moc důležitý a tak. Prostě mu dát pocit důležitosti a ujistit ho jak moc pro vás bude důležitý i v budoucnu. Přijde mi, že se bojí té změny.
@guliii už jsem dělala několikrát :(
@guliii hlavně na mimčo se těší. K malému od ex mého přítele se chová úplně užasně.
@koralka111 to je dobře, že se těší, ale i tak je to změna. Také teď budeme mít mimčo, syn se také těší a mluví o miminku hezky, ale vidím na něm změnu, je na mě víc fixovaný a možná trošku žárlí na manžela. Myslím, že si to sedne až bude mimi na světě. Přišla mi vaše situace podobná. Ale mému synovi jsou jen 3.
@koralka111 tak dejte jeho postel k vám do ložnice a budete mít více místa všichni...bude s vámi,ale vyspite se
@koralka111 Nastesti se divit nemusim
@koralka111 co ho motivovat ,, uplatnit,, za odměnu že vydrží spát celou dobu u vás v pokojíků a přijde max k ránu, mu koupit nové fixy, samolepky, prostě nic drahého ale za odměnu... Třeba si pak zvykne a bude spát sám a postupně odměny oddalovat, nedávat pokaždé ale že když vydrží i příště tak bude odměna 🤷 Jinak to může být i tím že si právě těhotná, cítí že přijde další človíček a chce mít jistotu že vás má.
@veronicka89 zbytečný komentář myslím si 🙂

@koralka111 jinak ta fantazie v tomhle věku jede na plné obrátky a fakt si ty děti vymýšlí, to je přirozené.