Proč pětileté dítě spí s námi v posteli?
Ahojky holky,
jdu na vás s dotazem, můj přítel má 5 letého syna, má ho pár dní v měsíci.
Když jsou prázdniny máme ho klidně i 3 týdny z měsíce.
Malý s námi spí stále v posteli, jednu noc to člověk přežije, ale 3 noci a více je prostě masakr.
Přijde vám normální, že s námi 5 leté dítě spí ? Nevyspíme se ani jeden. Pokoj má svůj - v noci vždy přijde k nám.
Dále jsem se chtěla zeptat asi je normální, že si přítelův syn vymýšlí úplně neuvěřitelné báchorky o tom, jak se u své matky má špatně. S jeho maminkou vycházím úplně perfektně, bájo ženská, super máma. Takže vím, že to opravdu není pravda. Malý pomalu vykládá, že ho napadají atd. Dále má každou chvíli na talíři jak chce být jen u nás, že u nás nemusí nic dělat, může vše co chce a přitom to není pravda. Je samozřejmé, že matka ho vychovává víc jak my, přece jen ho má častěji, je určitě přísnější. Spíš nedokážu pochopit proč tak lže a vymýšlí si, máte s tím někdo zkušenosti ?
@koralka111 Možná mě tu teď ukamenují, ale pokud je u vás cca 14 dní v měsíci a u mamky taky, tak logicky ho máte půl na půl a pokud u maminky spinká sám, nechápu proč by měl spát u vás s vámi 🤷🏻♀️ Kor když si i maminka přeje ať ho do ložnice neberete. Zkuste si s ním sednout a promluvit si, že to takhle nejde, má svůj pokojíček a u mamky spí také sám. Ano je to pořád dítě, ale pokud správně počítám, po prázdninách nebo za rok půjde do školy, tak už snad nějaký rozum mít musí. Pak záleží jak se domluvíš s partnerem a jak moc budete chtít být přísní. Třeba to bude nějakou dobu trvat, ale pokud ho budete vracet zpět do pokoje, časem si zvykne spát sam i u vás a bude po problému, jen to zabere čas a přemáhání nepodlehnout a nenechat ho u vás 😃
Naše dcera spí sama v pokoji od půl roku, protože jsme se navzájem začali budit. Stačilo aby jsme zašustili peřinou, když jsme šli spát a byla vzhůru. Teď je ji 8, nikdy si nestěžovala, je prostě zvyklá, že má svůj prostor...
@koralka111 napada me, ze s maminkou spi nejspis miminko a proto spi s pokojicku. My jsme to tak taky meli v planu a nakonec na to starsi nebyl pripraveny. Kdyz se roztahuje, nebo me kopne, tak mu nohy hodim pryc, manzel uhyba, ja ne. A v posledni dobe nas kope mene a mene.
Treba az se vam narodi miminko, tak zustane v pokojicku. Treba si to chce uzit, dokud je u vas sam. Nemusi se nikomu prizpusobovat.
Co se tyka toho vymysleni, neporadim. Mozna je to jeho zpusob, jak se s celou situaci vyrovnat. A mozna se vam snazi neco rict. Treba je mamincin partner prisnejsi
Chápu to spaní, náš malý je taky roztahovací a každou chvíli nám jednu pleskne. Ale spí už v pokoji, máme otevřené dveře a má to od nás 5 kroků. Ráno také chodí k nám. Někdy i v noci. Co dát do ložnice ještě jednu postel? Ono ho to přejde. Nebo s ním zkusit pár nocí spát v pokoji? A to lhaní, to je spíš hodně bujná fantazie, zkusit mu vysvětlit, že by to mamince bylo líto, kdyby slyšela co o ní říká a není to pravda. A že je důležité aby si nevymyslel, protože až bude mluvit pravdu můžete si myslet, že si také vymýšlí.
@koralka111 jsou dvě možnosti. Buď pár nocí přežiješ spaní s malým a nebo můžeš jít spát vedle. Nic ti to neudělá a vyspíš se líp. I oni. Budou mít vervou v posteli víc místa. Malý potřebuje tátu, tak mu ho dopřej.
Add spaní, nekteré deti to tak mají, starší dcera spala se mnou do šesti let než se narodila mladší. Pokud se nevyspíš, přesuň se ty do pokojíčku 😉 Delala jsem to tak kdyz jsem jeste zila s ex, deti spaly s ním, ja uz jsem se nevesla...
Add vymýšlení, to je asi taky normální, dcera je schopná nakecat všechno možné ve svůj prpspěch, je na vás rodičích tohle korigovat (neveřit všemu)
Je rozdíl, když je doma u mamky a nedoma u vás. Manželův syn taky s námi spal strašně dlouho, teď bych kecala jestli možná do 6-7 let?
S pětiletým se určitě už dá slušně domluvit, případně ať vždy když se vzbudí jde s ním tatínek ležet do jeho postele a počká než usne, třeba to pomůže.
Náš malý taky v tom věku nechtěl domů od taťky, hodně brečel když se mělo jet, chlapovi to trhalo srdce, ale nevymýšlel si. Normálně bych mu řekla, že ho má maminka ráda a určitě by mu neudělala to co tvrdí, tak ať nelže. Prostě mu dát najevo, že nejste úplně blbí, ale ne řvaním nebo nedej bože tresty, jen ho vrátit jemně nohama na zem.
Mam deti 10,8 a 5. Kdyby mohly, spi s nami stale. Pres kolni rok spi ve svem pokoji, o vikendu a prazdninach s nami. Nevadi mi to, i kdyz se taky nevyspim 🙂)))
@koralka111 taky spí pořád nějaké dítě s náma v posteli už několik let a vyspaty jsme a do práce chodíme.
Tak se odstěhuj z postele Ty a nech spat tatínka a syna spolu.Par dni v měsíci to vydržíš.
A jinak je to dítě a některé si hold vymýšlí ....mají bujnou fantazii....přejde ho to.
Jo a teď když jsou prázdniny ,tak i náš 10- lety rád spí třeba jenom s tátou v posteli nebo když přijdou naši tak spí s babičkou.Nevidim na tom nic špatného a všichni si to užíváme....
@koralka111 já spím se dvěmi dětmi (pět a a tři), je to náročný, ne že ne, ale normální to je, holky se v pokojíčku bojí, chtějí být s mámou ❤️... Co se týká "lhaní", taky bych řekla, že je to věkový, ale klidně bych si s ním o tom promluvila, proč to dělá, ale v klidu...
@koralka111 Když to nevyhovuje společné spaní,tak spi v jiné posteli. Co se týká těch výmyslů,tak možná to dělá protože vidí,že je to pro vás zajímavé téma a řešíte to s ním,nebo prostě chce být víc s tátou tak si vymyslí důvody. Od určitého věku kluci víc tihnou k tatinkum.
Jsem v 9. měsíci a spím mezi šestileťákem a třiletackou a považuji to za přirozené a zdravé pro psychický vývoj dětí.Je to dost o zvyku. V určitém věku je lhaní normální (super popsané v knize Zkoušeli jsme všechno), ale vaše situace je dost specifická, hledala bych v kvalitní literatuře případně zkusila i konzultovat s dobrým psychologem, možná vám dá vysvětlení a návod, jak s tím pracovat.
Je to normální pětileté dítě, kterému se loni narodil sourozenec a čeká na dalšího. Oboje je pro něj velká změna 🙂 Pokud se nevyspíte, tak ať jde on a tatínek do pokojíku nebo se odstěhuj ty. Věcně to tak nebude, tak mu neber tu jistotu.
Ja vzdycky byla proti spolecnemu spani. I mi to vychazelo, syn nikdy nevyzadoval spani u nas v posteli. Jenze najednou zmena a v noci k nam zacal chodit. Ze zacatku jsem ho aktivne odnasela do pokojicku, ale on se pak probral a klidne tu 2 hodiny cumakoval. Bylo pro me lepsi ho nechat u nas v posteli. Casem jsme si s manzelem zvykli, ze naopak bylo divny kdyz v noci neprisel 😀 popravde si spolecne spani uzivam. Ja!! takovy velky odpurce 😂 ted mu bude 5 a jeste nekdy prijde. Mladsimu je 2,5, jsem zvedava jestli to taky zacne delat, protoze synovec to tez delal 😂 neporadim jak ho to odnaucit, sama to nevim, ale jen chci rict, ze je to normalni.
@koralka111 tak jestli ses těhotná, tak počítej, že za chvíli tam budeš mít i další dítě.... Vítej ve světě rodičů a porid větší postel, budete ji potrebovat😄
@koralka111 Tak vy jste dospělí a můžete spát spolu a on je dítě a má spát sám? Nepřijde ti to trochu divný?
@koralka111 nas mladej s nama spal do 6 ci 7 let denne, pak uz se obcas dal ukecat. Ja u naj ( u2.ditete) uz pochopila, ze kdyz se chci vyspat, musim jit v noci do jeho prazdne postele.
A vypraveni a bajeni.... ma poroste velkou fantazii, berte to jako pohadky😉
Já to spaní dětí s rodiči nechápu. U nás tedy ne. Ložnice a postel v ní je jen moje a manžela, to už by jsme neměli soukromí a klid nikde. 🙊😄😄
@koralka111 pokud vam pripada ze mate malo prostoru tak kupte 140x70 cm postylku ( klidne i starsi ) nebo i velkou postel ( ale ne kazdy ma misto ) oddelejte bok a pridelejte ji k posteli 🙂
Vzdyt naopak je to hezke ze vas ma oba rad a ze tam s vama chce byt...
Jinak nechci se zastavat maleho ale nemyslim si ze by se nekdo chlubil tim ze dite bije nebo psychicky tyra....apod... A nekdo se i na verejnosti umi drzet.
.
@koralka111 u dcerinej postele mam na koberci matraci, spim s ni.... kdyz usne, jdu k manzel. nadranem ji uz slysime, jak mne hleda, tak jdu znova na matracku k ni.... ma 6 a pul.... je to jen o zvyku, donekonecna s ni tak spat snad nebudu🙂 u babicky spi sama, doma ne....
@veronicka89 ja porad nechapu, proc by si deti tyhle veci vymyslely 🤔 musim mrknout na tu knizku od @lenerka1 - teda chapu to, ze z toho stridani ma v hlave chaos, ale ja se setkala s tim, ze urcitemu diteti verim (jsem nrzaujata “treti osoba” ) ale cele okoli tvrdi, ze kudy chodi, tudy si to dite vymysli 🤔 a jsou to velmi sofistikovane “lzi”. Zajimalo by me, jak to odlisit 🤔
Ad zakladatelka: spime spolecne, zijem, no problem. Necitim to jako neco, v cem se ma dite “vychovavat”, odejde az prijde spravny cas 🙂
@koralka111 ahoj myslím ze ženy jsou tu takové rypavé od podstaty… hlavně ony mají tu trpělivost s vlastními dětmi ne s cizími… upřímně já se kvůli cizímu několik dni nevyspat jsem nasrana jak čert… psssss o tom se samozřejmě nemluví ze vztah k vlastnímu a vůči němu je úplně nejde jinde. To zase ukamenuji mě. Navíc pises ze ho vůbec nevyhzujeze, s maminkou mas dobrý vztah a ano je třeba mít alespoň podobně nastavené podmínky v obou domácnostech a ne neměla bys odcházet z ložnice ty. Zkuste se sním domluvit na kompromisu ať treva usne u vás a pak ho odvést do postele k sobě. Dělala jsem to běžné syn též mazliv kontaktní spal se mnou v ložnici měl tqm postel sem tam usinam v moji pak jsem ho prendala do jeho… taky se s nim nedá spát kope točí se 😀 je to mě vlastní ale musím také makat jako OSVČ jsem neměla žádnou mateřskou dovolenou ale rovnou jsem musela pracovat- spánek základ . A to proč si 5 létě dítě takto vymysli no chce byt j tatínka jak dlouho jsou jeho rodiče od sebe ? A pro jeho maminku tohle musí byt hodně těžké to poslouchat , počítám ze ví co její dítě vykládá ze to řešíte.
@atraps Tohle už mi přijde trochu moc , to už by mi vadilo.. .
Jinak dcera s námi spala do necelých 5ti let, pak už začala spát sama, ale občas v noci přišla k nám. Teď už spí sama v pokojíčku celou noc. Bude ji za chvíli 6 let.
Víš co si myslím? Že to všechno je jen ze žárlivosti. Píšeš, že mamka má nového partnera a roční dítě - tak možná žárlí, že se mu nějak věnuje víc... tak si vymýšlí ty báchorky o bití a podobně.... Teď ještě čekáte dítě vy, tak to má z obou stran, bojí se aby nebyl odstrčený, kdoví, co se v té malé hlavě honí za myšlenky.
Možná bych mu zkusila říct, že k vám chodit spát nemůže (jakože do postele) že ze spaní hodně kope a že by ti mohl ublížit - tedy novému miminku. A požádat manžela, jestli by nezkusil s ním v tom pokojíku zezačátku spát, aby si tam zvykl být sám a nepřecházet...
Nějak se to vyřešit musí, za chvilku budete mít miminko a nemůžete tam být nacpaní všichni. Držím palce.
@koralka111 jestli s matkou dobre vychazite, tak se sejdete vsichni i s ni a jejim partnerem a se synkem tema lzi otevrene zacnete probirat, aby pochopil, ze lez ma kratky nohy --- u nas to zabralo: u nas si malej vymyslel, ze doma ma novyho brachu Matyska a jak matysek zlobi - schazoval na nej vsechny svy prusvihy a doma u mami ji zase vypravel, jaky vsechny zviratka u nas ma - kozu, kravu, kohouta, co je hrozne zlej, slepice, kachny... Mame jen kocku a psa. Az kdyz sme se sesli na jeho narozeninach a on pochopil, ze to prasklo, tak s tim prestal. A co se tyka toho spani, tak to bych tam na tom sezeni otevreka taky a kdyz se domluvite ze vsude bude spat ve svym, tak to zacit vazne dodrzovat,. Za me mate velky stesti, ze s druhou rodinou nebojujete, tak toho vyuzijte, a zacnete toho kluka vychovavat dle pravidel, na kterych se dohodnete.
@elu že bych miminko dala k 5 letému prckoj, co kope a mlati ze spani ? 🤣 to opravdu ne hele .
@koralka111 všechny naše deti chodí spát k nám. 😁 i když mají svůj pokojíček. 😁
Nejstarší se roztahuje, kroutí se. Prostřední to same. A úplně klidně je dam i k te nejmenší. 😁
Radu nemam. Já zase nic tolik nehrotim. Asi to potřebuje - chce si užit tatínka, apod. Nejstarší má období, kdy spi sama, jindy zase přijde.
@koralka111 Tehdy to vymysleni jsem resila u dcery (taky mame s ex dobre vztahy) s psycholozkoi. Fakt obdobi co trvalo skoro rok. A ne neni to normalni. Psycholozka nam vysvetlila, ze petilete dite uz vi co je vedoma lez a ze neni dobre ji v tom podporovat. Takze jsme taky s ex s tim bojovali a pomahalo nejvic tyto lzi resit vsichni dohromady nez Barca pochopila, ze takhle ne a od te doby je klid. Co se tyce spani…no pro me taky asi neni normalni, aby dite vecne spalo u rodicu. My to dovolujeme max o vikendech, nebo kdyz se zda fakt osklivy sen. Na to zase bylo nejlepsi dite v noci odvezt zpet, lehnout s nim do postele, treba kratka pohadka a dite zachvilu spi, ale nenechat si zvykat, ze pokazdy si muze dojit. Co si budem, chceme se taky s manzelem vyspat a taky vedeme sexualni zivot, takze nonstop spani s detmi v posteli ani nahodou kor od 5 let. A neridila bych se tim co je “normalni”. Nekdo ma nazor takovy, jiny zas takovy.
@koralka111 na rejpalky kašli. Zeptala bych se ho proč nechce soat sám, co mu vadí, co ma třeba u vás jinak než doma…. Pokud by byla potřeba spát s vámi, tak ale ve své posteli, chápu tě. Mě to stačí parkrat do roka skrze návštěvy a nevyspi se nikdo.

@felixfelicis :D u nás je to, u mamky nemusím jíst, koupat se a ani spát.
Ale pak si začne vymýšlet věci nad kterýma rozum zůstává stát, že si člověk řekne, kde na takovéhle věci ten malý chodí.