Rozmazlenost. Jaký na to máte názor?

veronika_aki
5. srp 2020

Zajimal by me nazor ostatnich maminek co uz povazujete za znamku rozmazlenosti. At u cizich ci u vlastnich deti, pokud to nekdo prizna 😁 Myslim tedy hlavne mensi deti, tak do 3 let. Cim dal casteji totiz posloucham ruzne poznamky, sice zatim ne na moje dite, ale ruzne po znamych. Nejak mi to ale hlava nebere. Ze zacatku takovy to "nechovej ji furt bude rozmazlena".. Je to spatne kdyz chce mimco za mamou? "nojo nechce jist brokolici, kvetak, ryzi, brambory,.. To sis ho pekne rozmazlila" Jen proto, ze diteti neco nechutna nebo proste na to zrovna nema chut? Mozna naivni nazor tak ale preci deti jsou taky osobnosti, budou mit nejakou povahu, ktera se vychovou mozna da a mozna neda trochu krotit. Vzdyt dospely prece taky nechce delat po kazde vsechno co se po nem chce. Prijde mi, ze se vlastne od dětí ocekava, ze splni vsechno co po nem rodic a okoli chce. Pokud ne, je rozmazlene. Myslim, ze ve trech letech uz snad deti maji v necem rozum aby vedeli co delat chteji nebo co chteji napriklad jist. Zajimaji me vase nazory, dekuji 🙂

martinie88
5. srp 2020

@veronika_aki No jo tohle je klasika🙈 A jeste: “ Tohle za nas vubec nebylo a taky zijete” 🤦‍♀️ Za tohle bych vrazdila. Mam pocit, ze tyhle reci si nekteri nemohou odpustit. Nastesti moji rodice nikdy nic takoveho nerekli😊

mariegroth
5. srp 2020

Miminka nelze rozmazlit chovanim. Je to jejich zakladni potreba a je to prirozeny instinkt matky. Chovej dite co to jen jde 🙂 A s tim jidlem - Dospeli take nejedi vsechno, tak si nemyslim, ze bychom ro meli vyzadovat od deti. Kdyz jsem byla mala, tak jsem se nemohla hnout od stolu, dokud jsem nesnedla vsechno na taliri. Jidlo pro me bylo utrpeni.

Jak rikam. Dej na svuj instinkt.

veronika_aki
autor
5. srp 2020

@martinie88 prave se s podobnyma poznamkama setkavam cim dal vic u lidi moji generace 😀🙄 jak tedy podle tebe vypada rozmazlene trilete dite?

beruna84
5. srp 2020

@veronika_aki a ti, z tvého okolí a tvé generace, kteří si tyhle poznámky neodpustí, mají oni sami děti, když tohle komentují? Setkala jsem se s tím a překvapivě tam, kde ještě žádný děti nebyly. Miminka se mají vyCHOVAT dle mého názoru, rozmazlenost si představuju jako dítě, co sebou v obchodě mrskne na zem a triska sebou tak dlouho, dokud mu rodiče nekoupí co chce, ale nevim, to uz mi přijde jako extrém, nemám s tím zkušenost. Děti se mění a vyvíjí, pořád řekla bych..

veronika_aki
autor
5. srp 2020

@beruna84 nekteri ano, nekteri ne 🤷‍♀️ a dotaz matky co ma jedno rocni ditko.. Nejsou ty zachvaty vzteku v obchodech jen přechodná obdobi, která pominou? Jak se tady na koniku casto docitam? 😁

jaja01k
5. srp 2020

Moje tchýně si třeba myslí, že děti rozmazluju tím, že jim odpovídám na všechny otázky. Nebo chce jít s nimi na hřiště a ptá se mě, na které mají jít. Když jí řeknu, že je to jedno, že si kluci sami řeknou, tak z toho je vždycky úplně rozhozená, že co si mají co sami rozhodovat o tom, kde si chtějí hrát.

beruna84
5. srp 2020

@veronika_aki to nevím, dcera mi to nikdy neudělala, naštěstí 😁 sama nevím, jak bych zareagovala 😁 tak i to je možný, že je to prostě jenom nějaká vývojová fáze 🤷🏼‍♀️ žádná definice na to asi neexistuje a kazdej si pod tím představí něco jiného. Každopádně podle mého názoru, není to něco, co by člověk vyzkoumal např z jedný návštěvy, nebo jenom na základě nějaký události, asi je to takovej dlouhodobější proces, zajímavá otázka! 😁👍

veronika_aki
autor
5. srp 2020

@beruna84 urcite si pod tim kazdy predstavi neco jineho. Proto me zajimaji dalsi nazory, prijde mi zajimave jak to vidi kazdy jinak. Proste se mi zda ze vsechno, co deti chteji samy od sebe, nebo co delaji samy od sebe, je casto vnimano jako rozmazlenost 🤷‍♀️

sigyn
5. srp 2020

Pro mě by rozmazlenost bylo něco takového (zažito z pohledu kolemjdoucí):
A) Dítě si ukáže na hračku a řve CHCI, CHCI, CHCI! A rodič jde a dítěti to hned koupí.
B) Děcko (záměrně) kope do maminky, a ta jen praví: ,,Ale Haničko, to se nedělá.." Zatímco dítě dál pokračuje v kopání do maminky...
C) Dítě přijde na návštěvu a začne se přehrabovat v hračkách/předmětech, které ji nepatří, zatímco rodiče to komentují slovy: Ta je ale zvědavá.
D) Dítě pošle rodiče do pr*** (doslova), protože nedostalo, co chtělo. Rodič reaguje slovy: Tak ti to zítra koupíme.
Samozřejmě řeč je o dětech ve věku 4+

listopadka1
5. srp 2020

já to občas slýchám od tý starší generace, pro kterou je nepředstavitelný, že má dítě možnost si mluvit do vlastního života (aka nemusíš to jíst, vyber si tričko, co chceš na sebe, kam půjdeme na procházku atd.). Ale jako jestli chci vychovat samostatnýho člověka, tak mu musím dát možnost naučit se rozhodovat o vlastním životě a když mu budu do 15 vybírat oblečení, nosit jídlo a říkat mu, kam má jít na pivo, tak toho nedosánu 😀 jinak podle mýho názorz takhle malý děti - tj. do těch cca 3 let - nemůýou ještě bejt nevychovaný nebo rozmazlený, vždyť ještě ani pořádně nevěděj, kdo jsou oni samy. U těch starších to je jiná pohádka, tam bych jako rozmazlenost viděla takový to rodičovský posluhování, nereagování když se dítě chová jako zmetek, hlavně aby se děťátko nerozplakalo... ale to je fakt až u těch starších dětí, co už si moc dobře uvědomujou, co se má a nemá dělat.
Jinak záchvaty v obchodě - zažila jsem s oběma, starší byla extrémně vztekací, dlouho nemluvila, a jak se neuměla dorozumnět, tak chytala pekelný hysterie. U ní to byl fakt záchvat, kdy jí ta emoce ovládla natolik, že to sama nedokázala zvládnout, a tam se prostě nedalo jinak, než čekat, až jí to přejde, a být tam s ní, protože jak přešel vztek, potřebovala se pomazlit a uklidnit. Díkybohu jí to chytalo spíš doma než mezi lidma, ale taky se nám to párkrát stalo a samozřejmě že lidi po tobě čuměj, jako bys byla ta nejhorší matka na světě, občas někdo něco utrousí, ale to jsem se naučila pouštět za hlavu. Copak oni vědí, o co jde, jaký mám dítě, co nám funguje... Jak se rozmluvila, tyhle záchvaty skoro přestaly, teď má čtyři a jasně že se občas vztekne, ale už se s ní dá domluvit.
Mladší (2,5r) byla doteď hodná, ale samozřejmě už taky přišla do "toho" věku, jenže ta kňourá a to je mnohem horší 😀 má přesně takovej ten vynucovací brek, kdy po mě něco chce, plácne sebou na zem a ječí. Jako jdu z toho do vrtule, je to strašný, snad to brzy přejde... učím jí, že když něco chce, má to říct hezky a v klidu, abych měla chuť jí vyhovět. Když to na mě bude řvát, tak jí nebudu poslouchat. Takže když začne, přijdu k ní a říkám jí, aby mi to řekla slušně. Když nepřestane (což samozřejme většinou neposlechne a jede si dál) tak jí prostě nechám s tím, že až bude schopná mi to říct hezky, tak se teprve budeme bavit. Většinou to chvilku zkouší a pak přijde, řekne "prosím" a pak jí třeba vyhovím (samozřejmě záleží na tom, co chce, když je to nějaká kravina, tak jí to zatrhnu hned v počátku, že tohle nejde)

lv
5. srp 2020

Jo, to valeni, vztekani v obchode přejde, vyjadruje jen nevoli, že neco třeba chce, neumi se jen tak načučet, ta zloba musí ven 😆 rozmazlenost je relativní, co za ni nekdo považuje, je pro druhého srandart.. No, benjaminek je rozmazlena, trochu prece jen 🤩

zelenaesmolda
5. srp 2020

@veronika_aki
naprosto s tebou souhlasim

sudylichozrout
5. srp 2020

Pro me je rozmazlenost to, kdyz dite dostane to, co si vyjeci a kdyz za odnitniti dite rodice boucha. A kdyz za nej matka resi vsechny problemy a vaze ho k sobe premirou pece, tj. hypeeprotekci. A take kdyz starsi dite nekontrolovane dela bugr v mistech, kde se to neslusi.

zelenaesmolda
5. srp 2020

@sudylichozrout
jak resis placani u batolat?dcera ma tedka takove obdobi,vzdycky ji chytnu ruku a reknu,ze se to nedela,bit zpatky ji nechci...

sudylichozrout
5. srp 2020

@zelenaesmolda Chytnu ruku a stisknu. A zeptam se, zda ji to je neprijemne. A kdyz rekne ze ano, coz rekne vzdy, reknu ji, ze stejne neprijemne je to mne a ze to delat nemuze. Hodne ji zrcadlim chovani. Tuhle jsem ji zacala z blizka houkat do ucha, decentne, abych neublizila, ale tak, aby ji to vadilo. Protoze ona mi do ucha zajecela, az mi zalehlo.
Obcas se s tim nemazu, ale efekt to ma. Podle me musi dite okusit samo, co se skryva za chovanim, ktere ma. Neboucham zpet, ale snazim se, aby ji doslo, ze se nechova dobre. A kdyz ublizi sestre, trvam na tom, aby se omluvila.

prejeta_zaba
5. srp 2020

Rozmazlenost je za mě, pokud si velký samostatný dítě nechává od maminky dělat full servis a nehne ani prstem, ještě jí přidělává práci. Taky pokud si velké (řekněme školou povinné) dítě není vědomo základních pravidel chování - mluví vulgárně, ničí okolí, vyřvává po mámě, dělá velké naschvály apod. Taky nějaká extrémní a častá "rozcapenost" menších dětí, kterou rodiče přejdou jen přivřením oči s tím, že je ještě přece malý. Ale to, že dítě něco nechce nebo neudělá hned na povel je známka toho, že je to dítě, ne automat a tímhle odpálkovávám takové ty přechytralá rady, co by mělo a nemělo. 🙉

zelenaesmolda
5. srp 2020

@sudylichozrout
to stisknuti bych mohla zkusit,dik za tip 🙂

papousekpaja
5. srp 2020

@lv nekdy to valeni prejde az v puberte. Tatovo exmanzelka ma dceru, ted uz dospelou, kdyz ji bylo deset, tak takhle sebou flakla v obchode. A predstav si ze kvuli hloupemu lizatku! Asi zkousela na meho tatu co snese, byla jsem tam tehdy s nim, moje exmacecha tam nebyla.

sudylichozrout
5. srp 2020

@zelenaesmolda Zkus. Ja delam naznaky, ale aby je pocitila. To same, kdyz obcas placnu pres ruku. Chytnu jeji ruku a placnu se castecne do sve, aby ji to nebolelo tolik, ale aby vedela, ze proste ne. Prijde mi, ze to zacina chapat.

rebe
5. srp 2020

Podle mě je rozmazlování to, co dělají rodiče, kteří se dítěti nevěnují, nemají na něj čas ani chuť a pak mu to vynahrazují tím, že mu koupí, co si řekne, všechno promíjejí a omlouvají tím, že je to jeho osobnost. Rozmazlené je pro mě dítě, které nerespektuje hranice dané ohledy na ostatní bytosti kolem sebe a prosazuje své potřeby či tužby stůj co stůj.

anuliinka2013
Autor odpověď smazal
Zobraz
kaja2016
5. srp 2020

@veronika_aki Vyprdni se na ne. Taky to obcas slycham, me je to jedno. Dulezity je jaky mate vztah a jak pises, ze vnimas svoje dite jako osobnost, ktera ma pravo byt individualitou. Presne tak. Podle me z takovejch deti vyrustaj zdrave sebevedomi a spokojeni dospelaci. Moje dite napriklad ma suprovou povahu, kazdej zasne, jak se dokaze rychle skamaradit, jak je zvidava, nema problem se kphokoliv na cokoliv zeptat. Vetsinu detskejch zaseku vyresime rozhovorem. A ze nezere brokolici a odmita nosit kalhoty i v minus 20ti? Tak to me je jaksi putna.-)

veronika_aki
autor
6. srp 2020

Konkretne mam jeden priklad. Neni to nic dramatickeho. Rocni dcera videla poprvé noveho pejska u mych rodicu. Prvni den byla zvidava, na psi je zvykla, mame dva. Natahovala se k nemu a nechavala se ocichavat, olizovat. Druhy den uz se ji to nelibilo a nechtela aby k ni chodil. Dalsi dny uz se rozplakala jen se na ni pejsek podival. Znamy vcera vypraveli, jak trilety synovec v pohode krmil jejich psa a jiny den jecel jen se k nemu priblizil. Zaver: je rozmazleny. Jako u dcery me tohle vubec nenapadlo brat jako rozmazlenost. Proste prvni dny se ji to libilo, pak ji to zacalo obtezovat. Tak jsem to brala 🤷‍♀️

suzyz
6. srp 2020

Tak podle mne je rozlisovacim momentem to, jestli dite vybere jidlo, ktere chce/nechce jist nebo jestli vylozene vymysli. To same treba s destinaci - ktere hriste apod. A podobna situace muze byt i u toho pejska (tj. synovec znameho mohl jiny den jecet pri priblizeni psa proto, ze byl treba namichnuty, ze predtim nebylo neco po jeho - jen si vymyslim, jako priklad proc by clovek v takove situaci mohl rict, ze jde o rozmazlenost). Mame v rodine treba trilete dite, kde odjakziva bylo vse problem. Proste kdyz to reknu prehnane, musi se k nemu priblizovat a mluvit na nej jen tehdy a tehdy, takovym a makovym zpusobem, jinak dostane zachvat revu a tak je to u vseho. Kdyz jeho maminka vezme do naruci jine dite, maly se zacne valet po zemi a jecet. Maminka okamzite odhazuje to druhe dite a jde ho chovat, s komentarem, ze on to nesnasi, kdyz chova jine dite. Tak treba tohle je podle mne rozmazlenost. Jen dodavam, ze mam sama deti 1 a 4 roky.

suzyz
6. srp 2020

Jo a jeste jsem chtela doplnit, ze to, jestli nebo kdy si to dite uz vymysli, nemusi byt vzdycky lehke poznat. To mam nekdy problem i ja u sveho ditete, natoz u ciziho.... Nicmene rozdil je podle mne v tom, ze u toho vymysleni uz to neni tak o projeveni nazoru jako o snaze o manipulaci s okolim.

baruniceslepice
6. srp 2020

Ja bych rekla, ze kazdej rad do neceho nekomu keca..... Pokud citis, ze vychovavas dite tak, jak vam to obema vyhovuje, neni co resit. Ja mam obcas taky pochybnosti. Starsi 4leta dcera je od malicka takove to narocne vecne nespokojene urvane miminko. Druhorozena, skoro 3 leta je blondate spokojene slunicko. Ano, obcas ma taky svoje nalady, ale kdo ne. O prvorozene slychavam, ze je rozmazlena, o druhorozene, ze je to takova bezelstna vila. Bohuzel jsou to jejich charakteristické rysy. Kazde dite je jine, ac maji stejne rodice a vicemene dost podobny styl vychovy. Ja svym detem davam jasne hranice. Pres to nejede vlak. Prvorozena se je snazi neustale porusovat, druhorozena je chape.
Ted jsem byla na 14 dnu u sve 82 lete babicky, ktera miluje deti. Ona si mysli, ze mi tu starsi dokaze zmanipulovat a dostat tam, kam ona chce. Mela s ni nejaky spor o vec. Nakonec to uzavrela, ze kdyz ji dcera neposlechne, da tu vec na skrin a nebude si ji moci pak uz vzit. A dcera ji na to odpovedela. No, tak ja si vezmu židli a tu věc si podám. Babicka se desne rozcilila a se slovy- no jo, je to osobnost, a odesla. Je to tezky, protoze ona je dost vychytrala a dochazeji ji souvislosti. A pak je tu ten dospelej, kterej vidi, ze s ni nehne a povazuje to za znak jakesi rozmazlenosti. A babicka mi porad rika- proste s nima nediskutuj. Rekni jim- me to nezajima a konec. A ja ji na to odpovidam. Ale babi- proc bych jim mela rikat, ze me to nezajima. To je desna odpoved. To vypada, jakoby me nezajimaly moje deti. A babicka mi rika- vsak ona na to zapomene. Ty s nimi porad jen diskutujes. A tak ji rikam- ale ja na to mam cas. 😀 Tak se clovek dostava do nejakyho pomyslnyho soudu- ze je rozmazlujes- neděláš to jako oni si mysli, ze by bylo nejlepsi.... Pak ze je neustale uspavam- rikam, ale me to nevadi, vsak tam jen s nimi sedim a ja taky odpocivam. Tak mi babicka na noc tu malou vystrasila tak, ze kdyz nebude spat, prijde za ni nejaka strasna zenska, ze mi z toho ta mala kocicka 2 dny koktala. ( na pul dne prestala mluvit uplne) a 2. Den mi to ta starsi rekla, co jim babicka vypravela. A to jsou presne ty momenty, kdy si rikam, ze ja to delam spravne.

pincola
6. srp 2020

Nejhorší rozmazlování, které jsem já v životě viděla, když máma dceři neustále opakovala, že je lepší než ostatní a neustále jí porovnávala s ostatními, cuzí před ní shazovala. A když někdo jiný uspěl, našla na tom úspěchu něco ošklivého. A nebo našla něco ošklivého na tom dítěti. Třeba cizí dítě mělo lepší vysvědčení a ona řekla, že ano, vysvědčení má pěkné, je to chytré dítě, ale podívej, jak vypadá. Ty jsi proti ní mnohem krásnější. A nebo, ať se podívá, jak jsou ostatní děti oblečené a furt něco.

zelenaesmolda
6. srp 2020

@veronika_aki
to by me vubec nenapadlo brat jako rozmazlenost.dcera se na prochazce natahuje po psech ale vetsinou kdyz pes prijde bliz tak se ohani a dava najevo,ze se ji to nelibi.Nektere psy si ale pohladi,nevim podle ceho to rozlisuje...

babanci
6. srp 2020

Tříleté dítě ani podle mě nemůže být rozmazlené. To,že se např. válí,aby si něco vynutilo,to je úplně normálka. Proč by to nezkusilo? Důležité je,jak to my ukorigujeme. Jestliže vysvětlíme,proč to nelze a počkáme až to přejde, máme reálnou šanci,že z dítête žádný rozmazlenec nevyroste. Jestliže se mu omluvíte,že jste mu nechtěla koupit 10 zmrzlinu před obědem a hned pro ní skočíme,tak si nejspíš na problém zaděláváte. Pro mě je rozmazlené dítě takové,co vědomě ubližuje jiným,ale to myslím větší,co už dobře ví,co činí.

veronika_aki
autor
6. srp 2020

@zelenaesmolda no asi jako tresnicka na dortu tohle prohlasila skecna, která je momentalne tehotna. Samozrejme nechci nejak soudit, ale clovek se nad tim pozastavi uz jen proto, ze napriklad jine deti jsou pro ni fakani a tak bych mohla pokracovat. Clovek si az rika co takove zeny vede k tomu to miminko nakonec mit 🤷‍♀️ ale.. No kazdeho vec