Školka a vegetariánská strava
Ahoj holky, chci se zeptat, jak to je v případě, když je dítě vegetarián a školka nevaří standardně vege stravu? U nás je státní školička moc fajn, v našem obvodu jediná, ale nenabízí jídla na výběr. Přemýšlela jsem, že bych pak třeba dávala dítěti stravu s sebou - může to školka zamítnout? Co když má dítě zdravotní dietu? To přece taky nemůžou nic namítat, nebo ano? Něco by samozřejmě jíst mohl, ale nechci v tom pak té školce dělat bordel...Máte zkušenosti? Díky.
@zmrz_lina mně tam vadí teda nejvíc ta šunková pěna, ble :D jestli je to to, co myslím, tak to bych do pusy nevzala a to fakt nejsem vybíravá
pak mi nepřipadá vhodné uzené a šunka, ale beru, že to je asi "norma"
a celkově na mě asi málo zeleniny, většinou ve formě studené neochucená salátové okurky
@evule1982: nežádala o názory, ok, ale musela počítat, že se objeví takovéto komentáře, jsou tu sakra mámy, kterým jde o zdravých těch maličkých, a jak tak koukám naštěstí i rozumné mámy. Tady nejde o názor, ale o to, že tohle prostě tomu dítěti neprospívá a to je fakt, ne názor! Ano, vegetariánská strava, pokud je dobře poskládaná, je v pořádku, ale u dospělýho, ne u takhle malých dětí ve vývinu.viz předchozí příspěvek. Nevěřím tomu, že WHO něco takovýho podporuje, pokud ano, tak se přidávám k pár příspěvkům výše, kde se žádal odkaz na tuto informaci.
Ach jo. Ještě, že jsem měla normální rodiče a babičky. Tady máš kus bůčku, vysočinu s rohlíkem atd... 😂a světe div se! Jsem zdravá a to, že nechci jíst nějaké potraviny jsem si mohla rozhodnout v dospělosti sama... nechápu a nepochopím 😣
@lamiaaa již jsem odkazy na dokumenty ke stravování dětí poskytla, je to asi na straně zpátky...
@nevesta2708 to je dobře, že jsi zdravá, většina české populace není, dokonce jsme prý nejméně zdravým národem na světě :D o tom se dá pochybovat, ale že jsme první třeba v rakovinách střeva, to je známá věc
školky mají (i školy) potravinový košík, podle kterého musí vařit. Ano - jak to nakombinují je na nich.
Moje obě dcery musí dodržovat histaminovou dietu a je to celkem síla. Ve školce mi vyšli vstříc (nejspíš proto, že tam učí mamka 🙂 ), ale vím, že vařili i bezlepkově a i bez laktózy. Rodiče tam jednou za čas museli ale dodat suroviny - bezlepkové těstoviny ...
Ve škole mě s histaminovou dietu poslali někam a horko těžko to látáme.
Co se týče mléka - ano je tam často, ale většinou učitelky nenutí. Mladší ho nepije (jen vanilkové) a tak jí ho ani učitelky nedávaly. A co se týče ostatních jídel - na začátku musí děti zkusit každé jídlo (pokud na něho nemají alergii), ale když pak učitelka vidí, že jim to opravdu nechutná, tak je nenutí. Dá jim většinou více polévky, pak větší svačinu. Ale zkusit se musí. Protože každý vaří jinak a to že to nechutná ode mne, neznamená, že jim to nebude chutnat od paní kuchařky 🙂 Navíc - síla kolektivu je velká.
Jinak školka Vám ohledně vegetariánství nemusí vyjít vstříc. Já jsem musela vždy donést od lékaře potvrzení o dietě.
@lamiaaa Maminkám by především mělo jít o zdraví svých dětí a nevměšovat se do věcí ostatních 😉 Vyjádření přímo WHO jsem nenašla (nemám na to čas, ale jsem si jistá, že jsem to někde viděla), nicméně zde vyjádření American Dietetic Association a Academy of Nutrition and Dietetics.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
A pozor, týká se dokonce VEGANSTVÍ nejenom vegetariánství!
Zde článek s odkazy na vyjádření dalších organizací:
http://soucitne.cz/techto-10-vyznamnych-odborny...
Některé školky vyžadují potvrzení od lékaře, ale... Dle zákona ŠKOLKA MÁ POVINNOST ZAJISTIT STRAVU pro děti. Pozor ale, to není totéž, že dítě (rodič) má povinnost tu stravu odebírat. To nikde v zákoně není.
Vím o jedné mamince, která to řešila i s ombudsmanem a pak donesla potvrzení od něj, že má pravdu. Školky mají tendenci vnucovat kde co, ale to neznamená, že si to musíme nechat líbit.
Je možné jídlo ráno donést, školka jej musí skladovat v ledničce a pak ohřát. Lépe je donést jídlo teplé v době oběda, ale to si asi každý nemůže dovolit. Každopádně takové jídlo pak nemusí dodržovat spotřební koš.
U nás ve školce odmítla stravu většina rodičů (až na dva), ovšem kvůli ceně (abychom naplnili nesmyslné zákonné předpisy, je nutné obědy dovážet a nejnižší možná varianta začíná na stokoruně za oběd). Proto jsme toto zjišťovali, jak to funguje (a konzultovali s právníky).
ČŠI (ta to kontroluje) prohlásila, že pokud by to odmítli všichni rodiče, brali by to jako obcházení zákona. Ovšem nevím, jak rodiče donutit odebírat tak drahé obědy (když to de facto nelze). U nás naštěstí neodmítli úplně všichni, ale i tak jsme zvědaví, co pak na to bude inspekce říkat.
@verdos ano, nikdo nás možná nemůže donutit jídlo odebírat, ale dovedeš si fakt v praxi představit, jak by se 180ti dětem ohřívalo jídlo každému jiné po jedné porci? kolik rendlíků a mikrovlnek by to bylo? to taky prostě není pro školku reálné. chtělo by to vždy nějakou rozumnou domluvu školky a rodičů. školka má prostě svá pravidla, svá nařízení a rodiče své představy. ideálně se domluvit a najít kompromis. ono taky pokud dítě není předškolák, tak vás nikdo nenutí ho do té školky dávat, že? každý má právo si vybrat a pokud z nějakého důvodu nemám na výběr a musím dát dítě do jedné jediné školky, tak holt musím respektovat její pravidla.
to tedy nemění nic na tom, že stovka za oběd pro prcka je šílená suma. co a odkud proboha dováželi?
@zmrz_lina mě to úplně přečíst nejde, asi budu muset na oční 😀 a na kolik vyjde takováto strava v té školce? jen pro zajímavost a srovnání. díky 🙂
@blahova_andrea
Ale jistě, to naprosto chápu. Jsem spoluzřizovatelkou té soukromé školky a tak hodně vidím i do té náročnosti provozu, atd. Ale myslím, že kdyby stání školky vařily kvalitně a měly na výběr např. 2-3 jídla, toto by nebylo potřeba. A školka opravdu nemá legislativní páku, jak rodiče donutit. Jediné, co může, vysvětlit rodičům, co to znamená, když toto udělají (práce navíc --> potřeba pracovníka/nádobí navíc --> např. finanční náročnost, kterou si rodiče, když jich bude 180, rozdělí mezi sebe), hotovo.
Mimochodem, ani předškoláka není nutné do školky dávat (a pevně doufám, že brzo někdo tuto kravinu zase úplně zruší). Můj nejstarší zrovna povinný přeškolák je... (školku ale v rozsahu "denně 4 hodiny" nedává, tak je doma). Co ale vím, tak školky nejen že nejsou schopné vyjít vstříc základním dietám (mezi které počítám např. i vegetariány, mimochodem, vegetariánskou dietu uznává i legislativa, která se stravování ve školkách týká, ale to jistě víš), ale často poskytují stravu nezdravou (dalo by se říct, v podstatě i zraví škodlivou) i dětem, kteří žádné "nároky" nemají. Školky se platí z peněz nás všech, takže i ti, kteří by rádi tuto službu využívali, např. aby se mohli vrátit zpět do zaměstnání, mají k tomu co říct. A myslím si, že tohle je prostě velký renonc, že školka jako služba občanům vnucuje něco naprosto nezdravého a nevhodného. A ještě aby řekli "když se vám to nelíbí, jděte jinam" (to je stejné jako se školou nebo s lékařem - jistě, s nemocným dítětem totiž taky nepojedeš přes půl republiky nebo nenecháš své dítě jezdit do školy 2 hodiny, protože tam je prostě kvalitní škola a ty máš právo si ji vybrat, protože v místě bydliště je to děs a hrůza).
Ano, musím respektovat pravidla školky, ale pravidla školky jistě neobsahují, že dítě musí odebírat stravu (s tím jsem se nesetkala). A jsem-li nespokojena, tak se prostě ozvu.
Za stovku to bylo 50 dovoz (ano, každý rodič zvlášť, i když to veze 1 dodávka) a 50 korun jídlo (polévka + druhé). Bohužel, jsme už docela daleko od města, co bylo do loňska za 60 (oběd včetně dovozu) nesplňuje spotřební koš, takže jsme letos se vstupem do rejstříku museli vybrat jiného dodavatele... A 100 je nejlepší možná cena. Je to smutné, ale je to tak. Nebýt legislativních předpisů, tak je to jednodušší, levnější a všichni jsou spokojenější. Přitom se nedá říct, že by ta legislativa byla ve prospěch školky nebo rodičů.
@blahova_andrea tuším, že 70 Kč za celodenní stravu - svačinu, oběd, odpolední svačinu a kompletní pitný režim. Jinak jde to přečíst blbě no, ale mají tam jídla k obědu jako medová kachní prsíčka se šalvějí+šťouchané brambory+salát s ředkvičkami, další den rybu apod. To prostě za 30 Kč neuvaříš.
@verdos no možná je i dost velký rozdíl prostě mezi státní a soukromou školkou, to bude podle mě základ. je naprosto logické, že co jde v soukromé a je tam standard, tak o tom se lidem ve státní ani nezdá.
ano, lze se domluvit a chtít nadstandard a prostě si ho připlatit. ale kdo na to má, ten si dítě klidně vozí do soukromé, kdo na to nemá, tak je rád, že mu ho vezmou aspoň v té státní a neřeší pak výběr ze tří jídel.
vím, že tomu povinnému předškoláctví se dá vyhnout, stejně jako jsou rodiče, kteří nedávají ani do zš a učí prostě doma. ale těch není tolik. většina lidí se prostě podřídí. promiň, ale pokud ti předškolní dítě nezvládá 4h někde s daným programem, tak si myslím, že je něco špatně. chápu, že s tím má problém tříleťáček, ale u předškoláka bych z toho už klidná nebyla.
o schválených dietách nic nevím. netvrdím, že vše vím. píšu své názory a zkušenosti, nic víc. o diety jsem se naštěstí nemusela zajímat, protože mé děti jsou pouze po mě vybíravé v jídle, ne omezované zdravotním stavem. ale z logiky věci mi prostě vegetariánství nepřijde jako dieta. je to životní styl, volba druhu stravování nezávisle na alergiích na potraviny nebo např. na žlučníkových záchvatech. dieta je pro mě spojená se zdravotním rizikem. a tím nemyslím to, že když budu jíst každý den maso, že mi hrozí vyšší riziko rakoviny střev. nikdy jsem nikomu nevymlouvala vegetariánství ani to, když dítě napájel kokakolou. opravdu je to každého věc. ale doma. nelze chtít vždy a u všeho, aby se ostatních z mých osobních rozhodnutí posadili na zadek a skákali jak pískám. všechno má daná pravidla a buď se člověk přizpůsobí nebo se musí vrtnout jinam nebo si tedy založit vlastní školku a něco s tím udělat, nebo jít do vlády a změnit nařízení a zákony...na výběr máme všichni. rozhodně se nebudu přít o to, že školky vaří jen zdravě. nevaří. mají prostě omezené možnosti a pracují s nimi, jak umí a ano, v mnoha školkách jsou pracovníci staré školy, kteří prostě jedou, jak byli zvyklí před třiceti lety. já školkovou stravu prostě neřešila. doma zdravou stravu taky nejedeme. ne, že bych dětem dávala k večeři chipsy, ale zdravě nežijeme. hnal by mě i chlap i děti. průběžně zkouším doma něco zavést a většinou nic moc úspěch, spíš naopak.
a kde jsi vzala to, že lidi nedojíždí s dětmi do škol nebo k lékařům? víš kolik takových lidí je? prostě na výběr máme. kdo není spokojenej s péčí v místě bydliště, tak dojíždí jinam. stejně tak spousta lidí vozí své děti do vzdálenější školky nebo školy a připlácí si, aby dětem zajistili péči jakou si představují. ale nemůže to dělat každý. někdo na to nemá čas, auto, finance, takže pokud nejdřív nezapracuje na tom, tak volit nemůže.
v závěru si napsala to samé co já. legislativa je nějaká a prostě se s ní každý nějak rve ač není úplně spokojen. tak pokud máš tak jasno v tom, jak by to mělo být a fungovalo by to, tak hurá do toho...prosaď to, zaveď to a budeme se mít všichni třeba lépe 🙂
já holt patřím mezi ty méně náročné rodiče a některé věci prostě neřeším, protože vím, že v mých osobních silách není možnost boj s větrnými mlýny vyhrát
@blahova_andrea bez kocarku, boticek , krouzku dite prezije, bez jidla a piti NE! To je snad sakra velky rozdil.
Potad nemame ren odkaz pro deti posveceny od WHO.
@absintka19 máte ho tady ale už dva dny, podívejte se do diskuze zpátky 🙂
@blahova_andrea
O tomto jsem fakt moc diskutovat nechtěla. Rozdíl mezi státní a soukromou je v tom, kolik dostává peněz (soukromá celkově o dost méně). Dále určování mezd. A nakonec tuším určení přímé pedagogické činnosti. Chápu, že se snažíš něčeho chytit, ale prosím, přečti si legislativu, než začneš mluvit o nějakém základu. Ano, státní školky se často (ne vdžy) chovají k rodičům hůře než soukromé, takže ten standard tam je jinde takto. Ale v naplňování legislativy (a to, co se týče stravy je pro státní i soukromé-rejstříkové stejné) jsou si rovnocenné (jinak to je v případě soukromých, které v rejstříku nejsou, ale tam zase nemůžou např. předškoláci plnit povinnou předškolní docházku, atd.). Státní dostává více našich peněz, má díky tomu zajištěn příliv dětí (jak sama píšeš, kdo na to nemá, je rád, že mu ho vezmou aspoň v té státní) a tomu odpovídá i "kvalita" služeb. Jsme zvyklí "držet hubu a krok", jsme vlastně vděční, že stát nám z našich (i cizích - míněno ti, kteří státní školku nevyužívají) platí tuto službu, a tak neremcáme a necháme si vše líbit. A tím pádem státní nemá co zlepšovat, legislativa nemá důvod se měnit, atd.
Nechci tady tahat politiku, legislativu, reálie, ale vidím do toho opravdu z více stran (navíc jsem vystudovaný pedagog, takže jako pedagog, jako spoluzřizovatelka i jako rodič). Zkus nad tím, jak to funguje, trošku přemýšlet, a taky nad tím, na co má člověk nárok (ano, pravda, i na to, odmítnout jakoukoliv snahu o něco, nebo právo se ohradit k nedodržování zákonů a celkově se vzdát čehokoliv a nechat sebou zametat, souhlasím).
Se svým synem jsem naprosto klidná, nemusíš mít obavy, je o něj dobře postaráno ;). Ale to už se stravy netýká vůbec, že jo 🙂.
Ad vegetariánství a dita - no, tak já to tak nezvala, protože např. v nemocnici to tak je nazvané a upřímně, nezajímala jsem se o přesnou definici slova dieta. Ale myslím, že slovíčkaříš. Je mi to jedno. To, že ve vegetariánství je navíc nějaká etická či jiná složka, je věc druhotná, je to nějaké omezení ve stravě oproti většině.
To, že má každý jiný pohled na zdravou stravu je mi jasné (a že to spousta lidí vůbec neřeší, to vím také). Vím, že lidi, kteří se o to jen trošku zajímají, tak mají se stravou ve státních školkách (ne vždy, ale mnohdy) problém. Hlavně vadí přemíra cukru (slazené mlíčko, slazený jogurt, croissant se sladkou náplní, atp.), polotovarů, atd. Ale připadá mi špatně, že by to školka chtěla všem vnucovat. A nedivím se, že to někdo nechce a ozve se (a já takovým fandím).
Ano, lidi dojíždí do škol a k lékařům. Ale kolik znáš (osobně) takových, že s miminem jezdí k pediatrovi 2 hodiny nebo vozí své dítě do školy každý den přes půl republiky? Jako reálně - opravdu ti to přijde tak běžné? My žijeme na vesnici, navíc na dost "zapadlé" takže tady dojíždí každý, ale přesto neznám nikoho, kdo by nevolil nějaký kompromis mezi "dobrý" a "dostupný" (neboť nikdo nechce jezdit tak daleko...). Přečti si prosím pořádně, co jsem napsala a nepřekrucuj to.
Jinak já legislativu z domova asi prosadit nemůžu, ale věřím, že toto ti vysvětlovat nemusím. Každopádně, i kdybych byla na takové pozici, že bych to mohla alespoň ovlivnit, asi sotva bych s tím mohla něco udělat, když by přístup všech běžných lidí byl "nemá to smysl", "není to důležité", atd.
Nicméně to nemění nic na skutečnosti, že teď je legislativa taková, že rodič může stravu odmítnout, školka mu ji nutit nemůže. Lze to, jde to, bojujte za to, když vám na tom záleží 🙂. Ostatní ať si nechají vnutit třeba daň ze vzduchu. Máme stále demokracii (alespoň zatím...), takže každý má právo se ozvat či neozvat podle své libosti.
@absintka19 no jistě, že bez jídla nepřežije, ale o tom nebylo. bylo to o tom, že o všem kolem dítěte prostě rozhodují rodiče. a je úplně jedno, jestli je to věc zásadní nebo nepodstatná kravina
@zmrz_lina no ale to stravné ve školkách je dotované, ne? sice rodiče platí 30-40,- ale měla jsem za to, že částečně školka funguje i z jiných zdrojů a jídlo prostě stojí víc. stejně jako u školkovného. to přece taky nepokryje komplet provoz školky.
@blahova_andrea je to tuším cena surovin, co platí rodiče, energie a plat se doplácí. Ale nějaký určený strop tam je, kolik nevím. Fakt je ten, že kdybych si jako rodič mohla vybrat, raději bych platila 70 Kč za jídelníček a lá druhá fotka, než 30 Kč za ten první.
@verdos já taky rozdíly mezi školkami řešit nechci. jednak mi ty rozdíly přijdou logické a jednak nemám vlastní zkušenosti se soukromými. jen zprostředkované. já se rozhodně nepotřebuju ničeho chytat ani nemám potřebu se tu s tebou hádat. já napsala svůj názor na stravu jako rodiče předškolních dětí, toť vše. prostě nepatřím do žádné dnešní skupiny, která cokoliv ohledně dětí přitáhla na doraz. podle mě je na každé variantě něco fajn, záleží jak se to pojme a prostě tak nějak všeho s mírou jak se říká. jsem prostě klasický středoproudař, ne extrémista a neustálý řešista toho, co se mi nelíbí, když s tím stejně nevyrazím do boje. mám dost jiných vysíračů v okolí než abych si ještě sama starosti přidávala.
já znám dojížděčů dost. ne teda přes půl republiky, ale já sama s dětmi od narození k lékaři dojíždím, protože s péčí s místě jsem fakt spokojená nebyla. teď žijeme jinde a byla bych asi ještě nespokojenější, tak dojíždíme dále. až se změní zdejší lékař, tak budu samozřejmě ráda, když to bude k lepšímu a budu moct přestat dojíždět. a děti vozené do jiného města či vesnice do školky či do školky jsou taky v mém okolí běžná realita.
ano, mám právo odmítnout školkovou stravu, ale jaký bude výsledek? vyloučí nás ze školky? bude dítě celý den ohladu? protože když nařízení školky velí, že si dítě nemůže nosit vlastní jídlo, tak mám pak jen volbu buď přijmout jejich nebo dítě vozit do školky s lepším stravováním nebo si ho nechat doma. ale jak říkám, já nejsem řešič a mám nejedlíky. jsem ráda, že mi občas sní vůbec něco. když je to zdravé fajn a když zrovna není, tak aspoň nejdou spát hladní. nejsem zastáncem toho, aby dítě jedlo čokoládu před obědem nebo aby nemělo žádné ovoce a zeleninu, ale řízky milujeme a kakao jim taky zakazovat nebudu 😀
Ach jo, skoda, ze se tak male dite nemuze branit a vzeprit se sve matce a rozhodnout se samo, jaky "trend" stravovani si zvoli . 🙄
@alcar ale může. ve školce mu těžko bude někdo zakazovat něco ochutnat, když projeví zájem a jednou bude velké a stejně si svou cestu vybere samo.
Jistě, ale já se nebavila o dojíždění do vedlejšího města/vesnice. Ale to už se opakuju.
Když odmítneš školkovou stravu, vyloučit tě (resp. tvé dítě) nemůžou. Mimochodem, důvody pro vyloučení jsou rovněž uvedeny v zákoně (i když školky často vymýšlejí nejrůznější další, s tím se setkávám vcelku běžně)... Budeš muset pro dítě zajistit jídlo vlastními silami. Pokud jídlo nezajistíš, tak to bude samozřejmě zanedbávání a předpokládám, že by to školka hlásila na OSPOD... (jakože pokud by se to stalo jednou, výjimečně, tak asi ne, ale při opakování si myslím, že to je vcelku logický krok). V případě, že bych byla v situaci, kdy školka by měla přímo někde v řádu uvedeno, že dítě si nesmí nosit vlastní jídlo, pak bych byla nucena se s nimi nějak dohodnout. (Upřímně - zatím jsem se s takovou školkou nesetkala, ale nechci tvrdit, že taková není, možná že právě kvůli tomu, že rodiče začínají chtít větší kvalitu, tak narůstá počet odmítačů a školky se začínají takto bránit - nevím). Když by nešla domluva se školkou, řešila bych to dál se zřizovatelem, případně zkusila kontaktovat i právníka (zda je možné, aby školka takto nutila dítě de facto hladovět, pokud rodič školkovou stravu odmítá). Samozřejmě se můžeš dostat do situace, kdy v žádném případě nepochodíš (nevím, nebyla jsem v takové a až do takové hloubky jsem to neřešila a právník nejsem, jen mám na některé kontakty...). Pak si musíš vybrat. Tak je to v životě vždy, že prostě musíš nějakým způsobem řešit své priority a volit. Pro někoho je řešením dát dítě za každou cenu jinam, pro někoho nechat dítě, ať teda jí školkovou stravu. Znám spoustu rodičů, pro které je strava nebo vzdělávání natolik prioritní, že klasická státní škola či školka u nich prostě neobstojí, ani kdyby za to ještě dostávali nějaký sociální podporu od státu... Tak to prostě je.

Seka se mi mobil,tak na etapy: zemlovku asi taky tezko delali bez mleka. Navic ve spouste peciva je mleko,soja nebo oboji,a to asi taky neresi. Synovi vadi fakt vse,tak jsem na takhle odflaknute vypsane alergeny fakt alergicka.