Školka. Jak je to s nástupem?

8. pro 2020

Měla bych dotaz, malá je narozená v únoru, udajně přihláška do školky se podává březen , duben a nástup do školky až v září? Prosím jak ste to udělali teda s prací( měla bych teda nastoupit v unoru), to mám teda podat výpoved, když zaměstnavatel drží práci jen 3 roky? Hlídání nemám žádné, manžel v práci do večera, řešil někdo něco podobného, v práci jsem chodila na 12ti hodinové směny, což teda nevím jestli i tak nebudu muset dát výpoved teda..

jitka_cv
8. pro 2020

Můžeš zkusit jestli ve školce nebude místo už od ledna nebo toho února.
Nebo si v práci domluvit neplacené volno do září, to ale nemusí zaměstnavatel umožnit.
Nebo dát výpověď.

heliante
8. pro 2020

Jedině zkusit požádat v práci o neplacené volno, ale nemusí Ti vyhovět ani držet dál místo. Nebo soukromá školka. Taky mám dceru na jaře a přihlášku jsem podávala vlastně už v jejích 2 letech. Samozřejmě se nedostala, ale ředitelka už o nás věděla, pořád jsem tam volala, jestli se náhodou neuvolnilo nějaké místo a nakonec to vyšlo a já mohla v klidu nastoupit, když měla 3 roky. Ale to už je pozdě, záleží jak to u vás chodí. Zkus školky obvolat, ale myslím, že pokud tam prostě ta loňská přihláška není, tak asi není šance.

ai30
8. pro 2020

Pokud to nemas domluvene v praci, ze zustanes doma dyl, tak varianta je asi soukroma skolka nebo hlidani. Radit, ze mela mala jit do skolky uz ted v zari, je ted uz evidentne zbytecne.

autor
8. pro 2020

@ai30 Ono jako rok mám čas, ale natrefila jsem na to, tak jsem nevěděla , jak se to řeší. Já jsem popravdě myslela, když je v unoru, tak mi ji třeba vezmou v unoru do školky.

autor
8. pro 2020

@ai30 Zkusím ji dostat do školky v tom září , tedy dřív, děkuji

te_reza
8. pro 2020

Holka je taky v únoru. Šla do školky ve 2,5 letech v září. Do ledna jsem ještě byla doma

autor
8. pro 2020

@te_reza děkuji

fandysek_1
8. pro 2020

Kamarádky holka jde v lednu, ale byla na zápisu letos v dubnu. Zkus se ještě poradit ve školce jestli by ji ještě vzali v únoru. To je školka od školky.

madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz
ai30
8. pro 2020

Jo takhle, ja jsem to pochopila tak, ze ji uz ted budou tri. Tak bych urcite zkusila to zari. Navic to ma tu vyhodu, ze muzete preklenout to zvykaci obdobi, kdy treba muze byt mala i vic nemocna, bez toho, abys ty se stresovala v praci. At to vyjde!

jitka_cv
8. pro 2020

@madonkav vyhovět opravdu nemusí. Mají povinnost držet místo do tří let dítěte, ne později. Opravdu není povinnost vyhovět neplacenému volnu.

hojda
8. pro 2020

Měla jsem se vracet také v únoru, požádala jsem o neplacené volno a nastoupila jsem v dubnu a dítě dala do soukromé školky, od září pak již nastoupila do státní.

autor
8. pro 2020

Díky holky, tak vyzkouším všechny možnosti.

janyna88
8. pro 2020

Moje dcera je v lednu, ve školce mi jí nevzali, a tak jsem si v práci domluvila zkrácený úvazek a co já byla v práci hlídal přítel. On i já jsme si v práci domluvili práci tak abychom se střídali a mohli se postarat o děti. Hlídání žádné nemáme, tak jsme to vymysleli takto.

madonkav
8. pro 2020

@jitka_cv pokud nevyhoví jde to před soud (či kam) a nakonec musí, jelikož je to z tohoto důvodu, z jiného důvodu by samozřejmě vyhovět nemuseli

jajulin
8. pro 2020

Záleží na tom, jak jsou vytížené školky ve vašem okolí. Nejmladší syn je lednový a v lednu nebo na jaře půjde do školky. Samozřejmě je napsaný už od letošního dubna a mohl nastoupit v září nebo kdykoli během školního roku, ale nás nic netlačí, takže zatím je doma. Nebo je spousta školek soukromých, kde ti dítě vezmou i během roku. Zjisti si info o školkách v okolí a uvidíš.

jakreb
8. pro 2020

@madonkav Pred aky súd?! Na RD mas podľa zákona nárok do 3rokov veku dieťaťa. Potom ako tu pisu-bud sa dohodnúť so zamestnávateľom na neplatenom volne(s cim nemusí súhlasiť) alebo vypoved. Ina situácia je ak by malo dieťa zdravotné problémy a je narok na predĺženie RD zo zdrav.dovodov.
To ze nemas kde mat zdravé dieťa po 3rokoch nema prečo zamestnávatela zaujímat. Bud si to zariadis alebo nie a ako pisem.
Btw.si to vezmi zo strany zamestnávateľa to akože ked ti nedaju skolku do 6rokov tak ti ma držať miesto lebo ty nemás na opatrovatelku ci sukromnu skolku. 👍😀😀😀

madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
8. pro 2020

@madonkav Ja nic nemusím zisťovat. Ty si naštuduj ZP. Podla neho mas narok na RD ako pisem potom bud nastúpis, dohodnes sa na neplatenom volne kde si platis poistné alebo na skonceni PP. To je vsetko.
Z akého dovodu ma zamestnávatela zaujimat ze ty nemas kde dať dieta?! Btw.este aj otecko nebodaj moze chudák zostať doma a musi mu to zamestnávatel tolerovať?! Tebe skončí RD. Bodka.

madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
8. pro 2020

@madonkav ...Před od­cho­dem na ma­teř­skou bys­te mě­la své­mu za­měst­na­va­te­li před­běž­ně říct, ko­lik let chce­te být s dít­kem do­ma. Je jas­né, že po­kud za vás hle­dá ná­hra­du, mu­sí se k ní ta­ké cho­vat fé­ro­vě a říct jí, jak dlou­ho je­jí pra­cov­ní po­měr bu­de tr­vat. Za­měst­na­va­tel vám mu­sí dr­žet pra­cov­ní mís­to po do­bu tří let (po­kud zno­vu otě­hot­ní­te a stih­ne­te po­ro­dit do tří let vě­ku prv­ní­ho dí­tě­te, mu­sí vám mís­to dr­žet dal­ší tři roky).
Zvyšok nájdeš v ZP. S tým ze nemáš miesto v škôlke nemá tvoja RD nic spoločné a nikoho to nezaujíma.

madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
8. pro 2020

@madonkav Nie len poznám ZP. Slovensky perfektne a cesky dost-av tomto je podobny. A ano ak nemáš dieta v škôlke a zamestnávatel suhlasi s neplatenym volnom tak u nás si nahlásena ako osoba starajúca sa o dieta do 6rokov a stat plati.

jakreb
8. pro 2020

@madonkav Vidim ze ty si riesila reťazovy porod, to je ine. Skus si naozaj naštudovať ZP. Pekny vecer zelam.

jakreb
8. pro 2020

@madonkav Ja sa nehrám na chytrou ja som múdra. A s neplatenym volnom MUSI zamestnávatel súhlasit. Pochopila? Ci stale nie?

jakreb
8. pro 2020

@madonkav Ešteže ty vieš vsetko 😀😀😀

madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz
madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
8. pro 2020

@madonkav Poprosim paragraf ZP. Vďaka. RD je RD, poberanie RP je poberanie RP-su to dve rozdielne veci. Neplatené volno si nemôžeš len tak vynútiť. Ale ozvi sa ked uspejes na súde.👍😉

madonkav
Autor odpověď smazal
Zobraz