icon

Skoro 9 měsíců a nesedí. Pomůže sporťák?

olakolesnikova
11. pro 2015

Co kdyz ho dam do sportaku? Pomuze to? Protoze kdyz ho posadim nekam (s oporou) tak sedi, ale sam tak to neeeee (((

Strana
z3
suzanna123
11. pro 2015

@olakolesnikova neposazovat, dokud se sám neposadí a nevydrží sedět sám. Pokud je v korbičce nespokojený, tak mírně zdvižený sporťák asi pomůže, ale určitě nedávat do sedu

fifina86
11. pro 2015

@olakolesnikova vsak neni zadna hruza,ze nesedi.A posazovat s oporou neni vubec dobry napad,tim mu neprospivas,uci se spatny pohybovy vzorec.Bud trpeliva,sedne si sam.Nejlepe z sikmeho sedu.A uplne nejlip,kdyz si sedne pote,co uz bude lest 😉

suzanna123
11. pro 2015

@fifina86 a ještě líp, když si sedne dřív než začne stoupat - náš prcek si stoupal a tím, že si neuměl sednout, padal jak šraňky. Nedalo se od něj hnout na krok ☹

alboo
11. pro 2015

@olakolesnikova neposazovat, dite si ma samo spravne sednout z sikmyho sedu tedy jakoby pres leh na brise. A to ze v 9mes nesedi je uplnw normální, spis deti co v tyhle době sedej, tak vetsinou sedej spatne, tedx respektive je jejich matky posadi, ze zacatkz podpíráj a pak holt uz sedi sami ale proste blbe. Jinak pokud resis kocar, tak jezdit na brise a na chviki treba na nakup se to v trochu zvednutym sportaku nepo...

adede
11. pro 2015

Rozhodně neposazuj, není žádný spěch! Syn seděl od 11 měsíců na kolínkách, v klasickém sedu až po roce. Chodit začal až v 15 měsících, ale nic mu neuteklo. Dcera si začala sedat také mezi 11. a 12. měsícem a v roce chodila. Myslím, že je důležité, aby dítě mělo dobře zpevněné zádové svaly, než začne sedět. Když se předčasně posazuje, určitě to páteři vůbec neprospívá.

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

@suzanna123 prave ze v korbicce uz nema dost mista s fusakem. to je taky duvod dat ho do sportaku.

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

dekuji vsem za odpovedi, trochu jsem se uklidnila. strasi me vsichni co pisou ze jejich deti sedi od 7 mes. (( my zatimjen nejak blbe plazime....a to je vsechno co umime. k neurologu se dostaneme az po NR, v lednu, a to uz budeme mit necelych 10 mes.

suzanna123
11. pro 2015

@olakolesnikova tak ve sporťáku může jet i v lehu - to ničemu nevadí... My tak s malým jezdili od narození, aby se mohli s Julinkou střídat 🙂

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

@suzanna123 to ano, muzu ho dat do lehu, ale spis bych chtela abych se snazil toho madla u sportaku uchopit a pomalu zvedat se do sedu.

suzanna123
11. pro 2015

@olakolesnikova to určitě ne - on se nemá do sedu přitahovat, ale má to zvládnout sám. Tím, že ho do toho sedu budete "nutit" - ať už vytahováním nebo posazováním to neurychlíte. Akorát mu zničíte záda ☹

rousse
11. pro 2015

@olakolesnikova já bych to nijak nehrotila - taky jsem se třepala, ať už si konečně sedne, až jsem se dočkala. Ono to má svůj důvod - až ty svaly budou připravené, tak se prostě posadí.... a u nás to bylo ze dne na den: 1 den se rozlezla a 2. den už se sama posadila. Ti, co tu píšou, že v 6 m. už děcko sedí, tak mají extra šikovné děti - normální je, že si děcko sedne až se zvedne na všechny 4 a posílí tak zádové i břišní svaly a to je až kolem toho 9. měsíce. Naopak užívejte toho, že ještě nesedí - od té doby, co naše sedí, tak je přebalování (hlavně teda hnědý kód) opravdu adrenalinovým zážitkem pro všechny zúčastněné 😎

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

aha..ale fakt uz ztracim nadeji ((

paja.83
11. pro 2015

Dcera si sama sedla ve 14 měsících, pote co si zacala stoupat. Ve sporťáku byla v polosedu. jinak jsem neposazovala.

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

@rousse )))))) to jsi me rozesmala ))) no u nas je to stejne vzdycky rev na cely barak )))

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

@paja.83 dekuji

rousse
11. pro 2015

@olakolesnikova no tak až bude sedět to bude nejen řev, ale zalíčené uplně všechno, protože já položím, sundám plenku a než stihnu plenku hodit do koše už sedí na přebalováku. Do toho ještě přidá svoje oblíbené "nenenenne" a to je teprv ta pravá výzva - potřebovala bych přebalovacího asistenta 😀 .Do toho za mnou ještě chodila naše babi "tvoje mamka v 10 měsících už chodila - ptala ses doktorky, proč ještě nesedí??? Co to je za nemoc???" 😀 ale koukám, že naše děti jsou kousek od sebe - taky jsem byla fakt už zoufalá a chtěla jsem, aby seděla....ale ono posazováním ničemu nepomůžeš, pokud ty svaly ji ještě do sedu nevytáhnou, tak pasivní posazování jen zbytečně přetěžuje páteř, pač svaly to prostě neudrží...

fifina86
11. pro 2015

@olakolesnikova proč ztrácíte naději? A proč hned neurolog? Malá se plazila teda od 7,5 měsíce, ale lést začala 14 dní před 1 narozeninama. Sed zvládla někdy mezi 10.-11. měsícem. A dle dětské i fyzio (kam jsme docházely kvůli problémům s nohou) bylo vše v pořádku. A přitahovat za madlo vůbec. To je jako kdybyste ho dávala do chodítka, s tím, že mu pomůžete s chůzi, což je hloupost. Prostě je třeba posílit střed těla ;)

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

@fifina86 protoze ten druhy uz sedi a zveda se na nozicky vsude, vedle gauce, v postylce....a braska je takovy sudek..... jen se vali a pomalu plazi.

fifina86
11. pro 2015

@olakolesnikova však plazení je ok. Asi záleží na pohledu lékaře, u nás to brala v pohodě, s tím, že když do roka začne lést, není problém. A fyzio mi to pak potvrdila. a mimochodem, pokud jste ho pravidelně posazovali pasivně, některé děti prostě ztrácí tu motivaci a pak vzniká problém. Zrovna nedávno na cvičení si jedna maminka "drbala" hlavu, že dle rad babiček posazovala a její dítko se začalo plazit až v 10 měsících a to to té, co začali chodit k fyzio.

kacikaci
11. pro 2015

Naši kluci si sedli až po 1. narozeninách! nikdy jsem je neposadila, zvládli to sami, až když byli připravení a měli dostatečně posílené svaly..jinak ve sporťáku byli od 5 měsíců, protože se do korbiček u dvojčecího kočíku nevešli s fusakem, byli v leže a byli spokojení..

patrusa
11. pro 2015

Moje dcera si klasicky sedla az v 11 mesicich. Od 5 mesicu jsem ji mela ve sportaku, protoze hlubokou korbu vylozene nesnasela a rvala. Sportak jsem mela mirne zvednuty. Mala videla ven a byla spokojena. Jinak jak tu vsichni pisou, neposazovat, prijdou na to sami.

teetee
11. pro 2015

Neposazovat. Musí sám, jak píší holky výše.
Zkus se poohlídnout po dětském fyzioterapeutovi nebo rehabilitaci.
Náš malý se plazil skoro 3 měsíce, čekala jsem kdy půjde na kolínka. Raději jsem k fyzio. zašla. Ta mi potvrdila, že už se plazí dlouho a začínají mu odstávat lopatky. Poradila pár cviků na posílení tělíčka (trupu a rukou) a prcek se do 14 dnů rozlezl. Sedl si až z lezení přes šikmý sed a klek v 11. m.

jaja01k
11. pro 2015

Neboj, on na to přijde, nemusí být ve všem rychlý jako bráška 🙂 Můj kluk má 8, 5 měsíce a taky ješte nesedí.

olakolesnikova
autor
11. pro 2015

takze - neposazovat. ok. dam jemu jeste mesic. ))))

lu777
11. pro 2015

@olakolesnikova určitě bych dala ještě tak měsíc.... obě moje děti se posadily když jim bylo 9 měsíců a kousek... a má to tak většina dětí, posazování okolo 6. měsíce je fakt mýtus.... (nepočítám ty co jsou do sedu narvané někým jiným)

gabriiela
11. pro 2015

@lu777 panebože a to jste slyšela kde, že je to mýtus? všechny děti co znám, včetně toho mého si sedli kolem 6 měsíce a nikdo je neposazoval. prostě byli jen šikovné.

heduska82
11. pro 2015

@olakolesnikova to jsou kecy, by me zajimalo, kolik deti fakticky samo sedi na pul roce. Starsi zacal sedet nekde kolem 10 mesicu a na roce chodil. Mladsi je veliky, mohutnejsi a byl i mene obratny, sedel kolem roku, chodi na 14 mesicich. Takze klid. Az bude mit pevne zadove svaly, pujde to jak po masle.

suzanna123
11. pro 2015

@gabriiela mýtus je, že mají v šesti měsících sedět. Já naopak žádné dítě, co by se samo - bez přitahování a opory- posadilo v šesti měsících, neznám 😉 A moje děti měly ten vývoj každé úplně jinak - malá dřív seděla než lezla, zatímco prcek uměl dřív obcházet nábytek než začal sedět. Takže nemá smysl porovnávat s jinými dětmi

helen_8
11. pro 2015

@olakolesnikova A leze? To je moc důležité, pěkně posílí záda a každé dítě má svůj průběh, není kam spěchat. Neposazovat, dokud to samo neumí. Do sporťáku jsem ji dala dřív, ale měla jen malinko zvedlou hlavičku, do sedu šla až to opravdu zvládla sama.

elisc
11. pro 2015

Můj syn si sedl v 7m. Den před tím začal lézt a sedl si přes šikmý sed. Jinak k plazení - mně třeba fyzio řekla, že je pro dítě absolutně nevhodné a mám mu v něm bránit. Jinak souhlasím, že v 9m má spoustu času.

Strana
z3