Tříletý kluk nemluví - ale rozumí
Maminky prosím o radu ..zkušeností....
Mam doma koncem srpna 3 letého kluka
Který nechce mluvit jen pár základních slov,do 2 let dělal docela pokroky s tou mluvou...ale teď nato jakoby prdi
Vše rozumí .. pokyny vykoná...
Tak nechapu
Proč nechce povídat..😔😔
Děkuji za názory...
@nonacek nas cerstvy dvouletak mluvi souvisle ve vetach, souvetich, sklonuje, casuje, zpiva pisnicky, rika kratke pohadky, basnicky, ma hodne velkou slovni zasobu. Prestoze si hodne cteme, mluvime, nepouzivame tablet a na televizi se diva minimalne (nemame ji ani pustenou), tak si nemyslim, ze je to nejaka nase zasluha, proste to dostal do vinku, tot vse.
Pokud se mu venujes, tak delas dost.
ALE, zaroven nesouhlasim, ze ma cas a mas ho nechat, ze z toho vyroste. Nijak mu neublizi, pokud s nim zajdes k doktorce a nechas ho zkontrolovat. Pokud by se melo jednat o nejakou poruchu, nebo jen logopedicky problem, cim driv to zacnete resit, tim lip pro nej. Samozrejme ze vam preju, aby se proste ze dne na den rozmluvil, ale ja osobne bych to urcite aspon takhle preventivne resila.
Dalsi vec - rozvoj reci hodne souvisi s jemnou motorikou, takze pokud mu chces pomoct se rozmluvit, zacnete navlikat koralky, skladat puzzliky, otacet stranky v knizkach, cokoliv, kde bude muset zapojit ruce. Nechej toho co nejvic na nem, i kdyz mu to bude trvat dlouho, neudela to dokonale apod. Urcite na neho hodne mluvis, ale cim vic a bohatsi jazyk pouzivas, tim lip. Nevadi, ze treba nerozumi vsechno, ale v hlavicce se to uklada. Samozrejme nesislat, nemluvit “miminkovskou reci”, nepouzivat jeho zkomolene vyrazy. Ale hlavne - pokud mu rozumis, nema duvod se snazit lip vyslovovat, pouzivat jina/nova slova atd - nerikam, abys ho hodiny trapila, ze ti musi presne rict, co chce, jinak to nedostane, ale urcite bych zkousela jemne ho nutit zkusit aspon trochu “se snazit” s tim, ze nechapes, co rika.
@radula88 Sama jsem syna objednala na potrebna vysetreni, napr. na logopedii, foniatrii. Pediatricce jsem to pak jen oznamila a poprosila ji, aby mi napsala zadanky, abychom to nemuseli platit. Byla nastvana, mela par komentaru, ale napsala mi je. Uzdicku synovi kontrolovala doktorka na ORL. Diagnozu dysfazie jsme pak dostali u klinicke logopedky. Jak uz tady nekdo psal, vyvoj reci uzce souvisi s jemnou motorikou, na te pracujeme ted. Pokud bys chtela cokoliv vedet, klidne se ptej. Co budu vedet, poradim. Jsem rada, ze jsem se nenechala uchlacholit a zacala to resit vcas, potvrdili mi to jak v logo skolce i u psycholozky, ze cim driv, tim lip.
@rencinka87 určitě vyzkouším. .moc dekuji😘
@aaa počkám do 3 narozenin.. do té doby vyzkouším procvičovat jemnou motoryku..
mluvím snim hodně udržujeme oční kontak
Slyší na slovíčko prosím přines. ...(bez něj se mu opcas nechce poslechnout)
Opcas mi dělá naschvali.. přiklad něco schodi na zem a kouká jestli sem to viděla a jestli se zlobim. a smeje se mi.. když jé mezi dětmi je kolektivn. No jsem zvědavá co mi řekne pediatr
I když se malinko bojim
U lordů mají syna, který do svych 15 let neřekl ani slovo. Myslí si, že je opožděný, možná němý. Až o svých patnáctých narozeninach u oběda pravil: "Ta polévka je přesolená!" Všichni zírají, žasnou, diví se i oslavují. A samozřejmě se ptají: "Ty umíš mluvit, proč jsi do teď mlčel???" Syn suše odpověděl: "Nebylo zapotřebí, vše bylo perfektní."
= třeba nemá potřebu, podněty. Zkus přesolit polivku😀
Můj syn do 3 let taky moc nemluvil.. třeba tak 20-30 slov a většina citoslovce. Rozuměl úplně všemu, byl skvělá herečka, takže mi pantomimou předvedl souvětí o deseti větách 🙂 ale prostě slovní zásoba mizérie... a to třeba i tak, že prostě za žádnou cenu nezopakovat barvu "červená", ale když viděl něco červené, tak začal houkat jako hasičské auto, které je červené...
Takže po narozeninách jsem ho vzala na logopedii, pěkně spolupracoval. Vyzkoušela ho a vyloučila různé externí vady/vlivy a že má prostě opožděný nástup řeši. Dostali jsme nějaký úkol, cvičili spíš symbolicky (já jsem strašná na tohle), ale syn se tam těšil. No a normálně po tom druhém setkání se úplně rozmluvil...jako až neuvěřitelně. Nemyslím si, že by mu něco dala ta samotná setkání, ale prostě jak to tam tak různě zkoušela, tak mu nějak docvaklo, že jako mluvení je dobrý. Že by fakt bylo cool (schválně přeháním) začít používat slova a ne jen ty herecké etudy a citoslovce 🙂 teď je to půl roku a myslím, že to opoždění solidně dohání. Mluví ve větách, krásně opakuje nová slova, hned je používá... výslovnost je ještě docela bída, ale s tím pilováním chci ještě počkat chvilku až uvidím, jakej na něj bude mít zářijový nástup do školky. On si prostě potřeboval sám dojít k tomu, že mluvit je výhodný... takže vlastně něco jako syn od lordů 🙂
@anazuzzuzana krásné napsané....😍😙
@nonacek Ahojky,
pokud by nerozumnel, zvazila bych autismus. Pokud rozumi, tak je spis jenom liny, jsou deti, ktery proste mluvi pozde, hodne pozde. Nekdy to tak je. Jedna z dcer muze take dlouho nemluvila, asi do peti let, proste se ji nechtelo, domluvila se s ostatnimi proste znakovou reci.
@anazuzzuzana ja byla treba trpelivejsi. Dcera taky nebyla zadna mluvka, ale cekala jsem do skolky a rikala si, ze pockam toho prvniho pul roku a kdyz tam nebude posun, tak pak logopedie. A rozmluvila se nadherne, bez navstev logopedu, takze se to vyplatilo. Za me je zase dobre to nehrotit a vyckat, jak se na decku projevi kolektiv, kde se bude muset, chte nechte, nejak domluvit. Doma s matkou tech podnetu do tri let moc nema, tak co po nem ve trech letech chtit?
@alcar no, on už v tu dobu chodil do takový sranda školky, kde jich sice bylo jen pár, ale posun žádnej a oproti i mnohem mladším dětem byl ten rozdíl fakt markantní, tak musím přiznat, že mi to bylo líto, že pořád nic. Já jsem s ním chtěla jít sama od sebe, ale na tříleté prohlídce by nás pediatra stejně poslala...on je prosincovej a čekat až do 3,75 let na normální školku se mi nechtělo...a jako pořád má co dohánět na stejně stare děti...ale teď už hlavně tou výslovnosti. Já moc tlaku okolí obecně nepodléham, ale v našem okolí nebylo snad žádné dítě kromě kojenců, které by na tom bylo s (ne)mluvením tak jako syn a to už jsem teda nervoznela musím přiznat
@anazuzzuzana jo, tak dcera nastoupila do skolky presne ve trech letech... v breznu. Kdybych mela cekat az do zari, tak to taky asi budu resit mozna drive. Je to na zvazeni...
@marcelapaskova mezi autismem a “je jen liny” existuje jeste mnoho dalsich moznosti, treba vyvojova dysfazie, kdy deti nerozumi, ale autisti rozhodne nejsou. Tyhle internetove diagnostiky🙄
@anazuzzuzana a rozmluvil se vás chlapeček...
@marcelapaskova ano prcek rozumí všemu co říkám ..pokyny přines. ...odnes...vykoná
Rád si hraje a balónem (jakoby fodbal😊)
Rozumí principům dané hry..
Rozeznává barvy
@nonacek jako jo. K dokonalosti to má daleko, ale mluví, chytá nová slova, hned je používá, snaží se opakovat...výslovnost slabá - hodně hlásek mu nejde vyslovit, delší slova komolí napr. unavenej = unanej, ....ale já jsem happy a už věřím, že to bude jenom dobrý a všechno pěkně dožene
@nonacek muze to byt jen klasicky opozdeny vyvoj reci a on se proste treba s nastupem do skolky rozmluvi. Muze to byt expresivni vyvojova dysfazie. Muze spatne videt nebo slyset (coz vy nemusite poznat, tech pripadu je spousta). Nemusi to byt opravdu vubec nic a on jen proste ceka na svoji prilezitost.
Ja bych s triletak uz klidne zasla k logopedovi, na tom neni nic hanebneho a deti to maji vesmes radi, hraji tam ruzne hry, poradi vam, jakym zpusobem dite rozvijet. A doporucuju pracovni sesit Mluv se mnou, ten syn uplne miluje. A hodne kreslit, navlekat, co nejvic rozvijet tu jemnou motoriku, ta je pro rozvoj reci uplne zasadni.
anazuzzana mam doma to same. Syn introvert a neskutecny palicak. Ten jak si neco umane, proste s nim nikdo a nic nehne - a na to si prisla ucitelka ve skolce behem prvniho tydne. Nastupoval do skolky tyden po tretich narozeninach a umel celkem asi 50 slov (vcetne citoslovcu), ale ve skolce se strasne stydel a nemluvil prakticky vubec. Vety netvoril vubec. Ale vsemu rozumel, na logopedii ho chvalila ze je sikovny, ma jen opozdeny vyvoj reci a rozmluvi se sam. A taky ze jo - hlavne doma 😀. Ted mu jsou ctyri, mluvi ve vetach, pouziva konecne sam od sebe nova slova. Ale vyslovnost nic moc, cizim musim prekladat a kdyz drmoli moc rychle, nerozumim mnohdy ani ja. ALE povaha se projevuje stale, pred cizima se stydi, ve skolce mu trvalo ten rok nez zacal jakz takz komunikovat, na povel nerekne zasadne nikdy nic. Ke vsemu si proste musi dojit sam... Ja uz to tak beru, nenutim ho kdyz nechce, ale kdyz jedeme treba po mesici ke tchyni a on je ze zacatku zakriknity a nechce komunikovat, tak babka hned do nej sije "a proc se stydis, proc nemluvis, mliv na me..." , tak se samozrejme uzavre naschval jeste vic...
@anazuzzuzana no jistě hlavně ze se snaží a výslovnost se dá napravit...v každém případě to je pokrok👍
@nonacek Pediatrička nás poslala na ušní,zda dobře slyší.Poté řekla,že počká do 4 let věku a když se nerozmluví,dá nám doporučení na logopedii.Naštěstí se rozmluvil. Vše přišlo až po nástupu do školky.Myslím si,že hodně udělal kolektiv. Do té doby neměl potřebu mluvit.Dnes mu jede pusa,až mám někdy pocit,že mi praskne hlava. 🙂
Syn má 4 roky a 2 měsíce. "Řekne" pár slov a jinak si brble svoje. Taky jsem čekala na 3.letou prohlídku. Dostali jsme doporučení na logopedii. T jsme chodili přes půl roku - bez zlepšení. Foniatrie v pořádku. Psychologie prý jen opožděný vývoj řeči. Rozumí téměř všemu, i složitějším věcem. Motoricky je šikovný, umí si třeba rozšroubovat šroubovákem hračku. Ale třeba malovat ho moc nebaví. Teď začal sám od sebe říkat rrrrrrr. Mluvíme na něj od miminka. Když něco chce, ukazuje. Když dělám,ll že nevím, co to znamená, ať to řekne, nemá význam. To to radši přestane chtít a jde pryč. Přitom mobil, tablet nepoužívá a tv málo, poslední týdny vůbec nezapínám.
@lucyanek to mi připomíná toho našeho. . Šikovný rozumí všemu, ale ta řeč je prostě pro něj nezájmem. .dneska jsme byli na 3 létě prohlídce a paní doktorka říkala,ze na nej nic špatného neschledala.. ale prý pro klid v duši mi dala doporučení na logopedii,tak uvidíme ale upřímně si od toho taky moc neslibuje.Doma snim taky hodně mluvíme ..atd.

@linee děkuji za vše.. ano chodíme denně na hřiště ale je fakt ze o prázdninách tam moc děti nechodí. ...
Ale když tam jsou tak nemá problém navazat kontakt,spíše naopak hned na sebe upozorňuje ze tam je a prida se k ostatnim