icon

Tříletý kluk nemluví - ale rozumí

nonacek
2. srp 2018

Maminky prosím o radu ..zkušeností....
Mam doma koncem srpna 3 letého kluka
Který nechce mluvit jen pár základních slov,do 2 let dělal docela pokroky s tou mluvou...ale teď nato jakoby prdi
Vše rozumí .. pokyny vykoná...
Tak nechapu
Proč nechce povídat..😔😔
Děkuji za názory...

Strana
z4
soda365
2. srp 2018

@nonacek budou mu tři v říjnu - on dokáže říct celou větu, ale udělá to málokdy - většinou se spokojí s jednoslovným sdělením.. manžel za ním (ze srandy přivřel dveře) a on se otočil a řekl - pusťte mě ven.. no nám málem spadla čelist - otevřeli jsme a pak zase nic... možná se mu prostě mluvit nechce..

nonacek
autor
2. srp 2018

@ladyhacek snad to bude o nás případ, protože malinkej je veselí a docela šikovný kluk chapavi...
Jen ta mluva😔

nonacek
autor
2. srp 2018

@soda365 přesné neco podobneho mu vyprávěla jedna pani.. ze jeji syn take nechtel mluvit. .az pak jednoho dne po 3 roce .. viděl svou mámu jak zakopal a sám vykřikl námi co se ti stalo... říkala že radosti nevnímala ani bolest zlomené nohy a slzy které pocítila byli štěstím

ladyhacek
2. srp 2018

@nonacek sny také všemu rozuměl, všechno věděl - to bylo pořad "aha tatí" a "hmm" a "joo"
je šikovný na puzzle, hodně si pamatuje, kde byl , kdo kde bydlím...
Takže do 3 let má opravdu čas a pak se to nějak dostaví 🙂

nonacek
autor
2. srp 2018

@alcar ještě nevím ..chtěla bych aby chodil ale opcas ještě zapomene treba pri hre a pocura se
Tak nevím....

mirri7
2. srp 2018

U nas se nemluvilo do tri let skoro vubec.jen par zakladnich slovicek.jak nejstarsi,tak prostredni.. oba je dokazali zopakovat,ale sami nepouzivali nic.pomohla nam skolka a zacali jsme spolu zpívat.proste nejaky deti chteji cas.na trilety na nas pediatricka delala tytyty,ze jestli se nerozmluvi,budem s tim muset neco delat...byla jsem v klidu...proste nasi deti na tu rec nepospichaj...ted bude elisce 3 a pul a troufnu si rict,ze uz si popovidame a par pisnicek uz da uplne sama...proste to chce cas...

nonacek
autor
2. srp 2018

@ladyhacek přesně malinký také ví kam co patří ..
Když chce kakao přinese z ledničky mléko a dá mi ho do ruky skládá panaka (takové ty kroužky od největšího po nejmenší ) dokonce rozlišuje barvy když řeknu podej červený kroužek ...... podaho
Pamatuje si celkem dost

nonacek
autor
2. srp 2018

@mirri7 moc dekuji 😘 kezby to byl i nás případ

vecerinka
2. srp 2018

Nebojte ... jako se všechny děti naučily chodit, naučí se všechny i mluvit 🙂

ladyhacek
2. srp 2018

@nonacek jo barvy 🙂 ty umí hlavně přiřazování černé říká kvákvá (krá krá - vrána) pak zelená je tráva, modrá je nebe - takže říkal nebe - teď se naučil říkat modá (modrá) a všechno je modré 😀

nonacek
autor
2. srp 2018

@ladyhacek 😁😂sikulka..se i zasmejete,to je roztomilé ❤

ladyhacek
2. srp 2018

@nonacek to jo teď jak začal breptat je s ním fakt sranda - co někdy vymyslí. Také se dočkáš - dej mu čas, netlač na něj - já si s ním pak vyprávěla nenásilně při hraní - vyptávala jsem se na různé věci...

nonacek
autor
2. srp 2018

@vecerinka snad máte pravdu..
Ono to hodne dělá i dnešní doba,ze maminky hodně srovnávají dovednosti dětí ...
Babička mi vyprávěla, ze dříve neslyšela žeby se řešili kdo kdy něco uměl děti prostě vyrůstali více v kolektivu a vše šlo sami spontáně ..a maminky se tim nestresovali a tím ani děti..

nonacek
autor
2. srp 2018

@ladyhacek kezby mi už taky něco breptal .. chtěla bych vědět naco v ty malinký hlavičce přemýšlí. .vymýšlí. .
Hrozně moc bych si to přála uz slyšet ..vím jak mě zahralo u srdíčka slovo máma úplně jsem poochřala😍😍

ladyhacek
2. srp 2018

@nonacek já to brala tak, že dokud nemluví je to pořád moje miminečko - za 3 týdny mám termín porodu a bud mít nové miminečko takže starší si to rozmluvení opravdu načasoval 😀.
Vše mu ukazuj pojmenovávej - syn právě ke mě příšel, že si jde pro lžíci - ten den jsme to slovo ještě ani neřekla > bylo to v něm jen ho nepotřeboval říkat - nedávno u stolu řekl, já mám lžíci, nůž a toto (vidličku tu říct neumí 😀 . no smáli jsme se)

vecerinka
2. srp 2018

@nonacek Každá maminka řeší něco u svého dítěte. I já to tak měla u prvního. Pak jsem stejně došla k názoru že každé dítko má své tempo. Svatá pravda. Nestresujte se a užívejte si zdravé dítě. Jeho čas přijde a vy si pak budete říkat už aby na chvíli zavřel pusinku 😀

meesha
Autor odpověď smazal
meesha
2. srp 2018

@vecerinka no to je prave ta blbost. Nekteri maji opravdu problem a nerozmluvi. Tohle zlehcovani fakt nemam rda. Takze rozhodne resit vcas. Nemusi mit vubec zadny problem, ale pokud ho bude mit, tak cim driv tim lip.

Ad tablety apod: podle studii jsou deti docela odolne-kdyz meli skupinu rodicu co stale stimulovali a skupinu co rostla “jako drivi v lese”, vysledek byl stejny. Mluvit zacali v prakticky stejnem obdobi. Nerikam, ze nemuze dochazet k nejakym komunikacnim niancim treba v pozdejsim veku, vytvareni spatnych vzoru pri sledovani nasilnych videi, pri zavislostech apod., ale tady v tech zacatcich bych to fakt nedemonizovala. Dysfatik bude dysfatikem, ukecana holcicka ukecanou holcickou s tabletm i bez tabletu (nooo dysfatikovi mozna i trochu pomuze).

Btw stejne to jsou vsechno hypotezy :D vychazim jen z toho co mam nacteno, ale faktje, ze nevidim moc rozdil, jestli dtrcim dite na chvili k tv k telebkbis nebo mu dam na stejnou dobu do ruky tablet s pohadkou a kontrolovanym obsahem

ev.ka
2. srp 2018

náš prostřední do 3 let a 3m měl pár slov (některé dokonce ze svého slovníku, jako bychom ho ani neučili česky)... a buch, jako když luskne, prakticky ze dne na den mluvil
časoval, skloňoval...nabaloval další slova ve velkém

ale taky jsem už byla nervozni a byly jsme už objednaní na foniatrii
vlastně se to stalo prakticky ten den, co jsme jeli do prahy na tu foniatrii

říkám mu, "až skončíme u paní doktorky budeš se strejdou, ja musím do práce"
a on, jako by se nechumelilo: "budu s Honzou?" no koukala jsem na něj jako blázen, do té doby nechtěl říkat ani máma!!!

a to jsem měla dost nesrovnatelný příklad našeho prvního, který ve dvou letech dával první říkanky a ve třech uměl R 😀 to jsem o to víc pochybovala, proč nemluví
děti nesrovnávat 😉

jity6
2. srp 2018

Já Vám popíšu jen vlastní zkušenost. Náš syn do 3,5 let uměl jen 34 slov a 4 krátké věty. Ani my, ani pediatr jsme si neuvědomili, že špatně slyší (je naše první dítě a vyšetření sluchu z porodnice má v pořádku). Dětský lékař říkal, že se rozmluví a já přečetla spoustu informací z netu o vývojové dysfázii. Přišlo se na to až po vyšetření na orl (na které nás doporučila paní psycholožka v logopedické MŠ). Měl zvětšenou nosní mandli a ta ho nějak tlačila zevnitř na ucho (nebo nějakou trubici). Od operace těch mandlí uběhlo půl roku a už se dorozumívá v krátkých větách. Moc Vám držím pěsti, aby se Váš chlapeček rozmluvil. 🙂

dora13
2. srp 2018

@aaa jako bych cetla o nas... to rodice “zdravych” deti proste nikdy nemuzou pochopit🤷‍♀️ (To zdravy davam umyslne do uvozovek, bo dysfazii nepovazuju za nemoc, ale je to neskonala drina)

nonacek
autor
3. srp 2018

@ladyhacek krásný ❤

nonacek
autor
3. srp 2018

@ev.ka krásné napsané 😍

nonacek
autor
3. srp 2018

@jity6 moc vám za vše děkuji 😘

nonacek
autor
3. srp 2018

@dora13 to asi ano... ale vše co se da vyléčit napravit ....
Tak to obdoby prejdd a bude dobře ..

radula88
3. srp 2018

@aaa ahoj, čtu tuto diskusi a omlouvám se, že se zakladatelce vyměšují do tématu. Chtěla jsem se zeptat přímo tebe, jak jsi to sama řešila?naše malá též moc nemluví. Když jsem si byla pro potvrzení do školky, De.rekla, že nevadí, že ve školce se rozmluví!
Pak jsem ale byla na besedě o vývoji řeči, kdy se me logopedka optala, jestli ji Dr.zkontrolovala uzdičku? Což neudelala…a tady prý bývá zakopaný pes a doktoři to opomíjejí! Odpálí rodiče školkou, a v těch horších případech pak mají logopedie o to víc práce!!!
Tak jsem se chtěla zeptat, jaké kroky jsi podnikla, aby se něco začalo dít? Moc děkuji

ev.ka
3. srp 2018

@jity6 právě proto jsme byli posláni na tu foniatrii, tam to vyšetřují jako první, jestli slyší

pavses
3. srp 2018

@nonacek byli jsme teď s dvouleťákem u doktorky, že nechce začít mluvit, řekla nám, že má čas do čtyř let, že některé děti se rozmluví až ve školkovém kolektivu. Důležité prý je, aby chápal význam slov a dokázal provést základní úkony (dones toto, odnes, podej tamto atd...) Naše babička je bývalá ředitelka ze školky, už nám naznačovala, jestli není autista, doktorka se smála, že jí máme pozdravovat 😅 Nejhorší je to srovnávání.

nonacek
autor
3. srp 2018

@pavses to si myslim také,ze je důležité ze chápe co po něm chceme...nebo,ze dokáže donést co o něm chci......
Také dělá různé naschvály a pak kouká za rohem jestli mám vztek a pak se směje

linee
3. srp 2018

Kazde dite je jine. Muj bratranek nemluvil do 4 let, ale ani mama nebo tata. Jenom vydaval zvuky. Chodili s nim po lekarich, nic mu nenasli a presne na 4. narozeniny jako kdyz prasknes - najednou zacal mluvit ve vetach a docela souvisle. Uplny zazrak🙂
Sousedcin klucik neco podobneho, ale on zase hodne tezce mluvil, malo a kdyz neco rekl, nebylo mu vubec rozumet. Ve 4 letech mluvil stejne jako moje rok a pul stara holcicka. Nakonec mu zjistili nejakou disfunkci. Takze srovnavat urcite nejde. Hodne pomaha detsky kolektiv - mate moznost nekam chodit? Mozna se snazit vice o kontakt s detmi, ci uz casteji na hristi (nekterym detem trva, nez navazou kontakt) nebo do pravidelnych krouzku. Ono pokud rozumi je neco jineho, nez kdyz se vyjadri, co uz je dalsi krok. Nechci zlehcovat, ale u kluku to casto nekdy trva. Hlavne ver jak sobe, ze delas vse spravne, tak svemu klukovi. Drzim palce!

Strana
z4