Uklízení u holčičky. Jak pěstovat smysl pro pořádek ve 3 letech?

alenaholcakova
14. pro 2019

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak mám naučit svou dceru-3,5let uklízet. Na to že je holka tak je strašná bordelářka, nemá žádný smysl pro pořádek. Vytahá postupně 10 hraček a žádnou neuklidí, výsledek je že je všude jen nepořádek. Následně když má uklízet tak strašný problém. Syn je a byl naprostý opak. Sice udělal bordel ale taky si ho uklidil. Máte to tak?

hope09
14. pro 2019

Asi jedině důslednost, když si chce vyndat další hračku, tak si musí tu předchozí nejdřív uklidit. A pokud si je neuklidí, tak na den dva zabavit.

biedronka10
14. pro 2019

Taky to tak mám. Jsem dusledna a neustoupim dokud nejde a kdyz se ji fakt nechce, jdu s ni a uklízime obe

la_amanita
14. pro 2019

To, že je holka, přece ještě nepodmiňuje její verzi pořádku a vztah k úklidu.

zelenaesmolda
14. pro 2019

@alenaholcakova
nenechat vytahnout dalsi hracky pokud ty predchozi neuklidi a byt v tom dusledna.hracky zabavit kdyz si je neuklidi ale netvrdit,ze je vyhodis protoze to neni pravda a dite rychle prijde na to,zes mu lhala.deti se uci prikladem takze taky po sobe uklizet 🙂

ilonne
14. pro 2019

Asi te úplně nepotěší, ale moje mamka je pořádku milovna žena, vždy mě k tomu vedla, je i velice důsledná. Bohužel já úklid nenávidím, vyznam se perfektně v bordelu a když ten bordel uklidim, nikdy nic nenajdu. Jinak samozřejmě Holky mají pravdu, ta důslednost je důležitá. Aspoň že mě je taková normální bordelarka 😁.

zelenaesmolda
14. pro 2019

@ilonne
to jsme dve,ja jsem sice bordelar ale cistotny,nemam rada spinu ale trosku bordylku mi nevadi 🙂

pratensis
14. pro 2019

Já mám trochu výhrady k doporučení "nenechat vytáhnout druhou věc, než první uklidí". Taky jsem měla dřív tuto zásadu - dokud byli kluci menší a měla jsem je v podstatě pořád pod dozorem. Docela nám to fungovalo. Teď, jak jsou větší a hrají si spolu, už mě ke svým hrám často nepotřebují. Kromě toho, že mi vyhovuje, že stihnu víc domácích prací (taky při zaměstnání už na to není tolik času), tak jim ani nemohu pořád stát za zády jako policajt a komandovat, když si zaujatě hrají. Ale důsledek je ten, že toho vytahají víc. Večer před spaním se u nás uklízí bezpodmínečně, na to jsou zvyklí. Ale musím říct, že se to teď už málokdy obejde bez řečí, protestů, průtahů... Takže my jako rodiče zvyšujeme hlas, dáváme ultimáta - což se mi vždycky příčilo. Vědí, že neuklizené hračky zabavujeme, ale je kolem toho vždycky řev. Myslím, že to, co bychom mohli udělat jinak a líp je, abychom jasněji určili čas, kdy se bude odcházet do koupelny a spát. Kolikrát se v těch dohadech trochu ztratíme a nevymezíme to přesně. Pak chceme už do té koupelny jít a je křik. Pak se chvíli snaží rychle uklízet, ale často u toho začnou zase něco dělat a celé se to protahuje a cyklí. Další věc, že asi děláme chybu, že hračky zabavujeme v přítomnosti kluků. Měli bychom na ně přenést víc odpovědnosti a míň tlačit. Prostě stanovit ten čas, pak odchod do koupelny, bez řečí. Nekomentovat, jestli je uklizeno všechno a pak prostě přes noc zmizí to, co se někde válí. Aby bylo v jejich zájmu a režii si to pohlídat. Takhle jsme my ti, kdo je do toho tlačí.
Takže shrnuto: co jsou kluci starší (teď 5,5 a 3 roky), tak to u nás bez řečí nefunguje a pořád hledáme způsob, jak líp. Ještě tak před rokem jsme v tomto byli bez problémů.

berenika39
14. pro 2019

Jen se zeptám, proč musí tříletá holčička umět uklízet a mít smysl pro pořádek? To je někde napsané? Je to povinné?
Není to jen tvoje představa, že ty to tak chceš?
Každý den stále stejně jí pověz, že jdete spolu uklízet, nic víc, nic méně. Něco ona, něco ty, nastavíš to jako denní rutinu a časem za tři roky třeba, to bude dělat sama. Ty taky budeš po ní chtít, aby ti pomáhala s něčím, jen co poporoste, tak jí pomáhej taky🙂))) Budete si kvit🙂.
Nevyráběj si problém, žádný není, naše představy se liší od reality, a někdy velmi velmi🙂)))

aurelie34
15. pro 2019

Chtělo to učit od mala. Já učila syna od roka že když si s nějakou hračkou dohrajeme, tak se uklidí a pak se teprve vyndá další. Teď jsou mu 2 roky a už to dělá sám. Prohraje si např. s legem a pak ho jde automaticky uklidit do boxu, ani mu to nemusím říkat.

izz76
15. pro 2019

Mě by ani nenapadlo předpokládat, že 3leté dítě bez ohledu na pohlaví bude mít smysl pro pořádek. Úklid je pro děti naprosto nedůležitá činnost. My uklízíme s dcerou společně, já ji pomůžu uklidit hračky, ona mě třeba pomůže uklidit myčku, utrit prach, nebo cokoliv co se jí chce, je jí 5let. Uklid nemá jako povinost, ale zatím se ráda zapojí, bere to jako zabavu, možná právě proto, že to nemá příkazem.

eviicka
15. pro 2019

Všeobecně souhlasím se většinou nade mnou (důslednost, vzájemná pomoc). Jen si nějak neumím představit to pravidlo, že další hračka se nevytáhne... To ty hračky máte u stropu nebo dítě sledujete nepřetržitě? 3,5 leté dítě se umí obsloužit samo během tak jedné vteřiny 🙂. Navíc některé hry nutně potřebují sérii hraček 😀. U nás to taky nejde samo (3 roky a čtvrt), jediné co funguje spolehlivě udělat z úklidu další hru nebo podmínit nějakou příjemnou činností (jde se ven), což ale neobstojí večer večer před spaním 🙂.

codal
15. pro 2019

@ilonne mám to stejně🙂.. a můj muž je pedant na pořádek, takže ze mě občas kvete🙂..

gruyerre
15. pro 2019

@alenaholcakova nějak nechápu, proč by mělo znamenat to, že je holka, že nebude mít neuklizeno... Můj syn (3 a trictvrte) je úplně stejný bordelář, jako tvá dcera podle tvého popisu. A ani na vteřinu by mě nenapadlo, že je to tím, že je kluk. Takže ano, máme to doma taky tak.

pratensis
15. pro 2019

@aurelie34 Nechci brát iluze, ale až budou dva a starší, funguje to pak trochu jinak. Taky jsme učili odmala a docela dlouho jsme byli spokojení, jak nám starší uklízí... Ale třeba budete mít štěstí a bude to dobré, taky je to určitě na povaze těch dětí.

shakira007
15. pro 2019

Tady skoro všichni píšou když si neuklidi zabavit hráčku to je podle mě blbost potom dítě akurat bude uklízení nenávidět. Ja bych to udělala přesně opačně kup nějakou dobrou čokoládu a řekni jí že když si bude celý týden uklízet že jí daš a takle můžeš pořád pokračovat třeba když si bude celý měsíc uklízet koupit ji panenku. Holčička potřebuje zjist že i uklízení je dobrá věc a že za to může dostat i odměnu, a ne jí něco zabavovat

zelenaesmolda
15. pro 2019

@shakira007
uplaceni neni cesta pri vychove.leda cesta do pekel

aurelie34
15. pro 2019

@pratensis neřikám že mu to vydrží. Ale teď to dělá a ví že se uklízet musí. Pomáhá mi doma i s jiným úklidem. Když utiram prach tak si taky vezme hadřík a pomáhá, když se něco vyleje, běží hned pro hadr a jde to utřit. Hračky uklízíme i spolu, vždy po obědě než jde spát tak uklidíme celou hernu a obývák. Jednou jsem pospíchala a zapomněla jsem na úklid a hned mě upozorňoval že se musí hračky nejdřív uklidit a pak že se jde spát. Tak že to v sobě má a uvidíme jak mu to vydrží.

shakira007
15. pro 2019

@zelenaesmolda a v čem podle tebe pomůže zabavovani? Dítě bude uklízet jen s povinností a nebo jí taky může být jedno že nemá hračky a bude dělat nepořádek pořád. To co jsem napsala není uplácení ale motivace a odměňování. To co si napsala ty je u mě úplná blbost dítě bude uklízet jen s povinností a nebude ji to vůbec bavit ale pokud dítě motivuješ a odmenuješ není to cesta do pekel ale do nebe to co si ty napsala je cesta do pekel chudáci tvý děti ja bych nechtěla být tvojí dcerou ani za miliardu

llluckaaa
15. pro 2019

@shakira007 To myslíš vážně, že se má uplácet dítě, aby po sobě uklízelo? A pak mu budeš kupovat čokoládu, aby dělalo úkoly? A každý týden koupíš novou hračku, aby po sobě po jídle uklidilo talíř? Tobě snad někdo platí za to, že děláš doma svoje povinnosti a uklízíš po sobě? Tenhle přístup vážně nechápu.
Podle mě by se dítě mělo naučit, že má dělat i věci, které ho nebaví a že jsou prostě povinnosti, které se dělat musí. A dobré je třeba vysvětlit příčinu a následek. Když nechá na zemi hračku, může na ní někdo šlápnout a rozbít ji. Nebo o ní může někdo zakopnout a ublížit si. Já taky zabavuji neuklizené hračky - když se o ně nechtějí starat, tak o ně nemají zájem a radši je věnujeme někomu, kdo nemá tolik hraček a bude si jich víc vážit 🙂

te_reza
15. pro 2019

Já řeknu, že uklidím hračky do pytle a vyhodím, chvíli řve a pak je jde uklidit

zelenaesmolda
15. pro 2019

@shakira007
motivace a odmenovani vypada jinak,ty vlastne diteti ukazujes,ze jeslti ma udelat co se po nem chce tak musi dostat odmenu.co budes delat az bude vetsi?koupis mu auto,aby milostive odmaturovalo?

shakira007
15. pro 2019

@llluckaaa Co je ty do mojí výchovi!? Moje děti do školy ještě nechodí. A co se týče mě tak ano udělám si radost když něco doma udělám tak jsi za odměnu koupím boty,bonboneiru, šampaňské, zajdu si na nějaký luxusní obídek atd a jsem šťastná a vůbec mě nezajímá co si o mě kdo myslí ja mám právo se rozmazlovat stejně jako mám právo rozmazlovat svý děti a jestli je to např špatné nikomu do toho nic není!

shakira007
15. pro 2019

@zelenaesmolda ne ja svým dětem koupím auto hned jak dostanou řidičský průkaz nebo jím možná dám i svoje ja jich mám 7🙂

zelenaesmolda
15. pro 2019

@shakira007
a ted tu o Popelce 🙂
Klidne jim kup auta treba dve ale akorat je naucis,ze jim vsechno padne do klina bez snahy.To neni moc dobra vychova,jednou na to dojedou.
Doporucovala bych ti misto investovani do aut a luxusnich obidku radsi koupit pravidla ceskeho pravopisu 🙂

shakira007
15. pro 2019

@zelenaesmolda ja si můžu dovolit koupit jím i 20 aut a jsem za to hrozně ráda. Já mám peníze tak proč si je nemám užívat? Se svými dětmi, blízkými, kamarády. Ja svoje děti budu dokonce svého života podporovat se vším 🙂. A jestli si myslíš že jsou třeba rozmazleny tak si můžeš být jistá že nejsou 🙂

shakira007
15. pro 2019

@zelenaesmolda 😂😂😂😂😂😂 ja si radši budu užívat života něž řešit blbostí jako je pravopis🤦‍♀️ ja s tým problém nemám a ty taky nemusíš

llluckaaa
15. pro 2019

@shakira007 Do tvé "výchovi" mi vážně nic není 😀 Ale pobavila jsi mě 😉 Si tady představuju, jak jim každý den dáváš nejnovější typ mobilu, abys je dostala do školy, nebo jak jim kupuješ letadlo, abys je naučila použít štětku na záchod po velké potřebě 😀

zelenaesmolda
15. pro 2019

@shakira007
no,kazdy mame jine priority.podle me vzdelani blbost neni.
me by jenom zajimalo jak si to predstavujes pak do budoucna?az se deti budou muset postavit na vlastni nohy a zjisti,ze maminka vsechno nezaridi a ze nekdy musi taky maknout oni sami.jak jim to vysvetlis az jim bude 20 nebo 30 kdyz jim do te doby umetes cesticku...

berenika39
15. pro 2019

@shakira007 ne, ani opačně to nemlže do budoucna fungovat - uplácením. Prcek musí vědět, že uklízet se musí proto, abychom mohli všichni spokojeně fungovat a nebrodili se v poházených hračkách a ponožkách a odpadu. Ne proto, že za to něco dostane. Ani sedm aut.....

kaja2016
16. pro 2019

@alenaholcakova Nechci te demotivovat, ale ja se obavam, ze to je nejak vrozeny. Nekoho uklidnuje uklizeno a nekoho to stresuje. Ja treba uklizeno nepotrebuju, delam to vlastne jen kvuli milovnemu manzelovi a navstevam. Mamka me v uklidu dusledne vedla, presne metoda uklid hracku nez si vezmes jinou. Jakmile prestala dohlizet, bordel. Ale zase nemam rada spinu. Nekdy nekam prijdes a tam maji vse vyrovnane, ale na podlaze drobky a chlupy, spinavej zachod a zapraseny umyvadlo. To zase ja nemuzu. Dite to ma stejne jako ja. Nekde jsem cetla, ze lidi co neustale vytvarej takovej ten provozni neporadek byvaji kreativnejsi nez ti, kteri potrebuji mit vecer umyte nadobi a cistou kuchynskou desku. Tak ťreba na to lze koukat pozitivne....-)