icon

Uklízení u holčičky. Jak pěstovat smysl pro pořádek ve 3 letech?

alenaholcakova
14. pro 2019

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak mám naučit svou dceru-3,5let uklízet. Na to že je holka tak je strašná bordelářka, nemá žádný smysl pro pořádek. Vytahá postupně 10 hraček a žádnou neuklidí, výsledek je že je všude jen nepořádek. Následně když má uklízet tak strašný problém. Syn je a byl naprostý opak. Sice udělal bordel ale taky si ho uklidil. Máte to tak?

Strana
z3
betelgeuzz
16. pro 2019

Já moc nechápu to "hraní si s jednou hračkou". Holky si hrají na ZOO, tak roztřídí všechny plyšáky podle druhů, doplní je figurkami z lega, z lega a kolejnic postaví ohrady, 3x převlečou barbíny, než vyrazí do ZOO, na pokladně jim naúčtují vstupný a pastelkami nakreslí vstupenky. Kdyby si směly hrát jen s jednou hračkou, tak tohle nikdy nevymyslí.
Tam kde spousta dospělých vidí jen bordel, je pro děti svět fantazie a je škoda o to ty děti připravit.
Já po holkách chci, aby zůstal nějaký prostor na projití, aby si při blbnutí udělaly kolem sebe bezpečný prostor a nespadly na hromadu lega, a když se vysává, tak si předem všechno uklidí, případně si vzácné stavby aspoň odnesou.

zuzineckah
16. pro 2019

když čtu tyto diskuze, tak se vždycky usmívám a vzpomenu si na jednu osobu z naší rodiny. To byl takový bordelář, že jsem snad většího nikdy neviděla, a to je to ženská. Tak nějak od jejich 16 let jsem s ní v poměrně častém kontaktu, její pokojíček byl o zdraví, ze skříní vypadly hadry, když je otevřela, všude vrstva prachu, přesýpací koš, chlupatý pes v posteli... no děs běs 😀 Od té doby uteklo pár let a jak začala mít frajery, společnou domácnost atd., tak obrat jako prase. Ze špindíry je pintlich hospodyně😎 Mám za to, že ji to uklízení prostě doma nebavilo a přišla tomu na chuť až "ve svém"... Pravda, doma to nikdo od ní moc nevyžadoval, z čehož zase plyne, že i to největší prase, které nemá žádné extra návyky se může stát milovnicí pořádku😉 Takže bych to opravdu nehrotila, a hlavně se nehroutila z toho, že někde zakopnu o hračku😎

fifinka007
16. pro 2019

@alenaholcakova 3 holky a neuklizi ani jedna😂, a ve skolce fungujou dobre,obleceni si skladaji a hracky uklizi......tak

zelenaesmolda
16. pro 2019

@kaja2016
ja jsem na tom stejne,provozni bordel mi nevadi ale mam rada cisto

zelenaesmolda
16. pro 2019

@betelgeuzz
ty jo,to me nenapadlo se divat na to takhle,dobry postreh 🙂

lysecek
16. pro 2019

@betelgeuzz Přesně tak, já i hračky cíleně vybírám tak, aby se daly kombinovat. Tak co by z toho děcka měly, kdyby je nemohly vytahovat zároveň. Jinak taky jsem jako malá musela sklízet po jedné hračce a pořádná teda moc nejsem. Asi ten klíč výchovy k pořádku bude jinde...

zelenaesmolda
16. pro 2019

@lysecek
po jedne hracce mi to taky prijde ujete

veruuu_kubesovic
16. pro 2019

@alenaholcakova
Proč je tak "veledůležité", aby holčička musela umět uklízet? a chlapeček to umět nemusí??? Mám 2 děti, dceru a syna a zajímavé je, že je učím dělat věci naprosto stejně, ale já mám z dětství takový odpor k pořádkumilovnosti mé mámy, že jsem ráda za to, že jsem bordelář 😀 Já teda vedu mé děti k tomu, že se hračky uklízejí, starší 5letá dcerka ví, že si musí uklidit hračky večer před spaním, mladší syn jí trošku pomáhá, většinou jim pomůžu (nehroutím se z toho, proč je nutit?) a jdeme večeřet a pak jdou spinkat 🙂 funguje nám to tak, v naprostém klidu, žádný pláč a je....

zelenaesmolda
16. pro 2019

@veruuu_kubesovic
ty genderove stereotypy jsou desne kdyz se nad tim zamyslis.proc by holka musela uklizet a kluk ne?proc by si kluk nemohl hrat s panenkama?atd

veruuu_kubesovic
16. pro 2019

@zelenaesmolda a přesně proto mi doma syn lítá s kočárkem, spinká s panenkou a naopak dcera si ráda hraje s autíčkami, já prostě nechápu proč by holka měla doma pomáhat a kluk co? zlobit? dělat bordel? u nás se prostě vše učí zaroveň stejně 😉

pratensis
17. pro 2019

@aurelie34 Jj, toto je určitě základ. U nás to probíhá/alo velmi podobně, akorát teď s tím večerním úklidem trochu bojujeme, jak jsem psala výše. Jen jsem zkrátka chtěla říct, že vytvoření uklízecího rituálu a návyků u malinkých dětí není samospásné, protože časem se ta situace a zaujetí dětí trochu změní. Jak jsem psala, podle mě to chce vytvořit takové podmínky, aby děti pocítily důsledky neuklízení. Ale v klidu, bez konfliktů, křiku a pocitů křivdy. A aby bylo v jejich zájmu uklízet, ne že to dělají proto, že je k tomu rodiče honí... Jo, radí se mi dobře, ale momentálně to nemáme zvládnuté ani u nás doma. Oni uklidí, ale trrrrváááá to. Snad jsme aspoň na dobré cestě. 🙂

shakira007
18. pro 2019

@zelenaesmolda podle mě je vzdělávání blbost ale tak každý máme jiný názor. A co je ty do toho!? Ty to za mě řešit nebudeš! Ja se o tebe nestaram tak se o mě nestarej ani ty, vůbec mi přijde že tě musím hodně zajímat i v jinich dizkusi mi skoro vždycky píšeš, jak by se líbílo tobě kdybych tě pořád otravovala?

shakira007
18. pro 2019

@berenika39 tak podle mě je uplácení v dnešním světě běžné u dospělých i u detich

pratensis
18. pro 2019

@shakira007 Běžné a morální jsou dvě velmi rozdílné věci.

aneta15
18. pro 2019

@alenaholcakova já myslím, že to časem vzdas 😂😂😂 já mám kluka a holku. Kluk má perfektně uklizeno. Holka všude hromady, sufliky nejdou otevřít a vlastně je ani otvírat nechci. Když byla menší dělala jsem čistky. Teď už je nedělám. Občas mě chytne amok rvu, sypu ji sufliky, vyhazuju skříně. Ona brečí pak to spolu uklidime a za týden chaoz a bordel. Ona je ještě typ, že se všechno hodí. Takže všude jsou ruličky od toaletního papíru kdyby náhodou vyráběla, kousky látek. Já jsem na úklid magor ale už jsem to vzdala zavřu dveře a neřeším to. Akorát má podmínku, že pokud chce někoho přivést musí mít alespoň povrchové uklizeno

zelenaesmolda
18. pro 2019

@shakira007
no podle tveho pravopisu vidim,ze pro tebe je vzdelani zbytecnost.i celkove podle tveho projevu.jsme na diskuzi tak pocitej s tim,ze s tebou lidi diskutuji a ne vzdycky musi nutne souhlasit.pokud te to obtezuje tak nechapu proc sem vlastne chodis diskutovat.

llluckaaa
18. pro 2019

@shakira007 Vzdělání je dobré třeba na to, aby sis mohla přečíst obvinění za úplatky a pak smlouvu s právníkem 😀 Běžné je totiž taky jít za uplácení sedět 😉
Se ti divím, že děti vedeš k úklidu hraček a nemáš doma arsenál služebnictva, který by to za ně uklidil...

eithelwing
18. pro 2019

U nás holka 2,5 a uklízet musí odmala. Fakt odmala, co leze, tak to svede. 😊 Jo, nejdriv jsme pomáhali fest, ale bylo to tak. Ted si sednu večer na gauc a jen jí radím, co kam.
Osobně mi přes den nepořádek nevadí, pokud vidím, že si fakt hraje, a pokud projdu. 😀 Platí, žádné hracky u kuchyňské linky, nechci se zabit, a vsechno se musí večer uklidit.
Jsem spokojená, dcera je sice divous, ale rozhodně jí neuklizim já.

berenika39
18. pro 2019

@shakira007 to doufám není myšlené vážně🙂. nemám klapky na očích, úplatky byly, jsou a budou, jen mi prozraď, jak to dítě později budeš uplácet, když bez odměny nehne prstem? Budeš platit za vyskládání myčky, vynesení koše, uděláš ceník...? Asi ne, že.

shakira007
18. pro 2019

@llluckaaa tak mám doma uklizečku která mi chodí pomáhat tak 3 krát do týdne ale platím ji ja takže uklízí jen po mě děti si po sobě uklízí samí a to že jím za to občas něco dám je jen moje věc. Nebo ty to za mě platíš? Když je ty očividně tak smutno😂 že svým dětem něco kupují

shakira007
18. pro 2019

@zelenaesmolda ano ja jsem jasně napsala že podle mě je vzdělávání blbost tak jak ty to mám říct aby si to konečně pochopila 😂?

shakira007
18. pro 2019

@berenika39 to je moje věc ty si úplně cizí člověk tak že ty to může být ukradený

shakira007
18. pro 2019

@pratensis s morálkou se dostaneš leda tak do prdele 😂

pratensis
18. pro 2019

@shakira007 Za svých 40 let života si nemůžu stěžovat. 😉

pratensis
18. pro 2019

A vůbec - že by trollík? 😀

llluckaaa
18. pro 2019

@pratensis Tys tomu věřila, že někdo, kdo píše takové blbosti, je reálný? 😀

berenika39
18. pro 2019

@shakira007 Upozorňujeme na porušování pravidel Koníka, vulgarity a urážení do diskuzí nepatří, díky za pochopení.

pratensis
18. pro 2019

@llluckaaa Naivka, co? Ale jo, věřila. 😀 Lidi jsou dneska různý, kolikrát se nestačím divit. Ale tohle už je groteska i na mě. 😀

shakira007
18. pro 2019

@pratensis to si jedná z mála

pratensis
18. pro 2019

@shakira007 Tak tím líp. 😉

Strana
z3