Neteř bije moje děti

kacuda
14. únor 2018

Zdravím vás holky, potřebovala bych poradit. Mám dvě děti, chlapečka (4 roky) a holčičku (skoro 2 roky). Občas k nám jezdí moje sestra se svojí dcerou Eliškou (2 roky) nebo někdy i my k nim jezdíme. Problém je v tom, že Eliška je docela velkej rváč. Jednou mou dceru poškrábe někdy ji chce tahat za vlasy nebo ji dát po puse a nebo i mému synovi vrazila pořádnou facku.
Stokrát jsme s mým přítelem říkali, že by sestra měla dávat občas Elišce na prdel - vždycky to dopadne tak, že buď to se urazí a nemluví s námi a nebo nás ani nevnímá. Mám občas takové nutkání, když se něco takového stane, zvednout se a dát Elišce jednu výchovnou, ale obávám se, že by se sestra zase nafoukla. Jsem prostě v úzkých, takhle to dál nemůže pokračovat.
Děkuji za rady a pomoc.
Katka

anetka1701
14. únor 2018

No kdyby mi někdo vychovával moje dítě tím že by ho mlátiil tak jsem taky vzteklá!!!! Vážně si myslíš že ideální způsob jak odnaučit dítě agresi je do něj mlátit????? Jak si to to dítě přebere?? Ono bouchne, rodič (teta) bouchne, takže ideální reakce, znamená to že mlátit navzájem do sebe je OK... Achjo...

mlynkova85
14. únor 2018

Jediný problem vidím v tom že nemá sourozence. Neví jak to bolí když jí nikdo neposkrabe. Neví jak bolí facka a chápu že 2 letemu dítěti to nijak nevysvetli. Jedine co mě napadá Vaše děti jí nikdy nijak neublizili? Co kdyby jste se domluvila se sestrou že jakmile vrazi facku vašemu synovi on jí to vrátí, nebo když vám dceru poskrabe jak by se to líbilo jí kdyby to udělali Vaše děti její dceři? A podle její reakce bych se zařídila.

kacuda
autor
14. únor 2018

@anetka1701
Toto není pro mně rada.

kacuda
autor
14. únor 2018

@mlynkova85
Taky jsem nad tím uvažovala, že jí něco podobného řeknu. Děkuji moc.

anetka1701
14. únor 2018

@kacuda vychovat si jí musí rodiče. Ty můžeš tak maximálně říct, že když bude agresivní tak se vídat nebudete... Ale dát dítěti přes prdel je něco co mně zvedá ze židle.

cosimamvybrat
14. únor 2018

A jak se chová sestra, když se něco takového stane? Dělá, že nic, dceři nic neřekne, nebo je tam aspoň nějaká reakce?

galikl
14. únor 2018

@anetka1701 Žádná facka, ani plácnutí po zadku ještě žádné dítě nezabilo. Neříkám, když je někdo řeže páskem a pod, to je něco jiného, nebo když to někdo dělá denně..ale když není zbytí tak to nikomu neublíží...některým to prostě jinak vysvětlit nejde, když to sami nepocítí...

kacuda
autor
14. únor 2018

@cosimamvybrat Jenom jí odtáhne a nebo napomene. To je všechno.

kacuda
autor
14. únor 2018

@galikl Souhlasím s vámi. Děti nebiji denně a je mi to proti srsti, ale občas děti potřebují výchovnou, aby věděli, kam až můžou nebo nemůžou zajít.

galikl
14. únor 2018

@kacuda asi bych apelovala na sestru, že pokud to takto nechá dál, tak že se nebudete stýkat ..mohla by zkusit ji třeba nechat někde v koutě, nikdo by si jí nevšímal a říct jí, že s holčinama který bijou ostatní děti si nikdo hrát nechce....nebo tak nějak...ale je potřeba aby byla důslednější, dát jí prostě najevo že pokud se takto bude chovat tak ji nikdo nebude chtít...

kacuda
autor
14. únor 2018

@galikl Zkusím jí to znovu a naposled vysvětlit, pokud zase nastane taková situace a pokud by to nezabralo, tak budu nucena jí vyhrožovat, že se tedy nebudeme stýkat.

galikl
14. únor 2018

@kacuda Ono to není uplně vyhrožovat...zkuste jí vysvětlit, že nyní jí to říkáte vy jako sestra...horší bude až to malá udělá v budoucnu třeba ve školce a bude to s ní řešit někdo cizí...třeba takto pochopí že čím dříve to vyřeší tím líp hlavně pro ně ;)

helen_h
14. únor 2018

Eliška je 2leté dítě bez sourozence, učí se vycházet s okolím. V tomto věku děti ještě dost těžce nesou, když "musí" půjčovat svoje hračky (což se při návštěvě očekává), takže bych to viděla jako něco, co k té situaci asi tak trochu patří. I když samozřejmě záleží na míře (existují třeba kousající děti). Myslím, že s věkem a s více zkušenostmi (třeba právě pak ve školce) to odezní. Dobře, že na situaci sestra reaguje. Co byste si vlastně představovala, že by měla udělat?? Dát teda malé pořádně na zadek? To by v ní asi tu agresi a frustraci ještě víc prohloubilo, nemyslím, že by to něčemu pomohlo.

cosimamvybrat
14. únor 2018

@kacuda Hm, mně by taková reakce teda stačila a nechala bych děcka, ať si to vyřeší mezi sebou. Pokud by to bylo už neúnosné, tak bych omezovala kontakty, nicméně tak jako tak, ty nemáš co dávat "výchovnou" cizím dětem. Ne bez souhlasu jejich rodičů. Já syna taky občas plácnu po zadku, když už je za hranou, ale ostatní smí jen s naším souhlasem.

hanih
14. únor 2018

@kacuda Myslím, že ti nezbude nic jiného, než apelovat na sestru, aby situaci řešila ona, nebo se nestýkat. Případně vysvětlit dětem, že pokud se k nim sestřenka bude chovat ošklivě, nemají si jí všímat.
Jinak souhlasím s tím, že postrádá smysl učit dítě nebít ostatní tak, že mu nabiju. Dítě pak pochopí akorát to, že máma to dělat může a ono ne, ale už mu nedojde, že je to špatné celkově. A plácnout dítě které není moje? Byť je mé vlastní sestry? Tak to už je úplně přes čáru, to už je fakt lepší sbalit svoje děti a odejít s nimi. Tobě se nelíbí, když je někdo hrubý na tvoje děti, ale sama by byla hrubá na cizí... Já bych sestře třeba doporučila, aby se zaměřila na situace, kdy tohle dcera dělá, pak by mohla zjistit i proč to dělá a následně to vyřešit. Holčička je dvouletá, může to být třeba jen tím, že neumí na některé situace jinak reagovat...

pavlapavlapavlapavla
14. únor 2018

Ja mam dvoulete dvojcata - holky .. a bracha ctyrleteho kluka .... a je to hruza. Holky jsou malicke na svuj vek a malej zase velkej na ctyri. Hodne chytrej. Dela holkam naschvali. Zhasina vecer a zavira je v pokoji, zducha do nich, bere jim vsechny hracky, z bezprostredni blizkosti na ne rve a snazi se je zastrasit. Vsechno na ne svadi. Taky nevim, co s tim. Jediny kdo mu neco rekne je jeho otec - muj bracha. Ale ten je u takovych situaci minimalne. Kdyz neco reknu jsem nejhorsi. Uz nevim jak to resit a nejradsi bych, aby se holky s malym nestykaly. Jenze bydlime vsichni blizko sebe a samozdrejme decka maji stejnou babicku. Takze to dost dobre nejde, nebo budu za blba. Malej je moc chytrej a i vyuziva toho, ze holky jeste moc nemluvi ...

olsett
14. únor 2018

Taky nesouhlasím, že plácnutí něco vyřeší. Mám taky dvouletou a je to zlato, ale když jdeme do parku a chce jít na skluzavku, tak jde a strčí do toho dítěte co tam zrovna je, nebo ho plácne, tisíckrát jsem okřikla, že to se nedělá, pak jsem zkusila to vzít z jiný strany a řekla ji, že když vidí jiný dítě tak ať udělá malá malá a světe div se, chodí po hřiští a hladí cizí děti... ale prostě v tomhle věku je to takový blbý období, musí se naučit interagovat s jinýma dětma a nechápou, že tohle se nedělá...

dora13
14. únor 2018

Tohle si musi resit sestra, ty to maximalne muzes vyresit tak, ze se s ni nebudes vidat, placnout cizi dite je podle me naprosto neprijatelne, uplne mimo proste.
Ale ono jako celkove, vysvetlovat diteti, ze nema bit jine deti tim, ze ho budu bit, to dava perfektni smysl😅 Ja jsem to resila tak, ze jsem deti vzdycky chytila za ruku a prisne rekla, ze tohle se nedela a ze je to osklive a po urcite, pomerne kratke dobe, to oba pochopili, ted uz jsem zadny konflikt tohoto typu neresila nekolik mesicu...

odula
14. únor 2018

ježková noha hlavně ji nedávej vychovnou. to je totální disrespekt k tvojí sestře. nemáš žádný právo ji zasahovat do výchovy. můžeš s ni nesouhlasit ale to je asi tak všechno. a zařídit se podle toho . ( nenechat děti si spolu hrát) . pokud chceš mermomocí zasáhnout tak slušně a s citem - oddělit je,zamezit jejich kontaktu, odtáhnout ruku která škrábe, říct ať udělá malá malá místo toho apod. dvouletý dítě zkouší svoji sílu, není to žádnej terorista, aby to delalo schválně s cílem ublizovat. je ještě taky dost malý na to,aby nějak domyslelo vsechny důsledky toho co zkouší. zkus reagovat nějak adekvátně a hlavně respektuj svoji sestru. jestli mluvíš s ni tak jako o ni,tak se nedivím,že se jí to dotýká.

kacuda
autor
14. únor 2018

@hanih
Eliška je rozmazlená a nevychovaná.

normalnimatka
14. únor 2018

no není to o bití.
ze svý pozice opravdu nemůžeš dát jí facana.
ale něco přecijen můžeš. na tvým místě, svoje dítě bych nenechala, aby mu ubližovalo jiný dítě. když bych to zmerčila, houkla bych na agresora, jasně mu řekla,ž e tohle nesmí (i když zrovna tahle dvouletá, ta si to ani nemusí pořádně uvědomovat, co dělá...to je trochu něco jinýho) a vzala svoje díě někam stranou. kdyby to bylo starší dítě, rozpitvala bych to víc. hlavní by bylo poselství, že tohle si na moje dítě dovolovat prostě nebude. kdyby dovolovala, okamžitě odjedem, např., pokud nebudou rodiče ochotný ji odvelet do jinýho pokoje třeba...

normalnimatka
14. únor 2018

a zkoušeli jste řešit ty příčiny? chová se tak ta holčička ke všem? nejde jen o ty hračky? to jí opravdu může vadit...ostatní jí berou její prostor atd. a ona samozřejmě, že neví, jak s tím naložit správně. tak se rve o "svoje" věci..

kacuda
autor
14. únor 2018

@normalnimatka
No ke všem se tak nechová. Většinou útočí na moji dceru a to bez důvodně, prostě jí chytne nějakej amok nebo co.

misa357
14. únor 2018

@kacuda Mě spíš přijde, že amok chytá tebe. Tak k nim prostě nelez, kdyz je rozmazlená a nevychovaná. Jsou jí dva roky a sestra jí domlouvá, těžko toho muze dělat víc, než dokola vysvětlovat.

misa357
14. únor 2018

@pavlapavlapavlapavla A proč si to necháváš líbit?

kaja2016
14. únor 2018

@kacuda agrese budí agresi. Dávat dítěti na prdeli není řešení. Mě přijde, že většina dětí má tohle období cca od roku a půl, že plácá druhý děti, testují, co jí můžou dovolit. Přijde mi to naopak zdravý. Tvoje děti to nemají? A nebo se bojí, že jim přistane facka, když by se nedejbože projevili agresivně? Taky bych se sama sebe zeptala, proč si sestřenice tvůj 4 lety syn nespacifikuje. Možná, že jsi mu vybudovala strach z vlastní agrese, jestli si ho za to trestala....

hanih
15. únor 2018

@kacuda Já teda moc zkušeností nemám, ale myslím, že ve dvou letech se ještě nedá mluvit o tom, že je dítě vychované nebo nevychované. Beru to podle dcery, které jsou dva a čtvrt. Je to zlatíčko, hodně chápe a nechá si ledasco vysvětlit, ale je vidět, že se ještě musí učit na různé situace reagovat. A mám vyzkoušené, že když na ni jdu po dobrém, s klidem a všechno jí vysvětlím, zabírá to. Někdy to trvá, ale výsledek tam je. Na druhou stranu, když jsem třeba vystresovaná a křiknu na ni, má to efekt nulový, o nějakém fyzickém trestu nemluvě, to už by bylo tuplem na nic. Nevím teda, jak jinak to dítko vychovávat, než s ním mluvit a vysvětlovat. Nevím, jak sestra postupuje. Pokud jí jen řekne, že to nemá dělat, tak to asi nestačí. Tak jí zkus navrhnout, ať to dceři vysvětluje - nejen že to nemá dělat, ale taky proč, ať jí zkusí navrhnout jiné řešení situace. A podej to sestře nějak šetrně. Ono takové kecání do výchovy málokdo snese, ale zas lepší, než plácnutí...
Píšeš, že útočí hlavně na tvou dceru. Té jsou taky dva, takže taky drobek, který se všechno teprve učí. Třeba mezi nimi jen dochází k nějakému nedorozumění. Ale to už je z mé strany jen spekulace...

budilinka
15. únor 2018

@misa357 No me by teda amok chytal taky. Kdyz nekdo ublizuje memu diteti, tak to teda opravdu vydychavam velmi spatne, byt by to mel/a byt neter/synovec. Dvouletacce se toho da vysvetlovat horem spodem a stejne to moc valneho efektu mit nebude. Nejsem zastance tvrdych fyz. trestu, ale placnuti pres ruku nebo pres zadek jeste nikdy nikoho nezabilo. Ale byt jen sahat na cizi dite opravdu ne! Od roku dcerky priblizne do jejich dvou let jsme se stykali s mou spoluzackou z gymplu a jejim stejne starym synem. Spatne jsem nesla to, ze pokazde ji potreboval neco provest a to ani neslo o hracky. Strkal do ni, pichal ji do tvari apod. Takze tu reakci zakladatelky naprosto chapu. Spoluzacka take nic neudelala. Dcerka je chytra a vnimava, rekla jsem ji, kdyz jsme byly samy, at mu to vrati a nenecha si to libit. Ze ja s im

budilinka
15. únor 2018

@misa357 odeslalo se mi driv... ze ja s tim bohuzel nemuzu nic delat, i kdyz mam chut velkou! A pro
@kacuda bych pokud nenastane zlepseni se na nejaky cas prestala stykat. Toto obdobi nebude trvat vecne. A nesouhlasim s necim tvrzenim, ze jedinacek se neumi delit o hracky. Dcerka je a bude jedinacek a vzdy ochotne a rada vsem (doma, na hristi) hracky pujcovala a pujcuje uz od cca od 1 roku. Bala jsem se, aby se z dcerky nestal otloukanek, aby i k ni kazde dite cokoliv nedovolovalo a ona nebyla prilis pasivni... dnes si umi hezky vybojovat zpet svou hracku nebo misto na slunci a odstrcit toho, kdo predbehl ve fronte 😉, ale tak samozrejme uz chodi do skolky.

baris
15. únor 2018

@kacuda já tě chápu - všechny matky špatně snášíme, když se na naše dítě jen kdokoliv špatně podívá a když mu i ublíží, tak je to jak rudý hadr na býka.

Ale ... Každé dítě je jiné. To že tvoje děti nikoho nekoušou, neznamená, že jsou takové všechny děti. Každé dítě je originál, na každé platí něco jiného a navíc tvoje neteř je jedináček. Neví, co to je se pořád o něco dělit se sourozencem. Všechny děti okolo 2,5let přicházejí do období, že vše je moje a nepůjčí nic.

Všichni si myslíme, že máme doma ty nejchytřejší, nejhodnější a nejroztomilejší děti. A ostatní mají rozmazlené fracky. Chce to ale občas se postavit realitě a přiznat si, že i ty naše nejsou dokonalé 🙂 .