icon

Jak to ty mámy před revolucí zvládaly?

madre1
14. led 2017

Momentálně(zhruba rok 😀 )se nejmladšímu klubou zoubky,takže ráda vzpomínám na dobu,kdy jsem se kvůli němu musela budit každé 3 hodiny,abych ho nakojila.Když je mi opravdu nejhůř,začínám přemýšlet o tom,jak to ty naše(nepočítám tu svou,protože ta s námi byla doma 5 let)mámy dělaly,když se po půlroční mateřské vracely do práce a děti odevzdávaly do jeslí.Neumím si představit,že by po každé takové úžasné noci měla v práci dosáhnout požadovaného výkonu 😀
Chtěly byste se vrátit v čase o min. 28 roků zpět?

koordinatorka_odboje
17. led 2017

@odula jasne, hlavne ale nesmime usnout na vavrinech a rict si, ze se mame dobre, tak se nebudeme dal snazit. Tuto dobu a tyto podminky nam vybojovaly generace pred nami a my musime zase vybojovat lepsi podminky pro nase deti.

Ja uplne nesnasim takove to vycitani starsi generace mladsi, ze mame to, co oni pred ctyriceti, padesati lety nemeli. Mame, ale oni zas meli jine veci a nemuseli resit to, co treba dneska trapi nas. Mne bylo treba vycteno, ze si porizuju prebalovak, kdyz nasi rodice zvladali prebalovat na posteli.

odula
17. led 2017

@koordinatorka_odboje souhlas. Jo - coveče, mě taky dokážou vytočit řeči typu : "co ty celej den děláš (nebo jak to že jseš unavená), my jsme neměly automatku,( myčku, sušičku, papírový pleny)) , a stejně jsme musely všechno stíhat a měly jsme naklizeno".... jako wtf. 😠

feedoo
17. led 2017

@vineta ne lidi se tu uz bojej říct svůj názor a to je smutné, musíme poučit děti co nesmí říkat ve školce a tak......jako já nejsem žádný radikál ani proti pomoci komukoli, ale proti diktature EU ano a ta je všude i ve vede.....nelíbí se mi budoucnost,ale zatim ano máme se lépe a lépe, zatim

odula
17. led 2017

@feedoo já bych chtěla konkrétně vědět, co je ta "diktatura EU". jak konkrétně se projevuje. Protože mě se furt zdá, že si naši politici dělaj v podstatě co uznaj za vhodný (což je někdy strašidelný - trocha diktátu z Bruselu by jim možná ani neuškodila ;) ) jinak tedy mám za to, že členský státy EU maj autonomii co se týče moci výkonný i zákonodárný i soudní. Tak tedy kde je ta diktatura. Konkrétně.

dzungala
Autor odpověď smazal
vineta
17. led 2017

@feedoo Nemyslím si.. já tedy názory podobnýho typu čtu denně a lidi nejen, že se nebojí, ale ani se za ně nestydí- i když to jsou názory ještě před pár lety považované za velmi extremistické

vineta
17. led 2017

@dzungala Přesně! Čert vem rohlik 😉

pajula123
17. led 2017

@dzungala Souhlas do posledniho pismenka! Mmch i u me v praci mi tehotenstvi uprimne prali,vedeli,ze se dlouho nedarilo.

vanilkacka
17. led 2017

@dzungala Souhlasím s každým slovem,co jsi napsala.

Ještě bych dodala, ze dneska nehrozi, že stát vyvlastni statek, dům apod. a vše s ním spojené. Joooo,kdo tenkrát nic neměl,tak mu tyhle praktiky nevadily.

Mne byly 4 roky, když byla revoluce, takže většinu znám z vyprávění, z filmu a třeba seriálu (krásné to popisuje Vypravej) a neměnila bych ani na minutu.

Naše maminky a babičky to zvladaly,protože si musely vystačit s tím malém,co bylo. Mamka teď kouká,co máme za parádní vymozenosti, že za ní skoro nic z toho neexistovalo.

drzticka81
17. led 2017

@vanilkacka myslis si, ze lide napr. zide ve druhe svet valce a nasledne cesi po druhe svetove valce si mysleli, ze jim hrozi nejake vyvlastneni majetku? myslim, ze ne -proste ta situace prisla 🙂)) takze to, ze to dneska nehrozi, neznamena, ze to nehrozi v budoucnu.....nic neni jiste......

dzungala
Autor odpověď smazal
vanilkacka
17. led 2017

@drzticka81 Já taky mluvím od dnešku,ze opravdu není jen tak možný přijít,že všechna pole,dobytek,stroje... jsou najednou ve vlastnictví státu a ještě tam budeš makat za pár korun, což tak bohužel v minulosti bylo. Uvádím to z toho důvodu,ze po přečtení příspěvků to vypadá,ze za komunistů vlastně až tak špatně nebylo,ze všeho bylo dostatek,vašichni byli strašně spokojeni atd.atd.

Do budoucnosti nikdo nevidí,ale mám pocit,ze lidi hodně rychle zapomínají nebo se vůbec nezajímají,jak to bylo v minulosti,aby se poučili do budoucna.

mialagia
17. led 2017

@dzungala jj fuck na vlašák😅

Jinak jak už tu bylo poznamenáno je rozdíl když dnes někdo šíří vpodst.xenofobii proti uprchlíkům(ať už si myslí dneska kdo chce co chce a vzhledem k těm teroristickým útokům neustále..), což se pak není čemu divit, že mu zruší profil nebo i diskuzi zde na koníku (viz.např.zrušená diskuze založená @magdalenax !!)a tehdejší cenzurou to fakt nemyslí někdo vážně, že by se to dalo srovnávat..😕

drzticka81
17. led 2017

@vanilkacka ja vim, vyvlastneni se tykalo i me rodiny.......delo se tak po roce 48, jenze komunismus trval dalsich 40 let, takze nekteri to tak nemusi vnimat, protoze se to netykalo uplne jejich osoby-nezazili to.......a taky si urcite v te dobe pred tim nemysleli, ze se to vubec muze stat, ze mohou prijit o majetek.....my si to ted rikame taky, ale co kdo vi, co se stane behem treba dvou let? deseti?

netopejr
17. led 2017

@drzticka81 vyvlastňuje se i dneska preci

magdalenax
17. led 2017

Pokud má někdo potřebu vychytávat každé slovo v diskuzi, jako kupř. můj zmiňovaný vlašák, ať jej klidně vytahuje, to že jsem zmínila vlašský salát, tak ano, ale mohla bych pokračovat dalším zbožím, ale to je jedno. Napsala jsem to čistě jen jako příklad.
A pokud by mně chtěl někdo tvrdit, že jsou u nich doma otevřené dveře pro zahalené, tak mu nevěřím ani písmeno! Není to příspěvek do diskuze, je to reakce....

vineta
17. led 2017

@netopejr To přece nejde srovnávat, dneska má vyvlastnění nějakej právní rámec danej Ústavou, tehdy to jelo ad hoc - účelovýma předpisama a někdy ani to ne.

mialagia
17. led 2017

@drzticka81
@vineta tehdy to bylo znárodnění ne vyvlastnění v dnešním slova smyslu tj. mj. za náhradu..

To je ten zásadní problém, že lidi rychle zapomínají..a selektivní vzpomínky..😉

marketa11112
18. led 2017

@dzungala zcela souhlasim.. také tu dobu nechci zpatky a radeji ozelim kravinky, nez nesvobodu 🙂)

marketa11112
18. led 2017

@mialagia ano lide zapominaji na to spatne a vzpominaji jen na to dobre a na mladi.. nekdy mam pocit, ze se zblaznili...kdo říká, ze za komunistu bylo blaze, není bohužel dle mého normalni...a ano, trochu bych mu prala v te době zit, v tom strachu.. diky bohu, ze je to pryc a clovek jen musí doufat, ze uz neprijde nic horsiho.. bohužel v dnesni době se musíme bat... me chtit někdo nastehovat domu migranta, tak ten dům radeji podpalim.....ale muze byt hur... ted se toho deje hodne a nekdy mam pocit, ze bychom klidne i valku mohli zazit.. když ma clovek deti, tak to není zrovna prijemne takto koukat do budoucnosti..... i proto si rikam, diky bohu za to, co mame ted...lide si bohužel nevazi dobrého ...

maii
18. led 2017

@marketa11112 krasny xenofobni prispevek, muck! napadlo te treba, ze ti "migranti" valku, opresi, strach o zivot zazili? Vsadim se, zes nikdy zadatele o azyl nevidela, natoz se zeptala na jeho ci jeji motivy emigrace. Krome toho migrant neni zadna jednotna kategorie cloveka, nic to nevypovida o jeho kvalitach, vzdelani, nazorech, atd.

Fakt me zarazilo, kolik lidi nostalgicky vzpomina na komouse a falesne pozlatko vymenou za nesvobodu.

Matky si poradi v kazde situaci, otazkou je, zda to je (dle nich) to nejlepsi reseni pro ne i pro dite. Nekdo je rad 3 roky doma, nekdo rad po pul roce nakluse do prace a dite da do jesli. Proto vudne vdecne za moznost volby.

dzungala
Autor odpověď smazal
marketa11112
18. led 2017

@maii mozna... je mi fuk jakou mají barvu... ale muslima nechci ani v této zemi, natoz u sebe v ulici ci doma.. o tom si můžete myslet co chcete.. svou zemi si znicili , tak tahnou dal...ja beru to co se deje jako tah na evropu.. jako okupaci evropy.. v tom množství co jich sem tahnou.. navíc.. kdyby to byli jen zeny a deti.. ale sem tahnou zdravi, dospeli muzi a s prachama v kapse.. to nejsou chudaci.. ale vyprava..... vy by jste před valkou utikala k nim ? asi tezko.....

netopejr
18. led 2017

@maii Zajímavé je, ze pokud někdo rika pravdu, zkušenost atp. je xenofob. Velmi zajímavé je, ze když nekdo chce udelat sebevraždu nebo mabadat k ni, tak to v naši kultuře v pořádku není, ale to oikofobni nevadí? Vždyť je to totéž.
Lidi, kteří v Evropě chtějí ty mladé, dobre oblecene muze, nevědí,nebo nechtějí vedet pranic z historie,o náboženstvích, jejih kulture a hodnotach, zamerne přehlížejí a zastírají fakta udalosti. A netaky se to jen soucasne přistěhovalecké vlny.

Uprchlík, který utekl pred válkou,je rad, ze se v bezpečí vyspi, dostane najíst, ma něco ma sebe. Ka uplne rostu když tp někdo prirovnava k tem, co zdrhali z toho komunistického bloku třeba - kteří často měli školu,pracovali, kam prisli, dělali jakoukoli praci bylo možné,nekradli, nikoho nemlatili, nenicili ibytovny, neremcali nad jídlem a nenapadali policisty a nedelali organizované úroky, nepodvadeli na dávkách aj.
Ještě horsi jsou priovnani k Zidum za války, když jste jim odmítla pomoc, poděkovali se a zmizli. Když odmitnete pomoc tady temhle, nedáte jim, co chtějí, tak vás napadnou, okradou, zmláti a jine veci.

Copak si k sobě dpmu vezmete každýho, kdo zaklepe? A když mu neudelate jídlo,které zrovna chce, nedáte tělo, veci, peníze, vyrabujw dum a zabije vas... A vy pak znova půjdete přesvědčovat sousedku, at si taky vezme upechlola domu, dva tri čtyři... A pak vám ještě naridi, ze dle zákona o sjednocovsni rodin přijede ta jeho,třeba 200 lidi.

Nejvesti starosti rady těchhle migrantu je nabíječka na mobil, proc asi, veci na sobe i ty mobily majo často akove, na které my se nezmuzem, po strastiplne cestě lodi na.mori vyleze obtloustly cernoch s pětkou vody v ruce, batuzkem, ciste a moderne oblečen, kožená bundička sedi akorát... Spousta pracujících na to tady ani nemá.

A když už jsme u toho Ruska, zajímavé, ze nikdo z nich neprcha nikam tam... Informace majo velice dobře.

Zkuste nelegálně překročit hranici, pro nas tedy.mimo EU, bez dokladu, nebo s trema sadama padelanych, lžete jim o svem veku, ukradněte něco v obchode, někoho zmlaťte, kdybyste muz, znásilněte, napadnete policistu... Myslíte, ze z toho vyjdete tak, ze se jim budete vysmívat se do oci, jak je to často vidět? Ja myslím, ze ne.
Nechápu, proc když někdo nemá doklady, se mu nevypali cejch, a nedeprotuji pryč. Proc ti, co bez problému stříleli vlastni lidi, mají problem bránit hranice sve vlasti z druhé strany. Proc se jim to všude prizpusobuje - to není normální, nikde. Zkuste přijet do Japonska, vyžadovat lžíci, říct jim, proc ji tak hloupe hulkama, pitomy sushi, a ted si tady postavite kostel. Jsi-li někde na návštěvě, chovej se jako host, tzn.respeltovat místní pravidla a zvyklosti, pokud se to někomu nelibí, at odejde jinam. Přece není normalno, aby někdo prisel k vám domu, řekl, ze je nesmysl sedět v kresle, to vám vyhodil, a dal si tam podložku. Postele zavírají moc místa, zavesime site, mate soatny nádobí a nelibi se mi vas ubrus,tak ho rozstriham. Vastne možná stul je ptiomst, dame misky na zem a jist budeme hulkama nebo rukama, podle toho. Nerespektovani místní kultury a zvyklosti si dají libit jen malokde, zkuste někam procestovat, a nedbat toho.

A ja nechci ze svých peněz, který dávám na dane, platit někomu novej nabytek v ubytovně, protože ho roztřískal. Platím mu ubytovani, socislni pracovníky,iredniky, všechno. A když jdu k doktorovi nebo do lékárny, platím zase ldeco, i když jsem už platila zdravotní pojisteni. Ale mgranrovi to samé zadarmo.i doktra i lecbu. Ale když vám se stane uraz v zahraničí, to si ještě můžete dobre zaplatit, pokud nemate dovře pojisteni. A to není diskriminace? Ale těch, co se drou, pracujou atp.

soyevita
18. led 2017

@marketa11112 No on je muslim a muslim,žila jsem na Kanárech a už tenkrát tam od Afriky denně připlouvaly "lodě" .Buď se utopili,nebo je rovnou z lodě nahnali na plantáže a ženský do klubů a nebo je pochytali policajti a vrátili zpět.Litovala jsem je.....
Ale to co se děje dnes,je úplně něco jiného.To musí vidět i slepý

la_amanita
18. led 2017

@netopejr
Tvl, víš, kolik muslimů v Evropě žije, jaký podíl na nich tvoří uprchlíci za poslední dva roky, jaké jsou země původu těch uprchlíků a sociální skladba? Pokud by se jeden každý uprchlík jenom ze Sýrie choval, jak ty popisuješ, včetně dětí, tak seš dávno mrtvá, ty osvícená pravdou.

maii
18. led 2017

@marketa11112 @netopejr

Kvok. Ani jedna z vás migranta neviděla jinak, než z Novinek apod. Kupodivu já s přistěhovalci všech barev a vyznání pracuji a můžu říct, že vaše informace jsou DOST zkreslené, děláte závěry pro všechny žadatele o azyl bez jakýchkoli rozdílů. Nabíječka na mobil, podložka místo postele, vše zadarmo, atd. Češi si taky všude vozí svoji slivovici a konzervy a zvyky, pokud vím.

Ne, určitě není řešení, aby všichni, které sužuje neštěstí, našli svůj nový domov v Evropě. Je to politicky a humanitárně nezvládnuté, a jediní, kdo z tohoto průseru dále těží, jsou pašeráci a převaděči. A co se týčer pak těch, co už tu jsou, tak ti, co poruší pravidla a poruší zákon, tak by měli být vráceni, to je jasné. Ale rozhodně nikomu neprospěje, když tu budete kolem sebe xenofobně prskat na všechno cizí a chránit si vlastní hodnoty, které jsou úúúúplně jiné než jejich. Jasně.

Třeba si zkuste ujasnit, jaké ty hodnoty jsou, podívejte se na historii oblasti české kotliny a jak se skladba jejího obyvatelstva měnila během staletí, a že (český, italský, jakýkoli) národní stát není něco, k čemu dějiny směrovaly jako k nějakému ideálu, ale situace oblasti v jeden časový moment.

Před válkou bych utekla někam, kde budu v bezpečí. Což třeba v Rusku nehrozí. Pro? No tím se dostáváme k původnímu tématu, svobodě, politickému pozlátku a bídě a hospodářským průseru a sociálnímu úpadku.

A mimochodem, do Evropy dorazilo v posledních letech okolo 2 mil uprchlků, no a na celém světě je kolem 66 mil. uprchlíků.

Omlouvám se za offtopic, v zájmu všech je ale představit fakta jiná, než čím nás krmí Novinky, Facebook a podobné.

kocicinka
18. led 2017

Dnešní maminky mají 4 letou MD a co dělají? Tráví ji na mimimazarech a postují své děti na FB, kde tráví mraky času, místo toho, aby se dětem víc věnovali a tu MD využili.... Ano, dříve byly fronty na všecko ale lidi měli k sobě tak nějak blíž řekla bych. A ten čas, který spolu lidi trávili se snažili využít smysluplně. Žádné odkládání dětí k pohádkám... běhali jsme venku a hráli fotbal... nestáli nám rodiče furt za zadkem... neměli jsme tablety nic... a byli spokojení🙂 když vidím ty dnešní nesamostatné děti, které se neumí vyžvejknout a zavázat si v 5 letech tkaničku tak si říkám, co s nima ty mámy doma ty 3- 4 roky dělali a k čemu tak dlouhá MD teda je. A spoustu těch krámů co dřív nebyly k sehnání člověk ani ke štěstí nepotřebuje. V baráku byla jedna televize u někoho a všichni se tam po večerech scházeli. Kolikrát se TV ani nezapla a lidi si jen povídali.Dneska? Každej sedí sám doma před svým PC a rozesílá selfíčka jak byl na záchodě. Neříkám, že bych chtěla za komančů zase žít, ale na svoje dětství si nestěžuju až na to školství a zdravotnictví, tam se s člověkem moc nemazali, to je fakt. Naopak nechtěla dětství trávit dneska. Mamka zdravotní sestra si to zařídila, že chodila dělat na dopoledne pečovatelku a já s ní, takže jesle neznám, i do MŠ jsem chodila minimálně...

marketa11112
18. led 2017

@maii
@soyevita ja jsem zastáncem toho, pomoci jim v jejich zemi, ale proste priliv tohoto sem se mi nelibi a libit nebude i kdyby se kdokoli stavel na hlavu... pro me je daleko dulezitejsi ma rodina, pratele, znami, ma vlastní země, po ni evropa a pak vlastne ten zbytek...a uz nebudu mluvit o náboženství jako takovem...o zvycích, vychove,hodnotách.. to jsme opravdu jinde...dnes je poderni osočovat lidi z xenofobie a rasismu a pod.. je to smesne...cigan, pokud se chova tak jak ma , mi nevadi.. te co dela bordel, vali se na socialce , plodi deti o které se nestara .. mi vadi hodne.. a to není o rasismu, vadi mi takovi i bili, i cesi.. je to proste fuk odkud jsou... ale tohle co sem tahne? nikdo me nepresvedci, abych to prijala za vlastní.. a to si opravdu můžete rikat , co chcete...pro me je dulezitejsi, aby kvůli tomu, ze budeme krmit jiné, nezili v bide nase deti a jejich deti a pod...a nebudu mluvit o upadku spolecnosti a vraceni se do stredoveku, sekani hlav, rukou, podrizeni a zneucteni zeny a pod.v tomle se neshodneme.. kazdopadne ja se povazuji za vlastence. 🙂)
@maii ano, vy s nimi pracujete.. krasny velky job. 🙂)... ...

marketa11112
18. led 2017

@kocicinka
to asi nelze pusalizovat, kazde dite je jiné a matka také....deti dle mého také mají byt dětmi, bohužel pokrok a doba to trosku kazi.. me třeba pripadaji deti pretezovane, od 3 let uz mivaji mraky krouzku.. neumi mluvit cesky, ale chodi na angličtinu, neumi vyslovovat, ale zpivaji ve sboru a pod..... dnes je také bohužel potřeba vetsi kontrola dedi venku.. když vidim, co se dnes deje.. dřív deti byly vice v ,,bezpeci,,.. ja také litala po lesich a bylo to super, ale pustte dite samotne dnes....pro me to byl důvod, proc nezit ve meste, proc mit velkou zahradu, zvířata....každý to resi po svém...
ja třeba celkove mela detstvi hezke, ale rodice pracovali hodne před i po 89, nijak moc si toho nepamatuji, komunismus name detstvi asi vliv nemel.....ale presto jsem rada, ze ziju dnes.. svobody si vazim...a pro sve deti udelam maximum, aby i ony měli detstvi stastne..... za mateřskou i rodicak jsem státu ,,vdecna,, .. byt s dětmi co nejdele je pro me dobre..a doufam, ze jim to bude ku prospechu...🙂)

Strana