icon

Je možné vyjít na RD s příjmem 25000,-?

dd44
7. čer 2016

Ahojky holky,

je to spíš takový obecný dotaz. Přítel pořád naráží na to, že už by chtěl miminko (mně je 22 jemu 24.) Bydlíme spolu a máme hypotéku na stavební parcelu (na 8 let)... Mám takovou otázku, je možné vyjít pokud bude náš příjet cca 25 000? Pořád to počítám a budeme každý měsíc v mínusu cca 4000,-Kč.

Hypotéka: 6000,-
Nájem: 6000,-
Dítě: počítám 3000,-
pes: 1000,-
Stav. spoř. - 800,-
Stav. spoř. -1000,-
spoř. 1000,-
jídlo - cca 5000,-
nafta - 2000,-
přítel kouří -2500,- (prosím tohle neřešte, vím, že bysme tímhle ušetřili, ale prostě to tak je) -

+ další nečekané výdaje

Přítel bere 18 000,- + RD 7000,-

Jen chci vědět, zda jste to některá také před otěhotněním počítala a zjistili jste, že nevyjdete a pak byla skutečnost jiná.

Já zatím opravdu dítě neplánuju, když vidím, jak by to bylo, spíš mě to zajímá a myslím si, že nenajdu lepší místo na odpověď.

Děkuji 🙂

rebe
22. zář 2017

@kaja2016 Podle mě nejvíc dělá maso a mléčné výrobky. Já teď hodně omezila maso, protože mi ho děti přestaly jíst a i já se jím cítím přejedená, a omezili jsme i mléčné výrobky, protože syn má kvasinkový exém. Takže točím cizrnu, bulgur, pohanku, špaldu, těstoviny, rýži a k tomu sezónní zeleninu a k svačinám ovoce + pečeme. A mám pocit, že neutratíme skoro nic. A pak přijde víkend, manžel zajede nakoupit do makra, přiveze pár rybek, chobotnici a pár kousků hovězího, pár lahví vína a nechá tam osm tisíc 😀

trdelnik234
22. zář 2017

@zuzana_ka
V pohode. Jeden konik hore dole.
A nejaky osvedceny dietny recept s cockou trebars, okrem polievky?
Idealne bez smotany.

zuzana_ka
22. zář 2017

@trdelnik234 my čočku moc nee - kvůli nadýmání 😀

sticker
trdelnik234
22. zář 2017

@zuzana_ka
Ok, nevadi. Ak mas teda este nejaky tip na rychlu a lacnu veceru, mozes aj do IP.

zuzana_ka
22. zář 2017

@trdelnik234
co třeba udělat soju nebo kuřecí kousky ala čína + rýže?
jakkoliv zapečená cuketa/lilek...
květák na mozeček

Onehdá jsme s manželem dělali halušky se zelím a špíčkem - dlouho je dělat nebudu! Tolik nádobí, co se zašpiní, hrůza.... 😀

kaja2016
22. zář 2017

@zuzana_ka lusky jsem delala jednou podle apetitu s mensi upravou http://www.apetitonline.cz/recepty/3976-plnene-... Vyslo nam to na jednu veceri a druhy den na mensi obed bez manzela, ten jedl v praci...Cena opravdu odhadem od oka (uz je to dyl), tak 280Kc. Jako treba moje mamka dela rajskou normalne z protlaku a dosladi cukrem. To by u nas neproslo🙂 Jo my taky hodne delame testoviny, ale spis teda rajcatovy zaklad (z cerstvych rajcat, cibule, cesnek, olivovy olej). Obcas zkousim nejaky testovinovy experiment, treba smetana, fazolove lusky, slanina, ale to treba zrovna moc nedlabali...
@trdelnik234 Jo no my sice v cechach, ale zase nevarime moc ceska jidla. A taky bohuzel neni moznost neco dostat. Hodne teda nakupuju na farmarskym trhu, ovoce, zeleninu, nekdy i maso...

zuzana_ka
22. zář 2017

@kaja2016 já to taky dělám z protlaku nebo plechovkových rajčat... Jednu dobu jsem si dělala kečupy nebo protlaky doma do zásoby na zimu....🙂

Jinak recept je na osm paprik, to bychom měli s manželem na 3-4 dny. Většinou slupnu jen jednu papriku🙂 čili 280/3 je nějakých 93kč za plnohodnotné jídlo pro dva - což si myslím, že je super

kaja2016
22. zář 2017

@rebe haha, njn, makro, tam je problem, ze tam nemuzu dohlizet nad utratou, kdyz nepousteji deti🙂 Ja ted objevila rybare na farmarskym trhu kousek opodal, tak zacnu snad taky vic delat ryby. Jo, dela to maso, urcite, hele ja maso nejedla prez osm let a v pohode, ted dva dny vynecham a mam hlad🙂 Je to o zvyku a urcite se ti ulevi...Jinak mlecne asi taky, jako jogurt treba delam doma, ale neni to o moc levnejsi nez koupit uz hotovej. No ja ted skupuju po slevach, ale moc me to nebavi, zabere to dost casu, ale uspora je teda velika, musim rict...

deene
22. zář 2017

@mollyweasley ahoj,dál sem uz příspěvky nečetla,můžeš mi prosím říct jak je to s tim vrácením dani na manželku? Moc dekuji,klidne sz 🙂

kaja2016
22. zář 2017

@zuzana_ka No 93Kc malo, kdy si to vynasobis x 30 X 3 dospely a jedno dite (to je nase slozeni v lete), jako my to ale teda meli jeste na druhy den k obedu, ale stejne... ... Ja jednou pocitala, ze vecere delame cca 40-70 Kc na osobu...

trdelnik234
22. zář 2017

@kaja2016

Dik za recept. Mne by tiez stacili 3_4 papriky a 300g mleteho masa.

zuzana_ka
22. zář 2017

@kaja2016 93kč bylo jako pro oba.... psala jste, že to jídlo(8 paprik) vyšlo na 280kč +-. Nám dvoum by to stačilo tak na 3-4dny.
Když spočítám, že 93*30 je 2790kč, tak tolik mě bude stát plnohodnotné jídlo na měsíc pro dva! 🙂
véči máme většinou levné. chleba ve vajíčku apod.

zuzana_ka
22. zář 2017

je třeba fakt, že manža si ted koupil jehněčí jatýrka a jen to ho stálo 60kč 😀

sticker
rebe
22. zář 2017

@kaja2016 Já to beru tak, že to on vydělává ty peníze, které pak utratí. A taky to uvaří, tak co. Oba víme, že bychom ušetřili hromadu peněz, kdybychom místo kambaly nebo seabasse koupili třeba lososa, ale dobré jídlo je pro nás důležité. Akorát nás štve, že tyhle věci u nás stojí víc než ve Švýcarsku, kde jsme žili dřív. A tam mají lidé hodně jiné příjmy...
My večeříme hlavně polévky, buď vývary s těstovinama, nebo husté krémové s krutony, případně dojídáme zbytky. A těstoviny? Ty by děti klidně jedly suché, jen zasypané parmazánem 😀

kaja2016
22. zář 2017

@trdelnik234 Jo, no tohle nebylo uplne levne jidlo u nas🙂 A jenom zeleninove, lusteninove jidla by vas prosla? Jinak ja hodne delam podle toho apetitu...

rebe
22. zář 2017

@zuzana_ka Hele, naše poslední faktura z makra: tuňák 250 g 233 Kč, kambala 2 ks 789 Kč, salát wakame 250 g 102 Kč, chobotnice 1 ks 658 Kč, krevety pytlík 333 Kč, hovězí Ball tip US 1,5 kg 522 Kč, telecí váleček 1,1 kg 376 Kč... To pak peníze jenom lítají 😀

kaja2016
22. zář 2017

@rebe Vidis, to ja vubec neznam tyhle ryby. Hm, tak ono je tady jidlo docela drahe, u tech ryb nevim, neni svycarsko nejak bliz k mistu odkud se to dovazi, nebo lepe dostupne? Tady asi ani nema moc cenu kupovat morske plody ne? No my taky zili ruzne, kazdy zvlast, ja teda to ceske jidlo mam rada, ale manzel trpi. No rada ho mam, ale pestre na vitaminy asi moc neni...Tak to mas dobry ty polivky, me by to samozrejme taky stacilo...hele dcera vlastne neji nic jinyho nez karbanatky, testoviny, a smazeny kure🙂

rebe
22. zář 2017

@kaja2016 Hlavní rozdíl je DPH a marže obchodníků. Jinak jídlo ve smyslu základních surovin je nás hodně levné, problém je spíš s kvalitou. Kdo nemá možnost nakupovat zeleninu u pěstitelů nebo na trhu a je odkázán na supermarkety, ten čerstvou, zralou zeleninu nekoupí, kdežto třeba v tom Švýcarsku supermarkety nakupují u místních zemědělců, takže má všechno skvělou kvalitu. Já dneska chtěla koupit v sámošce jablka na kompot, no kompot nebude, protože jablka z Itálie na podzim fakt kupovat nebudu...
A česká kuchyně je v téhle sezoně skvělá, třeba králík, divočina, červená řepa nebo dýně, když se místo knedlíkem doplní třeba salátem ze špaldy, já si to užívám 🙂

trdelnik234
22. zář 2017

@rebe
Tak jablka z Talianska a cesnak z Egypta, u mna konecna.
Ty byvas v CR? Som si myslela, ze ste este vo Svajciarsku.

ilonne
22. zář 2017

@rebe A nedaji se blizko vas najit bedynky? Ja zrovna na jednu cekam. Zavazi k nam farmar z okoli a dela pouze sezonni bedynky, takze se ti nemuze stat, ze treba dneska doveze "cerstve jahody a kvetak", ale proste svoji sezonni zeleninu a ovoce, takze ted napr. jablka, hrusky, brambory, dyne apod. Bedynka 4-7 kg 250,-kc

kaja2016
22. zář 2017

@rebe no vidis, tak to me neprijde, ze by tu jidlo bylo levne v porovnani s jinymi zapadnimi zememi. Asi jde o to, jak kde. Hele Albert ma docela uchazejici ovoce a zeleninu, my tam teda tohle nakupujeme...zase tam maji ale desny maso...no a treba Globus, to byla leta hruza, ted v lete se trochu zlepsili, tak uvidim, jestli to jde jenom o letni nabidku, nebo to zustane...Ale tak to jo, ale tech produktu je tady docela malo v porovnani treba s italii...porad se toci to same...me to teda tak prijde....a samozrejme nic morskeho...ja si teda myslim, ze je dobry jist co nejpestreji

mollyweasley
22. zář 2017

@deene https://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu...
Postudujte si různé klíčové slova. U manžela v práci to automaticky dělala ženská, co měla na starosti daně - ví, jakou kolonku kde vyplnit.

rebe
22. zář 2017

@trdelnik234 Už jsme se vrátili právě. Teď bydlíme v Praze.
@ilonne Ale jo, dají, nebo můžeme zajet na trh. A i v těch supermarketech se to zlepšuje v tom smyslu, že ubývá plesnivých a shnilých věcí. Ale pořád ještě je to tak, že většina zeleniny i ovoce se sklízí dávno předtím, než dozraje, a dozrává až po cestě, takže o kvalitě se nedá příliš mluvit. Byla jsem zvyklá i v coopu koupit zeleninu, která byla ještě den předtím na poli...
@kaja2016 Hodně se mluví o tom, že jsou u nás mnohdy dražší, ale podle mě jde spíš o průmyslově zpracované potraviny, polotovary, čokoládu a podobně. Nechci mluvit o celé západní Evropě, protože se pohybujeme v docela úzkém kruhu Švýcarsko, Německo, Francie, Rakousko. Ale u základních potravin vidím pořád velký rozdíl. Pečivo za pár centů, chleba za euro, ovoce a zelenina řádově za pár euro za kilo? Nebo jídlo v restauraci, v Česku se běžně chodí na obědy za 3-5 euro, večer si dáš pěkné jídlo do 10 euro. Takové ceny vídám jenom u nás.
Problém je, že české mzdy jsou v tom srovnání ještě směšnější...

mariti
22. zář 2017

@trdelnik234 k té čočce - já třeba udělám v jednom kastrolu čočku s mrkví a cibulí, v druhém rýži, a k tomu podusím třeba brokolici. Je víc nádobí, ale velká výhoda je, že každý si pak uzpůsobí poměr dle svého, třeba manžel a nevlastní 12-letý syn si dají čočky víc, já a malé děti víc rýže a míň čočky. Myslím, že je to dost levné jídlo a nám chutná. Ikdyž chápu, že to není pro každého. Případně se k tomu dá dát kus uzeného nebo vejce, to čas od času taky udělám. Obecně - luštěniny jsou fajn, ale není ideální sníst plný talíř čočky nebo fazolí (nadýmání atd.). Hodně ráda používám červenou čočku, i třeba do polévek na zahuštění, uvaří se rychle a je lépe stravitelná. Střídám několik druhů čočky, fazole a cizrnu. HLavní jídlo, polévka, pomazánka (rozmixuju).

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...

sticker
mariti
22. zář 2017

sorry, taky mi nešlo vložit příspěvek, až když jsem vložila koně. že by nějaká vtipná novinka na MK?

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...

sticker
kaja2016
22. zář 2017

@rebe Restaurace jsou drazsi, to jo, ja myslela normalne jidlo z kramu, trhu, mluvim teda konkretne o usa a italii. hlavne teda v ty americe, a to tam jsou 3 nasobne platy🙂

rebe
22. zář 2017

@kaja2016 No jo, tak v USA jsou ceny o hodně jiné ve všem, co jsem slyšela (já tam teda nikdy nebyla). Ale vždycky, když někdo jede do Států, objednávají u něj všichni elektroniku, oblečení,boty, ... Brácha je teď na dovolené v Kanadě a přiveze mi odtamtud boty na zimu, protože tam stojí polovinu toho, co tady. Je mi pak jasné, že i jídlo bude asi cenově někde trochu jinde.

rebe
22. zář 2017

@mariti Příspěvky do fóra mi zlobí už dlouho, prý se to občas stává a nejde to řešit. Díky za tip s koněm. Mně pomáhá ještě kromě klikání na Odešli dát Enter.

trdelnik234
22. zář 2017

@kaja2016
Zelenina a lusteniny celkom v pohode.Ten apetit je fajn,uz som si odtial stiahla par receptov na buduci tyzden.Dakujem za tip

ilonne
23. zář 2017

@mariti To zni dobre, dala by jsi nejaky presny recept?

Strana