Je možné vyjít na RD s příjmem 25000,-?
Ahojky holky,
je to spíš takový obecný dotaz. Přítel pořád naráží na to, že už by chtěl miminko (mně je 22 jemu 24.) Bydlíme spolu a máme hypotéku na stavební parcelu (na 8 let)... Mám takovou otázku, je možné vyjít pokud bude náš příjet cca 25 000? Pořád to počítám a budeme každý měsíc v mínusu cca 4000,-Kč.
Hypotéka: 6000,-
Nájem: 6000,-
Dítě: počítám 3000,-
pes: 1000,-
Stav. spoř. - 800,-
Stav. spoř. -1000,-
spoř. 1000,-
jídlo - cca 5000,-
nafta - 2000,-
přítel kouří -2500,- (prosím tohle neřešte, vím, že bysme tímhle ušetřili, ale prostě to tak je) -
+ další nečekané výdaje
Přítel bere 18 000,- + RD 7000,-
Jen chci vědět, zda jste to některá také před otěhotněním počítala a zjistili jste, že nevyjdete a pak byla skutečnost jiná.
Já zatím opravdu dítě neplánuju, když vidím, jak by to bylo, spíš mě to zajímá a myslím si, že nenajdu lepší místo na odpověď.
Děkuji 🙂
Ahoj, přítel má krásný příjem, měli byste vyjít ;). Když se budete muset HODNĚ uskromnit, tak by to mohlo vypadat takhle:
Hypotéka: 6000,- - refinancovat + natáhnout na více let (cca 1000 Kč dolů)
Nájem: 6000,- - s tím asi nic neuděláte...
Dítě: počítám 3000,- - možná zbytečně moc, pokud budeš kojit a mít látkovky, bude stačit i méně (cca 1000 Kč dolů)
pes: 1000,- - možná levnější jídlo? (cca 300 Kč dolů)
Stav. spoř. - 800,- - není nutné / může se snížit částka (cca 300 Kč dolů)
Stav. spoř. -1000,- - --//-- ( cca 500 Kč dolů)
spoř. 1000,- - --//-- (cca 500 Kč dolů)
jídlo - cca 5000,- - i na jídle se dá šetřit (cca 500 Kč dolů)
nafta - 2000,- - pokud nebudeš jezdit autem do práce, tato částka se sníží / dá se jezdit MHD? (cca 500 Kč dolů)
přítel kouří -2500,- - šílená částka! to má tak krabičku denně, ne? Omezit kouření, kupovat levnější značku, balit si cigarety doma (cca 1000 Kč dolů)
Tím byste mohli ušetřit cca 5 600 Kč/měsíčně. Samozřejmě je to jen hrubý nástřel, neznám vás ani co kupujete, co musíte/nemusíte platit a navíc pak třeba nebudeš moct kojit a výdaje budou hnedka vyšší.
Ještě mě napadá, že se dá zkrátit rodičovská, nebo může jít na RD partner. Navíc nezapomeň na slevu na dani za dítě, což je tak ta tisícovka ;).
@dd44 Za me teda uvažuješ logicky a zdravě, je ti 22, jsi mladinká, v tvém věku bych si taky chtěla našetřit na svatbu a dovolenou snů (co si budeme povídat, kdy se ti pak na ni podaří našetřit...předpokládám, ze kdyz mate hypotéku na parcelu, tak pak budete chtít stavět,takze další vydaje).
A rozhodně je rozumne mít nasetreno před těhotenstvím (když nic, tak alespoň na zakladni vybavicku), nikdy nevíš, jestli od začátku nebudes muset být na neschopence... atd atd.
Samozřejmě, pokud by se stalo, rozhodli jste se, tak to zvládnete, nemáte málo. Ale ve 22 chápu, že chces svatbu, dovolenou a pak teprve dítě (na toto se s rodicaku šetří hůř).
stopla bych spoření, přefinancovat hypotéku, přítel ať si koupí tabák a papírky a balí si je sám (kdysi jsem kouřila a taky jsem byla schopna prohulit 2500 měsíčně, pak jsem to díky balení stáhla na 800 měsíčně a práce na 5 minut denně než si člověk ubalí krabičku) ono s dítětem už to totiž potom budou jen samé "nečekané" výdaje
Já jsem si třeba před pořízením psa i dítěte vždycky našetřila na nečekané výdaje. U obou se mi to vyplatilo. Za psa jsem po půlroce vyplázla 40.000,- za operaci kyčle a u dítěte letí peníze za UM, jelikož jsem pohořela s kojením. Když se k tomu všemu ještě podělá kotel, odejde pračka, rozsype se auto... No, nějakou korunu do zálohy fakt doporučuju. 😉
V minusu se fungovat nedá a klíčová otázka - je reálné, že přítelovi nějak výrazně stoupne mzda?
Hypotéka: 6000,- - splatnost 8 let, určitě se dá tím pádem protáhnout splácení, při splatnosti na ještě 20 let jste na splátce pod 3500 (nejspíše kolem 3000, záleží také jaký máte typ úvěru a úrokovou sazbu), tzn. tady máte hned úsporu 2500 měsíčně
Nájem: 6000,- - s tím se asi nic neudělá, možná trošku stoupne (odpad, voda, elektřina)
Dítě: počítám 3000,- - tady záleží na moc faktorech - hlavně zda budeš kojit a látkovat (jen voda a elektřina) nebo naopak zda bude dítě na UM
pes: 1000,- - jak někdo radí levnější žrádlo, to bych určitě nevolila, protože pak jsou to jen náklady na veterináře, jsou v té tisícovce i tyto náklady? Maximálně přejít na BARF.
Stav. spoř. - 800,- - toto lze zrušit / neposílat
Stav. spoř. -1000,- - toto lze zrušit / neposílat
spoř. 1000,- - závisí, co to je, pokud vám to vytváří finanční rezervu, tak to lze přerušit, pokud je to IŽP bez pojištění, tak bych to předělala na pořádnou pojistku / zrušila a zřídila pořádnou pojistku, protože pokud řešíš, co bude, když budete mít dítě - co kdyby se něco stalo a byla jsi invalidní ty nebo partner? Co úraz?
jídlo - cca 5000,- - za celou rodinu?
nafta - 2000,-
přítel kouří -2500,- (prosím tohle neřešte, vím, že bysme tímhle ušetřili, ale prostě to tak je) -
+ další nečekané výdaje
Jestli dobře počítám, tak velmi "levně" a bezproblematicky máte výdaje o minimálně 4000 nižší. Na druhou stranu nyní máte zjevně příjmy vyšší - co s nimi děláte? Doporučuji dávat je stranou a rozhodně je neutrácet na měsíční bázi (pokud chceš vysněnou dovolenou, ok, to jo, ale nejlepší je je na začátku měsíce poslat na spořící účet a "nevidět").
Přítel bere 18 000,- + RD 7000,- - určitě bych volila 2 letou variantu rodičáku a ty 4200 měsíčně dávala stranou na nějaký účet. Pokud budeš chtít druhé dítě, tak bys o nevyčerpané přišla, pokud dítě nenastoupí do školky a ty zůstaneš doma, máš potom případně nárok na další peníze - a vždy dostaneš tak jako tak stejnou částku, jen se ty peníze navíc musí případně odkládat stranou (pokud chceš být doma déle) a neutratit (a mít je jako finanční rezervu).
Tímto způsobem jednak stáhneš výdaje a druhak zvýšíš příjmy do kategorie "rezervy".
Jinak taky hrozí, že příteli (nebo tobě) v práci přidají, hned stoupnou o něco ty výdaje (třeba jídlo) a budeš mít pocit, že to je pořád málo.
Ale určitě to chce mít minimálně 3 lépe 6 měsíčních výdajů finanční rezervu (tu by měl mít každý, nejenom když chceš jít na mateřskou). A pak to nemusíš až tak moc řešit, protože v nejhorším se trošku sáhne do rezerv.
@merope Děkuji za odpověď do spoř. - počítám peníze, které budu dávat stranou v případě nějakých mimořádných nákladů (nebo např. když se platí jednou za půl roku pojistka na auto.) Momentálně já mám měsíční příjem 20 tis. čistého. ... Na hypotéku posíláme místo 5500,- 7000,- zbytek se střádá na hyp. účtu s tím, že v době fixace zaplatíme mimořádnou splátku (dále místo 1000 na spoř. dávám na stranu 5000,-Kč - chceme se totiž s přítelem příští rok vzít - tak musíme mít našetřeno. Dále 1000,-Kč na letní dovolenou + 2000 na "líbánky po svatbě"... Takže výdajů teď máme mnohem více... Jen jsem při kalkulaci pokud bych byla na MD vše zrušila (momentálně za jídlo pro dva lidi utratíme více a já teď také kouřím).
@dd44 Tak pokud to máte tak, jak píšeš, gratuluji, že to bereš fakt zodpovědně a myslím, že byste problémy mít neměli. Jenom po narození potomka bych pomýšlela na nějaké pojištění (invalidita úrazem a nemocí + úmrtí + trvalé následky velmi vážných úrazů, určitě ne nějaké blbinky jako "nemocenská" nebo "zlomená noha", ale skutečné průšvihy).
Plánuji, že po svatbě budeme dál spořit těch 5000 měs. abych měla něco do základu, až budu doma s miminkem. Nechci nic uspěchat, ale stát se může cokoliv. Vždy, když naspořím určitou částku, mám z toho radost, tak přijdou ty "oblíbené" nečekané výdaje. Jako oprava auta atd... Přítele bohužel žádný postup v práci asi nečeká. Když mu navrhnu, aby si hledal nějaké lépe placené místo, tak je kolem toho řečí, že je tady spokojený atd. Ale spokojenost nám účty bohužel nezaplatí. Určitě popřemýšlím i o nějaké pojistce 🙂
@dd44 Tak ona spokojenost sice účty nezaplatí, ale chlap, co je v práci nespokojený, je pak na zabití a fakt není o co stát a sama bys ho pak kopala do jiné, klidně hůř placené, práce. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy už jsem vyloženě šťouchala, zda už má životopis a zda už to poslal, protože byl permanentně nevrlý (a to chvíli trvalo než jsem zjistila, že ta změna chování je z práce). Po změně vyloženě pookřál, moc mu prospěla (a pravda, bere i víc peněz 🙂, ale prvotní byla ta spokojenost).
@xpila nedá mi to, musím se k tomu vrátit. jak jsi chytrá v jiných diskuzích, tak koukám, co tady dokážeš vypotit. Nemyslím to proti tobě špatně, ale bydlení na vesnici levnější?? Ano, stálé poplatky ano. Např. u nás 3000 plyn, 1500 elektřina, voda 500kč. Ale to není jediný výdaj. Když bydlíš v bytě, máš vše v nájmu, opravy střechy, výměna oken, stoupačky...
Na do,mě si velmi rozmyslíš, co kupovat a co ne. Já bydlím na baráku rok a půl a náklady na bydlení nám výrazně stouply. Potřebujeme vyměnit schodiuště, novou střechu - musí být tak do pěti let, vyměnit okna, nové okapy máme letos - taky slušná palba za takovou ,,blbost,,. Potřebujeme ve sklepě předělat vodu aby jsme jej mohli odizolovat od přízemí... Bude to nekonečný příběh. Jakmile to dokončíš tak můžeš začit nanovo, za tu dobu se něco zase posmolí. V činžáku tohle řeší nějaká správa - družstvo, společenstvo a hlavně je to už ve fondu oprav... A to do toho nepočítám jiné nyvýšené výdaje.
Ale je to volba každého, já po domečku prostě toužila 😀 Určitě lze měsíční náklady ušetřit hlavně za bydlení.
@dd44 holky ti tu radí, snížit si hypo. Já bych naopak počkala s prckem jak by to bylo pro přítele únosné, a co nejvíce platila na hypotéce ať jí máte co nejrychleji z krku a pak šla do dítěte. Máte jí ještě na 8 let pokud se nepletu, snažila bych se jí zaplatit za 5 let. S tím, že pokud by bylo dítě třeba za dva roky, na dobu rodičáku bych si snížila splátky co nejníže to půjde a pak za tři roky, po rodičáku bych si zase splátky navýšila. Časově by to vyšlo na stejno. Myslím si, že když splácíte pozemek, je nesmysl si natahovat splátky. Čím později zaplatíte hypo za pozemek, tím později začnete stavět a o to děle budete platit zbytečně nájem kde budete do té doby bydlet a navíc úroky na hypotéce. Určitě bych neměnila jinak vaše výdaje a to pro případ nečekaných událostí aby bylo kam sáhnout v nouzi. Třeba by byl přítel dlouhodobě nemocný. Až pak bych ty výdaje skrouhla...
@veri0007 My teda fakt výměnu oken "v ceně" nemáme - každý si je musí platit sám. Navíc jsme v památkové zóně a máme špaletová okna, navíc trojdílná, takže to nejdražší, co může být... Stejně tak stoupačky si každý musel hradit sám apod.
A jo, stojím si za tím - mám to od všech známých, kteří se právě odstěhovali z Prahy.
@veri0007 Já žila v baráku 30 let, pak 6 let v bytě a teď zas v domku. Jo, na baráku je furt co dělat, činžáky se opravují z fondu oprav, jenže kdo si myslíš, že ty peníze do toho fondu oprav sype? Pochopitelně nájemníci/vlastníci bytů. A podle stavu toho konkrétního domu se určují výše příspěvku do fondu oprav. Takže ano, na baráku nemusíš rok nic zaplatit a pak najednou měníš okapy a spol, na činžáku se opravy a údržba plánují dopředu, ale právě proto každý měsíc sypeš do společného fondu prachy. Ve finále potom do fondu oprav často narveš poměrně víc, než kolik zacvakáš za jednotlivé opravy na vlastním domku.
@xpila Jo, to je nejhorší kombinace. Barák potřebuje nutně opravy a ve fondu je prd.
Dejte pryč psa a nekuřte = úspora 3500 Kč měsíčně = 42000 Kč ročně. Zhodnoťte co zbývá, s tím, že vaše původní koncepce je neúnosná a směřujete k bankrotu. Brát si hypotéku na pozemek a zároveň platit nájem je při vašich příjmech velká zátěž.
@xpila My teď po přestěhování máme náklady prakticky stejné, ale jsme ve větším - předtím malometrážní 3+1, teď domek dispozičně velkoprostorový 4+1. Zálohy na energie jsme si nastavili stejné jako byly v bytě, děláme si svůj fond oprav, kam si odkládáme peníze na případné nutné opravy (je to novostavba, takže doufám, že ještě pár let nebude nutné investovat větší peníze do oprav). Takže když to přepočtu na metry - náklady se nám snížily. A to jsme se hnuli jen kousek v rámci periferie Prahy.
@somalicats No prave. Byt mam 6 let, kdyz jsem ho kupovala, tak i zrovna vznikalo SVJ. Takže na účtě nula. A za tu dobu se fond oprav zvedl ma trojnásobek! A to jeste neni hotových spousty věci, zatím se řešily jen ty nejurgentnejsi.
@somalicats My teď taky koukame na kraj Prahy, ale pořad chceme do bytu. Ani jeden by se totiz nechtěl starat o barák 😀
@xpila U nás to byla nutnost kvůli dětem, 3 děti s velkým věkovým rozdílem se do jednoho pidipokoje už nesrovnají. Navíc máme zahrádku, takže prostě ráno otevřu dveře a vypustím to ven 😀. Problém je, že byty dispozičně 4+1 nebo 4+kk či větší už i na té periferii byly finančně poměrně neúnosné. On i ten domek stál dost, ale pořád to byla výhodnější koupě, než byt v obdobné dispozici.
@somalicats no to právě říkám, že lidem z bytu se zdá, že bydlení je na vesnici levné právě proto že vidí jen ta ,,malé,, každoměsíční náklady. Ne ty palby co jsou jednou za dobu. Když se ty velké částky rozpočítají na jednotlivé měsíce tak určitě to vyjde nastejno, ne-li o něco víc... V podstatě tvrdíme to stejné😉
@xpila takhle to pochopit můžu, nicméně i tato nevýhoda musela být něčím zvýhodněna. Byl-li to starý arák s novým SVJ, musela být k tomu i úměrná cena bytu.
Nechci se však tady dohadovat čí kůň je větší, jen jsem chtěla uvést na pravou míru myšlení ,,měšťáku,, za kterého se stále i já považuji😉 Sama jsem 26 let žila v bytě, z toho 7 let na vlastních nohou.
@veri0007 Náklady na vesnici jsou podstatně nižší, sama z jedné takové vsi pocházím. Jednak spoustu práce si kolem baráku a na něm uděláš sama, takže zaplatíš max jen za materiál, jednak řadu jiných věcí prostě pořídíš levněji, protože pokud si SVJ objedná firmu na nějakou opravu, běžně účtují víc, takže za stejnou práci zaplatíš víc, pokud to přepočteš na stejný objem práce a materiálu, než zaplatíš na vlastním domě. Takže nejsme tak úplně ve shodě.
@somalicats uznávám, že manžel dokáže vyměnit zásuvku nebo přimontovat záchod, ale na takovou divočinu jako je nový plot nebo položení střechy si opravdu netroufne😉 Běžné opravy ano, ale jinak si taky většina lidím musí mna nějaké speciální akce ovjednat firmu. A to nevěřím, že je zdaleka jediný, A jak říkám, nám razatně náklady po přestěhování stouply. Samostřejmě musíme počítat i jiné náklady, ne jen dům a starost o něj
@veri0007 Proto se celkem divím, i u skoro 40 let starého dvougeneračního baráku, který se stavěl prakticky svépomocí (kromě instalatérských a elektrikářských prací), jsou ty náklady nižší, než jsme měli v bytě... A že na tom baráku je stále co dělat. Jo, jsou to velké nárazové částky (naposledy výměna oken, to taky nešlo svépomocí), ale pořád je to v přepočtu míň, než příspěvky do fondu oprav v bytě.
On je většinou dům větší a nemá sousedy, kteří by ho vytápěli, takže se zpravidla výrazně více protopí (pokud to není super zaizolovaná novostavba). A další náklady jsou dům od domu. Někdo má vyšší a někdo naopak nižší - potkala jsem i byty, kde je na 2+1 fond oprav 6000 měsíčně. A to je pak pálka horší než dům. A pak jsou takové, kde je fond oprav 1500.
@sapito02 Jasně, dejte psa do útulku nebo vyhoďte na ulici a pořiďte si místo něj dítě a když zjistíte, že to neutáhnete, dejte dítě do děcáku a budete mít zpátky zase příjmy na rodinu těch 38.000 jako máte dosud a nemusíte nic řešit. Nechápu, jak takoví lidé mohou chodit do diskusí na téma rodičovství. Jen pro jistotu - dítě je "finanční náklad" vysoce přes milion a ekonomicky má v době sociálního zabezpečení a veškeré péče od státu v podstatě pramalý význam. Stejně jako pes a další záliby (na tu dovolenou můžou?). Ale možná by bylo fajn si přečíst celou diskusi - tazatelka momentálně spoří (i s těmi výdaji) kolem 8500 měsíčně. Jen se ptá, zda není v této situaci předčasné si pořídit dítě (pokud ho chlap chce). A popravdě jelikož mám pocit, že chlap, který ve 24 letech chce dítě, je totální rarita, tak bych se přikláněla k tomu mu vyhovět (pokud dítě tedy samozřejmě žena chce taky a jediný důvod jsou ty úvahy o penězích).
@somalicats
@veri0007 my máme jak byt, tak dům..byt 2+1 cihlová bytovka, 8partaji, a starší udrzovany domek 3+1.
U nás náklady na byt jsou poloviční oproti nákladům na dům. Před dvěma lety proběhla na bytovce revitalizace, fond oprav se zvedl. Ale i tak je byt financne výhodnější.
Zateplovalo se, dávala se nová střecha..A je rozdíl, jestli se o tu střechu podělí 8 partají nebo to platí jedná rodina. Na metry to je přibližně stejně velka střecha co máme my na baraku. Rovněž zatepleni vyšlo na jednu rodinu v bytovce mnohem méně než co by vyslo na baráku.
Asi vždy záleží na konkrétním domě, na konkrétním bytě. V našem případě,kde je starší dům a byt v městské zástavbě, z financniho hlediska vyhrává byt. Pokud je to starší byt v ctyrbytovce, ktera nemá založen FO, a nový nízkoenergetický dům , může být dum levnejsi.

@andreaandrejka kdoví jestli ne spíš dráž, vzhledem k tomu, že je tam jeden obchod a ve městě je spousta marketů s akcemi 🙂