icon

Kdy jít na mateřskou při plánovaném císaři?

luciepavlakova
30. kvě 2016

Ahojte, všude čtu, že na mateřskou se chodí 6-8 týdnů před porodem. Můj termín je 7.8.2016 (dle utz), ale už teď vím, že jdu na plánovaný císař a budu rodit minimálně o týden až 14 dní dřív (což by znamenalo nejdříve 24.7.2016. Jde ale o to, se kterým termínem počítá mateřská? Na gyndě v poradně mi sdělili, že nejdřív můžu 12.6 (počítají ultrazvukový termín 7.8. Ale kamarádka má stejný termín porodu a jde ve stejný den. Není to trochu nespravedlivé, že budu mít o 14 dní na vše méně času když rodím dřív?

kachnicky
•
30. kvě 2016

Vždycky se počítá ULT termín 🙂 A co vím tak musíte nastoupit nejpozději 6 týdnů před TP, jinak se Mateřská nějak krátí 🙂 Váš plánovaný císař nemá vůbec žadný vliv na termín nástupu na MD 😉 A co se týče kamaradky, tak pokud to dobře chápu tak nastupuje 7.8 ? v termín porodu? Tak to tím pádem nemá asi nárok na PPM a nastupuje rovnou na RD 🙂

j.a.n.i
•
30. kvě 2016

Vždyť ti nikdo nebrání v tom, jít už 8 týdnů před tím TZ termínem... a jinak tedy nechápu a co potřebuješ takového času, přijde mi 6 týdnů dostatečných na všechno. Jo a jinak se nauč, že svět není spravedlivý, představ si, že některé holky porodí předčasně a na mateřskou třeba nastupují až datem porodu, co by měli říkat ony, když ty tady řešíš blbých 14 dní.

kami1984
•
30. kvě 2016

O peníze nepřijdeš, když rodíš o 14dnů dříve🙂 Rodila jsem o měsíc dříve a taky to je "nespravedlivé". Nestihla jsem vyžehlit věci synovi🙂 Můžeš jít kdykoliv v rozmezí 6-8týdnů před stanoveným termínem, který je uvedený v průkazce. Osobně bych šla až těch 6týdnů předem, každý týden na mateřské, když je více peněz po porodu se přece hodí🙂

berblin
•
30. kvě 2016

to vůbec neřeš, s prvním dítětem jsem chtěla jít na MD 6 týdnů před TP a malá se narodila nakonec o 4 týdny dřív. Takže "volnou" mateřskou jsem si užila akorát ty dva týdny.

marci81
•
30. kvě 2016

Já nastupovala na mateřskou 6 týdnů před TP a nakonec jsem rodila o dva týdny dřív, takže jsem na vše měla jen 4 týdny 😉 Podle mě to není tak zásadní, placených máš 28 týdnů, tak jako tak.

evulina77
•
30. kvě 2016

podle mě je lepší jít na mateřskou později. Placených máš 28 týdnů, ale pokud půjdeš později, máš za dobu v práci výplatu a pak na rodičáku máš o něco málo i větší dávku (dělí se 220 tisíc poštem měsíců). Takže doporučuji jít později. Nechápu, co musíš tak zařizovat, aby ti na to nestačil měsíc...