icon

Když na MD půjdu z pracáku, můžu volit délku RD?

tristizia
28. pro 2014

Ahoj holky, o Vánocích jsem zjistila, že jsem těhotná (huráá 🙂). V dubnu mi však končí pracovní smlouva, která mi nebude velmi pravděpodobně prodloužena. Nárok na mateřskou mít budu (odpracováno, stíhám v ochranné lhůtě), ale zajímá mě, jak to bude s rodičovskou, když na mateřskou půjdu, jakoby z pracáku. Můžu si vybrat na jak dlouho? Nechci jít na tu nejdelší variantu, na kterou se chodí z pracáku, když není nárok na mateřskou.
Děkuji za informace holky.

nolies
28. pro 2014

Ahojky, délku RD si vybrat můžeš. Pokud máš nárok na MD (což máš), tak je automaticky nárok i na volbu délky RD. Nezáleží jestli jdeš z pracáku nebo např. z PN. Přílohou k žádosti o rodičák je právě potrvzení ze sociálky o denním vyměřovacím základu - z toho se počítá i mateřská. 🙂

blahova_andrea
28. pro 2014

trošku si pleteš pojmy. délku rd si volit nebudeš, tu si totiž domlouváš se zaměstnavatelem a zaměstnaná už nebudeš. ale ty se jistě ptáš na délku čerpání rp 😉 a tu si volit můžeš, když budeš mít nárok na md

tristizia
autor
28. pro 2014

@nolies Děkuji 🙂

tristizia
autor
28. pro 2014

@blahova_andrea ano, tak v tomto případě jsem se tedy ptala na délku čerpání RP. Děkuju 🙂

angipe
28. pro 2014

Ja to mam uplne stejne a delku RP si volit muzu. Takze bud v klidu 😉

petaov
29. čer 2016

@nolies
@blahova_andrea ahoj holky, platí pořád, že z pracáku můžu jít na MD a pak si i volit délku RD? Ptala jsem se na ČSSZ a tam mi paní řekla, že když nejdu na MD z nemocenské (tedy od nich), ale z pracáku, tak se musím MD vzdát a délku RD si nemůžu pak zvolit. Nechápu proč. Pracák se mi zdá výhodnější v tom, že nejsem omezená vycházkami. Pokud počítám správně, tak finančně by mě vyšel stejně jako nemocenská, takže raději volím pracák.

blahova_andrea
29. čer 2016

@petaov nevidím důvod se vzdávat mateřské, pokud máš odpracováno a máš na ni nárok 😕

petaov
29. čer 2016

@blahova_andrea taky nechápu. V pátek se jdu tedy přihlásit na pracák a poptám se ještě tam. O MD bych nerada přišla. Díky za rychlou odpověď.

blahova_andrea
29. čer 2016

@petaov možná paní nepochopila, že na pracák teprve jdeš, že máš odpracováno, jsi v ochranné lhůtě...možná tě měla za ženu, která je dlouhodoběji na úp a jde rovnou potom na RP. ale potom nechápu tu informaci o vzdávání se mateřské. na tu by taková žena nárok neměla 😅 no možná nějaká začátečnice nebo neměla svůj den 😅 😒 každopádně pokud nárok máš, tak se ničeho nevzdávej, není důvod.

petaov
29. čer 2016

@blahova_andrea myslím, že jsem jí řekla dost informací. Ale asi to mu moc nerozuměla. Sice trvdila, že tam dělá dost dlouho... Říkala, že ochrannou lhůtu mám dlouho jen 3 měsíce, protože tak dlouho trval poslední pracovní poměr. Ale otěhotněla jsem už v předešlém, takže bych měla mít tu lhůtu 180 dní. Každopádně se vlezu i do té kratší, takže to neřeším, ale už u toho jsem zpozorněla, že tomu asi nerozumí. Tak děkuju za uklidnění 😉

petaov
7. črc 2016

@blahova_andrea Ahoj, můžu se Tě ještě zeptat, zda nevíš, jestli je pro výpočet podpory v nezaměstnanosti rozhodující ta výpověď z posledního zaměstnání, nebo i z předchozího? Napsali mi totiž na mail, že mám na další schůzku donést výpověď minulého zaměstnavatele, tak nevím, jestli se jen nespletli a mysleli toho posledního, nebo to taky rozhoduje. V minulém zaměstnání to totiž bylo na můj popud (dohodou), tak doufám, že to nerozhoduje, protože to bych dostala jen 45%.

blahova_andrea
7. črc 2016

@petaov bohužel co vím, tak druh ukončení pracovní smlouvy rozhoduje. je zásadní rozdíl v tom, jestli jsi dostala výpověď ty nebo ji sama podala. já vždy nosila všechny pracovní smlouvy i jejich ukončení, zápočťáky, důchodové listy...a to jsem byla naposledy na úp ještě v době, kdy ukončení PP nerozhodovalo o podpoře. ale dodat se stejně muselo vše komplet 😉

petaov
7. črc 2016

@blahova_andrea díky. Tak jsem zvědavá, jak to rozhodnou. V posledním zaměstnání jsem dostala výpověď, v tom před ním to bylo dohodou (z mé strany).

blahova_andrea
7. črc 2016

@petaov podle mě rozhodující to poslední a tam jsi výpověď dostala, takže nárok na podporu máš. to předchozí bude jen pro pořádek v papírech a návaznost