icon

Kratší rodičovská - nový zákon. Jaký na to máte názor?

carmilla
8. čer 2016

Ahoj holky, dneska mi padl do oka článek, kde se řeší potencionální budoucí možnost čerpání rodičovské během jednoho roku s tím, že by objem peněz zůstal stejný - čili měsíčně by rodič pobíral větší částku. Má to prý motivovat rodiče, aby se vraceli co nejdříve do práce. Odkaz zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1810057... Viz citace z článku: "Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podotkl, že navrhované opatření motivuje příjemce, aby „peníze rychle vyčerpali a rychle se vrátili do práce“."
Jaký máte na tohle názor? Využily byste takovou možnost? Máte pocit, že má stát ošetřené, jak bude o tyhle dětičky postaráno? Nemám pocit, že by v ČR fungovala nějaká stabilní síť jesliček, roční dítě přece do klasické školky nepatří...ani je tam nepřijmou.
Já sama mám trochu obavy vypadnout na tři roky z pracovního rytmu...takže bych tuto možnost v podstatě uvítala (na plný úvazek bych asi pracovat nešla, ale alespoň částečný bych uvítala už kvůli možnosti zůstat v kontaktu s profesí). Žádnou velkou kariéru nebuduji - jsem učitelka, ale mám přirozeně strach, že ztratím pracovní návyk, přehled...že budu po pár letech prostě "out".
Zajímal by mě hlavně názor maminek, co třeba před touhle volbou stály...je podle vás lépe být co nejdéle doma s dítětem, nebo vidíte větší přínos v brzkém nástupu do práce?
Díky za všechny názory a zkušenosti.

Strana
z6
andreaandrejka
18. čer 2016

@michaelaela To asi nee. Zaměstnavatel nutit nemůže, to je volba přeci každé ženy, jestli bude doma rok, dva, tři nebo čtyři. Na to je snad zákon,ne? 🙂

somalicats
18. čer 2016

@michaelaela Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou dvě různé věci. Příspěvek můžeš klidně vyčerpat dřív a dál zůstat doma, pokud zaměstnavateli nahlásíš dovolenou až do těch tří let. Takže těžko může zaměstnavatel nutit, ten ani neví, jakou výši příspěvku čerpáš, není to jeho věc ani starost.

somalicats
18. čer 2016

@andreaandrejka Čtyři těžko, nárok na RD je jen do tří let věku dítěte. Pak už leda žádat o neplacené volno, ale nikde není řečeno, že ho zaměstnavatel musí poskytnout.

marketa11112
18. čer 2016

ahoj, ja jsem byla zvykla pracovat stále.. dokonce jsme mela jendu klasickou praci, druhou z domova, dělala jsme dalkove skolu.. vse zmenil predcasny porod a sileny strach o dite.. synovi je 18 mesicu, je zdravi sikovny kluk a uz dnes vim, ze do práce ještě nepujdu... brigádu ci zamestnani na nejaky zkraceny uvazek bych brala, ale praci z domova jsme tady u nas na mostecku bohužel nenasla...odejit od syna nemohu, babicky nepohlidaji.. pry se boji, malej je divokej, boli je zada.. proste porad nejaka vymluva. manzel chodi do práce na cely den..... kazdopadne je pravda, ze chceme ještě jedno dite, tak doufam, ze s e na podzim zadari. první rodicak mam na dva roky, druhy bych si vzala na tri. problém bude i s navratem do stavajici práce.. delam do 17 az 18 hodin, skolky konci kolem 16 hodiny. jak bych dite vyzvedla? takze budu muset hledat nove zamestnani. zde na mostecku jsou nižší platy nez jinde, takze na chuvu bych mela tezko. sama vůbec nevim , co bude.... kazdopadne uz dnes i vim, ze na cely den bych od syna neodesla....jsem s nim rada, strasne tech par mesicu uteklo, syn roste jako z vody a ja ten cas nechci promarnit a nevidet ho vyrůstat....jo, kariera je hezka věc, prachy také, ale uz vim, ze nejdulezitejsi je pro me syn, pripadne další dite...jinak knihy p. matejicka jsou uznavane po celem svete i dnes....doporucuje je kazda pedagogicka fakulta, tak na tom něco bude. dite potřebuje jednu osobu, ke které se uvaze a která je pro nej jakousi modlou.. ve vetsine pripadech to byva prave matka, nekdy jina osoba, která o dite pecuje... to by třeba me strasne mrzelo, ze dite by chtelo byt radejis chuvou nez s e mnou... to bych asi nedala ja....
jinak rodicak na rok... ano, pokud by clovek chtěl další dite ihned, pokud by mel dostatecny prijem z předchozího zamestnani.. proc ne.. ale ne pro vyzirky, nemakacenka apod... ti ale dnes také nedosahnou na dvouletou, ba ani triletou variantu. pak ano.. ja sama ale uz dnes vim, ze bych to nevyužila. dite bude se mnou....kazdopadne ja sama bych za par let az deti malicko odrostou, hlidala cizi deti za uplatu... nemela bych problém...

michaelaela
19. čer 2016

@chris_n jj,bohužel se to stává. Já osobně znám dva případy. Samozřejmě nic oficiálního asi jako ķdyž se vás zaměstnavatel ptá na osobní veci a na základě informaci vas pak prijme nebo spis ne.

anazuzzuzana
19. čer 2016

Je to možnost volby a věřím ve zdravý rozum, že si jednoroční variantu nezvolí žena bez toho, aniž by přemýšlela, kdo se po roce bude o její dítě starat. Ženy, které na to budou mít nárok si mohou bez obav vybrat peníze co nejdříve a po roce třeba nastoupit na poloviční úvazek nebo dělat na home office... prostě co nejméně regulace. Osobně preferuji, když za mě stát rozhoduje co nejméně, takže pokud je 220tisíc, tak ať si je každý vybere, kdy uzná za vhodné. Já třeba od synova roku začala pracovat na poloviční úvazek a opravdu nemyslím, že bych své dítě v něčem omezovala. Mám ale to štěstí, že moji rodiče jsou vitální, čerstvě v důchodu a syna si užívají. Jsem v práci 2,5 dny a pak se synem, věnuji se mu naplno a nemusím přemýšlet nad penězmi. Kvantita času nemusí nutně znamenat kvalitu. Samozřejmě, kdybych neměla rodiče, kterým naprosto důvěřuji, tak jej rozhodně do nějakého soukromého zařízení nebo cizí chůvě nedám

xpila
22. čer 2016

Tak vláda to schválila https://www.novinky.cz/domaci/407199-rodicovsko..., snad to projde i dál.

78marcela
22. čer 2016

@xpila super zpráva😉
Podle všeho by to mělo platit i zpětně, pro nás, co jsme už na mateřské, je to tak? Ze si to budeme moct od ledna navysit.

xpila
22. čer 2016

@78marcela S tou retrospektivou nevím, na to se musím podívat. Ale i u minulé zasádní změny RP to šlo aplikovat zpětně, tak přepdokládám, že i teď 😉

78marcela
22. čer 2016

@xpila tak snad jo. 😉

blahova_andrea
22. čer 2016

@78marcela v tv v poledních zprávách tvrdila ministryně, že to půjde i zpětně 😉

78marcela
22. čer 2016

@blahova_andrea skvely😉

angel456
22. čer 2016

Dle mě by stát k tomu to, měl udělat i síť třeba chův... nebo nějak podpořit organizace, které ""dělají"" chůvy... já bych klidně po roce na MD šla do práce třeba na zkrácený úvazek s tím, že bych dala sv= dítě do rukou někomu, kdo má školu, kurzy, je nějaký způsobem vedený... budeme to takto řešit, protože asi budu nastupovat do práce dříve... kdyby byla chůva, která splňuje nějaká kritéria, má kurz, tak by to šlo proč ne... třeba pro pěstouny jsem možnost vzít si chůvu státní... Jedině u nás nikde jinde je mateřská až 4 roky, jinde vetšinou 6- týdnů max. půl rok... Já bych do práce na polovičkní úvazek šla klidně v půl roce dcerky... mě by z toho nehrabalo, ona by měla možnost být s někým jiným, naučit se spoustu věcí...

jankatec
22. čer 2016

Holky my cekame prcka v listopadu a uz nyni jsem domluvena v praci,ze pokud to umozni zdravotni stav a situace v rodine,budu jim chodit pomahat od pul roku veku prcka. Pracuji v kancelari,budu rada za kontakt s kolegy i praci,neco si prvydelam a sef za me nemusi hledat nahradu. Byla to takova dobra myslenka pro obe strany. Ted jen aby to vyslo.... Jinak planuju byt "oficialne" doma do dvou let prcka a pak bychom chteli navazat jeste sourozencem. 🙂

xpila
22. čer 2016

@angel456 Tak ale takové kurzy už probíhaly z dotací, takže to je. Teď by to mělo být navíc podpořeno vznikem dětských skupin a firemních školek, na co jsou teď taky dotace.

puutalo
22. čer 2016

Nás hned napadlo, jestli toho nebudou zneužívat některé sociálně slabé skupiny, které budou rodit každých 9 měsíců dítě a hned vyberou 220.000,-?

andreaandrejka
22. čer 2016

@puutalo To těžko. Ve zprávách říkali, že na to dosáhnou lidé s příjmy nad 81 000,- hrubého

bassetlady
22. čer 2016

@puutalo znovu a už po x- té, volitelnost výše rodičovského příspěvku je vázána na výši platu před mateřskou.

angel456
22. čer 2016

@xpila tak to bych snad měla i další dítě... 😀 je to možnost, která někomu může a někomu nemusí vyhovovat... Naše Lotý jako 4. dcera je velmi komunikativní miluje kolektia a v tak velké rodině, se nemůžu věnovat jen jí a jejímu rozvoji, ona se tak nějak veze s ostatními (bohužel, bohudík), kdybych měla možnost jí třeba od roka poskytnout kolektiv stejně starých dětí... a zároveň měa chvilku na sebe nebo na práci byla šťastná a ona taky, ale kdybych odešla ze zaměstnání do ktgerého bych se už nechtěla vrátit, manžel nás tak nějak uživil... tak proč ne, je to věc osobního názoru a každému vyhovuje jiný model...

xpila
22. čer 2016

@puutalo Ne, to opravdu zneužívat nebudou, protože nebudou moct. Je to tu psané už milionkrát.

@angel456 Já jsem taky čtvrtá dcera 😉 Ono je to hrozně individuální, ale každopádně je super, že ta možnost už bude. Třeba i pro ty, kdo chtějí děti rychle po sobě.

slunicko333
22. čer 2016

@petralauf Jsem ráda, že tady konečně někdo zmínil kojení. Prospěšnost kojení a doporučení Svět. zdravotnic. organizace o kojení nejlépe až do 2 let zná snad každý. A velké X jako protipól mi pak přijde velmi krátké časové možnosti, co mají v zahraničí na péči o dítě. Buďme rády, že u nás je možnost se prvních 1000 dnů života malého děťátka se jemu plně věnovat. Kontakt s matkou nenahradí žádná chůva či jiné zařízení, byť by tam byla sebevzdělanější a sebedokonalejší pečovatelka/pedagožka. Většinou se vždy stará o několik dětí x absence individuálního přístupu. I na MK najdete příspěvky maminek ze zahraničí, jak to funguje, jak to řeší, četla jsem a někdy je to do breku, takový chladný přístup k dítěti, ale vůbec i problém s hledáním volného místa v nějakém zařízení na samém počátku. Já byla s dítětem 3 roky doma a vůbec nelituji (v prac. procesu už nějakým způsobem funguji). Je to jen zlomek času v celé pracovní kariéře od studií po důchod, ale ten nejcennější na zážitky s děťátkem, které si pamatujeme na celý život a na které se nás dítě ptá, co dělalo, když bylo malé atd. Co mu řekneme? Maminka chodila do práce, neví.... S návrhem nového systému mám jen obavu, aby pak zaměstnavatelé netlačili na maminky na krátké RD a zrychlené návraty zpět do práce. Jestli chce někdo pracovat hned po pár týdnech po narození dítěte nebo současně třeba home office, ať si pracuje, je to jeho volba a ta možnost je tak i tak. Navíc maminky ve vyšších pozicích s vyššími platy mají za kariéru před MD jistě určitou finanční / majetkovou rezervu (nebo které současně pracují), myslím si, že jim pak nějaký RP je vcelku jedno.

angel456
22. čer 2016

@xpila A jaký to je, co by si změnila, co ti vadilo a co jsi zároveň ocenila... u nás je to trochu složitější ale i přes to je to 4. dcera... chtěla bych se vyhnout věcem, kterým můžu...

petralauf
23. čer 2016

@slunicko333 Plně se vším souhlasím.
Kojení je problém, v zahraničí to ženy často vzdají při prvním problému, ale někdy to nejde, i když chcete sebevíc.

Sama bych se nenechala připravit o první roky, tím spíš, že chci dítě co nejlépe znát - můžu pak podchytit začínající nemoc, pochopit chování... Tohle mají znát rodiče, ne cizí lidi.

Nicméně novela zákona se mi líbí. Ne každá matka, která chce pracovat brzo, nedá dítěti to nejlepší. Známá takhle dostává na hlídání vnoučka, protože se jeho maminka vrátila na půl úvazku do práce - je lékařka a jednou týdně si odbyde 24h službu. Spokojení jsou všichni: maminka neztrácí kontakt s lidmi ani profesí, od dítěte si odpočine a o to víc se mu věnuje potom, babička si užije vnouče, chlapeček to má pestré...
Jinak velké příjmy často znamenají i velké výdaje (o jejich nezbytnosti nyní nediskutujme) a lidem ty peníze chybí, byť jiní dokáží vyžít se zlomkem. Kdyby se po roce dítěti věnoval otec nebo někdo jiný, zatímco matka bude vydělávat na půl úvazku / home office, možná na tom dítě vydělá - každá minuta s mámou pak bude strávená smysluplně, o to víc se bude snažit. A pokud jde někomu jen o peníze a nechce se dítěti věnovat, tak možná láskyplná chůva udělá větší službu než chladná matka...
Sama se chystám cca od dvou let mladšího na den zmizet (duševní a společenská hygiena) a chlapi si to doma zase užijou jinak.

patrusa
23. čer 2016

ono by bylo potreba, aby se k tomuhle take zatlacilo na zamestnavatele, aby vytvorili puluvazky. Mam dve deti, mladsi ma 19 mesicu a je natolik spolecenska, ze by ji pobyt ve skolce kazdy den na puldne jen prospel. Nicmene 4 hodinovy uvazek mi zamestnavatel neposkytne. Je sice skvele, ze tohle schvali, ale neni to dotazene.

A s tim kojenim, ruku na srdce, jak casto kojite rocni dite? Myslim, ze se to pohybuje tak kolem 2 kojeni max (beru prumer v mem okoli), to uz se da i praci nejak skloubit.

klaraalucka
23. čer 2016

plno maminek na to nedosahne. Vsak plat pred cerpanim rocniho RP musi byt 80000 a to ma asi maloktera 🙂 navic myslim ze s dnesnim problemem ohledne jesli a skolek je maminka rada, ze se to podari od 3let. Ja byla s prvni dcerou na 4roky,nemela jsem md. Ted pri druhem mam md a chci jit na 3 roky.

xpila
23. čer 2016

@angel456 Skoro nic bych asi neměnila. Jen mi možná vadilo, že jsem byla nejvíc sledovaná a kontrolovaná, což bych spíš čekala naopak 😉

xpila
23. čer 2016

@slunicko333 To, že má někdo před MD vyšší příjmy rozhodně neznamená, že má finanční rezervu a neřeší výši RP. Naopak tu výši RP sakra řeší, protože jde s příjmem rapidně dolů, A pokud je zrovna ženská ta, co vydělává víc, tak je to hodně velký problém.

chris_n
23. čer 2016

@slunicko333 a ja bych zas tohle vůbec s kojením nespojovala. At si říká WHO co chce. KOjení a nekojení je jen a jen na matce a dítěti.

chris_n
23. čer 2016

@petralauf "v zahraničí to často ženy vzdají při prvním problému"... proč pouze v zahraničí? Já mám ten pocit i v ČR... Naopak třeba ja tady v Nemecku budu mít poradenství ke kojení od porodní asistentky, která za mnou a miminem bude chodit po porodu jeste nekolik desítek týdnů, kdyz budu chtít. A v případě fakt velkych problémů s kojením může až do 9 mesíců dítete. To v ČR asi jen tak není, pokud si človek nekoho nezaplatí.

petralauf
23. čer 2016

@chris_n To zní skvěle, aspoň někde mají rozum. A jak dlouho bývají Němky s dětmi doma? Několik (bezdětných) už se mě ptalo, jestli v roce a půl dítěte chodím do práce, nebo jsem se "rozhodla být doma" (mám dojem, že jde o "povolání: matka").

Strana
z6