Máte zkušenosti s chůvou při práci na částečný úvazek?

izzybickerstaff
13. lis 2015

Ahoj 🙂 Právě jsem zjistila, že bych po mateřské dovolené (nebo po delším volnu) mohla pokračovat u svého zaměstnavatele na částečný úvazek. Doteď jsem si myslela, že by to nebylo možné, takže jsem o dřívějším návratu do práce vůbec neuvažovala. Chtěla bych se zeptat, jestli vůbec jde u nás (Praha) sehnat někdo na dlouhodobé hlídání dejme tomu dva dny v týdnu, případně jaké s tím máte zkušenosti? Jde mi v téhle chvíli jen o to, jestli to vůbec lze a někdo to tak dělá 🙂 Možnost návratu do práce mě láká, protože bychom rádi měli celkem brzo i další děti a při dvojité rodičovské už by se mi vracelo hůř vzhledem k tomu, že pracuju u zahraničního zaměstnavatele, v jehož zemi jsou zvyklí na mateřskou dovolenou v délce 18 týdnů a konec 🙂 Děkuju úředem za všechny sdílené zkušenosti...

annaluciapetrzel
13. lis 2015

@izzybickerstaff www.hlidacky.cz a zahranicni zamestnavatel ma pravdu. 3 roky je naprosty nesmysl kt se udrzuje pouze v teto zemi. Jinak pkd nechces hnit doma, v CR je to pomerne dost slozite, ale da se. Pkd ses dobre financne zajistena, tak hlidani pres agenturu, pkd ne, viz odkaz na zacatku. Pak take moznost detskych skupin.

izzybickerstaff
autor
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Děkuju! Stránku znám, ale zatím jsem tam viděla spíš nabídky na krátkodobé hlídání večer atp. Zatím jsem nijak nehledala, protože je to čerstvá situace.
Zajímalo by mě, jestli tu vůbec najdu nějakou zkušenost z praxe...

izzybickerstaff
autor
13. lis 2015

@annaluciapetrzel začala jsem odpovídat, než jsem uviděla zbytek příspěvku 🙂 Upřímně řečeno bych měla asi problém, pokud bych v tom jejich (konkrétně francouzském) systému měla fungovat, odcházejí do práce od opravdu maličkých dětí. Ale jinak s tebou souhlasím, budu se snažit najít nějakou schůdnou prostřední variantu.

annaluciapetrzel
13. lis 2015

@izzybickerstaff ja jsem zkusenost z praxe 🙂 na hlidackach jsme nasla naprosto uzasnou pani ,kt mi hlidala pravidelne. tedka mala chodi do bezva detske skupiny. smutny je, ze tady neni system detskych skupin, moznost si dovolit chuvu etc. Proste ja bych uvitala moznost jak byt doma, tak jit po treba pulroce do prace. Proste jak to kazde vyhovuje. A uprimne, nekt z nas si nemuzou dovolit na 3 roky dat pauzu.

hojda
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Já vždycky, když jsem po nějakém hlídání koukala, tak mi přišlo, že co bych vydělala v práci, tak by šlo na chůvu, takže jsem nějak neviděla smysl vydělávat na to, aby byl s mým dítětem někdo jiný, ale je pravda, že už jsem teď delší dobu nekoukala. Na kolik tak vyjde hlídání opravdu dobrou chůvou na 6 až 8 hodin?

izzybickerstaff
autor
13. lis 2015

@hojda pokud bych zároveň mohla pobírat rodičovský příspěvek (a vypadá to, že ano), tak by to myslím šlo celkem dobře. Je pravda, že bez rodičáku by to moc smysl nemělo...

annaluciapetrzel
13. lis 2015

ahojte, v podstate ja funguju tak, ze temer cely rodicak jde na chuvu/detskou skupinu a zivim nas z meho platu. jsem zpatky na plnem (upozornuju, ze ma prace opravdu neni lukrativni, ale zatim nas uzivim). hodina hlidani v brne 70-100kc. v detske skupine sezenete i za 50. agentura nerealne, myslim ze 120? samozrejme u vseho zalezi zdali se jedna o narazove hlidani nebo pravidelne. neni problem sehnat pravidelne za 70kc. pro brnenske mam prehled destkych skupin/jesli v brne vypracovani v ramci BP na MU.

annaluciapetrzel
13. lis 2015

@izzybickerstaff muzes pobirat rodicak, jedina podminka je, ze nesmis dat dite do statnich jesli na vice nez ...a tedka nevim kolik h, ale ja osobne jsem o statnich jeslich vubec neuvazovala.

hojda
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Rodičák máš předpodkládám na 2 roky v té nejvyšší možné částce, že? 6 měsíční dítě do dětské skupiny asi dát nepůjde, to se musí řešit jedině tou chůvou.

annaluciapetrzel
13. lis 2015

@hojda opoved na prvni otazku je ANO. odpoved na druhou je LZE, ale ja jsem dceru dala do skupinky az pozdeji, ale kdybych vedela o soucasne skupince kam dcera chodi, tak bych to zvazila. Osobni pocit je, ze do skupinky je dobre dat az od roku (aaaaa, doufam, ze me tady nekdo neukamenuje). Momentalne kombinuju chuva a skupinka. Dodatek: nemam hlidaci babicky vubec 🙂.

izzybickerstaff
autor
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Je to myslím 46 hodin. Já o tom taky neuvažuju, a i kdyby, stejně by v nich určitě nebylo volno...

hojda
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Tak to si nedovedu představit dát dítě mladší než 1 rok do skupinky.

annaluciapetrzel
13. lis 2015

@hojda viz ma odpoved vyse. do roku chuva, pak zacit treba postupne skupinka.

annaluciapetrzel
13. lis 2015

jinak i ja osobne budu rada, kdyz sem napisou zkusenosti matky kt nejsou do 3let doma a rekneme cca od pul roku nebo roku ditete zacly pracovat na castecny nebo plny uvazek a resily hlidani jinak nez rodinnymi prislusniky 🙂. za zkusenosti pozitivni i negativni diky.

j.a.n.i
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Já jen opravím, že nejenom do státních jeslí, ale ani do soukromých nebo jiného obdobného zařízení...

j.a.n.i
13. lis 2015

@izzybickerstaff A jinak zkušenost nemám, mě hlídala jednou týdně tchýně a od nějakého roka a půl byla holka v miniškolce. Bylo to obojí na 1 den v týdnu, zbytek jsem mohla pracovat z domova.

annaluciapetrzel
13. lis 2015

@j.a.n.i pokud vim tak to neni pravda a zjistovala jsem to pomerne dlouho.

j.a.n.i
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Je to pravda, zákon mezi soukromým a státním zařízením nerozlišuje.

indigirka
13. lis 2015

@annaluciapetrzel @izzybickerstaff Nevím, jak to funguje v jiných městech, ale v Praze mám výborné zkušenosti s Rodinným centrem Honzík (mají víc poboček různě po Praze), syna jsem tam dávala od roka a čtvrt na jedno dopoledne týdně a postupně do tří let na tři celé dny týdně. Brávali děti od roku, teď mají na webu, že berou od půl roku (což je dost podstatný rozdíl, nevím, jak jim to teď funguje). Akorát tam asi mají teď plno.
Syn to snášel skvěle (začali jsme tím jedním dopolednem, abych měla možnost si v klidu zajít k zubaři, ke kadeřnici a pod., pak jsem začala pracovat na dva dny v týdnu). Sice většina mého platu šla na ty školkojesle, ale stálo to za to, rozhodně nám to oběma prospělo.

j.a.n.i
13. lis 2015

@annaluciapetrzel Tak pokud by šlo o Prahu, tak doporučím Jahodu na Černém mostě, berou od roka, měla jsem tam obě děti a spokojenost. A i cenově jsou zajímavý.

lamia
13. lis 2015

Mela jsem to tak, ze jsem sla po druhem roce věku ditete do prace, coz je asi pozdeji, nez planujete, nicmene chuvy pres agentury byly vesmes hrozne a chtela jsem uz nastup odpiskat, pres zname jsem sehnala nakonex fantastickou pani, byla jako dalsi babicka, hlidala mi obcas vsechny 3 deti. Doporucuji zkusit i zname, jestli nemaji v rodine nekoho, kdo takove sluzby vyuziva, ev. sam dela (2 dny v tydnu jsou velmi zvladatelne). Chuva mi pro male dite pripada mnohem lepsi nez jesle.

izzybickerstaff
autor
13. lis 2015

@j.a.n.i to máš štěstí, u nás bohužel pracovat z domu nejde a zbytek rodiny máme na druhém konci republiky, v Praze jsme sami. Tak sonduju, jestli by to nešlo takhle.

luciamala1979
13. lis 2015

nemám skúsenosti s chúvou, ale so super jesličkami plus školkou následne v jednej inštitúcii. Praha 6, keď tak dajte vedieť, napíšem konkrétne, nechcem robiť reklamu. Kluk (išiel do školky 23 mesačný), aj holka (išla v 8. mesiaci) chodili na dve - tri dopoludnia / celé dni, podľa potřeby, jako som bola v práci. Finančne to vyšlo dosť. Z hľadiska výchovného a socializácie super, 5 ročný syn hovorí naviac plynule anglicky (medzinárodná školka). Průšvih je, keď deti ochorejú a Ty / Vy musíš-te do práce, školka, centrum Vám ich nevezme. Chůvy na pár dní v týždni alebo dopo sú, susedky s tým majú skúsenosti a chvália si. Ja osobne som za školku, ale vybrať kvalitnú, kt. splní všetko čo člověk od nej očakáva.. 😉

izzybickerstaff
autor
13. lis 2015

@indigirka
@j.a.n.i děkuju za tipy, holky! (i když ten ČM je pro mě dost z ruky). Na Honzíka se podívám!

teeerez
13. lis 2015

@luciamala1979 poslete mi info do zpravy, skolku /jeste na P6 hledam a jedina ktera se mi libi ma plno :(
@izzybickerstaff treba na tom hlidacky.cz jich je opravdu hodne, povetsinou i s recenzema, ale neodvazila jsem se :(soukrome skolky berou deti i uplne malinke, ale jsou plne nebo mam neco proti. Z meho pohledu bohuzel, system v CR je nastaveny tak ze jsi 3 roky doma :( kdyz chces neco jinak, moznosti neni moc..

adji
14. lis 2015

Já dělala chůvu při škole ve dvou rodinách, které si mě našly na www.domelie.cz 🙂 Tak můžeš se mrknout i tam, jsou tam mladé holky, ale paní s dětmi. Navolíš tam jednoduše co požaduješ - věk, praxe, co má umět, časy, apod. Ceny si určují chůvy samy, není to přes agenturu. Nebo si tam můžeš dát sama inzerát a oni se ti 100% ozvou samy.