Mateřská dovolená. Jak ji vyřídit?
Ahojte mam dotaz.25 srpna jedu na MD.jesem momentalne na neschopenke.Doktorka mi ukonci neschopenku ktoru odevzdam na socialke.Kde mne platili.A co dal kam mam jit resit MD ake papiere budem potřebovat aby. mi urcili na kolik let chci byt doma s dietem.a kolik dostanu penize prej musim mat odrobene rok...A to ja nemam.
Pokud bude mít jen rodicak, tak zůstane na neschopence až 6 týdnu po porodu a pak se nastupuje na RD, jinak to je jak píše malenka3. Js pracovala od září a termín mám taky v září a vyjde mě to teda o 10 dni ale MD mít budu. Takže cely rok to být nemusí,zjistit se to musí u zaměstnavatele, zda nárok na MD je nebo neni.
@deniska2 jo to vyjde, ja začala pracovat až ke konci září a TP mám 19.9 nástup na MD 6 týdnu před porodem, někdy 8.8 a vychází mě to o těch 10 dni. Ja jsem od května na na neschopence. A jinak ja vše dávám zaměstnavateli, lístek na penize, ukončení neschopenky atd.. oni to pak posílají na socialku.

Papír na md ti dá gyndař, v práci potvrdí, pak pošlou na sociálku.
Abys měla nárok na mateřskou, musíš mít za poslední 2 roky odpracovaných 270 dnů účasti na sociálním pojištění a být stále zaměstnaná (do těch 270 dnů se počítá i neschopenka). Pokud už nejsi zaměstnaná, musíš stihnout nástup v ochranné lhůtě, ta se odvíjí od posledního zaměstnání, obecně je 180 dnů.
Pokud toto nesplníš, tak na md nárok nemáš a půjdeš po porodu rovnou na RD, ten se řeší na úřadu práce.