Mateřská pro studentku, mohla bych mít nárok?

kkatt
18. led 2016

Ahoj, jsem studentka a než jsem otěotněla, tak jsem přerušovala studium kvůli zdravotnímu stavu četla jsem, že studentky dostávají mateřskou před porodem, když studují a přeruší studium. Myslíte, že bych taky mohla mít nárok .?
A jak je to s porodným pro studentky? 😕
Děkuji moc ! 🙂

no_title
18. led 2016

Na rodičovskou máš nárok v každém případě. Ale nemůžeš si určit dobu vyplácení. Nevím, jak je to teď, ale na mateřskou měl nárok jen ten, kdo platil nemocenské pojištění, čili pokud jsi nikde nechodila do zaměstnání nebo neplatila dobrovolné nemocenské pojištění, nárok mít bohužel nebudeš.
S porodným to záleží, jestli žiješ s otcem dítěte, pokud ano a máte příjmy (jako celá domácnost) do 20 tisíc, tak na ně nárok máte, nad 20 tisíc už ne.

lenkamikado
23. led 2016

Drive jsem byla v takove situaci a rekli mi, ze by mi materskou mohla a nemusi platit skola (nic) a pozdeji ksem se dozvedela, ze mi v pripade neplaceni skolou mela platit pssz, zkus to, nenech se nikde odbyt.

xpila
23. led 2016

Na mateřskou nárok nemáš, protože nejsi zamestnana nebo v ochranné lhůtě. Mateřskou škola fakt neplatí.

cerlada
1. bře 2016

Musíš školu úspěšně ukončit a do určitého počtu dní, od toho ukončení musí nastat porod. Také musíš být v den nástupu na mateřskou být nemocensky pojištěná a tak musíš někde být na smlouvu...