Minimum peněz na měsíc. Na co mám nárok jako samoživitelka?
Dobrý večer prosím vás o rady dodelala jsem školu a poté nastoupila jako asistent pedagoga kde jsem pracovala pouze 3 měsíce na hpp hned poté jsem otěhotnětněla v práci se to dozvěděli a ve zkušební době mě vyhodili. Chtěla bych zjistit jaký mám nárok na peníze budu samozivitelka otce v rodném listu neuvedu chtěla bych vědět kolik mužu od státu dostat na měsíc jako základ s kterým budu moct počítat a o co mužu zadat děkuji
@svntvt Ne, nepochopila jsi to vubec. Chfela jsem tibtim naznacit, ze nemas cloveka soudit jen dle toho, co napise na web, nebot ti unika spousta veci, ktere nenapise. Chtela jsem ti naznacit, abys nedelala to, co u me kritizujes, jinak nebudes vypadat lepe nez ja. Znovu ti opakuji, ze me neznas a nevis, kdo jsem, jaky mam zivot, jake mam hodnoty. Krome toho, co napisu sem, coz je asi tak 1 setina vseho. Nechapes, nechapej. Jen uz se v tom prosim prestan babrat, protoze to nikam nevede. Nema to cenu, fakt ztracis body, ktete sis tu nahonila svou "empatii".
Jinak v realu jsem mnohdy jeste vostrejsi, zejmena na lidi, kteri si to zaslouzi. Treba politici, nebo lide, kteri pachaji jeden argumentacni faul za druhym. Ale to je zase uplne jina kapitola.
@monique9754 ver mi, že u slušných lidí se to děje. Já to, že mám dluhy, které musím řešit, řekla partnerovi po dvou týdnech známosti. Je to fér a chtěla jsem, aby do našeho vztahu šel uvědomele a věděl do čeho jde. Rovnou jsme si nastavili pravidla a všechno funguje už 6 let. Neříkám, že to vždycky bylo jednoduché, ale zvládame to. Upřímnost by měla být základ, chybu může udělat každý, ale o jeho kvalitě vypovídá to, jak se ke své chybě postaví.
@sudylichozrout Hádky a tvrdost nic neřeší, nikomu nepomohou, ani zakladatelce, ani daňovým poplatníkům, ani dítěti, nikomu. Opravdu, prosím o ohleduplnost.
Zakladatelko, dávky nejsou moje parketa. Ale vím, že tu holky kdysi řešily, že pokud jsi v nájmu někde, kde můžeš mít trvalý pobyt, můžeš žádat o příspěvek na bydlení až do výše 5 tisíc Kč. Možná ti pomohou na hnutiprozivot.cz , tam mají odborníky, určitě i někoho, kdo rozumí dávkám.
@pincola Tohle je ale riziko podnikani. Zakladatelka polozila verejny dotaz, musela pocitat s ruznymi reakcemi. Fakt nenesu odpovednost za to, ze se ji zvysi tlak. A jestli neco opravdu nemam rada, tak je to prenaseni odpovednosti.
Jinak ano, hadka je zbytecna.
@sudylichozrout No to je prave to. Ja se nesnazim vypadat lip nez ty. Ja se nesnazim vypadat nijak, rikam co si myslim. Zatimco ty porad pouzivas fraze o ,,argumentacnich bodech,, ,, argumentačnich failech,, ,,argumentacnim bahne,, a myslis si ze tu vedes kvalitni odbornou diskuzi, protoze jsi velky retor. Ja nehodnotim tvuj zivot a tve hodnoty, to me fakt nenalezi a ani nevim proc bych to delala. Ja komentuji tvuj urcity nazor. To ze k tomu v realu zachranujes opustene kocicky, muj nazor na tema této diskuze zasadne nezmeni. A pokud me mají urazit uvozovky u slova empatie a tve nazory na to ze je hrana apod., tak neurazeji. Jen sama delas to, co kritizujes-argumentacni faily. Tebe to tady proste bavi, bavi te byt zajimava, vtipna, chytra a jak rikas, proste vypadat lip a placat se po ramenou, jak sis ten život narozdil od jinych ubozaku krasne sama diky sobe zaridila a myslet si, ze to ti dava pravo byt tak trochu mrcha. Vyuzijes kazde situace, aby sis nahonila ,,argumentacni body,, a to, ze kolikrat rikas uplne blbosti, te nezajima, pac si dokazes obhajit cokoliv. Ja jen delam stale stejnou chybu, ze se s podobnymi lidmi poustim do krizku, ackoliv vim, ze to nikdy nikam nevede. Treba se dohaje konecne z teto diskuze poucim 😂
@sudylichozrout já nepřemýšlim nad tím co bude nejlepší pro stát a pro cizi lidi taky jsem pracovala a pracovat ještě určitě budu co nejdříve to půjde ale co mi je s prominutím do vás , když nechci svůj život spojovat s někým jako je otec dítěte který požívá drogy alkohol a steroidy má šílené nevyrovnane chování kdy dokáže napadnout i těhotnou ženu myslíte si jako vy Matky roku ze tohle nebylo jako první ze budeme spolu jako rodina ze otec bude v rodném listě samozřejmě ze jsem se o to pokoušela několikrát cely těhotenství ale nebudu kvuli pitomí tisícovce na měsíc od psychopata si nechat ničit a urgovat život nebudu ho stavět na pravoplatnou pozici rodiče jako jsem já , aby mohl ničit život to teda natáhnu se vztyčenou hlavou radši ruku jako vzdělaný člověk tak jako jste natahli ruce i vy , a vypisovat si tu můžete vlastně vcelku co chcete pokud na to mám nárok tak to stejně dostanu děkuji za těch par normálních lidi který mi tu odpověďeli na otázku a nevypisovali mi tu návody na to jak se chovat bez toho aniž by věděli hrstku z našeho života .
@svntvt Ja to cekala uz na zacatku a prislo to az ted, ale prislo. Amatersky psychologicky rozbor me osobnosti 😀Hele, pokud me tady porad nekdo chcete pitvat, tak se dohodnete na nejakem vysledku, takhle je to uplne ode zdi ke zdi dle toho, jak jste na me naprdnute. Ne, ze by to nebyla legrace, ale zbytecne si protirecite a je z toho pak gulas 🙂
@zuzanaraf146 Delej, jak uznas za vhodne. Hodne stesti.
@sudylichozrout no tak tvuj amatersky psychologicky rozbor zakladatelky byl vlastne taky docela legrace, ale samozrejme ty tady lidi rozebirat muzes, ale nedejboze aby se nekdo podival na zoubek tobe, to je potreba se mu zplnahrdla zasmat, abys pak vypadala lip 🙂 vypadáš lip, vypadas skvele, fakt, uz se vic ani nesnaz 😁
@zuzanaraf146 kasli na ne, zazadej si o to na co mas
Narok, mela jsem podobnou situaci
Jako ty a taky jsem otce neuvedla a znam X takovych co to tak udelali,kvuli tomu aby jsme kazdy mesic cekali jestli mi ta tisicovka vubec prijde.... pardon ale to fakt ne !! A jeste se nekde tahat po soudech kvuli takove almuzne.... preji hodne stesti kdybys potrebovala pomoct napis 🙂
@svntvt Ja tady zadny rozbor nedelala. Pokud se podivas na moje nocni prispevky a dononce si je i prectes, pochopis to. Ale ne, ty budes zase delat, jako jine tobe podobne damy, ktere nectou nicky, ale jen skacou po prispevkach, syntezu vsech nesouhlasnych prispevku do me osoby. Ja jsem tu uz vcera psala, ze zakladazelce rozumim, jen nesdilim posloupnost, kterou zvolila. Ale ne, ty tu do me uz x hodin sijes, aniz by ti doslo, jak trapna uz jsi. Vice cti, mene zvan. Tot me posledni doporuceni. Cekaji me dalsi dve schuzky, tentokrat dost podstatne, navic me uz prestava bavit s tebou debatovat o hounu. Takze zase uz ciao.
Cituji sama sebe, abys to mela pod cumakem a konecne pobrala, ze places dobre, ale na spatnem hrobe.
ano, byla bych za to rada. Ale ja jsem v situaci, kdy 12 let bez prestani pracuji a vim, ze jsem statu nastrkala peknou radku penez. Kdybych se ocitla v pruseru, hledala bych nejprve jine cesty, ale pokud by nebylo zbyti, sla bych na urad. Nicmene bych na nej sla se vztycenou hlavou, protoze jsem statu hodne dala. Holcina je mladoucka, prakticky zatim jen spotrebovavala nami vlozene penize a ted chce pomoc od statu. Ja ji to nezazlivam, nemyslim si, ze je socka lina a podobne, vlastne ji docela chapu. Spis si jen myslim, ze pokud to alespon trochu lze, mel by se starat nejprve otec. I kdyby mu to mel naridit soud. Proto bych ho uvedla do RL a snazila se ho primet k podilu na peci. Pri vsi ucte, soulozili oba. On ji neoplodnil duchem svatym.
@sudylichozrout no...s tou syntézou vsech nesouhlasnych prispevku mas pravdu, to sem zrejme udelala a byla to blbost. Za zbytkem si stojim. A je fajn vedet tvuj denni plan a pocet schuzek, to je pak fakt diskuze o hovnu no...😂
@svntvt hura, alespon nejaka shoda 🙂 Jojo, jdu pesky pres Prahu, tak mam cas s tebou debatovat. I kdyz, pro odlehceni, cumim do mobilu a prehledla jsem diru v travniku. Zahucela jsem tam a umazala si katata az po koleno 🙂 Az sednu za stul, budu se muset vemovat jinym a nebudu tak moci zivit tuhle nesmyslnou debatu. Tak ti to pisu, abys vedela, ze to neni prosta ignorace, ale zkratka bo neni cas 🙂
Jake z toho plyne ponauceni? Mam cumet na cestu a nezvanit o blbinach za chuze 🙂
@sudylichozrout a nebo abych vedela jak bohaty zajimavy zivot vedes a nemyslela si o tobě ze jsi jen radova pipka co si krati cas na modrem konikovi 😁 (Jo ja vim, jsem taky radova pipka, ja mam sklony k temto zavislostem, vim to a musim s tim něco delat 😂).
Jinak nektere ty nazory tady mi pripominaji situaci mého brachy, ktery pred lety ztratil praci, ale samozřejmě vsechny lidi, kteri jdou na pracak nebo na urad cokoliv resit nebo o cokoliv zadat, bral jako podradne losery, on prece neni zadna socka! Praci si prece najde raz dva sam, stat nepotřebuje. Diky tomu, ze se nezapsal na UP, musel si platit zdravotni, nedostaval podporu, na kterou mel naprosto jasny narok (x let uz mel poctive odpracovanych), praci se mu nepodarilo sehnat hned, takze pul roku zil ze sveho a jeste platil statu zdravotni taky ze sveho. Vy, ktere tomu rikate hrdinstvi si musite uvědomit, ze je to predevsim naprosta tupost. Proc si nevzit peníze, na ktere mam pravem narok? Abych byl jakoze lepsi nez ostatni? A jestli narok zakladatelka ma nebo nema, neni na usudku vas, ale je to jasne dano zakony. Pokud s tim mate problem, bezte do politiky a zmente to (zeny, ktere neuvedou otce, pak narok mit nemusi,pokud si svoje komplexy prosadite), v jinem pripade je naprosto nevhodne probirat s kym jak kdy spala a resit jestli si za to muze sama nebo ne.
Jo a bracha se pak zpetne mlatil do hlavy, kdyz si spocital o kolik penez prisel (tech co sam zaplatil + jeste ty na ktere mel narok ale ktere nedostal), nebudu tady rozpitvavat to, ze slo rozhodne o vic nez sto tisic. Tos proste demence. A stejne je to v tomto pripade. Místo dvou brigád ji muze diky davkam stacit mit treba jen jednu, to ze by davky nevzala a v prvé rade se to snažila cele resit sama, jak tady nekdo radi, a tudiz by letala z prace do prace a penize, na ktere ma narok by vyuzival nekdo jiny... je nesmyslné.
@svntvt S tím souhlasím. Já jsem podobnej případ: Pracovala jsem v kuse 11 let, na nemocenské jsem byla 1x - 5 dní koncem roku 2008. Vydělávala jsem docela slušný peníze a tudíž odvody státu nebyly nejnižší. Před rokem jsem odešla z CR, ale až do konce března jsem pracovala pro českou firmu na home office. Začátkem února jsem otehotnela a měla jsem před sebou rozhodnutí: hledat si tu práci a pracovat na určitou dobu (a kde by mě vzali jako těhotnou?) ale tím bych se dostala ze zdrav. i dan. systému v CR, tady bych neměla odpracovano dost a neměla bych tu nárok na žádný peníze a v CR už taky ne. Takže jsem šla na UP, byla 5 měsíců na UP, dávky převedeny sem. Od 14.9. jsem na české mateřské, na kterou mám ještě nárok. Po jejím skončení koncem března už nebudu mít rodicovskou - to bych musela nějak ochcat systém a to nechci. A rodičovská tu není. S malym chci zůstat do jeho roku a tudíž budu žít cca 9 měsícu z nasetrenyho a z přítele. Takže jsem taky vysala stát nebo ne? Měla jsem se na to vykašlat a vzdát se podpory a mateřské jen kvůli hrdosti? Nevím....Já jsem ráda, že jsem se rozhodla tak jak jsem se rozhodla.
@julien9 Upřímně RP je poměrně nespravedliva dávka. Souhlasím s Malacovou, která předkládá návrh odstupnovane RP podle výše platu, stejně jako je to u mateřské. I když mě už se to týkat nebude a patrně to stejně neprojde. Mateřskou jsem také pobirala a poměrně vysokou. No aby ne, když pracuji od 19ti let. a u toho jsem jednu VŠ vystudovala a druhou studuji.
Už toho tu padlo tolik, ale... já si neumím představit třeba po šestinedělí jít do prace nebo brigádničit. Takže ji chápu, že by chtěla třeba pro začátek nějakou pomoc od státu, než třeba malé bude půl roku a bude moct tak nějak fungovat po brigádách. A jelikož je mladá, nepředpokládam, že by měla zrovna hlídání, jejím rodičům může byt třeba tak 50 a chodí do práce. Vždycky se to dobře radí, to jo...
@ilonne prosim? A jak k tomu prijde to nevinne male detatko? Kvuli vasim kecum a spravedlivosti by jste chtela aby miminko nemelo plinky nebo co do huby? Hlavneze vy by jste mela co???? Toto uz fakt prehanite a tahle diskuze se stava opravdu extremem..... prala bych vam aby jste byla v situaci jako zde slecna! Nebo maminka ktera je na tom podobne......... fuj
A kdo nema odpracovane tak si ma dite delat v kolika ve 40???? Aby pak matka byla v duchodu a teprve dite pujde na stredni? Kde zijete ve stredoveku?
Tady se veškeré rady ztratily v záplavě nesmyslných a nevyžádaných "hodnocení"...
@zuzanaraf146 koukala jsem se na na web a pro nezaměstnané platí nějaká ochranná lhůta 180 dní před nástupem na mateřskou... To by ti mělo snad vyjít ne? Mrkni na web...

@ilonne Odstupňovaný RP podle výši platu? To je takové plácnutí do vody, nemyslím, že to tady projde zejména kvůli živnostníkům. Přesně tohle se teď zavádí na Slovensku, akorát výše RP bude podle výše PPM. Jenomže mnoho živnostníků v ČR si nehradí nemocenské, tím pádem nemají PPM, nevztahovalo by se to na ně a to by bylo křiku, kolik platí daní, odvodů a nic z toho nemají. Ale zaměstnanec si vybrat nemůže jestli odvádět nebo ne.
@levandulovy_caj ochranna lhuta je ale jen max 180 dni, je tak dlouha jako zamestnani ve kterem se prokazatelne otehotnelo, takze pokud ji ukoncili PP ve zkusebce tak je to max 3 mesice(spis min).
@tulikiss já to myslela tak že délka těhotenství minus tři odpracované měsíce minus 180 dní minus doba možného nástupu na mateřskou... to by snad mělo vyjít....

@sudylichozrout no, ja prave chapu, cos mi chtela rict, ale ty ocividne fakt nechapes, cos vlastne rekla. Ale ono to tak byva, ze svoji vlastni hloupost clovek sam nevidi. A ano, mas pravdu, uz jenom rypu, pac to cos napsala mi prijde dost usmevne. Ja jsem rada, ze to co tu pises o tobe v realu nic nevypovida, pac ta tva realita asi pak nebude tak zapskla jako tve paralelni internetove ja...