icon

Neadekvátní rodičovský příspěvek

angelinie
8. říj 2017

Zajímal by mě váš názor...když jsem před 9 lety čekala dceru, byla výše tříletého rodičovského příspěvku cca 7600. Od té doby šly ceny pochopitelně nahoru, zvýšil se průměrný plat, minimální mzda, apod., ale tříletý rodičák místo toho klesl na cca 7100. Trochu marné že?

Strana
z6
blahova_andrea
8. říj 2017

@sarkoc no asi manžel nevydělává až tak špatně, když se dokážete smířit i s variantou, že budeš rok doma bez peněz úplně a když můžete dát tolik za zimní botky 😉 myslím, že mnoho mužů asi vydělává méně, protože to v rodinách takto udělat nelze a nebo tedy neumíme my, takové rodiny správně hospodařit 😅

blahova_andrea
8. říj 2017

@journals ono je to asi pochopitelné. ty, co méně vydělávají, tak nemohli tolik naspořit pro případ delší doby doma s dětmi a tak ty peníze pak víc chybí. ač je krásné dostat polovinu platu. nehledě na to, že ty s lepšími příjmy si většinou dokáží vydělat i při těch dětech a tudíž příjmy mají zase vyšší než jen ten rp. samozřejmě vlastní zásluhou

sarkoc
8. říj 2017

@blahova_andrea tak my máme jen jedno dítě, to je od čtyř určitě rozdíl... 😉 Jinak manžel nevydělá zdaleka ani průměr, ale na druhou stranu je v práci spokojený, nedela na sneny, ale máme ho doma každý den v půl čtvrté atd...měl dost nabídek na lépe placenou práci, ale peníze nejsou vše, toto je pro nas víc ☺

blahova_andrea
8. říj 2017

@sarkoc to je hezké. máte srovnané priority. hlavně pokud vám současné příjmy stačí na krásné žití i spoření, tak proč se okrádat o čas s rodinou? 🙂 já se nemůžu dočkat až u nás přijde rodina taky trošku na řadu

journals
8. říj 2017

@blahova_andrea Ano, ale potom si asi nemůžu pořídit víc dětí, že? A jako nezlob se na mě, ale právě v tomto případě mi to přijde scestné. Ony samy se nezasloužily o to, aby vydělávaly víc (byť chápu, že někdy to je opravdu složité), ale od státu očekávají, že ten jim víc dá, měl by, že? Jako já nevím...
Nemůžu, prostě fakt ne, očekávat, že budu mít víc dětí a státe, starej se a ten příspěvek od tebe je fakt malej...

bayt
8. říj 2017

@sarkoc mně se taky líbí, jak to máte zařízené - chyběla by mi tedy asi práce, na druhou stranu nechce se mi dělat s dětmi na plný úvazek

bohužel musím, potřebuju si dodělat atestaci, ale potom doufám, že budu dělat jen 4 dny v týdnu

blahova_andrea
8. říj 2017

@journals jo, tohle chápu a beru stejně. nikdy mě nenapadlo si stěžovat na systém rodičáku. děti jsem si pořídila ze své vůle a je mojí povinností se o ně starat. a když prostě nezvládnu zvýšit příjmy já, tak je to na otci dětí. musí se ty role nějak rozdělit. každá rodina to má trošku jinak. někde holt stačí příjem jednoho, jinde oba jedou na víc úvazků, aby to utáhli. lidé jsou různí a finanční gramotnost stále nic moc. sama ji nemám moc vysokou. sice ji mám asi malinko lepší než někteří, které znám, ale hypo smlouvy, rpsn, investiční fondy apod. lahůdky jsou pro mě španělskou vesnicí.
sice souhlasím s tím, že vychovávám daňové poplatníky, ale z druhé strany je to prostě moje zodpovědnost a postarat se musíme hlavně my rodiče.

journals
8. říj 2017

@blahova_andrea Přesně tohle jsem chtěla říct 🙂

sarkoc
8. říj 2017

Pravda je, že to máme podstatně lehčí s bydlením, rodiče nám před dvěma lety po svatbě dost pomohli, takže na komplet rekonstruovaný byt máme jen malinkou hypotéku s měsíčními minimálními náklady a pozemek nedaleko je náš. Kdybychom měli dávat deset tisíc měsíčně na bydlení, bylo by to určitě těžší ☺

marcicek84
8. říj 2017

Hlavne si tu nikdo neuvedomuje,ze s vyssim prijmem roste spotreba a taky se vic utrati bez s nizsim,kazdopadne pote co jsem byla na rodicaku kupovaka jsem nektere veci v akci nebo laciné alternativy...hold se kdyz jsem chteka mit vyssi standard zacals jsem delat po vecerech a taky to slo...takze fakt nechapu nad cim se rady breci,mam nizsi prijmy omezim spotrebu nebo si jdu privydelat,ano nebude mit clovek volny cas na tlachani na modrem koniku,omezi nekdy i spanek,ale nebude spolehat jen na stat,bude zodpovedny...fakt by se nektere zeny zde mely nad sebou zamyslet a nez zakladat takove diskuze,najit si nejakou brigadu...

journals
8. říj 2017

@marcicek84 On už jen ten nadpis. Neadekvátní rodičovský příspěvek. K čemu má být adekvátní...? K tomu, že (když to řeknu hnusně) se budu válet 2-4 roky doma? Řekla bych, že je to o přístupu...

marcicek84
8. říj 2017

@journals jenze to tady vetsina co chce vse od statu bez prilozeni ruky k dilu nepochopi,da se si opravdu privydelat je-li chut,ale kdyz se nechce to je horsi,jak by nemohl...kdyz jsem mohla ja,muze kazda,pravda omezila jsem brouzdani po netu a konika a casu bylo dost,nerikam,ze prvni rok,ale po tom prvnim roce to slo bez problemu

blahova_andrea
8. říj 2017

@marcicek84 no nemyslím si, že si přivydělat může každá. ne každá umí něco, co lze dělat z domu a ne každá má hlídání, aby mohla jezdit na brigádu mimo domov. ale asi jo...kdyby neměla žena fakt co dát dítěti jíst, tak by to prostě nějak udělala, nevím? ale nemyslím si, že tu možnost pracovat při dětech má každá stejnou. záleží na schopnostech, práci, oboru, ale i třeba bydlišti. já třeba začala chodit na brigády až jsem měla možnost hlídání, což bylo až u druhého dítěte.

angelinie
autor
8. říj 2017

Tak jen na vysvetleni...s prijmem problemy nemame, vychazime dobre, na rodicaku spis akorat, ale jsem s ditetem doma do 3 let, abych si ho uzila, brigady nemam, veskery cas venuji jen detem a po rodicaku se budu vracet take jen na castecny uvazek..."neadekvatni" bylo mysleno vzhledem k inflaci a zvyseni platu. Kazdopadne uz jsem tu zaznamenala jedno vysvetleni toho, proc rodicak klesl a prijde mi to i logicke, ze je to tedy kvuli tomu, aby byl spravedlivejsi...to me zajimalo a dekuji za vysvetleni 🙂

j.a.n.i
8. říj 2017

@blahova_andrea Tak stejně jako bez dětí nemají všichni stejnou možnost pracovat, i tam je to o bydlišti, schopnostech a příležitosti... svět prostě není spravedlivej, hlady v téhle zemi nikdo neumře a pokud chce vyšší standard, tak se o něj musí zasloužit a ne nadávat na nízké dávky.

zuzineckah
8. říj 2017

@angelinie nemyslím, že zrovna ženy na RD jsou ty, které mají důvod si stěžovat. Dokonce mě to dost irituje (sama jsem momentálně na RD).
Ani argument o výchově nových daňových poplatníků mi nepřijde na místě, protože ti noví daňoví poplatníci mají dlouhou dobu vše hrazeno z veřejného pojištění, že...
Takze jestli si někdo může stěžovat oprávněně na nespravedlive podmínky, tak jsou to lidé ZTP, rodiče postižených deti,kteří se často kvůli stokoruně nevejdou do nějaké tabulky,která by jim usnadnila život.
A že kdysi to bylo jinak? Mohla si kdysi matka přivydělat stejně jako dnes? Mohl mít otec daňové bonusy jako dnes? Asi těžko, přitom stejná doba rodičovské dovolené zůstala... Neříkám, že má člověk hynout vděkem, Ale to neustále remcání je mimo mísu.

markyhum
8. říj 2017

Nevím ja jsem si na rodicak nikdy nestěžovala. Mam dva syny a vzdy jsem u nich mela brigádu a mohla jim dopřát. Pak jsem se s manželem přestěhovala daleko,babička nikde a pomoc žádná. U druhého syna jsem zacla dělat brigádně noční a byla jsem šťastná,ze si mohu přivydělat. Měl rok,je fakt že jsem se po noční moc nevyspala,tak jsem chodila treba jen 2-3tydne a z toho už se dalo krásně vyžít a pořídit dětem spoustu pěkných věcí + věci do bytu. Ted čekám třetí jen co přestanu kojit,opět hupsnu do nějaké brigády. Ale stěžovat si kolik mam příspěvek proboha proč? Ještě pochopím maminky samoživitelky,které opustil chlap,tam je to pak asi složitější.

blahova_andrea
8. říj 2017

@angelinie no tak buďme rády, že se zvedly i ty platy a ne jen ty ceny 😀

podaji
8. říj 2017

@angelinie nesmite zapominat na to ze rodicak neni nahrada platu ale socialni davka🙂

audinka24
8. říj 2017

Holky, Co si stěžuje te....my co máme dvojčata a více jsme na tom úplně stejně a to musíme vše řešit dvakrát....dvakrát větší spotřeba....Sunar,plinky,léky,masticky,oblečení,body...atd...

xdrak102
8. říj 2017

Tak me to přijde úplně vtipne. Jsem samozivitelka na RD a rodicak a alimenty nestačí ani na fixní výdaje (nájem a poplatky). Od státu mám nárok jen na rodičovský příspěvek 500 Kc měsíčně. Nájem mám načerno tak ani nedostanu ten na bydlení.
Hlídání nemám, marně se snažím najít něco co bych delala po večerech...btw jsem vysokoskolacka.
Navíc si budu muset dát 3letou variantu RD protože státní jesle nedostanem a soukromé jsou tak drahé ze se vůbec nevyplatí chodit do práce.
Ale jsem v klidu. Dítě me sice přijde na me celoživotní uspory, od toho ale uspory jsou...aby řešili nenadálé situace. Jenže hrozne je, ze uspory takoveho rozsahu opravdu nema každá...Takže by samozivitelkam fakt mohli něco vymyslet. Protože v případě nehlidacich babiček máte utrum i s privydelkem.

bayt
8. říj 2017

@markyhum No na druhou stranu, a kdo by nechtěl víc peněz? Zase takové terno ty peníze taky nejsou - jak rodičák, tak platy. V kombinaci se špatnou dostupností státních školek (místo nemáš garantované) to není až tak růžové.

petrasipkova1
8. říj 2017

Vysvětlení tady padlo, proč celková částka klesla, sice pro někoho klesla, ale podmínky okolo čerpání jsou daleko příjemnější, to už není třeba komentovat. Protože jsem ale pracovala na ÚP, dennodenně jsem viděla, jak jsou dávky zneužívatelné a zneužívané, tak mě také nedává smysl, že tento příspěvek není vyšší, protože s ohledem na jiné dávky tady to alespon má význam a je to na dobu určitou, kdy dětem dá maminka daleko víc než frustrovaná teta ve školce, kde je na ní 12 dětí a z toho nově několik dvouleťáků, kteří zrovna potřebují vyměnit plínu, aby teda si maminka mohla jít přivydělat, protože ne každý má možnost hlídání v rodině. Jak vidím v okolí, nejvíce jsou spokojené ty, co mají úspěšné muže co je zajistí, případně jim bydlení pomohly zajistit rodiče, takže neřeší hypotéky, nájmy, apod, ty pak nejvíce prohlašují, že víc nepotřebují, že částka je adekvátní.

marcicek84
8. říj 2017

@blahova_andrea - hele, tak pokud něko ten vyšší příjem měl, tak logicky musel umět něco hodně dobře a je jasné, že pokud je tak dobrý, tak ho firma nepustí a obvykle na dohodu může dělat i poté...
a pokud někdo nemá tak dobrou práci, tak mu ty přijmy určitě o tolik neklesly, ale aby si tu stěžoval a hrál chudinku...
ono je rozdíl mít např. z 30 čistého 7 tis. Kč to brigádami stejně nedoženeš nebo mít 16 čistého a pak 7 tis. a brigádu neseženeš. V první variantě ti klesne příjem o 23 tis. v druhé o 9 tis. Kč. V první, abys vyrovnala, tak 10 vyděláš a stejně na tom budeš huř s tím fin. poklesem jako v druhé. Tak prostě nevím, proč se to tu řeší. Ok, druzí nemají tu možnost, asi ani ty schopnosti, ale stejně ti první jsou na tom biti víc a nikdo z nich tady neřve a to si piš, že odvedli do stystému mnohem víc než ti druzí a nikdy se jim to nevrátí.
Ono to je o úhlu pohledu a jasně, že je tisíc a jedna argumentace první vs. druhá skupina, ale pokud se bavíme čistě o poklesu na rodičáku, tak čísla říkají toto.

barchen
8. říj 2017

@petrasipkova1
Ano,protoze tato skupina je schopna postarat se sama o sebe,bud vlastnim usilim nebo s pomoci usili nekoho blizneho. Ale porad je to pro stat ta nejvyhodnejsi skupina,protoze moc nechce a stat stoji nejmene penez. A taky,ono je to hrozne subjektivni byt uspesny a zajisteny. Nekdo je spokojen a citi se zajisteny s rodinnym prijmem 30tisic, nekomu to nestaci a jeste se chce/musi zadluzovat. Nekdy hrozne davno jsem cetla clanek ktery koncil slovy ve smyslu: Vzdelana a sikovna mama da diteti vic, nez sebevzdelanejsi a sebesikovnejsi chuva.

petrasipkova1
8. říj 2017

@marcicek84 to máš pravdu, ale základní náklady ( bydlení, jídlo, základní zařízení,léky pro dítě, hygienické potřeby, atd) máme všichni. To navíc už je nadstandart. Nejvíc nemám ráda a setkávám se s tím i ted při předvolebních diskuzích "všichni si mohli vydělat, všichni mohli studovat", zrovna to říkal nějaký mladý politik, ale neuvědomuje si, kdo by mu v noci motal ty rohlíky pro které si ráno jde, že by mu nepřišel balíček hned druhý den, vyvezené popelnice, uklizené silnice, atd atd, takové argumenty jsou mimo, nemůžou být všichni inženýři s nadstandartními příjmy).

veronikav31
9. říj 2017

@terry1512 To není až tak pravda, že dítě ve 2letech do MŠ nevezmou. Už se začínají dělat tzv. batolecí třídy kam se dávají děti od 2 let, nemají učitelky, ale vychovatelky, můžou mít i plíny,když se počurají tak vychovatelky převlečou nebo přebalí, u nás letos otevřely ve 3 školkách tyto třídy(jsme malé město o 21tisících obytel, žádné velkoměsto)

petrasipkova1
9. říj 2017

U nás je vesnicka školka 20 děti a neberou ani triletaky. Starosta neřeší,nemá peníze,dodělala se kanalizace,obec je zadlužená. Hodně záleží na regionu,my jsme u Prahy, vsude v okolí mraky děti.

terry1512
9. říj 2017

@veronikav31 to máte dobré. Zkus to najít v Brně. Tady je problém i tříleté dítě. Natož dvouleťák. A na soukromou nemá každý finance.A kolikrát ta soukromá stojí to co maminka vydělá,tak to se nevyplatí už vůbec.

veronikav31
9. říj 2017

@terry1512 já z Brna ani jihomoravského kraje nejsem, tak nevím kde co máte nebo nemáte. Jediné co jde je tlačit na vedení města-zastupitelstva ať s tím něco dělají, konkrétně v Brně by peníze měli mít, chápu že malá vesnice na to nemá, ale takhle velké město by na to mít mělo a mělo by na to myslet

Strana
z6