Neadekvátní rodičovský příspěvek
Zajímal by mě váš názor...když jsem před 9 lety čekala dceru, byla výše tříletého rodičovského příspěvku cca 7600. Od té doby šly ceny pochopitelně nahoru, zvýšil se průměrný plat, minimální mzda, apod., ale tříletý rodičák místo toho klesl na cca 7100. Trochu marné že?
@veronikav31 brno a jižní morava jsou nedostatkem školek a míst pro děti pověstné 😉
@petrasipkova1 - ale tak to máš také zkreslený pohled, jde o šikovnost člověka, jedna skupina jsou ti vysokoškolsky vzdělaní o kterých mluvíš a pak kdo nemá vlohy na studium, tak stačí manuální zručnost a založit si živnost, vždyť šikovných řemeslníků je jako šafránu, takže jde o to umět svůj obor dobře a to mi nikdo nevymluví. Vysokoškolák může postrádat manuální zručnost, kterou má řemeslník. No a problém je ten, že hodně lidí se rádo sveze a pak nadávají, že nemohli to a tamto, ale mohli buď jedno nebo druhé, ale nechtěli, chtěli mít pohodu moře volného času, tedy s tímto neměli šanci v něčem vyniknout a vypracovat se, pak každý tvrdí, že nemohl, že je svět nespravedlivý...
@marcicek84 s tím co píšeš souhlasím doslova, ale pak je přeci druhá strana a to, že kdyby byli všichni bud tedy vysokoškolsky vzdělaní nebo pracovití šikovní s živností, kdo by tedy dělal ty " podřadné práce ". Kdo by mi ve čtvrtek ráno vyvezl popelnici ? Kdo by vysekal dětské hřiště ? atd atd a proto přece nebudu koukat na ty lidi s despektem, že nejsou dostatečně snaživý, nebo inteligentní nebo co, zaplat Bůh že nejsou, já bych to tedy za ty peníze nedělala ani omylem, a nedivim se, že si pak jdou po šichtě ještě stoupnout naˇUP s žádostí o příspěvek na bydlení, který rádi berou i vyskoškoláci a dělají tam všelijaké kličky jak obejít zákon. 🙂 to jen tak naokraj. Ale svět je různý a každý má okolo sebe jiné příklady.
@petrasipkova1 tak prave na tom, ze jsou treba nekteri ne moc ambiciozni, je to postavene. Mam kolem sebe spoustu lidi, kteri misto toho, aby na sobe makali, tak se spokoji radsi s tim co je, zanadavaji si a maji svuj klid....oni by mohli, ale nechteji...
Ja jsem mela obrovske stesti, ze jsou i ti mene ambiciozni a nemuseli jsme si dum.stavet sami a kdyz babicka byla v LDN a nezvladali.jsme uz peci o ni, tak ji nastesti mel.kdo utirat zadek a v obchode me jeste ma kdo obslouzit...o platech techto lidi si fakt iluze nedelam .. ale nikdy bych si.nedovolila napsat, ze pracuji min, jsou lini... jedna prodavacka v Albertu mi rikala, ze uz jede 35 dni v kuse 12 hod smeny, nemaji lidi.. nestezovala si, byla.rada, ze bude mit alespon vic penez na Vanoce pro.deti, ktere ziji u babicky, aby mohla takto pracovat.. i.takto.lidi.ziji a jsem.z Prahy..
@petrasipkova1 - ale to jsem neřekla, uvedla jsem příklad, že se to není jen o titulech, což opravdu není. A souhlasím s @zaludova ta spousta ostatní se prostě jen pro svůj klid spokojila s tím co má a dělá práci, kterou dělá, na tom je opravdu ten systém postavený, jen jsem chtěla říct, že kdyby chtěli dělat něco víc, tak by se vypracovat mohli, samozřejmě, že jsou lidé někteří ani neiteligentní ani nezruční, ale ti si pozanadávají, dělají svou práci a dále.Také ne každý se v práci předře, to si zase iluze nedělejme, že za malé platy budou lidé makat jako šroubek. A ještě bych @kamino nezapomínala, že každý si volí své povolání dobrovolně,pokud mi nevyhovuje práce v LDN, tak ji přece dělat nebudu, pokud mi nevyhovuje práce v Albertu, tak tam taky dělat nebudu, pokud nechci dělat na stavbě, tak se nehlásím do stavební firmy. A pokud se s tím někdo spokojí, vyhovuje mu to, tak tu práci odvede kvalitně a neulívá se, to ulívání to dělají ji, co tu práci vlastně vudec dělat nechtějí, nevyhovujem jim, točí je a štve je, ale opět jsme u té lenosti, ale teď nemyslím lenost jako takovou, ale lenost něco ve svém životě změnit, najít si práci, která mi bude vyhovovat, ale to už takhle diskuze pak by mohla směřovat úplně k něčemu jinému.
@marcicek84 zas nezapomínej na lidi, kteří dělají práci, která je nebaví, protože prostě nějakou potřebují a v okolí jiná není. ano, mohou se přestěhovat, ale já upřímně byla takto flexibilní jen před dětmi. děti už bych prostě co chvíli stěhovat nechtěla a to mám děti společenské, které si zvyknou a najdou kamarády bez problémů hned všude. nebo jsou lidé, kteří potřebují určitou pracovní dobu, která v oboru, který by rádi nedělali mít nemohou. nebo se na to lepší místo nemají jak dostat, protože nemají auto, mhd je na dlouho s milionem přestupů nebo jim místo snů vyfoukl protekční pracant. prostě si myslím, že to není vše tak černobílé, že je někdo buď jen hloupý nebo líný a nebo tedy dělá to, co by rád.
ale nechme to fakt být. to už jsme na hony daleko od tématu zakladatelky 🙂
@marcicek84 To, že mi vyhovuje zaměřením nějaká práce, to ještě neznamená, že mi ta práce vyhovuje i mzdou. Jsou oblasti, kde si člověk vydělá hodně peněz a jsou oblasti, kde hodně peněz nevydělá, takže nemá moc šanci si pořádně našetřit, i když tu práci dělá naplno a s láskou. Nemyslím si, že každý se může vypracovat tak, aby dělal něco "lepšího", člověk má své hranice, někteří z nás je mají velmi nízko. Navíc společnost potřebuje i ty lidi, kteří se nevypracovali.
@zaludova A proč by měl být každý ambiciózní? Jsou snad ambiciózní lidi lepšími lidmi než ti ostatní? Na jednu stranu máte můj obdiv, co všechno zvládáte, ale na druhou stranu mi přijde, že máte strašně černobílé vidění. Já osobně bych se třeba bez partnera uživila nyní jen tak tak, na nějaké šetření by to rozhodně nebylo. Zcela upřímně se přiznávám, že bych šla raději požádat o příspěvek na bydlení, než abych k práci hledala ještě brigádu. Potřebuji mít volný čas, potřebuji odpočívat, v noci se chci vyspat a ne dodělávat to, co jsem nestihla přes den. Nevidím na tom nic špatného. Jinak ale souhlasím s tím, že člověk by si měl vytvářet finanční rezervu. Jenže ne vše lze plánovat.
@mili_ilim_ilmi ale ja prece nikde nepsala, ze neambiciozni lide jsou spatni lide. To, ze kazdy neni ambiciozni bylo pouhe konstatovani a pravek naopak to je vlastne dobre. Jinak co se tyce, tech ruznych davek a prispevku, tak ano, vnimam je jako prospesne, ale az jako krajni mez po vycerpani vsech moznosti. Taky jsem za ne byla stastna, kdyz mi umrel tatka a mamca chodila na plny uvazek, brigadu a jeste delala ucetnictvi jako osvc. A ten vdovsky duchod pro ni byl prilepseni a diky tomu jsme mohli mit se segrou vsechno. Mohla si rict. Mam davky, tak parada. Na brigady se vyprdnu. Ale proste nam chtela doprat a tak ten vzor proste nasleduju taky. I kdyz neni vsechno ruzovy, tak se snazit, co nejvic to jde...
@blahova_andrea, @mili_ilim_ilmi - nezapomínám, bohužel ti lidí, co nějakou práci potřebují tak vezmou něco je nabví a z lenosti pak u toho zůstanou, kdyby chtěli pracují na sobě, doučí se jazyk, nebo jiné věci a hledají dále dokud nenajdou něco jiného (i s vyhovující prac. dobou). To, že má každý jinak postavené hodnoty a hranice je věc jiná, ale pak pokud chci raději víc volného času, tak preferuji ten před vyšším platem, více h ztrávenými v práci. Nemysli si, ten kdo si vydělá oběhuje mnohdy ten volný čas, vše se vyvažuje, proto to něktrerým stačí např. dělat prodavačku v se zkráceným úvazkem a volným časem s nenosit si práci domů a věnovat se rodině a druzí jsou ambicióznější, mají třeba jen 1 dítě, jsou více v práci, ale stát je živit nemusí. Také netvrdím, že ti neambiciózní jsou špatní lidé, jen to mají jinak, ale když to mají jinak neměli by spoléhat jen na stát, možná někdy by i měli přiložit ruku k dílu a třeba než očekávat dávky, nebo růst dávek, skočit ještě na brigádu. A k tomu místo, někdo raději bude v baráku na vesnici dýchat čistý vduch, druhý bude žít ve smogu, ale s více přiležitostmi, všechno je lidská volba, když zakládáme rodiny, vždy se předtíím rozhodujeme kde a jak chceme žít a ten výběr nás pak limituje, ale to prvotní rozhodnutí udělámi vědomě sami, je zbabělé se vymlouvat na ty dobrovolně volené okolnosti. o protekčních pracantech jse vyjadřovat nebudu, zrovna mám svou vlastní zkušenost, kdy jsem se bez protekce sama svou pílí a usilím vypracovala, někdo chodil na večírky pařit, někdo hold dělat i přesčasy a osvojoval si nové dovednosti, je to jen o prioritách. Také volba povolání je volba člověka, každý z nás dělá vědomé rozhodnutí, čím se chce živit, každý by měl promýšlet, např. pro mě je málo ohodnocená a nevděčná práce práce ústavech, v nemocnicích apod., proto bych si ji ani vědomě nezvolila, nemám k ní ani vztah. No a pokud má člověk soc. cítění, tak do toho jde i s tím, že si nevydělá, ale zase ho hřeje na srdci, že dělá pro dobrou věc.
Nevím jak vy, ale já si volila obor dle toho, co pak budu dělat, zda můžu dále tento obor studovat, jaké bude uplatnění a zda mě to pak uživí a pak i tak, aby mě to bavilo. Závěrem můžu říct, že mě má práce nesmírně naplńuje a baví a vydělám si dostatečně, stát mě dotovat nikdy nemusel, ani nemusí. A myslím, že mám stále rezervy co můžu zlepšit.
@zaludova Mě to tak vyznělo. Já mám na ty dávky jiný pohled. Když je možné ji využít, tak nevidim důvod ji nevyužit. Takže když teď plánujeme miminko, tak rozhodně při plánování rozpočtu spoléhám na to, že budu brát mateřskou a rodičovskou a pokud by třeba došlo ke snížení nebo zrušení, tak budu pěkně naštvaná a budu nadávat. Protože to prostě neberu jen jako nějaké prilepseni, ale jako prostředky, které budu potřebovat (i když s partnerovou novou prací vlastně asi ani ne). A nelíbilo by se mi, kdybych musela brát nějakou brigádu jen kvůli penězům. Prostě si myslím, že člověk se nemá přetěžovat.
@marcicek84 Já jsem se při volbě povolání koukala i po těch dávkách. Bylo mi jasné, že ve zvoleném oboru nebudu hodně vydělávat. Takže jsem se koukala, zda bych případně měla na něco nárok, kdybych s výplatou nevystačila. Chodit do práce a pak ještě na brigádu jen kvůli penězům prostě nehodlám, pokud by to nebylo opravdu nutné, z toho jsem už vyrostla.
@marcicek84 Promiň, ale ona to u většiny lidí není až tak vědomá volba (čím se živí a jestli vůbec něčím), resp. to není jen o vůli nebo ambicích. Nerada se k těmto tématům vyjadřuji, ale tady mi to nedá - mně přijde úplně zvláštní představa, že každý máem v životě stejné šance a ten, kdo dělá špatně placenou práci se špatným kolektivem a blbou pracovní dobou je prostě lenoch, co se měl víc snažit.
Většinou to říkají lidé, kteří měli oba rodiče relativně normální, kteří je vedli ke vzdělání, každý den celkem nakrmili, pomazlili a měli dost peněz na bydlení, šatstvo a teplé obědy. Lidi, kteří vyrůstali v nějaké sociální skupině a v ní taky zůstávají i v dospělosti, se všemi svými kontakty, rodinou a přáteli.
Holky, já před 14-ti lety měla rodičovský příspěvek 2600,-!!! A co si vzpomínám, tak pampersky stály balení 500,-. Používala jsem látkové a jednorázový jsem kupovala v akci a jen výjimečně. Opravdu, kde ve světě mají možnost takové mateřské jako u nás. A kdo má chuť a možnost, tak si ještě při mateřské přivydělat.
@bayt - holka, my jsme žili celý život na soc. dávkách, díky tomu, jsem se postarala svým vlastním přičiněním, aby tak nežily i mé děti. Proto mám na tyto věci jasný názor, nebylo to vždy lehké, stálo mě to hodně odříkání, stálo mě to hodně píle, ale chtěla jsem a dokázala jsem to. To ostatní jsou výmluvy, výmluvy.
A promiň, všichni máme stejné šance, nebo tě snad někdo nutil? Měla jsi na výběr se učit nebo neučit, měla jsi na výběr volbu oboru, můžeš si vybrat, jestli ti práce, pracovní doba či kolektiv vyhovuje či nikoli, nikdo tě nenutí dělat něco co nechceš a někde kde nechceš, přece můžeš hledat něco jiného, přitom se sebevzdělávat, třeba to nenajdeš hned, třeba za rok za dva, ale dlouhodobě to není přece potřeba. Pouze člověk, který je líný něco změnit, nebo se sebevzdělávat, nebo něco jiného hledat, zůstává na nevyhovující pozici v práci. Nepíšu o tom, že by byl člověk líný v té konkrétní práci, ale píšu o lenosti něco změnit a to je rozdíl.
@mili_ilim_ilmi - vidíš vědomě sis zvolila, každopádně už při volbě povolání koukat po dávkách mi nepřijde v dnešním světě normální. Vědomě si zvolit, že se sama neuživím, proboha proč? Každopádně pak se nesmí nadávat, že je rodičák nízký. Vyrostla jsi z čeho, chtít se o sebe postarat? To je trochu smutné, mělo by být samozřejmé, že pokud výdaje převyšují příjmy, tak se snažím prvotně postarat sama a až poté přichází na řadu stát.
Ano, vědomě jsem si zvolila obor, kde si moc nevydělám. Jak proboha proč? A proč ne? Je to obor, který mě baví. Je to obor, který mi přijde potřebný. Přijde mi to lepší, než kdybych například pracovala v bance a snažila se lidem vnucovat něco, co vlastně vůbec nechtějí. Nebo než kdybych se celý den nudila za počítačem u účetnictví. A ne, nevyrostla jsem z toho chtít se o sebe sama postarat. Vyrostla jsem z toho se spoléhat jen sama na sebe a z toho se zbytecne huntovat. Takže nyní se spoléhám na to, že když bude potřeba, tak se stát postara a ne v tom, že všechno musím já. Jsem toho názoru, že když mas malé dítě, tak se máš naplno věnovat tomu dítěti a ne ničit brigádou. Něco jiného je, pokud tu brigádu vezmeš kvůli tomu, že ti dává ještě něco na vím, že si u ní třeba vlastně odpočineš a nacerpas energii na tu péči o dítě. Ale jen kvůli penězům, tak to fakt ne. Nebo mít brigádu k práci? To samé. Nemluvě o tom, že pokud bych potřebovala třeba pečovatelku, tak budu radši, pokud bude odpočata a vyspala a ne zničena, protože si po nocích přivydělává práci ve fabrice.
@mili_ilim_ilmi Můžu se zeptat, co máš za obor? Pokud je to výše v diskuzi, tak se omlouvám, nemám čas.
@angelinie já to měla taky jako ty. Na prvního syna jsem měla RP 7600 kč, nárok na mateřskou jsem měla, zvolila jsem si tříletou variantu (počítala jsem s tím, že dřív mi stejně syna do školky nevezmou). Už jsem to nemohla ale změnit, i když po dvou letech se nám narodil druhý syn - tím se vlastně "přišla" o RP za celý rok. U druhého jsem si zvolila taky tříletou variantu (v roce 2011). Od roku 2012 je způsob volby variabilní, sice je nižší RP 220 tis, ale máš jisté, že ti ho nevezmou, i když se vrátíš do práce, i když dítě je ve školce od druhého roku, můžeš si ho prodloužit do 4 let nebo zkrátit každý tři měsíce měnit...Dřív to nešlo: buď RP nebo mzda v práci, buď starat se o dítě a brát RP nebo školka a práce.
U druhého dítěte jsem přešla na tuto novou variantu a díky tomu vyčerpala 220tis ještě před nástupem na třetí MD.
Po své třetí RD jsem nenastoupila do své původní práce a prodloužila si pobírání RP do čtyř let, teď pracuji a ještě do konce roku budu mít malý příspěvek k rozpočtu a dcera už druhým rokem chodí do školky.
Já osobně ani tak moc neřeším kolik budu dostávat až budu 3 roky doma🙂
Beru to tak, že si ted užiju rodiny, taky toho že můžu být doma a být pánem svého času apod. Plus k tomu dostanu něco od státu.
Rozhodně to neberu tak, že vychovávám dalšího poplatníka 😀 takže se de facto stávám státním zaměstnancem - to vůbec. Vychovávám člena rodiny, kterého máme dobrovolně!!!
když se sečte mateřská + rodičák + různé odpisy z daní a né jen děti, ale třeba vyživovaná manželka popř. hypotéka apod. tak to dává pěknou sumičku...
Především by rodinu měli tvořit táta s mámou a děti. Táta se stává na těch pár let hlavní živitel.
Pokud je maminka sama, je to smůla, ale výše rodičáku se neodvyjí od finančních potřeb maminek samoživitelek, kterým se vztah rozpadl ještě v době rodičáku...
tak třeba jak jste tady psaly, ze by někdo nedelal praci jen kvůli penezum, tak ja to priznam otevrene. Chodim uklízet a nebavi me to, ale vydelam si tim 2x vic nez co delam beznou praci (paradox) A i když mam vystudovano, tak to nejakou dobu preziju, protože RP na 3 deti mi po zaplaceni nutnych plateb a jednoho nakupu nezbyde nic. Takze aspoň tak se snazim detem prilepsit, když manzel plati vse okolo bydleni, aut, atd. Takze ono taky zalezi kdy a jak mate deti za sebou, kolik, protože třeba když jsem mela dceru 2 roky a syn se narodil, k tomu peknou mateřskou a pak RP, tak to bylo dostacujici. Ted uz 2 skolaci a mimino z jednoho RP je uplne naprd peníze. Obzvlast, když vse zdražilo od te doby, kdy maslo stalo 30 a ted 60. O náhražce ani neuvazuji.
@mili_ilim_ilmi - Tvé, cituji: "A ne, nevyrostla jsem z toho chtít se o sebe sama postarat. Vyrostla jsem z toho se spoléhat jen sama na sebe a z toho se zbytecne huntovat. Takže nyní se spoléhám na to, že když bude potřeba, tak se stát postara a ne v tom, že všechno musím já." je asi top hláška této diskuze. Kdyby to tak holka dělal každý, tak kdo by odváděl do systému ty prostředky, které by šly na ty tvé dávky? Ty si třeba takhle pořídíš vědomě 3 děti, přitom máš např. reálně na to uživit jedno. OK, i tohle je cesta, ale myslím, že když tohle víš a počítáš s tím, musíš počítat s tím, že např. rodičák je jasně daný a dle toho se musíš zařídit...Myslím, že ten stát věděl, proč ten rodičák udělal jak udělal...Já se tedy jdu dál huntovat, aby takoví jak ty, měli klídek a nohy v teple a mohli dál spoléhat na stát...
@marcinek - jenže ty jdeš uklízet přechodně z důvodu, aby sis přilepšila, to je také něco jiného...někdo raději spoléhá na stát a pak tu brečí
Je to o prioritach...moje jasna priorita je cas straveny s detma...travime ho s nima s muzem maximum, na ukor toho, ze bychom mohli mit vice penez...brigada pri materske je za me ochuzeni o cas s miminkem a s detma. To bychom na tom museli byt hooodne zle, aby me neco takoveho napadlo
@angelinie Pro mě je brigáda při rodičáku odreagování a vyčištění hlavy, kdy nemusím přemýšlet nad tím, kdy jedlo, kdy bude jíst, jestli není pokakané apod. Ale můžu hlavu použít i jinak. Rozhodně své dítě o nic neochuzuji, protože ve chvíli, kdy já hodinu doučuju, tak ono tráví čas s mým manželem. Není třeba, abych já u všeho byla a já tím naberu energii, abych se mu pak mohla opět věnovat. Zároveň mi těch pár korun měsíčně pomůže a neřekla bych tím, že má priorita jsou prachy před dítětem.
@marcicek84 Já znám taky pár lidí, kteří se dostali hodně z dola hodně vysoko, většinou jsou na to oprávněně pyšní jako ty. Ale někdy pak po
@marcicek84 hrdají těmi, kdo to "nezvládli". Faktem je, že když jsou tvoji rodiče rozvedení, tatínek notorický alkoholik, co tě pár let před rozvodem bil nebo sexuálně zneužíval, matka na dávkách, stěhujete se co dva roky do jiného města a za jiným "tatínkem", tvoje matka sotva udělala učňák - tak mi věř, že z většiny takové děti prostě stejnou šanci (a dobrou šanci) na lepší budoucnost nemají. A to nemluvím o tom když má dítě zdravotní problém nebo nějakou duševní nemoc.
@g_m Tak my vetsinou travime cas vsichni spolecne, takze jsou deti hodne se mnou i s tatou. Skoro vsechno podnikame spolu s detmi, takze odreagovani je spousta 🙂 Nevim, zatim nic jineho k zivotu nepostradam. Dulezite je hlavne, aby byli vsichni spokojeni. Kdyz vam nejaky styl zivota vyhovuje, tak je to v poradku a neni treba si nic dokazovat nebo se nekomu obhajovat. Pokud by vam to nevyhovovalo, tak to jiste zmenite ;)

@veronikav31 no to je sice hezké,ale.... Není to tak jednoduché. A opravdu dostat dvouleté je o hodně velké náhodě,nebo hodně tučném úplatku,popřípadě velmi dobrých kontaktů.
a třeba u nás na vesnici mají peněz víc než dost a rozšiřovaly školku. Takže i na vesnicích to funguje. Když se dobře hospodaří.