Neplacené volno po rodičovské a zdravotní pojištění
Ahoj holky, obracím se na Vás s dotazem - hlavně na ty, co jsou zaměstnané a prodlužovaly si rodičovskou o neplacené volno. Teď jsem mluvila se svým zaměstnavatelem a bylo mi řečeno, že si budu muset doplatit zdravotní pojištění za dobu neplaceného volna - že to v době NP za mě zaměstnavatel sice hradil, ale že po nástupu do práce se to zpětně strhává z platu. Vzhledem k tomu, že z NP přecházím rovnou na nemocenskou, chtejí to po mně hotově v celé částce. Dost mě to překvapilo, protože na pojišťovně mi bylo řečeno, že zdravotní za mě bude hradit zaměstnavatel. Nevíte prosím, jak to je? Děkuji.
@urtica trvej na tom, ať ti to opraví. Ze zákon o veřejném zdravotním pojištění jsi státní pojištěnec, kdy nemusíš odvádět pojištění. A jak už jsem psala napravit to musí ona. Asi si s tím neví rady, ale to je bohužel její problém.
@lenoulinkaa Ok, díky
@blahova_andrea Pani na pojistovne ji to rekla spravne, u zamestnanych vse resi zamestnavatel.
@lenoulinkaa Proc trvat na oprave, at si to zamestnavatel vyresi dle sveho, na srazky bez dohody nema narok a zbytek je jeho boj. Plus tedy trvat na tom, ze jsem byla statni pojistenec, kdyz jsem zamestnavateli nedala ani cestne prohlaseni je taky takove zvlastni.
@j.a.n.i nevím jestli je možné, aby měla na mzdové liste vedeny něco co tam nemá být a vlastně tam být 10.000,- v mínusu. Ať si to udělá, jak chce, ja bych to dala přepočítat, aby byla na nule a nazdar.
Holky, díky moc - jen ještě - nevíte někdo, zda se mohu odvolat na nějaký konkrétní předpis, zákon, vyhlášku..? Prostě něco..??
@lenoulinkaa A co by sis dala prepocitat, ona snad zamestnavateli prokazatelne nahlasila, ze je osoba, za kterou ma platit zdravotni stat?
@j.a.n.i nebudu se s tebou tom dohadovat, prostě bych to dala prepocitat a vyrovnala to. Nevím jestli jsi mzdová účetní nebo co, ale opravit se to musí. Co pak kontrola ze ZP...
RP už máš tedy dovybraný? Už není možné ho prodloužit?
@j.a.n.i mě teda všude bylo řečeno, že zaměstnavatel po dobu nv pojištění neplatí a musím si to nějak ošéfovat sama. nechat to zaměstnavateli, tak teď dlužím taky jemu nebo pojišťovně, ne? :-/ prostě pokud si to některá nechceme hradit plánovaně sama, tak je lepší to na zaměstnavateli nenechávat
@blahova_andrea pokud jsi zaměstnanec, tak při neplaceném volnu musí hradit zaměstnavatel. To si nemůžeš "ošefovat" sama.
Díky holky. Čestné prohlášení jsem bohužel neodevzdala, prostě jsem to přestala řešit..RP jsem vybrala už dávno, teď už mi skončilo i to NP. U nás v práci je šest stálých zaměstnanců, jsme malá organizace, takže o sobě víme všechno, s účetní jsem doteď neměla větší problémy. Uvidíme, co bude dál, poslala jsem jim pár odkazů na články, kde se tato problematika rozebírá, v nejhorším to budu muset řešit s nějakým právním poradcem (zatím jsem zkusila férovou nemocnici).
@lenoulinkaa no tak to jsem dostala špatné info už před deseti lety a před rokem znovu? 😀
Ahoj,
hodně informací je tady zavádějících, nebo úplně špatně. Pokusím se uvést na pravou míru.
V situaci, která tady nastala je "všechno špatně". Paní na pojištovně zjevně nebyla úplně kometentní (ne vždy všechno na pobočkách vědí) a mzdovka se rozhodla že na to kašle. Z toho vznikla nepříjemná situace.
Pokud nejsi na RP, opravdu za tebe automaticky nikdo pojištění nehradí - a není to tak, že zavoláš na pojišťovnu a hotovo. Musíš přijít na úřad práce (kde se vyřizuje rodičák) a tam se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let. Nemáš nárok na příspěvek, ale pojištění za tebe hradí stát. V tu chvíli pak můžeš zajít za zaměstnavatelem a podepsat u něj prohlášení, že za tebe je hrazeno pojištění.
Pokud se ale nic takového nestane a zaměstnavatel to má na salámu, tak za tebe automaticky ZP hradí. Já třeba osobně, jakmile někdo nepracuje a má náhradní volno okamžitě zjišťuju jak s pojištěním, ale ne každej je tak svědomitej jak já :D Na druhou stranu, ty jsi sice byla s dítětem doma, ale nikde jsi to nehlásila, takže zaměstnavatel měl pravdu v tom že ho za tebe hradil - nikdo jinej to neudělal a měla by jsi tam dluh.
Co se týká řešení situace, tak bych zašla nejdřív na pracák, kde bych vysvětlila situaci a zjistila, co se dá dělat. Pak bych zaměstnance požádala, ať se to pokusí řešit s pojišťovnou a třeba se to nějak povede.
Není to tak že zaměstnavatel byl debil :D Prostě šel podle... Běžný praxe 🙂 Člověk má náhradní volno = platím za něj zdravotní pojištění (a pak ho po něm chci). Dělá se to tak... Účetní taky nemusí vědět že ho za tebe má platit pracák a nemusí ona - to není její povinnost to vědět - a ještě sama řešit čestný prohlášení a dohánět jestli to má strhávat nebo ne. Ona to prostě strhne a nazdar - a ty jsi ta co má říkat, že to dělat nemá. Je to blbý, je to tak...
@anetka1701 No, ale ona to z nějaké následující výplaty bez jejího souhlasu strhnout nesmí.
@j.a.n.i to je pravda. Bez souhlasu(podepsané srazky) na výplatu sáhnout nemůže. Na druhou stranu, zaměstnavatel na to získat zpět svoje peníze právo ma taky. To je pak otázka jak by se to resilo a mohlo by to jít až k soudu a je pak otázka, jak by se k tomu postaví ten - dle mne 50:50 podle situace. Podle mne by bylo nejjednodušší v klidu oslovit pojišťovny a nějak to dohodnout s někým kompetentnim!!!! Od nich. Preplatky na pojistným jsou furt a vždycky se to dá 😁😁😁
@anetka1701 Hlásila na pojišťovně a zaměstnavatel ví, že jsem byla s dítětem doma, ale je pravda, že na ÚP jsem to nehlásila - ani jsem na tuto informaci zatím nikde nenarazila. Nemáš prosím odkaz na nějaké info, kde by to bylo uvedeno? Každopádně dík za info, ještě si to ověřím.
@anetka1701 to, že jsi pečující o dítě, ale neřeší úp ssp, ale musíš to nahlásit právě na pojišťovně. to s úp přece vůbec nesouvisí, zvlášť, když rp dobrala. tam už není ani jako pobírající rp ani jako žadatelka o práci, tam by mě ani nenapadlo chodit.
@blahova_andrea Já mám právě dojem, že před nástupem na NP jsem si to zjišťovala a bylo mi řečeno, že na ÚP se už nechodí.
Holky, tak sláva, z práce mi napsali, že to předělají - jen musím dodat to prohlášení.
@blahova_andrea tyjo to leti... http://portal.mpsv.cz/sz/obecne/prav_predpisy/v... v roce 2010 to bylo na pracáku a od tý doby jsem to neřešila!! Šílený jak to letí. Nicméně to nic nemění na tom, že se teda neposílá formulář na pracák jako dřív, ale na pojišťovnu - tedy se napíše prohlášení, nebo si vyplní formulář a pošle na pojišťovnu (doporučeně) nebo tam dojde osobně a nechá si potvrdit že ho tam odnesla. Upřímně do té doby bych ani žádný čestný prohlášení nepodepisovala, pokud bych neměla jistotu že pojistný zaplacený opravdu je.
@urtica zaměstnavatel je kalibr, že tě nechá doma a nedá ti výpověď! Díky tomu můžeš mít další mateřskou, neschopenku (kterou mimochodem prvních 14 dní hradí on!!)... To by jen tak někdo neudělal (běžně když se žena nevrátí, tak se ukončuje PP a žádný neplacený volno, kor když má další těhotenství...). Važ si toho 🙂
@anetka1701 Ad @blahova_andrea Ze dvou zdrojů, co jsem našla, to ale s pojišťovnou opravdu řeší zaměstnavatel - nikoliv zaměstnanec
A jinak - jistě , to je super a oceňuji vstřícnost zaměstnavatele, ale je to out of topic. Jinak, pracuji ve školství, takže ani pro mého zaměstnavatele není úplně cool, pokud bych nastoupila uprostřed školního roku nebo třeba jen na tři měsíce...
@anetka1701 Jasně, to souhlasím, ale oslovovat musí zaměstnavatel, protože zakladatelka je stále zaměstnanec a tedy ona není pro pojišťovnu partner k jednání, přestože se jedná o její zdravotní. A jinak tedy myslím, že 50:50 by to nebylo, tipovala bych tak 95:5 ve prospěch zaměstnance, protože jednak soudy stojí na straně zaměstnance a druhak zaměstnavatel měl onou dohodou podmínit neplacené volno a pokud to neudělal, tak to soud klidně vyhodnotí tak, že byl srozuměn s tím, že to za zaměstnance zaplatí... Ale koukám že už je to fuk, že už to zaměstnavatel hodlá s pojišťovnou řešit.
@blahova_andrea Ano, hlásí se to na pojišťovně, ale u zaměstnané to hlásí zaměstnavatel.
@anetka1701 já bych se taky nahlásila na pojišťovnu, že je na to formulář teda nevím. já se o tom bavila s paní nedávno osobně, ale jelikož jsem zatím tu možnost nevyužila, tak jsem se ani neptala, jestli si mě tam jen nějak odklikne nebo to bude i písemně 😀
já teď byla taky rok na neplaceném volnu, zaměstnavatel s tím problém neměl.
@j.a.n.i víš jak to je. zaměstnavatel má sice povinnosti, ale když tak neudělá, problémy se pak vezou s tebou. jde o naše pojištění, myslím, že je na místě si to hlídat sami. já si teda při každé změně na pojišťovně kontroluji, zda jsem správně nahlášená a nemám žádné výpadky a dluhy (zkušenosti z okolí).
@blahova_andrea dřív byl... každopádně tohle je zrovna věc co chce podávat písemně a nechat si potvrdit přijetí... Umí se to za pár let ukázat zpatky jako exekuce diky chybě v administrativě .

@urtica mě třeba v práci jasně řekli, že mi NV klidně dají, ale mám si ošéfovat právě to pojištění. sama jsem si zjišťovala možnosti a vybírala řešení.