Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?
Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.
Tohle nechapu. Lidi, kteri pracovali nekolik desitek let si podle meho par stovek navic zaslouzi. Ale k tematu. Bydlim v Moravskoslezskem kraji (takze zadna Praha). Mam dve male deti a pred kazdym porodem jsem pracovala, takze jsem dostala velmi slusnou castku materske + dovolenou a nasledne rodicak. U prvni dcery jsem se v jejich deseti mesicich vratila na pul uvazku do prace (hlidal tatinek ve volnu nebo babicka). Ted chodim do prace 2 dny v tydnu . Urcite nijak nestradame. Deti si uziji tatinka, ja zmenim prostredi a jsem spokojenejsi. Opra du by me nenapadlo zadat neco vic od statu....
Já se tey přidám k většině. Taky si myslím, že je to dostačující podpora. Jako jasně, že člověk nevyjde se 7ooo měsíčně. Ale je to jen příspěvěk. Já byla doma dohromady 4,5 roku, manžel táhl naprostou většinu. Jsem za to moc ráda, nedovedu si představit, dát třeba pul roční dítě do jeslí.
Máme 3 roky garantované místo, placené zdravotní, rodičovská se počítá do důchodu, sleva na dani na manželku, sleva na dani za školkové...
Sestra se vracela u prvního v 10 ti měsících na zkrácený uvazek, kvůli financím. Zvládala s pomocí prababbičky dítěte. Bohužel zaměstnavatel jí dal 100 procent práce za polovinu mzdy ( kancelář). Takže spíš podporovat firemní školky, zkrácené úvazky ( a jejich spravedlivé ohodnocení).
@mandala stale nechapu jak souvisi duchod s rodicovskym prispevkem.
Rada duchodcu zije v chudobe bez moznozti si privydelat a bez moznosti zaridit si lepsi zivot. Ty tu moznost mas. Pokud vydelavas mene nez maji tito duchodci, mas spoustu casu na hledani lepaiho zamestnani, treba doplneni kvalifikace.
Duchodci by meli dostat pridano vic nez par stovek. A bez zavisti.
@mandala tak já myslím spis ty, co maji 7500 důchod.. Oni už si třeba ani přivydělat jako my nemuzou a prostě musí vyzit. Prostě ne vždy je všechno spravedlive postaveno ☹ nas soc.systém je velkorysý, ale není to, přijde mi, úplně dotazeny.. :-/
Já bych jen podotkla k těm chvalozpěvům na náš stát a jeho velkorysost, že stát ty peníze nejdříve musí někde vybrat. Já místní RD za žádnou velkorysost nepovažuji - byla bych radši, kdyby nás neobíral na daních takovým způsobem, jako to dělá teď a já měla možnost zaopatřit se sama. Ať už na RD nebo do důchodu
@kacca11 Jo jo, děvčata asi zapomněly na to, že ale ty naše mámy (dnešní důchodkyně) měly mateřskou - rodičák půl roku, s tím, že šly na mateřskou povinně měsíc před porodem + tedy dalších 5 měsíců a mateřskou (rodičák) na dva roky měly až při dalším dítěti. Takže žádné čtyři roky doma, hezky do práce
@lulisek84 co to je za blbost? Na Slovensku to maji skoro stejn ejak my a jeste dostanou 25% rodicaku navic, kdyz maji starsi dite 😀 porodne nezavisle na prijmu, prispevek na skolkovne i na to, kdyz se misto skolky stara babicka a dalsi prispevky, co si rady muzeme nechat zdat
@suzanna123 dane se plati vsude. Informujte se treba na ty v Nemecku. Budete docela v soku! 😉
@magdalenax no moje mama teda byla doma tri roky a tri roky pobirala materskou
@zuzapra píšu něco o tom, že se někde neplatí daně?
@koordinatorka_odboje Já jen konstatuji, že tyto země matky podporují. Jak už tady bylo řečeno v jiných státech to tak není.
@koordinatorka_odboje vzdyt tady se cele skolkovne vraci zpet.
@koordinatorka_odboje Smím se zeptat, kolik let je Tvojí mamince? A nebo jinak, neodpovídej, já mluvím ještě konkrétně o roce 1976.....
@suzanna123 pisete o neodirani na dani! Verte, ze proti jinym statum jsme na tom dobre.
@kacca11 @kacca11nesouvisí nijak, nezávidím, jen konstatuji, před MD jsem pobírala 8 500 Kč. Bohužel každý nemá možnosti si najít lépe placené zaměstnání, např. proto, že se třemi dětmi nemohu pracovat na směny, mít dvě zaměstnání, jako obyč. švadlena nemám jakou kvalifikaci si doplnit a vůbec bez nějakého většího vzdělání nemám šanci se uplatnit v lépe placené práci. Ale já si nestěžuju, jen jsem zareagovala a trochu odbočila od tématu, no... 😉
@prostejina Já jim to nezávidím, chápu, že někteří mají co dělat, aby vyšli, jenom jsem zvědavá, kolik budeme dostávat jednou my ☹
@zuzapra když myslíte 😔
@suzanna123 no jo, jenže pak by neměl stát na vyplacení rodicaku těm, který teda nikdy nepracovaly... A to by zas prskaly ony... :-/ holky, asi to na Mk nevyresime 😀
Mě na toto téma třeba vadí, že na dvojčata mám taky jen 220 😒 v dopisu píší, že je to na potřeby dítěte a já je vlastně musím ještě dělit
@mandala myslim, ze neni treba vypisovat zpusoby, jak ziskat lepai praci. Kdyz clovek chce, zpusoby jsou. Pokud ne, neni na tom nic spatneho, ale neni pak moc proator na stiznosti.
@zuzapra v jinych statech jsou ty dane videt jinde. U nas bohuzel vetsinu socialnich a daldich davek pobiraji lide, kteri sami do rozpoctu prispeji minimem.
@mandala prd a suchej vorech dostaneme 😀 ne, tak už ted se říká, ze pravděpodobně nebude na vyplacení důchodu,proto je lepší si ty peníze ukládat a nespolehat na stát.. Protože ho zdimou takový existence, ze se mi z toho chce brecet, když to vidím..
@versatilka ja rodicovsky prispevek vnimam jako kompenzaci toho, ze nemuzes vykonavat zamestnani bez omezeni.
Holky ale to neni prispevek na dite ale vam ue se o nej starate!!!; rodicovsky prispevek tedy
@shine2015 Přesně. Od toho jsou jiné dávky, jako kupř. přídavek na dítě
Myslim, ze v cr se matky zas tak dobre nemaji. Kdyz odhledneme od toho rodicovskeho prispevku. Na trhu prace je maji zamestnavatele pomalu za prasive- pokud nejsou nejake odbornice v zadanych oborech jako chemicka,lekarka apod. Jesle nejsou, skolky od tri let, polovicni uvazky nejsou. Do toho argumenty - to je vase vec, ze mate deti, stat to nezajima. Na druhe strane - mladi jsou lini, deti je malo, vymirane, nem akdo pracovat na duchodce. A kdyz se podivam na vydaje statniho rozpoctu, tak ty rodicovske - materske jsou uplne minimum,co stat vyplaci. Nejvetsi polozku delaji starobni duchody, jestli nepodporime porodnost, tak jsme vite kde- my budeme generace, co jenom plati a odvadi, ale duchod nikdy nedostane. Nesouhlasim s Babisem,aby se zeny co nejdriv hnaly do prace, spis je potreba lidi vubec motivovat,aby vychovali radne danove poplatniky,dat jim nejake zazemi,aby se nebali deti mit- a 3800 mesicne to fakt neni.
Nevim,proc to nedelaji v jinych zemich,bud spolehaji na pristehovalce nebo ze lide deti stejne mit budou
@shine2015 To sice ano, ale stejně to dáš na dítě, v mém případě děti.. A pointa na nejmladší mi opravdu přijde v tomto případě trapná, když máš jednoho prcka 0:15 a druhého 0:16 😀

@prostejina No, většina důchodců má větší výplatu než já v zaměstnání a taky dřu, nemluvě o tom, že my budeme mít důchod asi tak třetinový 😒