Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?
Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.
@dvorka100 Viditelně nemás žádného normálního důchodce... babi s dědou mají patnáct let starou fabii a aby nám mohli občas přispět, oba ještě skoro v osmdesáti chodí na brigádu..... kromě toho se starají segře o děti, aby nemusela natahovat ruku po státu a mohla jít do práce. A to oba makali celý život.
@koordinatorka_odboje kdyz se zvysi davky a rodicovsky prispevek, bude sice mozna vice deti, ale jakych? Deti lidi, co jsou na davkach, co nevychovavaji k zodpovednosti, ale k vycuranoati. Takovi do statniho rozpoctu neprispeji a naopak budou brat. Chceme podporovat takove lidi?
Ja jsem spis pro podporu tech aktivnich a zodpovednych. Takze podpora uplatneni a hlidani, kdyz to zjednodusim, ulevy na danich.
Radeji jeden slusne vychovany clovek nez deset tech, co pobiraji davky a delaji na cerno. Takze zvednuti prispevku podle me moc pozitivniho neprinese.
ty peníze mi nepřijdou zase nějaká velká hitparáda 😉 , výhodu beru, že má žena/muž poměrně dlouhou dobu na návrat do práce. Srovnání mám akorát z Německa, tam je rodičovský příspěvek srovnatelný s naším ale vyplácený kratší dobu. Na druhou stranu ze sociálního systému plynou další výhody...příspěvek, když není školka, v podstatě plošné přídavky na děti
@dvorka100 no i kdyz bych uvitala taky vice penez je treba si uvedomit ze jen u nas je ten luxus moct sedet doma s ditetem 3 roky a jeste za to brat nejak korunky. V zahranici dostanou sixlce peknou materskou ale pak supky hupky do prace a nebo doma ale zadarmiko.... a i kdyz mne stvou nekteri duchodci kteri berou kralovske penize a jen si stdzuji tak vim ze jich je hodne takovych kteri sotva poplati najem a leky a na jidlo jim uz kolikrat moc nezbyva
Nemyslim si ze je to o duchodcich ale o naprosto spatnem soc. systemu. Davky v tehle zemi bere kde kdo a malo kdo si je zaslouzi. Ja trebas poctive pracuji od skoly a krom MD a RP nemam na nic narok a to sypu do statni kasy penize uz vic jak 10 let a kde jaka socka co nikdy nemakala sedi doma, a bere davky.....
@dvorka100 k tvemu uvodnimu prispevku, tuto castku stanovil v roce 2011 Jaromir Drabek,ktery kandidoval za TOP09 s doporucneim zenam,at si nasetri pred porodem 33nasobek hrube mzdy. Nechapu,proc zrovna stana, ktera se vyhlasuje jako "pravicova" udelala zrejmy levicovy krok "vsem stejne". I takovym,co nikdy nepracovali a ani nebudou. Samozrejme na to doplaceji pracujici.
Neco podobneho navrhoval Kalousek ze stejne strany s duchody - vsem 5 tisic a zbytek at si kazdy nasetri + doporuceni setrit do duchodu 10mesicne. Minimalni mzda je 11hrubeho, kde si ma takovy pomocny delnik kuprikladu nasetrit 10 bokem?
Já bych to třeba viděla tak, že by se zrušily odvody a člověk by si to dával bokem sám na sebe. Pak bych po státu nechtěla ani korunu, na mateřskou, rodičovskou a všechno by si člověk v pohodě našetřil..
@dvorka100 bože, Vy máte názory...
Dostáváte mateřskou,rodicak, máte chlapa co vydělava, sama si můžete vydělat kdybyste opravdu chtěla...že to nejde je blabol největší, stěhovat se Vám nechce? Tak se asi nemáte tak zlé...a ještě byste obrala důchodce..to je teda Natura, že se nestydite...ano většina důchodců dá vnoučatům ale sami si odpiraji od úst
Kde byste chtěla žít? Jde je podle Vás lip? Povídejte..
@versatilka opravdu zrusit odvody? Zajimava myslenka. Mas predstavu, jak financne narocna je treba lekarska pece? Ja nejsem uplne proti, jen by me zajimalo, zda si lide uvedomuji, co vsechno to obnasi.
@versatilka zrušit odvody? Že by se tatínkovi podíleli na stavění silnic a maminky na stavbě školek atd atd atd?
@versatilka Vážně? Tak hele, já jsem byla v nemocnici s paní, která je v invalidním důchodu od svých dvaceti let, protože ji srazilo auto. To by mne tedy opravdu zajímalo, jak by sis našetřila peníze v takovém případě na to, abys měla v padesáti letech z čeho žít....
@kacca11 zakladem jsou dobre pracovni prilezitosti a slusna minimalni mzda. Pak lide, normlani lide, budou chtit chodit do prace, protoze se budou chtit mit dobre, aby se jejich deti mely dobre, nebudou chtit prezivat na malych davkach. Myslim, ze v jinych zemich to dobre funguje
@versatilka pochopila jsi co jsem napsala a na co ten prispevek je??? Ten je proto ze nechodis do prace ale jsi doma se svym deckem.
@kacca11 nemluvím o zdravotním, ačkoliv i tam by to mohlo fungovat. Bohužel jen někteří. Spočítala jste si někdy, kolik dáváte z výplaty? Národ žije v domnění, že je lékařská péče zadarmo, ale ona není..
@lajla nač stavět, pokud by člověk neodváděl státu, stát by státní školky školy atd nezajišťoval, přešly by do soukromého sektoru a rodiče by soukromé měli z čeho platit.
Silnice snad nepatří do sociálních dávek. Ty se platí z daní, které by se tak jako tak odváděly. Máte daně z majetku, DPH, z výdělku atd atd..
@yerry s duchodci bych uz to nesrovnavala ale ten princip ze ty co nepracujou dostanou kde co příspěvek na bydlení, pridavky socialni davky porodne apod. A my mame jen ten rodicak a nic vic proto mi to prije nefer. Kdyby tyhle všechny davky zrusili a navysili rodicak udelali by mozna lip nez to jak to je nastavene ted. M anzel vydelava okolo 22 tisic tudíž mame na viziti necelých 30 000 z toho 15 000 zaplatime za vse okolo a zbyde nam 15 000 coz se zda ze je dost ale nemeli jsme narok ani na porodne ktere driv dostala kazda maminka na prvni dite a ty co nafasujou vsechny ty pruspevky tak maji v závěru o 5-10 tisic vic než my a to nedelaji nic
@koordinatorka_odboje neco takoveho tu pisu celou dobu dokola a dokola...
@magdalenax mluvilo se tu o rodičovském příspěvku, nikoliv o zdravotnictví. A i na toto existují pojistky.
Absolutne bych si do ust nebrala duchodce, ti lidi si sve uz odpracovali.. diky nic nasi rodice, potazmo my mohli studovat, rodice mit nas apod... A pokud jsou dva duchodci, tak to jde, ale jak jeden z nich zemre, tak si duchodce vazne s 300Kc navysenim porazi.. Vetsina moc privydelku nema, chybi uz sily.. kdezto na rodicaku je vice moznosti. A to, ze mame moznost byt 2-4roky doma, stat za nas plati.. no kde to jinde je????
@versatilka nerozumim, jak to zeuseni odvodu tedy myslis? Co zrusit, co nechat? Trochu zcestna myslenka.
A zdravotni pojisteni v soukromem sektoru - hezka myslenka. Bohuzel pak nastava problem s pojistovanim lidi s vaznou nemoci, zranenim ci predispozici k necemu takovemu.
@lajla nedavno jsem byla na obede a tam sedeli 4 duchodci (byly to dva manz. Pary) a bohuzel jsem zaslechla cast jejich diskuze - bavili se dost nahlas a myslim ze jsem nebyla jedina... z jejich diskuze vyplynulo ze jeden z nich ma duchod 17000 a jeho zena 15000. Tolik si u nas bohuzel nevydelavaji ani muzi na 3 smeny. Mistni prumerny plat muze pracujiciho rukama co ze pomerna cast populace cini asi 15000 kc. Zeny v drtive vecine pracuji za minimalku nebo neco malo vice.... a tito duchodci si stezovali ze jim stat chce na autobus prizpet pouhych 400 kc/mesicne... oproti tomu moje tchyne ktera ktera pracovala vely zivot bere duchodu kolem 8000.... a nestezuje si....
@kacca11 to pises jka kdyby vsechny matky byly parazitky, co si ze statni kasy nezaslouzi korunu
@versatilka aha takze by si kazdy postavil silnici od sveho domu do prace, kazdy by si poridil poradnou petrolejku kterou by svitil po ulici, protoze i to verejne osvetleni neco stoji, kazdy by si platil vsechny lekarske zakroky(zajimala jste se nekdy kolik stoji porod i kdyz je bezproblemovy), postavila by jste si skolku, poridila zbran a v pripade napadeni sla branit vlast misto armady, parchanty ve vezeni by jste sla hlidat sama, ale moment nikdo by ve vezeni nebyl protoze jak by se tam asi dostali..... zrusit veskere odvody to muze navrhnout opravdu jenom clovek co o tom pardon ale h.vno vi.
tak peníze na víc se vždy hodí 🙂 > my chtěli druhé, ale teď si ho nemůžeme dovolit. Mám rodičovský příspěvek na dva roky což je 11500,- a nneí to tak zlé. Budu nastupovat do práce a v hlídání se budou střídat babičky a tatínek + školka.
Ono se má snad uzákonit školka od 2 let takže je to stanovené aby se maminky vraceli co nejdříve do práce( někde se tu řešilo, že my máme nejdelší rodičovskou > což pro dítě je jednoznačně dobré - to neříkám, že ne). Těch 11500,- je v podstatě minimální mzda.
Jako navýšit by se to mohlo 🙂
@yerry ja myslela, ze duhcodov strop je 11 tisic...??
@lajla v cr je prima dan

Dřív to bylo jinam jinde to je jinak ale mě jde hlavně o to jak to funguje tady a že by duchodci nevychazeli s penezma mi nepřijde každý druhý ma fungl nove auto a rozdavaj peníze vnoucatum jak na běžící pase