Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?
Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.
Nedá mi to a trochu se zapojím. Již 11 let pracuji ve vězení pro ženy. A mohu s naprostou jistotou říci, že těmito ženami je sociální systém ždímán. Já sama jsem po porodu prvního syna šla do práce po 5 měsících, protože přítel přišel o práci. Zároveň jsem začala studovat další vysokou školu. Do porodu druhého syna jsem si dodělala Mgr. a byla jsem s ním rok doma. Nyní jsem opět těhotná, dělala jsem do té doby dokud to zdravotně šlo. Byly tam tedy i bezpečnostní důvody. Moje svěřenkyně běžně nepracovaly nikdy, ani neví kdy se jim narodily děti a důvody proč kradou? Můžeme za to my, že jim dáváme nízké dávky, nějaká možnost jít do práce je nenapadá. Nechápou, proč já vstávám před pátou, letím do školky školy, píšu úkoly, vodím na kroužky..... Když některé vidím, je mi do breku co živím z daní. ☹
@caverina a není to trošku diskriminující máš dvě děti, státu ti pomůže, máš jich víc starej se? Já sama mám tři děti a nikdy jsem o žádné dávky nežádala. Pořídila jsem si třetí z toho důvodu, že si ho můžeme dovolit. Ale jak píšeš, nikdy nevíš, co se může stát, můžu s nimi najednou zůstat sama a pak bych byla ráda, kdyby stát pomohl a to se všema. Nebo bych měla jedno utopit?
@andy80 to byla jen reakce na to ze se tady casto rika,ze deti by mel mit jen ten kdo na ne ma..takze pokud je to pravda(coz netvrdim ze je)tak by mel mit clovek jen tolik deti kolik uzivi a nemel by ohrnovat nos nad temi kteri se dostali do spatne situace a zadaji pomoc od statu...
@dvorka100 tak kolikrat jsem tady na MK byla svedkem toho ze bylo maminkam primo razeno aby toho manzela ve skrini meli..asi tak..podle me si tady spousta lidi mysli ze na socialku chodi je urcita cast obyvatelstva..do jiste miry to i pravda je..ale je tam i spoustu zen,ktere na tom byly vcera stejne jako ja nebo vy..a jenom proto ze se dostali do zle situace tak je na ne nahlizeno jako na vyzirky...ne vsichni maji bohuzel ze svych platu si moznost nasetrit tolik aby se v pripade financnich problemu nejakou dobu postarali sami o sebe...
Já si myslím, že rodičák a mateřská je zase zde v čr nastaveno výhodně a dobře. Kdo si odpracuje, dostane skoro ten samý příjem ještě 7 měsíců vlastně bez práce. K rodičáku si každý může bez problémů přivydělat kolik chce, nic se nehlídá, jen aby dítě nechodilo do školky a smlouva u jednoho zaměstnavatele. Kdo Vám dá skoro čtvrt milionu za péči o dítě? Jasně, je ale potřeba aby byl i příjem chlapa - já beru skoro nejvyšší rodičák a i tak by mi to nepokrylo ani nájem. Zase kdybych bydlela u mamky, tak mi vše zbyde jen pro nás dva. Navíc můžete vzít rodičák i mateřskou přes pracujícího partnera, takže už je to tuplem v cajku.
Já jsem teda nikdy nebyla registrovaná na UP, šla jsem tam jen pro papíry na rodičák a to ještě do špatné budovy 😀
Co mě mrzí, ale nejvíc, je, že je velmi špatně - vlastně katastrofálně - nastavený systém podpor - mám kamarádku na úřadu práce a co mi ta vypráví. 🙄 Příjde mi smutné, že 5000, co jsem každý měsíc odváděla na daních a SP a ZP, právě dostane sorta, která nikdy ani výplatní pásku z vlaku neviděla...
@dvorka100 Stát tu není od toho, aby někomu financoval děti. Ten důchodce, kterému je přidáno, svůj díl práce i peněz dávno odvedl a vůbec mi nevadí, že se teď postará stát o něj, i když mizerně.
Nemám nic proti motivaci mladých k zakládání rodin a nevadí mi ani když stát pomůže rodinám, které nemají dost prostředků, dítě přijde neplánovaně a pod., ale pro taková srovnání, jako v úvodu, nemám pochopení! Chybí už jen akční argument jak se naděluje hnědočechům, aby to dotvořilo celkovou úroveň takového myšlení... 😠
Myslím si, že maminky v CZ si nemají na co stěžovat. Jsou doma 3 roky, po které dostávají peníze a mohou si uzivat deti. V ostatních zemích to tak není, bud je matka doma zadarmo, nebo musí jít velmi brzy pracovat. Takze za mě... ta častka není nízká. Ikdyz ano, nežije se z toho jednodušše.
Tady aktuální info, jaké změna se chystají:
https://zpravy.aktualne.cz/finance/rodicovsky-p...
A i já se připojuji k té spokojené části maminek. To, že člověk může být s dětmi doma takovou dobu, to žádné peníze nevynahradí. Navíc pokud chceš, tak si můžeš přividělat, ale zorganizovat už si to člověk musí sám. Musí si spočítat, zda se mu to vyplatí, nebo ne.
@dvorka100 delas si ze me legraci s tím vydelavaním uplne jinych penez v zahraničí? Zila si nekdy delsi dobu v zahraničí? Máš predstavu o tom, že nejen ty příjmy jsou vyssí, ale i výdaje? Prosím, nez zacnes neco navrhovat, najdi si udaje a zdroje a zeptej se lidí, co zijí v zahraničí, jak je to "jednoduché"... pak se obouvej do českého systému. Momentalne ziju v zahraničí, a kdyz kamarádkám vyprávím, že v ČR můžu být doma 3 roky a mít placenou tu "dovolenou", tak na me jen koukají s otevrenou pusou a závidí.
@versatilka ty jsi asi volič strany svobodných, že? Ti měli též ve svém programu zrušit odvody a nechat veškerou zodpovednost za náklady na člověku samotném.
@dvorka100 nečtu vse, ale souhlasim s vetsinou, ze systém CR je v tomto poměrne štědrý. Me tedy sice RP opravdu nestaci, ale taky nemám problém pracovat od 5m veku dcery
A matky, což fnukaj, ze nemaj peníze bych jednoduše poslala do prace ( dnes uz neni problémy mit zkraceny uvazek či DPP, DPC..
.
já jsem teda s dcerkou doma, kdyby bylo vše jednoduché tak bych do práce na pár hodin denně šla, ale muž pracuje, babičky nemáme, takže nevím jak to udělat. 7000 Kč a mužova výplata není na vyskakování, spíš na přežití, nic se neušetří, ale těch pár let to vydržíme, děti mi za to stojí a pak budu zase makat o sto šest, jako posledních 5 let 😀 jinak jsem za příspěvek štastná a za to, že s ní můžu být doma, mám jisté místo na vrácení po RD jsem vděčná. Neumím si představit, že bych jí nemohla kojit, dítě musela odložit do jeslí a šla hned do práce, ale fakt je, že bych neměla takovýho mamánka 😀
@dvorka100 To je ale velké umění uznat a ne každá to na koníku umíme. I přesto, že mám na naší mateřskou názor kladný, smála jsem se tuhle, že jsem ráda, že nejsem svobodná matka. Se svým "uměním" hospodařit bych s rodičovskou nevyšla a hrozil by mi azylák, o tom žádná. Chvála mému pracovitému muži 😀 ! Já bych teda uvítala větší vstřícnost maminkám, co si chtějí přivydělat (ať už mizerná situace se školkami a jeslemi nebo lepší možnosti krácení úvazku, práce z domova atd...)
Kazdy ma svuj nazor na vec, a tou cizinou par informaci od známých mam trebavze svycarska ja verim ze ne vsede je to tak dobre ja jsem taky.nic takoveho nenapsala a kdyz sem tzhle cetla srovnani napriklad bydleni tak to o tolik drážsi nez u nas nebylo. Ja to beru vsechno jen podle vlastnich zkusenosti trena ze jsou lidi co treba nikdy nepracovali a dostavaj podporu ja byla na UP a podpora zadna protoze sem nenela odpracovano to je v poradku ale ze sem u toho chodila na brigádu a hlidali mi i kolik si vydelam tak to me dost stvalo a porodny jsme taky nedostali a to jsme pretahli tu danou castku asi o tisic korun
@astyna ahoj, bohužel jsem důkaz , že ne vždy má člověk odpracováno a dostane - v práci nám plošně krátili úvazky, protože jsme chtěli mimčo, nešla jsem jinam, kde bych třeba za pár týdnů otěhotněla- to mi přijde nefér vůči novému zaměstnavateli, tak jsem si našla druhou práci na zkrácený úvazek. Odváděla jsem z obou příjmů a při zjišťování na OSSZ, jak to chodí s PPM, co mám doložit atd... jsem se dozvěděla, že sice odvádím z obou zaměstnání, ale PPM se mi vypočítá jen z toho jednoho... Takže mateřskou i když jsem poctivě až do MD pracovala a nikdy jsem nebyla na UP atd... mám opravdu mizernou. Každopádně pravda je, že RP je v ČR myslím štědrý a je jen otázka na každého, jak s ním naloží, pokud chce být někdo s děckem doma 4 roky, může, ale je jasné, že nemůže čekat, že mu na účet stát pošle 20 000. Co mě štve je, je porodné je jen pro určitou skupinu lidí, tím že jsem vdaná, muž řádně pracuje, tak porodné mít nebudu i když jako jiní přivedu nového daňového poplatníka... ale to bychom tu byli hodně dlouho, kdybychom řešili, co je špatně a není. 😉
Nám porodné uteklo o 50 Kč 😀 ale nestěžujeme si. Na to, že manžel je student doktorského studia, tak se máme dobře 🙂
@shine2015 kdybych se mela chystat do budoucna tak, jak pisete, tak neutratim ani korunu, protoze nikdo z nas nemuze dopredu tusit, co nas zitra potka a verte, ze zvlast mladsi nas stal silene penize, zdravotni problemy si nevybiraji. Jde jen o to, ze pokud se chce mama vratit do prace, nema dite kam dat a to casto ani ve 3 nebo 4 letech veku. A uprimne, 8000 na soukromou skolku opravdu spousta lidi nema. Ja taky nesedim doma na zadku, nastesti mam praci, kde muzu byt na pul uvazku. Takze nejsem zadne nemakacenko, co zdime stat o davky. Tak opatrne!
@dvorka100 a proč máš zájem srovnávat s nemakačenkami, kteří ochcávají systém?? 😕 Měla bys být ráda, že jste to zvládli i bez porodného, že rodičák vám rozpočet pouze vylepšuje, ne, že je jeho nejdůležitější většinu. Zkus přemýšlet trochu jinak a zjistíš, že řešíš imaginární problém, protože žádný sociální systém nikdy a nikde nebyl spravedlivý pro všechny. Od toho ani není.
@astyna 😀 taky dobrý, jako mrzí mě to, ale beru to tak, že hlady neumřeme, miminko jsme chtěli a ne kvůli penězům, hlavně ať je zdravé a na ničem jiném mi nezáleží.
@zuzineckah ja to tak beru my vychazime zatim dobre... zvykli jsme si akorat je to proste nefer a s tim clovek nic neudela
@lenka5731 jako vyhodné nevyhodné... no je to samozrejmne vyhodné, kdyz spousta lidí to dela tak, ze napríklad v nemecku jen pracuje, ale žije v Čechách. Ale když člověk dlouhodobě žije a platí vše v zahraničí, tak to zase tak veselá zábava není. U nás to nebylo primárně o tom, že si zázračně pomůžeme finančně, ale o tom, že pracovat v zahraničí udělá hodně na zkušenostech a životopisu. Prostě se to tak nejak vsechno sešlo v jednu chvíli.....
Ono ja nevím, spousta lidí ma představu, že si tu člověk žije, jak prase v žitě. Ale za jakou cenu? Rodina daleko, přeci jen jsme furt ti z východu. Ano, jeden z nás je odborník v oboru, ale ja pravdepodbne nejakou kvalifikovanou práci moc nesezenu. Jako druhý vydělávající, s výrazně nižším příjmem budu mít zdaněno přes 40% příjmu. O tom, kolik nas stojí bydlení, služby, atd... ani nemluvě.
nebo jsem te snad spatne pochopila? co presne myslíš tím výkrikem do tmy?
@dvorka100 hele, ber to z té lepší stránky - je to pro vás nefér, protože patříte k lidem, kteří dokáží svoji rodinu zajistit. To je přece dobře,ne? S ostatním se prostě netrap.
Když na nějakou dávku nedosáhne rodina třeba s postiženým dítětem, která prosvihne příjmem tabulky o 100 korun, to je nefér.
A taky mi přijde nefér navážet se do důchodců,z kterých drtivá většina svoje dávno odpracovala a často několikanásobně víc než některé matky skuhrající, že stát dává málo...
@chris_n pochopila jsi to dobře. 🙂 Neříkám, že někde lítají pečení holubi do pusy, to vůbec, ale kolikrát mi přijde, že se Češi jezdí do zahraničí snad obětovat, vždyť tady je ta báječná rodičovská a nízké náklady .... (ironie). No a kolik je zdanění tady? Když počítáš ze superhrubé mzdy. To jsme ale mimo téma.
@lenka5731 hele treba u nas to bylo rozhodnutí, že přišla ta nabídka v době, kdy stejně muž chtel hledat jinou praci (o neco lepe placenou). Ale přišlo tohle a v podstatě zustat ve "stejné" firmě. Máme se o něco líp, pravda. Ale i díky tomu, že stále já třeba dostávám mateřskou a část rodičáku z čech. Nebýt toho, tak se nemame tak dobre.

Chvilemi jsem se v tehle diskuzi docela ztracela...nas socialni system je stedry...to ze ho urcite skupiny cilene zneuzivaji je druha vec,melo by se to nejak zastropovat...mas dve deti tak ti stat v pripade nouze pomuze,mas jich vic tak se o ten zbytek postarej sam...tvrdit ze kazdy kdo pobira socialni davky je vyzirka a nemakacenko je podle me dost hloupe,nikdo z nas nevi co mu zivot prinese...dneska se mas dobre a zitra se muze stat cokoliv a jsi v haji a at se ti to bude libit nebo ne budes se muset do te fronty na socialce postavit...