Petice za navýšení rodičáku
Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????
Nikdy to nebude fér.
Podle mého názoru, to, jaké je finále, je nejvíc fér jak to jen jde.
Ačkoli původně to mělo být nějak jinak, ale to bylo tak... obrovské, že nám tak nějak muselo být jasný, že tak to nebude. 🙂
@marketa11112 Jsi příliš vztahovačná a bereš si to moc osobně, uznávám že písemná komunikace je krapet složitější v pochopení jak je co myšleno...
Jde o to , že tady někteří vzali jako bernou minci nějaké dohody a návrhy jak by co mohlo být a teď jsou rozčarované že to je jinak a div se o ně nepokouší infarkt... Přitom věřím tomu, že mnoho z nás by si normálně rozumělo a kdybychom seděli u kafe v jedné místnosti, tak bychom po pár "hádkách" zjistili, že se vlastně vesměs shodujeme na mnoha věcech.
K tomu že má práce jde vykonávat, nejde musela jsem najít něco co by šlo dělat z domova, musela jsem se to sama naučit, protože jsem nemohla chodit na kurzy a předcházelo tomu mnoho pokusů, omylů a slz (a do dnes jsou dny kdy bych nejraději se vším šlehla). Ale mám určitou vizi do budoucna a pokud s ní nebudu pracovat teď, tak už nikdy...
Ohledně toho štěstí, že můj manžel hodně vydělává... Myslím, že bys byla celkem překvapená, kolik dohromady máme, když sečteme všechny peníze, co za měsíc vyděláme a nebylo by to překvapení nad tou výší, ale spíše naopak. A to je právě ten důvod, roč pořád něco zkouším, hledám, učím se, protože prostě nechci dřít jak mezek, na to abychom týden před výplatou řešili, jestli máme ještě na to či ono, nebo ne... Každopádně tuto situaci opravdu nevyřeší rozčilování nad tím že někdo něco slíbil, ani to že se nad tím budu rozčilovat, myslím že je lépe a účelněji investovaný čas, zamyslet se nad tím, jak mohu svou situaci změnit já a ne doufat, spoléhat, věřit, následně nadávat, či čekat, že mi někdo něco dá... Když se nad tím pak zamyslíš, zjistíš že tě (a nás všechny) těch 80 tisíc navíc, bude v následujících letech stát mnohem více, než jsme schopní si představit ;)
@lucie_j hele, je to o tom, jak si to nastavis. I kdybys mela roznaset s kocarem letaky do schranek, tak na RD se proste pracovat da. To, ze je to treba u nekterych slozitejsi, nepopiram, nicmene to lze. A pokud nejaka maminka rika, ze ne, tak lze protoze proste nechce. Coz o to, na tom neni nic spatneho, ale pak si nesmi stezovat, ze ma malo penez a chtit po statu prachy. Uz jsem to tu psala nekolikrat, mam dve deti 20 mesicu od sebe a pracuju vyjma sestinedeli porad. Mam kliku, jde mi to snaz, protoze povaha moji prace to umoznuje a mam hlidani, ale i kdyz mam obe deti doma, zvladam to, nebo delam v noci.
@lucie_j Zatím mám spíš dojem, že se navážíš ty a to do mě, pokud jsou osobní útoky to jediné co svedeš, tak prosím, pokud se ti pak uleví, budeš se cítit lépe, tak pokračuj, já to zvládnu... ;) Ale vypovídá to pouze o tobě...
Navíc netvrdím že je někdo líný, tvrdím že pokud se chce někdo mít lépe, tak tomu musí něco obětovat, protože jak známo, bez práce nejsou koláče a opravdu ti nikdo nic zdarma nedá, ale každý ti určitě mnoho slíbí... Můžeš sedět doma, čekat na zázrak a nadávat kolem dokola, ale pravděpodobnost, že si tím pomůžeš je opravdu velmi mizivá, každopádně držím palce, třeba budeš ta, které to klapne.
No, ještě teda přidám jednu věc. Obojí rozhodnutí je rozhodnutí koaliční rady. Tak jak se teď jedna skupina vysmívá té druhé, že mohly naletet slibům, tak v podstatě teď dělají to samé. Obojí bylo rozhodnutí koaliční rady, tedy na stejné úrovni. Schváleno není zatím nic.
Holky, vy kterých se to týká, víte... ono se špatně poslouchá (čte), že se máte postarat sami, pokud chcete víc peněz, a házet na stát mezilidské vztahy... (jakože nepohlídání v rodině, apod.) je taky nesmysl.
Prostě je to tak, že kdo se o sebe nepostará, může leda tak podepisovat petice, případně jít na nějakou směšnou demonstraci.
Já jsem zářný příklad, a to jak co se mezilidských vztahů týká (aneb, zaměstnaná u máti ve formě, před porodem dvacet čistýho, žádná výhra, ale prostě teď mám od ní 6 čistýho a to fakt žádná výhra není.) musela jsem chtě nechtě do práce, myslím do dalšího úvazku.
Prostě je to o tom, jak si nastavíme priority.
To bylo ubohé... Jen jsem napsala, že se tu navážíš do lidí, kteří se snaží a přivydělávají si jak můžou a rozhodně nesedí doma na zadku a nebrečí kvůli 80 tis.
@lucie_j Pokud to vyznívá tak, že se do někoho navážím (což tedy nebyl záměr), tak maximálně právě do těch co sedí a brečí kvůli 80 tisícům.
Jediný kdo se tu v osobní rovině do někoho naváží jsi ty a to do mě, ale jak říkám, pokud se ti uleví prosím...
Už jsem se naučila že mnoho žen na jednom místě je podstatně horší než dva kohouti na jednom dvorku a vždy se najde nějaká, která přijde, ostatním (zvláště těm co jejich názor nekoresponduje s tím jejím vlastním) nadává, že nadávají, pak přejde do osobních útoků a pak zakončí "diskusi" tím že to nemá smysl s nimi/námi dále diskutovat...
Takže kam bude naše diskuse pokračovat? První dva body už máme za sebou...
@mataharyy ano, v tuto chvili, kdy jsi pouzila primer zahrady, o ktere jsem psala, jsem vztahovacna. ono to ale od tebe tak i mysleno bylo. nekolikrat jsem psala, ze sama bych od statu brala jinou podporu, aby byla opravdu pro ty pracujici, pro ty co se vice snazi... ale takovou snahu nema stat. tim padem neni na vyber. ted je to jen o tom, zda mit ci nemit 80 tacu. vim, co to znamena do budoucna. ale jak nekdo, kdo nema 8 miliard na rodicaky, muze uvazovat napriklad o postaveni urednickeho mesta v praze? na to by stat prachy nasel? a vlastne uz nachazi. vzdyt maji uz studii...a to bychom mohli vytahnout spoustu dalsich a dalsich veci, kde mizi penize. takze tohle jsou jen kecy. prachy jsou, jen je holt neprosustrovat pro sebe. treba by pan babis mohl postradat dotace pro agrofert a dalsi sve podniky?
jinak ja z domova siju.. hlavne pro zvirata (hlavne pelisky), pro lidi sem tam neco. co si kdo rekne. a nejsem vyucena svadlena, nikdy jsem sit nechtela, vse se ucim na koleni za behu, nemam nikoho , kdo mi mi neco mohl ukazat a pod. skolu mam obchodku, verejnou spravu, nedodelane vychovatelstvi, chybi mi zaverecky. takze jsem vsude trosku mimo obor. nejsem uplne blba, vim, co chces rict. ale proste s tim nemohu zcela souhlasit.
@xxx3d to, ze nemas hlidani, nebo to, kde bydlis, nebo to, ze nesezenes skolku, nebo to, ze zkraceny uvazek v danem miste bydliste neexistuje, s tim proste souvisi. ja s tchanovcema i rodicema mohu vychazet sebelepe, ale stejne hlidat nebudou. to oni byli za vodou, kdyz ja kazdy den, kazdy svatek, kazdou nemoc ci kazde prazdniny travila u babicek. skolku ci jesle pracne hledat nemuseli, to meli jiste. nerikam, ze neni prace, prace je. jen je problem pracovni doba, zde u nas temer vse na smeny. a presto bych ted praci na ranni mela hned, ale 20 mesicni dite tam se mnou jit fakt nesmi.
a ano, pocitala jsem s rodicakem ve vysi 220000, ale kdybych rekla, ze se mi penize navic nehodi, byla bych blazen. a ja jsem jeden z tech rodicu, ktery at dela , co dela, vse dela pro sve deti. jinak chapu i ten argument maminek, v cem je horsi jejich dite nez dite sousedky, ktera porodi o chvilicku pozdeji? nebo argument o silenem zdrazovani ( za me nejhorsi v poslednich trech letech) a stagnace rodicaku. proste to, co vymysleli ted, prinese jen nastvani verejnosti, zavist mezi maminkama. a ano, rodicak je u nas hezka vec. tak at ho nedaji nikomu, mohou zavest treba prispevek na deti pro vsechny pracujici po vzoru nemecka, nebo navysit odpocet dani pod. proc nepadl takovy navrh? asi duvod maji.
@marketa11112 pokud máš téměř hotové vychovatelství, tak udělat zkoušky už by nemusel být takový problém, ne? A když je přetlak na děti, že neseženou školku, tak si přivydělávat hlídáním děti treba u vás doma.
Nebo ty mikrojesle rodinného typu. Tam jsem hledala práci já, u vás žádné nejsou? Děti tam můžu mít s sebou. Teď je od června budu mít doma. Já mám pedagogické vzdělání, ale ostatním stačí dvoudenní kurz chůvy.
Nebo třeba u nás teď zoufale shání chůvu do školky, asistentku. Peněz za to moc není, ale zase, dítě od dvou let můžeš mít s sebou, ve dvanact hodin doma a 8tis doma. Což taky pomůže. Já v těch jeslích dělám za 11550 hrubého. Žádná hitparáda, ale aspoň něco
@marketa11112 Vidíš a to je přesně ten problém písemné komunikace... Příměr o zahradě nebyl myšlený jako urážka, či útok, spíš konstatování, když jsi stále argumentovala že "u nás v Praze", jako by tím odpadali jiné věci...
Neříkám že jsi blbá, ani netvrdím že s tím máš souhlasit.
Jináč když budeme porovnávat nás dvě (s ohledem na to že jsem tu na sebe práskli spoustu věcí). Tak ty jsi mimo obor, já žádný nemám a nikdy jsem žádný neměla, odešla jsem ze střední v druháku, takže vlastně nic nejsem a podle papírů nic neumím... Tak jako ty jsi se naučila šít na koleni (za což obdivuji každého kdo to umí, já jsem manuálně levá a přitom bych tak ráda šila, jen už není kapacita se to učit, zatím...), tak já šla směrem jiným, tím jediným který umím a dá se dělat i z domova, na mateřské jsem studovala online webináře o všem možném (zaměřeném na administrativu a práci na dálku), pak jsem se drze vetřela jako zaměstnanec právě do společnosti pořádající kurzy zaměřené na práci na dálku, postupně jsem začala řešit různé situace, které plynuli z toho co jsem v průběhu života řešila, ať už to byl postup řešení rodičáku "přes hranice", nebo žádosti o mateřskou... Postupně jsem se začala orientovat v právech a povinnostech zaměstnavatelů a zaměstnanců, začala jsem lidem radit jak vyplnit ten, či onen formulář, na co mají a na co nemají nárok, pak jsem sepisovala žádosti o kde co, najednou jsem zjistila že pomáhám nejen kamarádům, ale volají i cizí lidi, protože dostali kontakt od toho a toho... tak jsem postupně získávala klientelu a první drobné.
Vím jak je to náročné, mám tři děti a hlídání jsem nikdy neměla, všechno jsem si musela vydřít sama, ano mám velikou výhodu a oporu v manželovi, ale jináč nebyl nikdo kdo by nám pomohl... Takže jsem z duše a vlastních zkušeností opravdu přesvědčená, že když někdo chce, tak zvládne prakticky cokoliv, není to snadné, není to pohodlné, spíše naopak je to dřina, málo spánku, hodně slz a zdolávání překážek, ale jde to. Proto zase nemůžu já souhlasit s tím, že se někdo rozčiluje, že se stát "nepostará" ;) A opravdu nechápu lidi, co na základě úvah a předběžných slibů počítají s něčím, co ještě pořádně není ani na papíře a pak se kvůli tomu takto rozčilují. Jistě ruku na srdce pokud by stát ty peníze dal, tak je vezmeme všichni a budeme mlčet, aby si to náhodou nerozmysleli, na druhou stranu buďme rádi za to co máme a nevažme se k tomu co bychom možná mít mohli, to je jako spoléhání na to, že vyhraješ ve sportce, protože sazka taky slibuje, že z někoho udělá milionáře... ;)
Ve vládě jsou lidé, které jsme tam zvolili (myšleno většina, aby se tu nerozjelo "já je nevolila"), pokud chceme aby peníze byli účelněji vynaloženy, aby se lépe hospodařilo, aby bylo, to a ono, tak máme jedinou možnost, zajímat se, koukat kdo a jak pracuje, máme možnost své politiky oslovovat, ale hlavně musíme volit na základě výsledků jejich práce, ne na základě toho co slíbí pár měsíců před volbami... Pokud budeme jako národ moudří a uvědomělí, tak teprve potom máme naději, že naši zástupci (politici), budou taky rozumní a budou pracovat ve prospěch celku, ne v osobní prospěch...
Bože to jsem zase vyplodila elaborát :D
Jináč zkus se zamyslet, věřit si, zhodnotit svou situaci bez osobního zainteresování, doporučuji flašku vína, tužku, papír a psát co by tě bavilo, čemu rozumíš, co bys chtěla, co očekáváš a jsi ochotná a schopná tomu obětovat. Třeba tě napadne něco, co bys mohla dělat více méně z domu, nebo s dětmi... Já začala své podnikání vždy na základě zkušeností z vlastního života, či potřeb rodiny, takže i ten chaos na rodičovské dovolené může a je velmi inspirativní ;) Chce to se nebát a vezmi si, že když si měsíčně vyděláš víc jak dva tisíce měsíčně, tak budeš mít více, než těch deklarovaných 80 tisíc a třeba si vybuduješ obchod, který tě bude lépe živit než když se pak vrátíš do práce a budeš muset zase řešit to samé - nemocné děti očr, prázdniny které jsou peklo, vyzvedávání dětí ze školky, školy... Je spoustu holek, které si díky rodičáku rozjeli velmi dobře fungující podnik, mají relativní svobodu, můžou trávit čas s dětmi, jen když mají chvíli čas tak se musí otáčet ;) Ale žádný nápad nevymyslíš, ani neuskutečníš, když budeš přemýšlet o tom kdo ti co dá (to není útok, jen konstatování a vesměs všeobecné, aby to nevyznělo jinak, než to myslím ;) )
@mataharyy ty jo, to je husty. Tak proti tobe jsem princezna ze zamku teda. I kdyz jsem si taky vse musela vydupat sama, tak jsem mela jednoznacne jednodussi start. Klobouk dolu pred tebou!
@sudylichozrout Hele kdybych si mohla vybrat, tak volím raději zlatou kolébku :D :D Napsala jsem to spíš proto, že lidi mají dojem, že mám všechno a proto o ty peníze "nestojím". Zatímco jsem technicky vzato, cílová skupina populistů 🙂
@78marcela ja vim,skolu mam v planu dojet. Ted rozjizdim privydelek a naraz to nedam. Dnes jsem byla v praze na vystave psu a zjistila,ze tohle neni uplne to misto,ktere hledam. takze dalsi misto na zkouzku,jsou trhy. A budu rozsirovat sortiment. O detskych skupinach i skolkach vim. Zatim mi chybi to vzdelani. A navic si tady tyto mista zensKe asi docela drzi. S tim hlidanim..pokud bY chtel nekdo ze vsi,slo by to. Ale z mesta by asi lide nebYLi ochotni dite vozit. Je pravda,ze tohle jsem nezjistovala
@marketa11112 tak uvidíš. Já budu mít mikrojesle od června a už mám tři zájemce a to jsem zatím nikde nic nevyhlašovala. A taky jsme na vesnici.
Do současných jeslí lidí dojíždějí i 10-15km
@78marcela jsi dobra. Ja musim priznat,ze mam dost tech svych rarachu. 🙂
@marketa11112 nejsem dobrá. Nemuset, nedělám to. Ale musím, no. Tohle byla jediná možnost jak pracovat a neplatit hlídání.
@journals chtela jsem neco podobneho napsat. Jako nic ve zlym, ale toto dostat do ruky, tak to snad nemohu brat ani vazne....Bohuzel to vazne bere pres 30 000 podepsanych maminek...
Navic je to snad uz XX-ta petice, o ktere vim. Prijde mi, ze kazda 3. maminka, kterou to rozhodnuti rozlobilo, se rozhodla zorganizovat petici. Jakoby petice nekdy k necemu byly:((
@78marcela jak budea stihat vlastni jesle, jesle, skolu? Se musis rozrezat na kousky. 🙂
@marketa11112 jesle už budu mít jen jedny. Ty dosavadní se přesunou ke mně.
@78marcela aha. 🙂..tak to jo. jsem si rikala, jak to chces vsechno dat. 🙂
Když mluvíte o té hranici. Ano, vždy bude. Ale pokud mám dítě, co už má 3nebo před 4. rokem, bylo by mi jedno, že dostanu míň peněz. Dítě je ve školce, můžu vydělávat. Ale pokud dostanu na miminko, které vyžaduje péči celý den, o 2000 měsíčně méně, než maminka, co porodila např o pár týdnů později, opravdu cítím nespravednost. Pořád máme vlastně stejně staré děti, týden netýden. A ty plínky jsou pro nás stejně drahé, když to vezmu obrazně. Není třeba vyplácet zpětně 80t, ale prostě to dopočítat, abychom dostali měsíčně stejně, dokud rodičák nedoberem. Tohle by mi přišlo logicky spravedlivé.
@evilin jenže ono to není černobílé: tak třeba maminka která si dala před třemi lety dvouleté čerpání nedostane nic, i když je na RD a nepracuje. Pak je tu jiná, která vydělává, ale čerpá 4 leté a peníze dostane. Nikdo jim před třemi neřekl, že bude takový rozdíl v tom na jak dlouho se to dá. Brát příspěvek totiž nezávisí na tom, kdo pracuje a kdo ne...
Anebo porodím na Silvestra, ta co o hodinu později bude mít sice víc, ale třeba pak otěhotní brzy a nevyčerpá ani 220 000...
Atd...
me treba vadi jedna vec... kdyz zvysovali rodicak na dvojcata, dostali to vsichni.. do 4 let. zde by meli jednat stejne.. pokud budeme resit spravedlnost.
vzdy nekdo ostrouha... to je jasne. kazdopadne, pokud to chteli jinak, meli drzet hubu a ne verejne davat nejake vyroky a slibovat. kdyby to udelali (tedy drzeli klapacku), dnes by nikomu zvyseni a mozna ani ta hranice nijak zvlast nevadila.. proste by par maminek v prosinci obrecelo, ze nevydrzeli v kuse do ledna a bylo by.
@marketa11112 Tak tam už je to jednoduchá matika, dvojčat není tolik a ta částka nebyla tak velká, zatím co teď je to v řádu miliard a to už je opravdu znát...
Souhlasím s tím, že měli držet tlamu, na druhou stranu stále jsou to politici, ty sbírají preferenční body a vyžvaní i co neví, jen aby získali voliče a je opravdu sebevražda jim věřit cokoliv...
Nakonec to dopadne tak, že to dostanou rodiče, kteří budou žádat po prvním lednu o RP (což bude i administrativně jednoduší. Vlk se nažere, koza zůstane celá, ujo B. bude pro mnohé hrdinou, i když za tenhle bordel může stejnou měrou a za rok už si po tomhle divadle nikdo ani nevzdechne, neb do té doby vymyslí další a další nespravedlnosti a ptákoviny ;)
@mataharyy tady s eporad resi, ze na to nejsou prachy. ale jsou, staci jen nevyhazovat penize do vzduchu za predrazene zakazky, nevymyslet nesmysly jako je urednicke mesto v praze, nedavat dotace firmam, ktere by s i na sebe mely vydelavat sami (viz agrofert a dalsi), nepodporovat nemakacenka a chovne stanice na deti, ktere stejne konci v decakach, nepodporovat pestounstvi mezi ciganskyma rodinama , nevymyslet nesmyslne davky.... mohla bych jmenovat dal a dal. ale uz me to prestalo bavit. 🙂 . pokud by se stat choval jak ma, troufam si rict, ze by mel rozpocet vyrovnany ci dokonce s prebytkem, stejne jako nase rodina. take vyjdeme s malem a usetrime, chce to jen o vydajich premyslet, hodne premyslet. take jsem schopna utratit vetsi castku nez je nas prijem a velmi lehce, ale proste na rozdil od politiku a a statu by to na me osobne (me deti, a manzela), melo dopad. politici bohuzel nejsou nikdy zodpovedni za nic a nemusi nest nasledky.. to je velka chyba.

@lucie_j Já to taky nehodlám dělat věčně, to za jedno, za druhé to nedělám 365 dní v roce, ale nárazově, takže když ta možnost je, tak jí využiji, navíc když dělám večer/v noci tak to nebývá celou noc, ale třeba do půlnoci, nebo do jedné a za třetí, teď už je to taky lepší, když děti chodí do školy/školky a od určitého věku už taky zvládají třeba pár hodin dohlédnout jeden na druhého, tak abych mohla pracovat, nebo se dospat... A hlavně mám manžela, který by zasloužil metál, takže když přetáhnu práci a potřebuji se třeba o víkendu vyspat, tak on se postará o děti, uklidí a uvaří...
A za superženu se rozhodně nepovažuji a ani nevydávám, myslím si že jsou lidé kteří zvládají mnohem víc a mnohem lépe. Pouze poukazuji, že pokud to dovolí zdravotní stav, tak pokud člověk chce, zvládne hodně a pak mu opravdu nemůže zvednout tlak (což není zdravé), když politik nedodrží "slib"... Jsou lidé co jsou na tom opravdu špatně a ty možnosti jak svou situaci zlepšit, opravdu nemají a těm by těch 80 tisíc pomohlo mnohem víc...