Porod 3 měsíce po skončení RD. Jaké dávky můžu využít?

mandella
11. únor 2017

Ahojte všichni, prosím úřednické typy o radu: v dubnu mi skončí rodičák, protáhnout už nejde (už jsem jednou protáhla), termín druhého porodu mám v červenci. Zaměstnání před prvním dítětem mi bylo po roce ukončeno ještě před nástupem na mateřskou, která se z toho počítala, jak si to mám vypočítat teď? A je nutné jít se hlásit na pracák (mám rizikové těhotenství, stejně jako to první)? Pokud půjdu na neschopenku, s čímž celkem počítám, z čeho mi potom úředníci vypočítají mateřskou? V těchto věcech se vůbec neorientuju, tak děkuju za rady 🙂

monilee
11. únor 2017

Ak ti nepokračuje pracovná zmluva, na materskú pravdepodobne nebudeš mať nárok a nastúpiš priamo na rodičák. Najlepšie je zájsť si na pracák, tam kde si vybavovala prvý rodičák a popýtať sa, čo máš robiť.

alassel
11. únor 2017

Pokud nejsi zamestnana, tak na neschopenku jit nemuzes. Musis na pracak a nebo si jit nechat prodlouzit rodicak - vyse je tvoje volba. Kolik pobiras ted? Posledni davku mas kdy? Budes nastupovat 6 nebo 8 tydnu pred porodem na materskou?

anetka1701
11. únor 2017

proč to protáhnout nejde??? to už bereš jen tu pajdu měsíčně? Já protahovala a zkracovala za druhou RD dohromady 4krát 🙂

alassel
11. únor 2017

@anetka1701 taky nechapu proc by to neslo, vzdyt jde o dva mesice...

absintka19
11. únor 2017

@mandella obavam se ze kdyz nemas prac.pomer jak uvadis, tak na MD nemas narok a tedy ani na PPM. Nejlepe si zajdi na UP pro info.

zdenkanov
11. únor 2017

@mandella myslim si ze protahnout to jde. Ale pokud ti skoncila pracovni smlouva,tak u druheho narok na materkou ani neschopenku nemas. Musis se zaregistrovat na pracaku do dne porodu,kdy ti nabehne rodicak. Tak mi to bylo vysvetleno,taky mi pred materskou skoncila prac.smlouva.jen mi nerekli jestli na pracaku mam pravo na podporu.obrat se na urad prace 🙂

marketa11112
11. únor 2017

rodicak protahnout jde, muze se vícekrát.....ale tusim jen jednou za tri mesice ? ...
pokud nejsi zamestnanec, nemuzes mit ani nemocenskou, ani materskou, ju? budes mit rodicak ode dne porodu. mezi tim se muzes bud nahlásit na vzp jako pecujici matka o dite do 7 let a nebo muzes jit na pracak pro podporu... ale mozna je lepsi si podporu nechat jako zadni vratka po druhem rodicaku, kdybys nemohla najit praci..
rodicak je 220000 kc. muzes mit na 4 roky. nebo pak pripsat do zadosti vysi platu manžela/pritele a muzes mit i na kratsi dobu.....

nikaboos
11. únor 2017

Ahoj, měla jsem něco podobného. Rodičák mi skončil v prosinci 2014 protahovala jsem 2x a druhé mimi čekala v březnu 2015. Zaměstání jsem měla na dobu určitou do roku 2011. Pak se mi narodil syn a po skončení rodičáku jsem byla nezaměstnáná. Šla jsem na prácák a zaregistrovala se, paní mi vypsala kartičku a pozvala na další pohovor a až když jsem jí řekla, že jsem v 7.měsíci, tak se zarazila ani si toho nevšimla😀 Domluvili jsme se, že dojdu po 6 ti nedělí. Jinak nárok na podporu si musíš nechat vypočítat poslala mně za jinou paní, která to má na starosti, tam jsem vypsala požadavek a čekala na vyjádření. Bylo mi přiznané myslím 3400 kč na 5 měsíců, částka se potom po 2 měsíci snížila asi o 200 kč přesně si to nepamatuji. Jinak jsem si potom vyřidila nový rodičàk na dceru a ještě 2 měsíce měla peníze z prácáku. Všechno se si musím ale vyřídit na pracáku, musela jsem donést i nějaký papír, že můžu pobírat rodičák i podporu. Možná se už to i změnilo ale na prácáku ti určitě poradí.

xpila
11. únor 2017

@mandella Nemáš nárok ani na mateřskou, ani na neschopenku. Takže máš jen dvě možnosti (pokud ti tedy opravdu nejde protáhnout RP, jak píšeš):
- Nahlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě a budeš mít hrazené zdravotní pojištění, nebudeš brát ale ani korunu.
- Nahlásit se na ÚP a pobírat podporu v nezaměstnanosti - nicméně tady počítej s tím, že budeš muset chodit na povinné schůzky apod. Což musíš vědět sama, jestli jsi "práce schopná" nebo ne, když píšeš, že bys šla jinak na neschopenku.

Takže z toho, co píšeš, mi přichází v úvahu jen první varianta. Tak jako tak budeš až pobírat RP ode dne porodu.

mandella
autor
11. únor 2017

Jo, holky, děkuju, to mně třeba vůbec nedošlo, že nemám nárok na neschopenku. Vymluvila bych se na měknutí mozku na mateřské, ale bohužel jsem tak blbá na tyto věci i normálně 😇 Tak díky všem za rady!

sisinka74
11. únor 2017

Holky a jak je to potom když mi končí rodičák v září, mám ho na dva roky a kdyby se nám teď zadařilo, tak bych měla v listopadu termín???

lucy_89
11. únor 2017

@sisinka74 tak by sis sla rodicak protahnout o ten mesic nebo dva, urednice by ti to uz vypocitala presne. O neco by se snizila mesicni davka. Neni v tom zadny problem, rodicak se muze az do 4let veku ditete libovolne zkracovat a prodluzovat, jednou za 3 mesice. Muzes klidne brát i par korun, ale jsi na rodicaku...

victress
11. únor 2017

@lucy_89 musí brát minimálně 50 Kč měsíčně, což jí myslím v pohodě vyjde...

xpila
11. únor 2017

@sisinka74 Pokud máš nárok na mateřskou, tak nemusíš řešit vůbec nic, protože ti to akorát vyjde.

@lucy_89 Libovolně rozhodně ne, ne každý si může RP zvyšovat jak chce, případně i snižovat (např. při povinně čtyřleté variantě).

sisinka74
11. únor 2017

@xpila já jsem normálně v trvalém pracovním poměru na smlouvu na neurčitou dobu.

luciehutt
11. únor 2017

@xpila Libovolně může, před měsícem jsem si RD vyřizovala a může si vybrat jak chce každé tři měsíce. Pokud není zamest

luciehutt
11. únor 2017

@luciehutt zaměstnaná tak na sociálce dostane papír, který dá manželovi/přítelovi, ten ho odevzdá v práci. Vyplněný ho zanese zpět a je to 🙂. Omlouvám se, že píšu na dvakrát, omylem jsem předtím odeslala 🙂.

Já zaměstnaná bohužel nebyla (vyhazov kvůli těhu ve zkušební době) a nárok na PPM jsem neměla.

xpila
11. únor 2017

@sisinka74 Tak nic nemusíš řešit a akorát ti to vyjde pak nastoupit na mateřskou.

@luciehutt ještě jednou - ne každý může. Např. už je proto, že neměla dostatečný příjem, tudíž je maximální výše RP omezená. Takže i kdyby chtěla, nemohla by si třeba dát 11500 Kč.
A především ne každý přítel/manžel splňuje podmínky na to, aby sis přes něj mohla volit výši RP.

lucy_89
11. únor 2017

@xpila jjjj to samozrejme... Myslela jsem prave ty, u kterych to jde 🙂

korin
11. únor 2017

@mandella Tohle jsem řešila před 3 lety. Zašla jsem na ÚP s těhotenskou průkazkou. Měla jsem nárok na podporu, péče o dítě do 4 let je totiž náhradní dobou zaměstnaní. Podpora se počítá z hospodářského výsledku země, celkově (za celé období) to bylo asi 15000 Kč. Na žádné schůzky mě neposílali, jen jsme se domluvili, že přijdu po porodu s rodným listem mladšího dítěte.

luciehutt
11. únor 2017

@xpila Stejně jako lucy_89 jsem myslela ty, kteří mají nárok. A chtěla jsem vysvětlit případně kroky k tomu, jak na to dosáhnout. U nás by paní asi ani nenavrhla tuto možnost, kdybych se sama neozvala. Pokud nemá nárok tak je samozřejmně pravda to, co píšete, jen mě tato varianta nenapadla.