Prodloužení rodičovské dovolené. Jak na to?

jsme
21. led 2022

Ahojky poradí mi někdo jak prodloužit rodičovskou? V práci s tím souhlasí ale chtějí ať dodám formulář s žádostí. Nic takového jsem ale nenašla.

ninive211
21. led 2022

Na to žádný "oficiální" formulář není. Prostě normálně napiš na papír že z důvodů toho a toho (anebo tam klidně důvod ani psát nemusíš) žádáš o prodloužení rodičovské dovolené, kterou čerpáš na to a to dítě - jméno/datum narození (maximálně může být do 3 let věku dítětě!). Prostě žádost musí být sepsána písemně, byť se neformálně domluvíte třeba po telefonu, po mailu, že s tím souhlasí. To je celé. Pokud jste nějaká velká organizace máte na toto "formulář", tak ti ho musí poskytnout odd. HR.

jsme
autor
21. led 2022

@ninive211 právě že ty tři roky mi končí v březnu. V práci mě ale chtějí v září, což mi naprosto vyhovuje. Je to jen školka takže žádná velká firma. Účetní ale ředitelce tvrdí že mám přinést,, papír,,. Já taky našla že mám napsat žádost o neplacené volno z důvodů péče o dítě do 4let. Ale raději jsem se chtěla zeptat.

ninive211
21. led 2022

@jsme Pak ale nežádáš o prodloužení rodičovské, ale o poskytnutí neplaceného volna. Rodičovská dovolená prostě končí dnem třetím narozenin dítěte a více prodloužit nejde.
Jinak "papír" samozřejmě přinést musíš, ale tím "papírem" se nutně nemyslí nějaký standardizovaný formulář 😉 Prostě to sepiš vlastníma slovama a dej tomu jen "štábní kulturu", aby to nějak vypadalo.

eviicka
21. led 2022

@jsme já jsem v práci jen sepsala se mzdovou neformální žádost (ona mi nadiktovala, co a jak). Něco jako že vzhledem k tomu, že dítě prozatím nevzali do předškolního zařízení, žádám od-do o neplacené volno.
Jinak já už tehdy RP nepobírala, pokud chceš prodloužit i ten, nemá to na zaměstnání vliv. Takže to by jim bylo asi k ničemu.

eva118
21. led 2022

Proč si nepožádáš o prodloužení rodičovské dovolené do září? Při neplaceném volnu si budeš muset platit zdravotní pojištění a nepočítá se ti tato doba do důchodu.

malenka3
21. led 2022

@eva118 protože rodičovská dovolená je jen do 3 let a ani o chlup víc. U zaměstnavatele se po této době může čerpat jen neplacené volno nebo skončit. Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí. Ten pro ni může být záchranou před platbou zdravotního pojištění, to se ale dá zařídit i jinak.

eva118
21. led 2022

@malenka3 Jo já věděla, že něco je a spletla jsem se. Kamarádka právě byla se synem déle doma, byla osoba pečující o dítě do sedmi let. Tato doba se ale nepočítá do důchodu, zdravotní za tebe ale platí stát. Nevím, jestli to ještě je, nezajímám se o to, jenom, proč zbytečně platit zdravotní, je tam ale omezená doba pobytu v mš.

eva118
21. led 2022

Ale nevím, jestli tam není háček s tou prací, jestli to jde u zaměstnance.

j.a.n.i
22. led 2022

@eva118 No, tak za prvé se pece o dite do 4 let na duchod pocita, takze zakladatelku nemat. A za druhé, ona to nejdříve potrebuje vyřešit se zamestnavatelem, takze tam musi mit ti neplacené volno. A jestli zdravotní vyresi prodlouzenim rodicovskeho prispevku nebo doda zamestnavateli čestné prohlášení, ze ditko nechodi do skolky na vic jak 4 hodiny, uz je veci druhou.

jsme
autor
23. led 2022

Když na to tak koukám tak se optám ještě na sociálce a na pojišťovně. 😅👍 koukám že to nakonec nebude tak jednoduché jak to vypadalo 🤦‍♀️ přitom mi nepřijde že bych chtěla něco divného 🤔🤦‍♀️

j.a.n.i
23. led 2022

@jsme Nepotřebuješ se nikde ptát, potřebuješ se domluvit se zaměstnavatelem a pokud on neplacené volno schválí, tak pojišťovnu řeší on, od tebe bude případně chtít papír o tom, zda ještě pobíráš rodičák, případně čestné prohlášení, že dítě nechodí do školky na víc jak 4 hodiny

eviicka
23. led 2022

@jsme ono to jednoduché je, jen musí být schopná mzdová v práci. Neplacené volno řeší zaměstnavatel, nikdo jiný, myslím, že na sociálce ani pojišťovně neuspěješ.

jsme
autor
23. led 2022

@j.a.n.i jasný, no zkusím se tam ještě domluvit a uvidím. Děkuji 🙏👍

jsme
autor
23. led 2022

@eviicka obávám se že s tou účetní právě bude problém 🤦‍♀️🙈