Žádost o prodloužení rodičovské. Pomůžete, prosím?

17. říj 2023

Dobrý den je tu nějaká hodná duše co by mi pomohla napsat žádost o prodloužení rodičovské ze 3 na 4 roky do práce?Vím že mi nemusí vyhovět ale malej je hodně po zadu se vším takže se bojím že ani do školky nás nevemou ..Rodičovský mi končí 10.listopadu příštího roku a tak chci prodloužit na 4 roky.. Vím že to musí mít hlavu a patu ale nevím jak napsat..Díky za pomoc

mimco
17. říj 2023

Žádáš zaměstnavatele o neplacené volno do data, které chceš.
Žádám/prosím vás tímto o čerpání neplaceného volna na mé nezletilé dítě …. do ….
Děkuji za kladné vyřízení.

S pozdravem,

autor
17. říj 2023

@mimco a když m to neschválí jak postupovat dál i když budu dávat příští rok výpověď? Musím být doma aspon za minimum než za nic

martinka_33
17. říj 2023

Rodičovský příspěvek si rozpočítáš na úřade, jen nevim kestli to nahodou od pristiho roku nepujde jen do 3 let, nevim jak to presne schvalili.
Zamestnavatele žádáš o neplacené volno viz jak psala @mimco , mozna bych k tomu dodala "z důvodu opožděného vývoje.syna.", ale povinné to neni psát důvod. Kdyz ti nevyhoví, výpoved muzes dat kdykoliv, nejlepe asi 2 mesice pred koncem te rodicovske.
Snad nepisu nesmysly, kdyztak me nekdo opravte.

mimco
17. říj 2023

Dál netuším, asi bych to řešila ze zaměstnavatelem, záleží jak on se k tomu postaví

autor
17. říj 2023

@martinka_33 půjde ale myslela sem si že to je jen na děti narozené v příštím roce když oni dostali 50tis na vic..

j.a.n.i
17. říj 2023

Myslim, ze motas dvě veci...
1. rodičovská dovolená je volno z práce a nema nic společného s penězi, zadas zamestnavatele a tedy pokud chces stejně davat výpověď, tak ji muzes dat rovnou a nemusis ho ani zadat o prodloužení.
2. rodičovský příspěvek jsou penize od UP, zde si prostě vyplnis zadost, zvolis novou castku a odevzdas na UP, kde tu zmenu proste provedou.

merope
17. říj 2023

@j.a.n.i A ještě bych zmínila další věc - pokud nejsi OSVČ a stát by za tebe stejně platil sociální a zdravotní pojišění, je nejlíp si nechat vyplácet co nejvíce rovnou a spořit (a případně do 4 let věku nechat jen např. 100 Kč měsíčně jako pro jistotu kvůli platbě pojištění).

j.a.n.i
17. říj 2023

@merope Jojo, souhlas, jen tedy doplnim a pokud jsi finančně gramotna, abys opravdu sporila.

krisstina93
17. říj 2023

Napis zadost o neplacene volno od do a uvidíš jestli to schválí. Jestli ne musíš dat výpověď (idealne 2 měsíce předem, abys stihla výpovědní lhůtu a nemusela třeba na měsíc nastoupit). Rodicak si pak natáhnes na pracaku, záleží kolik ti ještě zbývá jestli ti konci za rok, tak budeš brát zhruba polovinu peněz co teď.

hasara33
17. říj 2023

Musíš zaměstnavatele požádat o neplacené volno od ...do... - příklady žádostí najdeš na netu 😉 poté se musíš nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 4 let kvůli pojištění - opět žadost a postup najdeš na stránkách své pojišťovny 🙂
Zaměstnavatel ti vyhovět nemusí 🤷 pokud nevyhoví, musíš dát výpověď a jít se registrovat na pracák

krisstina93
17. říj 2023

@hasara33 pokud pobírá dal rodicak, tak se nemůže hlasit na pojišťovnu a ani nemusi na pracak.