icon

Zmatek kolem rodičovské. Nevíte, jak to je?

kozaci
8. led 2020

Ahoj holky, teď je plno změn ohledně té rodičovské.
V listopadu jsem přecházela z rodičovské zpět na mateřskou. Nestačila jsem jí celou vybrat, nicméně dle mě nesmím pobírat rodičovskou a mateřskou zároveň. Celé příbuzenstvo mi říká, že mám nárok na zvýšenou rodičovskou, kterou jsem ukončila v tom listopadu. Dle mě je to blbost. Tu jsem ukončila (byť nevybrala celou) a nyní jsem na mateřské s druhým prckem. Nevíte, jak to je? Díky!

adel_si
8. led 2020

Jestliže pobírás mateřskou, tak rodičovskou už ne 🙂 až ti skončí mateřská, budeš mít nárok na rodicak těch 300000 na nejmladší dítě 🙂

malenka3
8. led 2020

Přesně jak píše
@adel_si.
Navýšení se týká jen aktivních pobiratelů, to ty nejsi, protože jsi už na md, tudíž jsi pobiratel být přestala dnem nástupu na md. 300 tisíc dostaneš na druhé dítě, až budeš přecházet na rodičovský příspěvek.

ruzenka95
8. led 2020

A jak si to pribuzenstvo predstavuje v praxi? Ze budes pobirat rodicovsky prispevek na starsi dite a k tomu materskou na mladsi dite? Takhle to nefungovalo ani pred zmenou.

penelopaw
8. led 2020

Tak teď nevím, jestli se tu nepletou dva pojmy: rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. To jsou totiž dvě různé věci. Rodičovskou dovolenou dává zaměstnavatel po ukončení mateřské dovolené, přičemž zaměstnanec (žena s dítětem) ji může čerpat až 4 roky (pouze však do 3 let jí zaměstnavatel drží původní pracovní pozici). Rodičovský příspěvek vyplácí úřad práce a je to něco nezávislého na rodičovské dovolené. U rodičáku si maminka volí měsíční výši výplaty (zpravidla se to počítá podle toho, jak dlouho chce být doma). Pokud jsi nyní na MATEŘSKÉ dovolené, protože se Ti narodilo dítě, tak výplata rodičovského příspěvku na dítě první se Ti automaticky stopla odchodem na MD, protože mateřská je taky dávka (nemocenského pojištění, vyplácí ČSSZ) a není možný souběh obou dávek. Nemluvě o tom, že nárok na rodičák na 1. dítě zaniká narozením dalšího mladšího dítěte v rodině, přestože staršímu ještě 4 roky nebyly. TAKŽE bych řekla, že je to takto: až dočerpáš MD na druhé dítě, nastoupíš na druhou rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele a na ÚP zažádáš o rodičovský příspěvek již podle nové legislativy, tzn. budeš mít již nárok na těch 300 000 a záleží na Tobě, jakou částku si zvolíš na měsíc.

Prosím opravte mne někdo, jestli jsem to napsala blbě 🙂.

adel_si
8. led 2020

@penelopaw je to správně.. Jen ať hledám, jak hledám, nevidím, kdo by si tu spletl rod. Dovolenou a rod. Příspěvek 🤷‍♀️ všichni se tu bavíme o příspěvku 🙂

hezz17
8. led 2020

@ruzenka95 jo, takhle si to třeba představovavl můj táta (Jsem ve stejné situaci). Protože takhle to bylo podáváno v médiích. Dítě do 4 let.... ten kdo se v tom neorientuje, tak to prostě pochopí, že všechny děti.

penelopaw
8. led 2020

@adel_si Já vycházela z těch "rodičovská" a "mateřská" 🙂.

kozaci
autor
8. led 2020

Holky díky.
Já jsem si to myslela, že je nesmysl dostat přidané peníze na rodičovskou, kterou jsem skončila v listopadu. Tchán to nějak nechápe, div se na mě nerozkřičel. Tak mě to trochu znejistělo.
Ještě jednou díky!

andycr
10. led 2020

@kozaci jednoduše řečeno. Nelze pobírat dávky nahrazující plat zároveň na dvě děti.
Rodičovský příspěvek se vyplácí vzdyzna nejmladší dítě v rodině! Pokud byste pobírala obě dávky (RP na starší a PPM na mladší), vznikl by vám přeplatek na dávce a musela byste to vracet.

volfici
10. led 2020

@kozaci tchán ať to neřeší, když tomu nerozumí 😉 ne, jasný, chápu, že je těžký některým lidem vymluvit jejich názor, ale máš pravdu, u ukončeného rodičáku nemáš nárok na zvýšení, zejména když teď ještě pobíráš mateřskou. Nový rodičák už dostaneš zvýšený 🙂