Zvýšení RP od roku 2020
Zdravím holky, mám na vás dotaz. Jsem na RD na tři roky. Letos v červnu mi RD končí. Jelikož jsem zjistila, že od 1.ledna 2020 se zvyšuje RP a jelikož mému dítěti ještě nebudou 4 roky. Měla bych po zažádání nárok. Ale ..... Musím si tedy prodloužit RD na 4 roky. Nechci ale aby mi ten zbytek peněz rozpočítali ještě na rok. Můžu si jít prodlouzit RD na 4 roky třeba měsíc předem než mi RD na tři roky skončí? Nevím zda li to píšu srozumitelně. Děkuji moc za rady
@lastovenka ano, je to takhle mozne, ale musi mu dat v praci neplacene volno, pokud je zamestnanec.
Aha!
@lastovenka Nemusíš být doma, můžeš chodit do práce a zároveň pobírat rodičovský příspěvek.
@alcar no vidis, vzdyt to je taky nadherna a dulezita prace. A sakra narocna. A uz ti treba i muzu trochu rozumet, protoze vim, ze zdravotnictvi je tezce podfinancovane...
Abych naspala i svůj názor. Já jsem pro využití všech příspěvků, pokud na to člověk nárok podle zákona má. Pokud člověk příspěvky, na které nárok má a na které dosáhne, nevyužije, tak je to jeho blbost anebo peníze nepotřebuje. Nicméně prodlužovat si RP kvuli tomu, aby mi něco stát dovyrovnal, je podle mě naprostá zhovadilost. Někdy mi přijde, že se maminkám nechce prostě zpátky do práce. Pár takových případů kolem sebe znám. Nechce se jim pracovat a dělaji vše proto, aby mohly být s dítětem doma do aleluja. Já ale myslím, že každej chytrej člověk se raději po třech letech vrátí do práce na své místo, aby mu "neuteklo", než si nechat vyplatit 80 tis a celý rek sedět doma na zadku.
A hlavně bych teda nepředbíhala. Zatím neni nic uzákoněné. A navíc by mě i teda dost překvapilo, že by stát něco vyplácel zpětně. Vezměte si, jak těžké je získat nárok na nějaké příspěvky. Stát podle mě peníze jen tak nedává a podle mě to bude i v tomto případě. Jako přála bych to všem, ale podle mě to tak nedopadne.
@lastovenka jenže ty doma nemusíš sedět, rodičovský příspěvek můžeš brát a klidně chodit dávno do práce, takže toto plánované navýšení na to nemá vliv (kdo chce/může chodit do práce tak může). Naprostá většina rodičů si bude pouze prodlužovat výplatu dávky. Bude brát méně a delší dobu.
@lastovenka To je slovo do pranice. Souhlasím. Ale blbý je to, že nemůžu napsat proč, abych zas nebyla osočena z nějakých arogancí a podobných věcí. Takže ano, máš recht. Co se týče mého případu, pokud navýšení projde, tak na něj budu mít nárok snad na dva měsíce. Takže se mi nevyplatí s tím jakkoliv šoupat. A zpětně si to vyplácet prostě nenechám. Je to asi blbost, ale je to můj postoj. Úplně stejný, jako to, že si zásadně neberu účtenky za hospody a ve stáncích. Nesouhlasila jsem s EET, nesouhlasím s tímto způsobem navyšování RP a je to zkrátka můj osobní protest. Někdo si může ťukat na čelo, ale to já si u mnohých jiných také ťukám. Tak jsme si pak fifty fifty 🙂
@eviicka No ale pak moc nerozumim tomu, proč si nechat vyplácet dávky, když člověk chodí do práce. Jsem myslela, že rodičovský příspěvek je proto, že stát přispívá maminkám právě místo toho platu, co by měla, kdyby chodila do práce, a aby měla z čeho žít, když bude s dítětem doma. Nicméně když už do práce zase chodí, tak v tom případě bych už žádný dávky nevyplácela. Ale já netvořím zákony🙂
@sudylichozrout A to já si účtenky zásadně beru. Dřív jsem tak nedělala, ale dám případ, který změnil můj názor. Šla jsem ke kadeřnici, byla jsem tam ani ne hodinu a čtvrt. Barvila mi hlavu. Nechala jsem tam 1400 Kč! Mezitím si slečna stihla ostříhat ještě pána, kterému naúčtovala nějakých 350 Kč. Tzn že za hodinu a čtvrt si vydělala skoro 1800Kč!!!! Náklady za barvu skoro nulové. A já si tak říkala: Já jako blbec chodim do práce a všechno se mi daní. A pak přijdu ke kadeřnici, na kosmetiku, do hospody a najednou by se nějaké takové příjmy nedanily? Tak to jako ne. Ať daně odvádí všichni, i lidi co makaji ve stánku za pár kaček. Sorry, ale je to tak. A proč jsem dala příklad kadeřnice? Protože k nim chodím už od puberty a nikdy účtenky nedávaly...... Až ted se to změnilo, protože se bojí pokuty.
@lastovenka na tom něco je, na druhou stranu, tím, že jim umožní jít do práce se zamezí právě tomu "zbytečnému" vysedávání doma. Protože buďme upřímní, je hodně velká skupina lidí, kteří nějakou motivaci potřebují... a kteří když si spočítají dopravu/hlídání, tak se do té práce nepoženou a raději ty dávky budou brát, protože je možné, že je to vyjde levněji (nemluvím za sebe).
@lastovenka možná bych spíš změnila kadeřnici, já vždycky platím tak polovinu a ať počítám jak počítám paní se musí pořádně otáčet aby se uživila-krajské město (odvody, sociální, třeba i to nemocenské, nájem...).
Jo a co se týká třeba stánků s občerstvením na akcích, tak ty zaniknou, a zbydou jen zprostředkující megafirmy, už teď se do toho nikdo nehrne, sehnat malé občerstvení na menší akci je nadlidský úkol a to EET ještě pro ně ani neplatí...
@lastovenka Taky jsem potkala za svůj život pár vejlupků, co jeli bez papíru. A taky mě to štve, ale asi z více úhlů pohledu. Krom toho, že ten člověk neplatí daně, tak navíc deformuje podnikatelské prostředí. Jede pod cenou obvyklou a není to zkrátka slušná konkurence. Ale co se týče té kadeřnice, tak tam bych se asi trochu rozepsala, abys pochopila, co v té ceně všechno může být. Máš v tom náklady. Ty se pohybují třeba i kolem třiceti procent (u některých profesí ještě více). U kadeřnice je to pronájem křesla/prostoru, elektřina, voda (velká položka), vybavení a přístroje, barvy, tužidla, spreje, nůžky (vše na profi úrovni). Pak tam máš hodinovou mzdu (to si přepočti jako mzdu za to, že tam stojí a barví ti vlasy) a pak, protože je podnikatelka, musí ještě vygenerovat zisk, který jde a) buď do úspor, nebo b) zpět do investic (nové vybavení, lepší dodavatelé. Z těch 1400 Korun jí šlo do kapsy tak (bez nákladů) 800 Kč za jednu klientku. To by pak ještě měla zdanit a odvést odvody takže jí zbude reálně něco kolem 500 Kč. Práce jí trvala 1 a 1/4 hodiny, po tobě musí uklidit. Dalšího klienta může vzít tak za 15 minut. Jsi na hodině a půl času. Takhle vezme za den maximálně 5 lidí (když to není dítě na ježka). A vydělá tedy cca 2000 Kč za den v čistém. To je něco kolem 40 tisíc měsíčně. A to počítám jen modelově, kdy každá zakázka je takto drahá. Když je levnější, tak jsi i přes úsporu času na nižších penězích. Každopádně pokud žije v Praze, tak je to úplné minimum toho, co by měla vydělat.
Lichozroutice sudá má páru i po desáté večer, i když je po cvičení? To musí být nadčlověk. Třeba jednou bude ráda za stát a systém, ve kterém žije. Teď hrabe, ale to nemusí být věčně. Teď nechce platit a přerozdělovat daně, jak je stanoveno, co potrebuji, ale jednou třeba přijde s prosikem.😉
Ty jo a ještě fušuje do kadeřnických služeb, takoví vseznalci jsou něj.😂
@lisianne Lichožroutice nechce být po porodu širokorozchodná, tak cvičí 🙂
@sudylichozrout konečně rozumná řeč, to je fajn postoj.
@lastovenka taky mi prislo divny kdyz maminka chodi do prace a k tomu dostava RP, ale kdyz to tak stat umoznuje tak proc ne. Vzdycky me v praci stvalo, kdyz prisli nemakacenka pro davky a za ten mesic brali dvakrat tolik penez nez byl muj plat. Todle me sere, za RP jsem jedine rada a kdybych musela kvuli tem 80 tisicum prepocitat RP tak to urcite udelam.
@lisianne
@sudylichozrout vy me bavite 😀
@lisianne No, tak vidis. Mam par kil navrch, chci je sundat. Kazdopadne jestli si chces pokecat takhle pri veceru, stacilo rict, nemusis na me chodit s trollstinou 🙂
@leymea vsak ja se taky bavim. Momentalne sedim venku na cigu, posloucham jak fuci vitr a uzivam, ze muzu zamestnat mozek takovymi blbostmi, jako je zvaneni na webu 🙂
@leymea díky 🙂
@sudylichozrout ne díky, jen jsem nakoukla. Jdu spát, dobrou.
@lisianne dobrou noc.
@sudylichozrout ze se Ti chce u toho cigara v takovy zime sedet 😀
@leymea ty jo, po celem dnu v poklusu si fakt tyhle vecerni chvile klidu vychutnavam, i kdyz je zima jak v psirne 🙂 Navic me do zade nezebe, mam to zarizeny 🙂
základní otázka je: Máš rodičovskou dovolenou v zaměstnání? Nebo po skončení RD budeš nezaměstnaná? Třeba pojišťovna mne osobně brala jako na rodičovské dovolené i po dobrání rodičovského příspěvku, do čtyř let prý prostě automaticky. Měla jsem spočítáno do tří let, než začne malý chodit do školky, pak jsem kvůli pojištění šla na pracák, než něco najdu a dostanu první plat, ať mám jistotu, že nemusím řešit z čeho to zaplatit. A až na pojišťovně mne paní překvapila prohlášením, že na ÚP jsem vůbec nemusela, že oni mne berou jako na materšké dovolené do čtyř let věku. / neměla jsem před MD a RD smlouvu v zaměstnání, respektive měla jsem na dobu určitou a po skončení jsem tudíž nebla zaměstnaná/.
Nejlepší budeš mít, zajít se zeptat na úřad práce nebo "socku", vysvětlí ti to někdo, kdo ví, o čem mluví.
PS: Neřeš nějaký tady moralisty, nemůžou vědět, jestli fakt nezodpovědně proutrácíš každou vindru, nebo jsi mamča po škole, která otěhotněla třeba nechtěně, otec dítěte ji nasliboval hory doly ať si miminko nechá a pak vzal roha, a která je ráda za každou korunu...
Navíc tady neřešíme něčí názor, ale otázku, jak to máš udělat. Kdybys jen pro radost takovým lidem odmítla všechny příspěvky světa, stejně jim jejich den nezlepšíš 😉.
@veselaopicka Přesně tak 😀 Já mám ještě mimčo, doma budu dlouho, tak se necháme (snad mile) překvapit
@sudylichozrout tak to mas dobre zarizeny, ja u toho musim stat 😀

@fifina86 Já nevim jak to je přesně, ale to znamená, že pokud si človek prodlouží RP na 4 roky, tak že nebude chodit do práce a zůstane doma s dítětem?