icon

Zvýšení rodičovského příspěvku: Má teorie o ekonomice smysl?

29. srp 2023

Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?

U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.

Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.

2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.

Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?

Strana
z8
iva_kucerova
30. srp 2023

@hanka_12345 tady byla otázka, jestli jo nebo ne, tak mě prostě jo.

sinicka
30. srp 2023

@hanka_12345 uz jsem odpovidala

veroniquecz
30. srp 2023

@malanoha taky takové důchodce znám co si porad placou, nechápu…. Dnešní důchodci se mají nejlíp, ani před nimi ani po nich už se nikdo tak dobre mít nebude.

marketka_m
30. srp 2023

Penize mne nikdy nebudou motivovat k tomu abych si udelala dalsi dite..i kdyby mi dali miliardu.

martinka_33
30. srp 2023

@marketka_m miliarda by me motivovala i k pěti dětem 😁 Umim si představit velkou rodinu, ale uzivime sotva 3 deti, takze smula... Ušmudlaných pár tisíc rodičovské na tom vubec nic nemění, ale taková miliarda, to by byla jiná ☝️

marketka_m
31. srp 2023

@martinka_33 hmmm porad jim musis dat vychovu.ja bych nedokazala se venovat vice jak trem. A penize to u mne neprekonaji

ilone
31. srp 2023

@iva_kucerova ekonomiku by rozhýbalo zkrátit RD, vyřešit místa ve školkách a podpořit zkrácene úvazky pro matky.

autor
31. srp 2023

Tak kdyby mi za to dali miliardu ☝🏼😂 tak bych klidne mela i sest deti 😃 zaplatila bych si soukromeho kuchare a uklizecku, co by se mi starali o domacnost a ja bych delala s detmi jenom ty zabavne veci, aniz by mi doma stala prace a ja byla z toho nervozni. Myslim, ze nejtezsi udel na materstvi je ten, ze mama musi krome veskere pece o deti zvladat kazdodenni provoz, aby vse fungovalo - uklidit, uvarit, vyprat, vyzehlit, nakoupit, strategicky vse naplanovat a do toho se nonstop starat o male decko. Takze kdyz bych si za tu miliardu zaplatila lidi, kteri by tohle zajistili a jeste by mi zbylo na dovolene s all inclusive, tak by me penize motivovaly 😂😂

autor
31. srp 2023

@ilone a muze mi nekdo vysvetlit, proc uz to vlada davno neresi - mista ve skolkach a podpora zkracenych uvazku, kdyz je to palcive tema jiz spoustu let? Myslim, ze se po tom vola cele veky!

uzivatelkapetra
31. srp 2023

Oni už to vyřešili, prostě to nařídili 🙂
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vlada-nari...
Každopádně to stále neřeší, že děti které dosáhnou tří let po 31.8. už nebudou mít nárok na RP, ale do školky je nevezmou.

brunetka11
31. srp 2023

Řeší. Minimálně u nás se aktuálně dostanou do školky děti od tří let. Naši dcerku tehdy do školky vzali ve věku, kdy jí bylo po nástupu za 1,5 měsíce 5 let.
A to tu přibylo yx nových staveb, včetně komplexu menšího sídliště.

sinicka
31. srp 2023

Za mě je třeba hloupost rušit kojenecké ústavy - mohly se přetransformovat na jesle. Jsou tam dětské zdravotní sestry, fyzioterapeutky, obvykle v areálu nemocnice a mohly fungovat v non-stop rezimu.. mají tam všechno uzpůsobené pro děti. A hlavně twn personál je zvyklý se starat do spoustu mimin i dětí s postižením..

ai30
31. srp 2023

Vlada to resi, ale pomalu, neni to priorita. Cerstvi rodice jsou moc mala volicska skupina, navic vzdy, kdyz se to zacne resit, vyleze novy telocvikar s tim, jak dite neskutecne trpi, kdyz neni do 3 let s matkou a jake je to privilegium a na co teda jesle, deti trpi a je zas hotovo. Mmohem jednodussi a levnejsi je pridat petistovku k duchodu a pritahnout si tim jasne volice, nez zdlouhave a draze resit jesle a ve finale za to ziskat tri volice a jeste dostat sodu. Nejak koncepcneji to snad resi jenom Pirati, ale ti nemaji sanci mit takovou moc, aby to prosadili, pac se moc soustredi na socialni problemy a malo rozdavaj koblihy 🤷‍♀️🤷‍♀️

iva_kucerova
31. srp 2023

@ilone Jj, hezky jako za sociku, hlavně se zbavit dětí co nejdřív.

levandulovy_caj
31. srp 2023

@iva_kucerova jo, taky mě to tak připadá...
Já jsem fakt ráda, že můžu být s dětmi doma co nejdéle a ne je hned narvat do jeslí sotva sundaly pleny a řekli první srozumitelné slova.
Nechci aby mi takhle malé a citlivé děti v batolecím věku vychovávala cizí ženy v jeslích

sinicka
31. srp 2023

@levandulovy_caj však si buď doma jak dlouho chceš, ale ať můžou ženy, které pracovat chtějí, mají možnost jít do práce. Jsou ženy, které třeba skončí sami už s miminkem, musí pobírat všelijaké příspěvky od státu a do práce se prostě nedostanou. Přitom by stačilo dát mimčo na 6 hodin do jestli, někam na brigádu a nemusela by žít na hranici chudoby.
Nikdo nikoho nenutí, jen kdyby měl lidi ty možnosti. Např. lékařky, které se dovzdělávají celoživotně - 2 děti = 6 let doma. Na 6 let vypadnout z takto odborného povolání je blbý a já konkrétně znám 2 lékařky - obě zvažovali 3. dítě, ale bohužel být takto dlouho doma, to už se jim nelíbilo.
A zrovna toto jsou lidi, jejichž děti naše společnost potřebuje..

ai30
31. srp 2023

@levandulovy_caj O tom presne mluvim, no.. Vzdycky, kdyz se to tema nacne, tak podobne vylezou z der s tim, ze ony by deti nikdy.... Hele, klidne bud doma i deset let, ale kvuli tomu, ze ty chces byt doma jeste nemusi jine zeny zivorit na hranici chudoby, protoze neexistuje infrastruktura pece o deti, diky ktere by se mohly vratit do prace driv nez po min. 3 letech...

martinka_33
31. srp 2023

@marketka_m i deti z pocetných rodin muzou vyrůstat v láskyplném prostředí, být vychované, a animátora nedelám ani tem třem 😀

martinka_33
31. srp 2023

@ai30 a co Ti brání nastavit si rodičovský příspěvek na rok? A mít vyšší částku a neživořit? NIC, kde to tak i teď, tak v čem je problém??? V nedostatku školek a jesliček... Na tom by bylo třeba zapracovat, aby mámy, kterým 10 tisíc mesíčne nestačí, si mohly příspevek vybrat dřív a kmitat do práce - když tak řvou z azkrácení... Ale tem ostatním nechej moznost volby, moznost být doma 3 roky za méně peněz a povinnost zamestnavateli držet mámě místo ☝️ Nemeňme na tom to co je dobré 🙏 Změňme to co chybí - školky.

ai30
31. srp 2023

@martinka_33 No ale to presne ja prece tvrdim, kde rikam opak?? Ja nenutim nikoho, aby se vracel brzo do prace, ale se*e me, ze ty, co nechcou rvou proti zrizeni jesli pro ty, ktere musi...

martinka_33
31. srp 2023

@levandulovy_caj jsem pro nastavit systém tak, ať si každá vybere. Systém vyplácení rodičovského příspevku tak nastavený už je, tem prácechtivým chybí zázemí pro deti, na tom je potřeba pracovat. To řvaní za zkrácení rodičovské, proč proboha? Nekomu stačí její současna výše. Pozitivum je, ze zamestmavatel drzí místo. Co kdyz ho bude drzet rok? Bude o to víc maminek na pracáku, prptpze se rozhodnou být doma déle a o práci tím přijdou, nesmysl...

martinka_33
31. srp 2023

@ai30 ano, jen je tu příliš mnoho hlasů za zkrácemí rodičovské, tam jsem velmi proti ☝️ Pro vytvoření podmínek pro dřívejší návrat do práce, ale pro moznost výberu.

levandulovy_caj
31. srp 2023

@ai30 však jesle už existují, berou i kojence.
Jinak píšu o sobě, jak to vnímám já. Nikomu nic nepodsouvam...

zelenaesmolda
31. srp 2023

@martinka_33
A s rocnim ditetem je nikdo nezamestna

ai30
31. srp 2023

@martinka_33 Ja jsem to teda tak dukladne neprocitala, ale nezaznamenala jsem, ze by nekdo bojoval za nucene zkraceni rodicovske 🤷‍♀️

levandulovy_caj
31. srp 2023

@martinka_33 já si myslím, že jak je to teď nastavené, je to hodně variabilní a každý si může vybrat podle své situace.

ai30
31. srp 2023

@levandulovy_caj To, ze existuji, neznamena, ze kapacitne staci. To je jako by byla jedna nemocnice v Praze, tys volala po rozsireni moznosti zdravotni pece a ja to rekla, ze vsak nemocnice uz existuje, tak co mas za problem...

ai30
31. srp 2023

@levandulovy_caj Neni a nemuze, ani zdaleka... Neni mozne se ani spolehnout na to, ze dite nastoupi do skolky ve trecv letech, ne tak driv.

martinka_33
31. srp 2023

@zelenaesmolda jakto? Já jsem se vracela.na plny úvazek v 9ti mesících prostředního. Tu práci musíš mít už před mateřskou ne se o ni ucházet po ní, pak problém neni.

martinka_33
31. srp 2023

@levandulovy_caj ale chybí dostatek míst v zařízeních pro maličké děti, to je ten problém.

Strana
z8