Aneurysma mozku. Jak probíhala rekonvalescence po operaci?
Včera jsem psala, ze máma utrpěla mrtvici, ale nakonec nám bylo sděleno až večer po 6,5 hodinové operaci ze se jednalo o krvácení aneurysma na mozku. Dnes ji budou zkoušet probouzet. Před operaci měla ochrnutou celou levou polovinu těla. Mate někdo v rodině zkušenosti jak by mohla probíhat rekonvalescence? Doktoři zatím nejsou moc sdílni a ještě za ni nemůžeme
@sylvusska chodím teď za mamkou každý den, ještě není moc co říkat. Vnímá a komunikuje omezené, ale sestra říkala, ze v noci křičela ze chce domu. Levou stranu ma zatím stále bez signálu. Když za ni jdu, jsem úplně v klidu, většinou to pal na mě padne doma. A děkuji za starost. Sdílená starost je vždy menší bolest
@volcok87 to nemocnicni prostredi mamince neprida na psychice. Kord pokud je stale na ARO ci JIP. Je dobre, ze tam chodis. Ses s ni. To ochrnuti porad jeste nemusi byt trvale. Je jeste brzy, pak ukazi i rehabilitace. Pripadne rehabilitacni zarizeni. Ted se musi mozek ozdravit, po te atace. Nadale drzim palecky. Vim, jak to cloveku zmeni zcistajasna zivot a clovek musi premyslet jinak, co budoucnost. Ted je dulezite, ze vnima. Bude se to lepsit. Hlavne maminku motivovat, at nepropada cernym myslenkach. Psychika dela nejvic.
Nejdřív chci napsat že je mi moc líto, čím si tvoje máma teď prochází. Nemůžu k následkům moc napsat, protože mě i přes krvácení do mozku a velkou operaci, žádné nakonec nezůstali, ale mam kamaráda který byl taky na půl těla ochrnutý a velmi mu pomohli v pražské vinohradské nemocnici. A těď se trochu rozepíšu jestli nevadí...vzpominam si jak zamnou chodila rodina na návštěvy na JIP a skoro ze všech jsem citila ze mají strach, ze nevi co si semnou říkat a že je ta situace těžká vlastně i pro ně, až na jediného člena. Ten přišel a usmíval se, povídal si semnou jako bych byla zdravá a byla z nej citit energie která na tomhle oddělení není běžná a mě to hrozně pomohlo. Alespoň na chvíli jsem to byla ta stará já když on tak ke mě přistupoval. Pokud se ti daří se na maminku usmívat bez té lítosti v očích obrovsky ji to pomáhá. 🙏 držte se
@crejzy díky moc. To je přesně to, co chci, aby nemyslela na to jak je to pro nás těžký. Rikam ji jak ji ta hlava sluší bez vlasů, a táta si děla legraci, snažíme se z toho nezbláznit. Táta hlavně je strašně silnej člověk a moc emoce nedává najevo. A svagrova s tchýni jsou zdravotní sestry a jsou zvyklý. Jsem rada ze jsi v pořádku, dává mi to naději. Dnes ji převáží po 5-ti dnech na jipku
Mamka dostala horečku a má hrozne vysoký tlak. Čekáme na výsledky krve a moci. Sice už pěkné mluví, ale tohle nás zase trochu srazilo 😥
@volcok87 Co znamená "hrozně vysoký"? Do 160/100 budou asi doktoři říkat, že je vysoký, ale brala bych že jako v pohodě. Taky může být ve stresu a občas to v nemocnici měří všelijak (i když na JIPu bude asi na kontinuálním monitoru). Já měla po porodu něco jako 200/hodně. Nemohli mi to pořádně srazit, tak mě vraceli na JIP na nějakou kapačku a tou to pomalu pak sundali. Na tohle jsou normálně léky. Pak mě měřili už na oddělení metodou "ještě než poběžíte za malým, rychle se tady změřte" a divili se, že to je zase šíleně vysoké - až jsem se začala měřit sama a v klidu a rázem tlak v pohodě. Vysoký tlak je riziko hlavně kvůli tomu, že může cokoli kdekoli zase prasknout, takže je potřeba ho srazit a sledovat, ale mají na to léky, kterými se to dá srazit vcelku v pohodě dolů.
@volcok87 Tak to je sice hodně, ale mám pocit, že kritičtější je ten spodní - a ten je kupodivu docela dobrý. Jestli si to dobře pamatuji, tak mít spodní pod stovku měli jako podmínku, že mě pustí z nemocnice domů (ještě v neděli jsem měla i nad 100 a chtěla a docela i potřebovala jsem v pondělí už domů - abych mohla dopřipravit byt na malého, než budu nastupovat k němu na neonatologii) a mám tady napsané v mých poznámkách při propouštění z nemocnice, že 150/90 je už zcela v pořádku (jako cíl, na kterém se mám snažit držet pomocí medikace). Ale samozřejmě že po aneurysma to může být jiné než po porodu s preeklampsií.
@volcok87 babicka tyto vykyvy taly mela na JIP, jeden den dobry, druhy den vysoky. Srdicko a mozek jsou propojeny. Urcite ji nasadi podle vysledku do krve na snizeni tlaku a pripadne ji zacnou odvodnovat, to muze zpusobit ten tlak. Uvidis. Budete volat jeste dnes na vysledky. On ten stav bude na houpacce, ale je na JIP a na monitorech. Ma nepretrzitou kontrolu a dohled. Urcite to bude dobre. Myslim na vas. Je to ted tezke obdobi... musite ted bojovat a verit vsichni. Dostane se z toho.
Přišly na příčinu proč asi aneurysma prasklo. Ma obrovské rozdíly mezi tlakem na manzete a měřeny sondou. Nekledne pod 230/137 přes maxima leku. Na manzete je vsude na těle 130/70 a netuší proč.Muže ji skolabovat srdce.
Bože já se bojím
@volcok87 Moc držím palce, taky diskuzi sleduju a s radostí čtu takové dobré zprávy.🍀

@volcok87 držím pěsti. Bude to těžké, ale zvládnete to. My měli v říjnu babičku v nemocnici a i pro mě to bylo náročné i přes to,že jsem pracovala v sanatoriu pro pacienty s alzheimerem. Vaše maminka se uzdraví, dostane různá cvičení na mluvení, bude to,jako když se učí dítě základní fráze,tak může trénovat s vnoučaty 😉