Gastroezofageální reflux u dospělého, máte zkušenost?
Máte prosím někdo zkušenosti s touto nemocí? Poraďte, co Vám zabírá. Jak jste upravili životosprávu, jaké léky užíváte.... Budu moc vděčná za každou radu, jak na tuto nepříjemnou nemoc.
pokud byste si chtěli o této nemoci více povídat, podpořit se, založila jsem skupinu reflux u dospělého, tak budu ráda, když se přidáte 🙂
Ahojte vsichni,ja mám taky problém ,asi 8mesicu v kuse,akorad když piju nebo jím mám klid,proto jsem i přibrala 5kg...,mám neustálý pocit něčeho v krku,ORL v pořádku krom streptokoka,prelecen dvakrát ant,na gastru zjištěn mírný zánět jícnu,reflux....,nasazen Omeprazol 1-0-1....,ale bez úlevy,mužů teda říct,že piju kávu,dám si cigaretu a nějak dietně určitě nejím,alkohol nepiju,můžete mi někdo poradit,co dělat?? Dekujii moc
Ahoj, mám mimojícnové projevy refluxu (nález na ORL). Beru Omeprazol cca měsíc, ale není to lepší. Je běžné, že máte při refluxu i při lécích bolesti žaludku nebo žaludeční nevolnosti? Může to být tím, že jsem sice upravila životosprávu, ale piju kávu? Může to být paradoxně těmi léky? Díky za odpovědi!
@chiara75 Ahoj,jj,je to u refluxu možné...,já jsem životosprávu moc neupravila,kávu piju také...,těmi léky neee,ale je to příznak refluxu,já už mám knedlík v krku třičtvrtě roku a už jsem si zvykla,všechny vyšetření v pořádku,akorad dvakrát streptokok,tak jestli to může být dlouhodobě po tom nevím,je to nepříjemné a snad to někdy přestane,Ty to máš jak dlouho?
@martasaxi Ahoj díky za odpověď. Já mám od srpna problémy s krkem, diagnostikováno na ORL to bylo asi v září nebo říjnu. Nebyla jsem ještě na gastroskopii, moje praktička mě tam ani nechtěla poslat. Už předtím jsem občas měla pálení žáhy, ale to teď praktiky nemám. Bývá mi zle od žaludku často právě chvilku potom, co si vezmu Omeprazol. Nejdřív se mi zdálo, že to skvěle zabralo, ale teď jsem tam, kde jsem byla a s tím žaludkem snad ještě hůř. Životospávu jsem upravila, protože jsem vypozorovala, že po pečivu mám nesnesitelné sucho v krku, a to třeba celou noc. Ten knedlík v krku je taky děs. A máš představu, co ti mohlo tu nemoc vyvolat?
@chiara75 To netuším,ale je pravda,že než mi to začalo,byla jsem ve stresu,teď už je to lepší,ale pořád to není ono a od té doby mám pouze ten knedlík,ale pořád,akorad když jim,piju tak super....,a v noci taky celkem dobrý,ale jen se ráno probudím a hned začnu na to myslet ,opět ho cítím celej den!!Hnus .....
@martasaxi Já ho mám od srpna. Po prášcích nejdřív lepší, ale teď zase. Nechápu, kde jsem k tomu přišla. Stres nemám, teda mám ho akorát z toho knedlíku a dalších projevů refluxu, protože mám strach, jestli nejde o něco vážnějšího.
@chiara75 Jj,taky nechápu ,co to je za hnus!Divej,pokud máš ORL vyšetření v pořádku,ještě bych doplnila tu gastrofibro,tak si myslím,že je to psychika,já už to mám taky vsugerováno!Teď jsem se zrovna objednávala na gastro kontrolní a jdu v březnu.....,jsu zvědavá,co mi řeknou.....a vážnější to podle mě je,pokud to bolí a nejde jíst .....,jinak nevím😭
@martasaxi to je strašný. Je to hnus!
@martasaxi Na ORL toho vidí spíš méně. Mně viděla místo, kde stí jícen a říkala, že je zarudlé. Na gastru se kouknou až do žaludku a výsledky budou přesnější. Taky nevím, kde jinde. Mám ale zkušenost s nízkosacharidovou stravou, jsem ve skupině na fb, kde se to řeší. Hodně lidí uvádí, že se toho úplně zbavili a vyřadili léky. Jen menší část říká, že nepomohlo. Četla jsem pak na to téma zajímavý text. Předpokládá se, že nadmíra sacharidů skutečně v trávících cestách vyvolává děje (časo sojené třeba s různými kvasinkami, candidou apod,), které k tomu vedou a proto nepomáhají ani léky. Na začátku tam navrhovali poměrně radikální řešení, ale stojí za úvahy: první týden jen vývary, další zařadit mléčné výrobky a dále jíst nízkosacharidově.
@chiara75 Jj,to asi budu muset zkusit,ale fb nemám!Já sladký hodně ráda i jidlo miluju a je pravda,že jsem se nijak neomezila,ale mam hodně pohybu,měřím 155 cm a vážím 49 kg,takže nadváhou netrapim,ale co se týká jídla přímo žeru😂,takže to asi budu muset zkusit a jak to najdu na googlu ti dietu,nevíš?
@martasaxi Nejlépe na téhle stránce: https://www.neslazeno.cz/wp-content/uploads/2018/12/2018-12-09-Tahak-loukarbisty-v7.pdf?fbclid=IwAR1td4wR7VVmja6grxDL_qi_MCGL46pPllFTqf3ctcWELM3LLyzVs2bzGDU Ale je toho víc, věnuje se tomu i Margit Slimáková, která má různá videa. Jestli máš ráda sladký, tak teda asi nic moc 🙂 Ale dá se odvyknout sladké chuti nebo to nahradit xylitolem a erythritolem nebo stévií. Mně ta strava dost jede, protože můžu tučné jogurty, tvarohy, slaninu a tak 🙂 Jinak to máme podobné, jen kromě knedlíku mám občas pálení v krku a nose, kýchání a někdy - spíše výjimečně -mám ten rozbolavělý žaludek.
Zkušenosti z naší rodiny - reflux může být způsoben mimo jiné i neodhalenými potravinovými alergiemi včas. Když takový alergen ze stravy vypustíte a současně upravíte stravování jako takové, obtíže zmizí. V našem případě šlo zejména o ABKM a IL.
@martasaxi ano, knedlík v krku, pálení žáhy, takový celkový pocit nepohody v žaludku. U nás v rodině je problém hlavně mléčná složka ve stravě (bílkoviny i laktóza) a celiakie, u syna pak většina surovin, neb je multialergik. Zkusila bych jako první ty mléčné složky vyřadit, pokud jsou ve stravě zastoupeny (já třeba x let měla jako příznak jen svědění hlavy a zácpu, s mlékem jsem si to vůbec nespojovala, až když po porodu začaly přicházet i další příznaky a hlavně pak díky synovi, jsem přišla na to, že to bude asi mléko a testy to potvrdily).
@miryp Tak je super,že se přišlo na to,co to je,a jak dlouho trval pocit knedlíků v krku,já už to mám třičtvrtě roku a je to hnus.....,ale je pravda,že jsem na naopak začala víc jíst,protože když jim ,mám klid a jim vše,takže by asi chtělo zkusit upravit jídelníček,ale to sladký nedám🤣
@chiara75 Ahoj, můžu poprosit o název té skupiny na fb. Jinak já mám zajištěnou nedomykavost jícnu od léta. Poslední týden mě bolí hrudní koš, po každém jídle ucítím boles v zádech, ale vzhledem k tomu, že mám celkově problém se zády tak nedokážu rozpoznat, jestli to jde zevnitř nebo od páteře. Takže plánuji opět návštěvu na gastru.
@despoinamaria Ahoj ,fb nemám,takže nevím,ale někdo to sem psal.....Na gastro jsem taky objednaná,a jsem zvědavá,co mi řeknou,protože je to pořád stejný,ani zlepšení ani zhoršení,ale už mě to teda pěkně depta,při každým polknutí něco v krku🙏
@despoinamaria Ahoj, je to Nizkosacharidove stravování (LOWCARB) pro zdraví a hubnutí. Je ta nahoře manuál, který si precti, najde s tam hodně informací. Jinak se tady to mám stejný, taky nevím, co mě vlastně bolí. Ale možná spíš žádá a bloky žeber. KdYBys k té stravě něco chtěla, dej vědět.

@bohdana70
a ten reflux ti potvrdili nebo ne? já s ím bojuji čtvrt roku (ale prý už ho mám déle) a je to šílené... jsem psychicky na dně ☹