Kdy volat záchranku při střevní viroze u matky?
Ahoj, chtela bych znat nazory ostatnich a hlavne tech, co se pohybuji ve zdravotnictvi. Dcera domu donesla strevni virozu. Stredu jsem prolezela v horeckach a max si dosla na wc. Bolelo me cely telo, silena slabost. Ve ct se spustil vodnaty prujem, ktery stale trva. Beru uhli, endiaron, jim rohliky, mrkev, ryzi. Piju na stridacku cerny caj s mineralkou. Stale kojim mladsi skoro rocni. Ve ct a pa uz jsem nejak fungovala kolem deti, jen jsem byla unavenejsi, chlap sel do prace. .
Koukněte na Hypokalémii = nedostatek draslíku
@tahejhula Ne. Příště, až jí bude blbě, tak už bude mít tu zkušenost, že je fajn mít při ruce mobil, protože se může stát, že bude ležet v křečích vedle hajzlu. A bude mít pohotovostní tlačítko na manžela a aplikaci na záchranku. Protože příště třeba může mít na sporáku vařící polívku a doma batole, který si už umí přistrčit židli, a pak bude fakt záležet na tom, aby někdo dojel, než se sebere. Je dobře, tohle řešit pro příště, a nečekat až se něco stane.
@lobella a vám teda bylo? Já jsem měla takový stav co popisujete a byla to hypoglykemie taky po střevní viroze. 2 dny jsem nejedla, skoro nepila, kojila jsem dceru a pak třes, slabost, oplocená v posteli a měla jsem pocit že když usnu, tak se už nikdy neprobudim. Nemohla jsem ani vstát z postele. Mne to došlo co mi je, jsem zdravotník, vypila jsem caro se 4 lžičkami cukru a už mi bylo dobře.
Ty křeče jsem měla taky, mohou být z hypoglykemie.
@prejeta_zaba normalne 2-2,5l, ted ksem mela po horecce, srajda co pul hodky max uz treti den, nepozrela jsem k jidlu vubec nic uz od stredy, tak jsem pila podle poteby, kdyz jsem vypila jen 2l, motala se mi hlava a mela jsem sucho v puse i rty popraskane, tak jsem pila vic
@lobella ahoj, podle toho, co popisujes, se ti s nejvetsi pravdepodobnosti stala tzv. hyperventilace. Mozna, jak uz jsi z toho vseho byla vyrizena, tak jsi asi hodne hluboce a rychle dychala a zrejme i dlouho. To se pak stane, ze se ti vlivem prilisneho kysliku v krvi rozvrati vnitrni prostredi a clovek pak upada do kreci presne takovych, jaky popisujes. Prvni pomoc spociva v tom se predevsim uklidnit a Prilozit si k ustum a nosu neprodysny pytlik, do ktereho zacnes dychat, aby jsi zpet nabrala oxid uhlicity a telo si to mohlo vykompenzovat a upravit tak sve pH v krvi. Pak tyto krece spontanne odezni. Ale zazila jsem i par vyhrocenych stavu, kdy se ten clovek neuklidnil a naopak ho ty krece jeste vice rozhodily, dychal jeste intenzivneji a museli jsme ho zaintubovat a pripojit na plicni ventilator.
No a k tvemu dotazu, zda v takovem pripade volat zachranku. Evidentne jsi ji nepotrebovala, protoze jsi se uklidnila a vse se vratilo zpet do normalu. Kdyby to dale trvalo, tak ano, volala bych protoze viz vyse. Nicmene jestli uz nekolikaty den zvracis, mas prujmy a nejsi schopna prijmout zadnou tekutinu, tak bych po vlastni ose urcite lekare navstivila, at zvazi infuzni terapii a nejaka antiemetika (leky proti zvraceni). Drzim palce, at je ti brzy lip!
Já bych teda zavolala v tu chvíli, hlavně než vyšlou záchranku tak se popíše problém a poradí co dělat i bez toho aniž by posílali záchranku. Zajela bych teď aby mě vyšetřili zda je vše v pohodě a co to způsobilo.
@tahejhula To nevím, nemám čas to všechno číst. A ani tohle žabomyší dopisování s tebou mě nebaví. I kdybych to přehlídla tak co jako? Co z toho lidi jako ty mají? Potřebuješ autorce dokázat jak je mimo, že se ptá, na co se ptá? A že se ptát nemá? A mně, že jsem mimo, když jí na to vážně odpovím? Cítíš se líp? Prosim tě, zamysli se, proč tímhle zabíjíš svůj čas ;)
@exbordelar diky za podrobnou odpoved, nezvracim vubec, jen ten vodnaty prujem, takze se tim dost odvodnuji...jinak dychani jsem mela spis melke, pospavala jsem, pak se mi zvedl zaludek a ja vyletela, sotva dosedla a chytla kybl, zacalo me brnet telo a za chvili jsme uz lezela, celou dobu jsem dychala normalne, spis klidneji, to co popisujem se mi stalo u porodu nez jsem se naucila dychat, tohle bylo jine
A neni to trosku ode zdi ke zdi? Bud zachranka nebo nic? Nebo proc jsi jeste nebyla konzultovat svuj stav u doktora, aby treba vzal krev a koukl na tebe? 😶
Zachranku bych asi nevolala, ale k doktorovi bych se vydala
Naše nejblížší nemocnice má non stop infolinku, využívali jsme to dost i v práci (pedagog).
Několikrát jsem tam volala i pro sebe, a vždycky ochotně poradili co a jak. Další možnost, moje zdravotní pojišťovna má non stop linku lékaře na telefonu, též už jsem využila a kromě horšího spojení také vše v pořádku.
Volala bych jedno z těchto čísel a pro ostatní mohu doporučit mít něco podobného taky v záloze, a když je situace na hraně se poradit.
A nebylo by lepší tohle popsat lékaři?
@lobella
Me se stalo pred nekolika mesici v podstate totez a manzel mi zachranku zavolal, protoze me vydesily ty krece v rukach a brneni v postate celeho tela, fakt to bylo hodne neprijemny a myslela jsem si, ze se dusim.
Nez zachranka prijela takto vymizelo, bylo mi teda docela dost trapne, protoze uz mi nic moc nebylo. Pan ze zachranky rikal, ze to byla hyperventilace, jak je uvedeny vyse a ze to byva dost psychogenni. Ja tvou obavu chapu. Ale zavolala bych zitra urcite obvodakovi a popsala problem, treba ti neco doporuci.
Na záchranku v tu chvíli asi ne. Stejně s tou křečí v ruce byste nejspíš nebyla schopna si ji zavolat. Prioritně bych volala manžela zpět domů okamžitě. A v pondělí zavolat své dr, popsat problém, jistě vám doporučí nějaké vitamíny a postup a objedná vás na krevní testy a vyšetření až budete v pořádku.
Ja bych teda záchranku nevolala, ale nejspíš budeš dehydratovaná. Zavolala bych si manžela nebo někoho, zajistila hlídání pro dítě a jela si nechat dát nějakou zavodňovací kapacku.

@tahejhula Tak možná pro příště.