icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

werumka
7. bře 2020

@marcicek84 Promiň, fakt to nemá smysl. Nepotřebuju se s nikým dohadovat. Dík.

matire
7. bře 2020

Autorce: Dík za pochopení 🤭 K 1.: Mám rodiče i sourozence, ale nikdo z nich nebude chtít jakkoliv riskovat a to plně chápu. A já to po nich ani nebudu chtít. Jsme z paneláku, už jen vstup do chodby by byl riziko. A za další se dá předpokládat, že pokud budem v karanténě my, tak zbytek rodiny taky - vídáme se hodně často. Nemůžu dost dobře vydejchat (a hrozně mě to rozčiluje), jak stát hází starost na příbuzné a známé.
2. To jsi mě uklidnila, svoje děti nedám 🙂
3. Dát dítě od nemocných rodičů (takže teoreticky nebezpečné) někomu dalšímu - to je taky bezva krok. Kdo se dobrovolně nakazí? Sestra, babi ani děda ne, jsou rizikoví. Na to jsem moc zvědavá, jak by bylo. Fakt nic není domyšlené.

autor
7. bře 2020

@marcicek84 jn 0,2% zda se být málo, ale ať pak vysvětlují rodinným příslušníkům toho, kdo si vytáhne černého Petra 😔 a těžko říci, jak na to bude reagovat populace Evropy, zda případy budou častější, nebo naopak imunita bude lepší. Každopádně, nevím, kde jsem to četla, zarazil mě článek který psal o Číně, kde pacienta propustili z nemocnice, že je z Covidu vyléčený a za 5 dní zemřel na Covid, jako wtf?

jelenice_zavodnice
7. bře 2020

@llluckaaa Nevim, ja do ted cetla pouze lekarske weby z AT a DE protoze mne zajimalo, na co se pripravuji tyto jaksi disciplinovanejsi narody kdyz to tak semlelo ITA. Pak jsem prolitla pandemicky plan CR. Mam ale trochu zmatek v tom, ze ceske media ze zacatku rikali, jak je vysoce nakazlivy, prezije na povrchu predmetu i vnejsim prostredi mnohem dele nez chripka ale WHO ma ted na webu neco jineho. Tak netusim odkud cerpali. A proto beru s rezervou informace na ceskych webech.

autor
7. bře 2020

@werumka děkuji, jakmile bude čas, určo oba odkaz přičtu 😉

matire
7. bře 2020

Když to tady tak pročítám, tak ještě musím dodat. Nebojím se nějak extrémně, nepanikařím a zásob mám fakt málo, věřím, že snad nebude tak zle 😄 Zapojuji se, protože mě to zajímá

autor
7. bře 2020

@matire a v tom, že to není domyšlené vidím hlavní kámen úrazu, protože pokud matka maličkých děti nebude mít příznaky ve stylu, že nebude se moci sama o sebe postarat, raději se ani hladit nebude, pokusí se to vyležet doma, hlavně, aby jí neodtáhli od dítěte/dětí.

autor
7. bře 2020

*hlásit a ne hladit 😂

werumka
7. bře 2020

Je to zajímavé čtení. V tom srovnání vysvětluje i to, proč má Covid těžší průběh než chřipka.

autor
7. bře 2020

@podaji super stránky 😉
@werumka jestli chápu správně, tak podle WHO neplatí, že nakažlivosti je 1:14, jak původně všude psali a ani lidé, kteří nemají příznaky, tak nejsou podle WHO nakažliví?

werumka
7. bře 2020

Anonym - tak tak, to jsou výsledky dat ze 3. března. Ale včerejší data jsem zatím nečetla, myslím, ze ten brief ze včerejška se tykal aktuální nákazy v Číně a Koreji.

odula
7. bře 2020

@mourovatakocka na íděsu. Aktualizujou to trochu se zpožděním ale +- ok. (Vec Švédsku uz je například 161). Věkový skupiny nejsou,' jen státy.

autor
7. bře 2020

@llluckaaa NJ, a kdyby v těch procentech, co na nemoc zemřou, byli Tví blízcí, souhlasila bys stále s Pirkem, ať to pustí bez okolků do světa? (rétorická otazka) Kdyby nebyly ty opatření, jde to rychleji a schytali by to i Ti, co by ani tak vážný průběh neměli, jen by pro ně nebylo místo, čas, léky... A taky zdravotní personál by měl pěknou úmrtnost. Ano, dobře se to říká, ale zároveň si v duchu říká, že jeho se to netýká, on je v bezpečí... Kdyby ale předem třeba věděl, že by se to týkalo jeho nejmilejších, nevypustil by to z úst. Tím že nikdo neví, koho to zabije, koho to poznamená, je každý chytrý a pouští moudrá do světa...

llluckaaa
7. bře 2020

Já v těch procentech blízké mám 😉 Prostě k životu asi přistupuji jinak - narození a smrt beru jako součást života, nemoc k životu patří a my na tom nic nezměníme, je to koloběh života. Není důležité, jak dlouho člověk žije, ale aby svůj život šťastně prožil 😉 Už jsem tu několikrát psala, že chápu ta opatření, kdy teď hlídají každý výskyt - jedna proto, aby se o nemoci dověděli co nejvíce a mohli ji lépe studovat a hledat lék, a taky aby zpomalili její šíření, aby se na ni lépe připravili (hlavně co se týče zdravotnického materiálu a personálou). Ale do budoucna uvažuji stejně, že si na tuto nemoc prostě zvykneme.
No právě, nikdo teď pořádně nic neví. Tak proč vytvářet bubáky, bát se jich a stresovat se něčím, co třeba nikdy nenastane? 😉

mourovatakocka
7. bře 2020

@llluckaaa No, já bych třeba byla ráda, aby si můj děda a babička ještě užili dceru. ..

marcicek84
7. bře 2020

@llluckaaa jako kolobeh zivota ano,ale ohrozovat cilene babicky a dedy hlidanim kdybyste jsi do nemocnice a ono melo byt v karantene,to mi moc fer neprijde,to mam zase teda jinak nez ty...Vubec to ta vlada nedomysli...

matire
7. bře 2020

Autor: tak tak

mamio
7. bře 2020

Vesměs se všichni doktoři shoduji, ze je to každopádně neprobadanej virus. Ze o něm nic moc ještě neví. Coz vidím jako nejhorší na tom všem.

mamio
7. bře 2020

Ještě by me zajímalo co s ním udělá oteplení příští týden by mohlo být az 17 stupňů...

llluckaaa
7. bře 2020

@mourovatakocka Já bych byla zase ráda, kdyby mým dětem zůstala aspoň jedna babička. Sama jsem ztratila posledního prarodiče, když mi bylo 8 ☹
@marcicek84 Ono je to stejné i jinými nemocemi - doufáme, že je nechytnou najednou oba rodiče, aby se měl kdo starat o děti. Jaké by podle tebe bylo nejlepší řešení, které měla vláda domyslet? 😉

marcicek84
7. bře 2020

@llluckaaa tak ja kririzuju opatreni poruseni karanteny pod pokutou 3 mega z duvodu,ze neni domysleno jak s temi nakupy...a respiratory se sehnat nedaji,je zakaz prodeje,tedy meli by pak kazde rodine ty respiratory poskytnout...
Co se tyce te rodiny,tak vetsinou kdyz neco dcera donese ze skolky,postupne lehneme vsichni a jelikoz z covidu se clovek dostava dyl predpokladam,ze to nebude ojedinela situace se starat o dite,to mozna nebude mit kdo z rodicu,prarodice neprichazeji v uvahu a pak uz neni u nas kdo...a do klokanka dat dite co bude mit narizenou karantenu je taky blbost...k takove rodine jedine zdravotni sestra s respiratorem,ale to je zase nakladne reseni,ale asi by to reseni bylo...lepsi nez nemit zadne...a vlada zatim dle meho nazoru zadne nema...

llluckaaa
7. bře 2020

@marcicek84 Tak očividně jenom nařízení od lékaře nebo hygieny zůstat v karanténě nezabírá a na některé bude fungovat jen hrozba pokuty. Nákupy si 90 % obyvatel obstará přes internet. Ostatní, co nenakupují na internetu, holt musí vymyslet záložní plán - rodina, přátelé, sousedi. Neumím si představit, jak by měly ty dovážky jídla fungovat centrálně s podporou státu. Vsadím se, že by se našlo plno vykuků, co by toho zneužili ☹ Respirátorů je nedostatek a zdravotnický personál musí dostat přednost. Až jich bude dostatek, holt se dostanou i k obyčejným lidem.
Tak v tomhle mám jinou zkušenost - 3 děti, občas se u některého nějaká nemoc objeví, ale pokud putuje po všech členech rodiny, tak je to bývá nějaká rychlá sračkoblička.
Hlídání dětí může být někde problém, ale opět si nějak neumím, představit, jak to provést nějak centralizovaně. Zdravotních sester je nedostatek, když si k tomu vezmeš, kolik z nich bude nemocných a kolik v karanténě, tak na hlídání dětí žádné nebudou. Leda by se vyčlenila část klokánků pro karanténu a tam by se kromě normálních tet střídaly i sestry.

marcicek84
7. bře 2020

@llluckaaa jenomze kdyz chces nakoupit pres net a jsi v karantene,mela bys zaplatit predem kartou a chtit at ji nechaji jidlo prede dvermi abys nikoho nenakazila,ale to tak nejde nekdy ti objednane jidlo meni,protoze je vyprodane a cena s pak meni,doplacis,to udelas bez respiratoru teda jak,kdyz se to doplaci na miste...
Mne nejde o tu vysokou pokutu asi to treba je,ja vim,ze jsou lide nezodpovedni,ale vadi mi na nedomyslenost situace a neinformovanost...proste prohlaseni ale jaksi v praxi to narazi na neproveditelnoat...leda,ze by byla povinnost udrzovat zasoby pro rodinu na mesic to by oak asi proveditelne bylo...

llluckaaa
7. bře 2020

@marcicek84 Ještě se mi nestalo, že bych objednala jídlo a dovezli mi bez hlášky předem něco dražšího... Stalo se ti to hodněkrát? Když veze terminál na kartu, tak je to jednoduché - naťuká číslo, odstoupí x kroků, přiložíš kartu, odečte se částka. Když nemá terminál, domluvíte se předem po telefonu, kolik máš doplácet, položíš peníze v rukavicích, necháš ho, ustoupíš, necháš ho, aby si to v rukavicích vzal...
Nedomyšlené to je, ale obávám se, že se to ke spokojenosti všech a pokrytí všech možných variant ani domyslet nedá ☹

marcicek84
7. bře 2020

@llluckaaa u nas se to deje bezne,de facto kazdy nakup,ano vis to predem pres e-mail a taky ty zmeny nemusis prijmout vubec,pak je castka nizsi nebo je vezmes a doplacis, nebo se musis domluvit a vzit jen neco,tak to bez rousky pujde fakt dost tezko...
Napr.kdyz nekoho dam do karanteny pod pohruzkou pokuty 3 mil.Kc,ocekavala bych,ze taky reknou navod jak co obstarat aby to bylo v soukadu se zakonem,protoze proc to mam vymyslet ja a jsem schopna to jako obcan laik vubec domyslet?Takze ano bud se lide maji na mesic zasobit,nebo proste maji vydat neco jako prirucku situaci,aby vsichni byli informovani,aspon by tim bylo zamezeno hysterii a vsichbi by vedeli co ano a co ne...
Ted jsem treba cetla clanek kolik umrti ocekava USA a ze ocekavaji ze to bude 10 x horsi oproti bezne chripce a ze se na to tamni nemocnice pripravuji...

re_barbora
7. bře 2020

@marcicek84 no ale kdyz uz jsem nakazena, tak mi staci rouska a tech je dost.. a do karanteny jde cela rodina automaticky, takze i deti.

autor
7. bře 2020

@marcicek84 když to vezmeš kolem a kolem, tak kdo tu karanténu bude hlídat? Nikdo. Když někdo někoho obviní z porušení, musí předložit i nějaký důkaz. Jsou lidé, na které ostatní nebudou bonzovat a jsou i takoví, co by obvinili křivě, aby se třeba pomstili kvůli něčemu. Dávání pokud mega nedomysleli a hodně lidí to bude brát jako plané řeči, dokud neukazou exemplární příklad

autor
7. bře 2020

@llluckaaa taky bych to tak chtěla umět brát. Ale nějak se mi nedaří 😉 Jinak já si myslím taky, že to tady zdomácní, ale on to podal tak, že by ty opatření nedělal vůbec a buď by lidé měli štěstí, anebo by se dostali do těch, co to nezvládnou. Jako ano, to a těmi příušnicemi, spalničkami chápu, jak to myslí, ale tady tyto nemoci jsou a ve většině případů už je člověk nemá, tak jako neštovice, ale tento vir evidentně se takto mechové a ti, co se uzdravili, znovu onemocněli, možná že vir už tam zmutoval a díky tomu bylo repete, nevím

matire
7. bře 2020

@re_barbora Dneska jsem šla náhodou kolem lékárny a na dveřích cedule "roušky nejsou a brzy nebudou"

Strana