icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

hojda
11. zář 2020

@marcicek84 To já vím, že ve školce roušky nejsou. Jen nechápu, proč dítěti chceš dávat štít?

autor
11. zář 2020

@babanci ta jestli cestuješ, to je Tvoje věc. To že jste to na dovolených nechytli, tak to je fajn, měli jste štěstí. Ale teď to má Tvůj kolega a když vedení řekne, že máš jít domů a že Ti dají 100% mzdy, tak máš jít domů a neohrožovat nikoho. Uvědom si, že pokud jsi to od kolegy chytla, čili budeš pozitivní, tak v práci se připrav na pořádný linč, že jsi byla umanutá a stůj co stůj tam chtěla být

autor
11. zář 2020

@babanci 40 dnů dovolené? A to jste soukromý podnik? To chci taky 😅 co to je za firmu, to se jen tak nevidí

babanci
11. zář 2020

Státní. 😊 Jsem služebně nejstarší zaměstnanec. A jediný,co nebyl nikdy v pracovní neschopnosti. Takovej přestárlej unikát.

babanci
11. zář 2020

Nabízeli home office. Jenže moje práce nelze na HO dělat. A kolega je kolegou všech. Každý se s ním potkal a ne jen při vaření čaje yuzu jako já. Navíc mě hygiena jako úzký kontakt nevyhodnotila,vzhledem k tomu,že je nezajímám. To jen ten dobrák ŕekl šéfovi,že jsem byla v kuchyňce.

babanci
11. zář 2020

Je to miláček. Určitě mu poděkuju,i za mámu,o kterou se musím starat,pŕed týdnem jí propustili z nemocnice,i za vnučku,co jí umŕela maminka a má jen mě a tátu.

marcicek84
12. zář 2020

@hojda ty si myslis,ze je rouska vhodna pro kazdeho?moje dcera trpi na opakovane rymy,kdyz nosi rousku,rymu by mela permanentne,tim ze ji vyschne sliznice a to by byla porad doma,takze za nas prichazi v uvahu k jejim potrebam jedine stit.

Jinak holky uz dcera lehla,ryma,kasel teploty 37.5,takze pristi tyden asi delam z domu,ale vzhledem k te nezodpovednosti druhych se nedivim,je to porad stejne...

meesha
12. zář 2020

@babanci takze ty odmitnes HO ve firme, kde se objevil pozitiv covid, se kterym mas spolecnou kuchynku apod, pritom se staras o maminku po takove nemoci. Gratuluju, jsi fakt drsnacka.

marcicek84
12. zář 2020

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/hygienicka... tak mozna nakonec v karantene cela Praha?

llluckaaa
12. zář 2020

Tak pro zajímavost, jak se to dělá teď u nás 😉 V práci se taky objevil pozitivní výskyt, je bezpříznakový. Testy se dělají vybraným zaměstnancům preventivně pravidelně. Odchytili zatím jednoho - všichni, co měli s pozitivním delší kontakt (dle pravidel min. 15 minut, blíž než dva metry, bez roušky), šli okamžitě domů, i s počítačem a předpokládá se, že budou na HO. Tito všichni následující den na testy, ostatní dobrovolně. Já s tou osobou jela asi minutu ve výtahu, na testy jsem zatím nešla, ale další den jsem zůstala na HO. Pokud budou další pozitivní nálezy, asi zůstanu na HO. Nejsem riziková z hlediska zdravotního, ale musím dojíždět autobusem a teď už bývají docela narvané, tak bych to dost nerada případně šířila ve velkém. Jinak zaměstnavatel nám rozdává dezinfekce, doma i v práci u vchodu a v kanclu jsou, dostáváme vitamíny a tak, prověřili nám přístupy na dálku a máme možnost si dovézt domů vybavení z práce. Vůbec mě nenapadlo, že bych proti HO nějak protestovala a dělala nějaké ofuky, je i v mém zájmu, aby firma pořád fungovala a nebyli všichni současně nemocní - i těch 25 % s horším průběhem je pro nás dost, do toho si přičtěte děti v karanténě a domácí vzdělávání...

anuliinka2013
12. zář 2020

@marcicek84 Jejda neplas zase! V tom clanku se objevuji slova "v krajnim pripade" a "udelame vse, aby k tomu nedoslo"...🙄

meesha
12. zář 2020

@anuliinka2013 uprimne, pokud se budeme chovat jako @babanci a podobni a machrovat tak je to nejlepsi reseni. Vcera chlap v praci, verejne misto a la klub, nikdo se s rouskama neobtezoval. Podzemni nevetrany prostor, kde stravi lidi 4-5h v kuse. Dokud lidi nebudou zapojovat mozek a snazit se sami, tak se z toho srabu nevybabrame.

anuliinka2013
12. zář 2020

@meesha Ja to nerozporuju, uprimne bych za to byla taky rada... Jen mam rada podavat uplny obrazek 🙂. Cimz nerikam, ze k tomu nedojde... myslim, ze to moc momentalne nikdo nevi, co nas jeste ceka...

jelenice_zavodnice
12. zář 2020

@marcicek84 A jak tu karanténu udělají? Obtáhnou Prahu ostnatým drátem s elektřinou aby nikdo nemohl ven ani dovnitř, nebo povolají všechny ozbrojené složky z ČR aby hlídali ten milion přespolních, co denně dojíždějí do Prahy z jiných krajů? To bude na Moravě anarchie bez jediného policistu, protože všichni budou hlídat výjezdy a silnice z Prahy...
Jinak, pro ostatní, třeba někdo taky tak přemýšlí a třeba někdo ví, jak se dělá tato korona statistika, ale dle informací je čtvrtina "pražských" nakažených cizinců. Jestli jsou to turisté nebo cizinci v ČR přechodně bydlící, to se asi nedozvíme. Dle pár článku si ale cizinci - turisté obvykle tu koronu dotáhli z ciziny a vrátili se zpátky s koronou "jakože" z ČR. Dále jsem přemýšlela, jak se přiřaďují do statistik všichni ti nakažení. Podle místa trvalého pobytu? Podle místa odběru? Podle místa karantény? A co tedy všichni ti cizinci, jsou počítání jako "Pražáci"? Protože osobně si myslím, že to asi bude podle místa odběru (pokud to tak není, tak to ozřejmí snad někdo osvícený, je tady někdo takový?), a tím pádem v Praze se dělá nejvíc odběru bez ohledu na to, kde kdo z těch testovaných bydlí, případně kde tráví karanténu a nebo kde má pobyt. Takže automaticky podle tohoto myšlení musí mít Praha nejvíc nakažených, tedy tak, jak se prezentuje, protože při propočtech na stotisíc obyvatel Praha pořád nevede. Dále jsem přemýšlela jak to je v případě např. študáku, co jsou teď v Praze znovu desetitisíce z celé republiky. Když někdo na pokoji zůstává v karanténě, co ten nebo ti, co s ním bydlí? Přestěhují si někam jinam? A když není kam jelikož o koleje je boj, tak kam jdou? Domů, přes celou ČR? Nebo jsou s ním na pokoji ale dále chodí na přednášky jako obvykle? Anebo jak to?

meesha
12. zář 2020

@anuliinka2013 ja vim 🙂 ja jsem to pochopila 🙂

marcicek84
12. zář 2020

@anuliinka2013 jako asi tak,i v Karvine toto hrozilo a nakonec k tomu neslo,ale bylo to dost ve hre

meesha
12. zář 2020

@jelenice_zavodnice vis co, ted uz je tech nemocnych tolik, ze je asi technicky fuk, jestli je jich v Praze 200 podle trvaleho bydliste (jak teda puvodne vsichni rikali) nebo podle testu. Navic je to spicka ledovce. A podil cizincu uz ctvrtinovy az tak neni, jak jsem nekde cetla statistiku. Co mi prislo fakt trapny, ze se treba Nemecky turista vrati domu, je pozitivni a Nemecka! hygiena odhali naprosto neodtrasovane ohnisko v nejakem klubu u nas. A nejde o vyjimky. Nestihaji, nestihaji a nemuzou stihat, ani kdyby se rozkrajeli. Je mi jich lito. Je to totalni selhani statu. (Meli navysit testovaci i trasovaci kapacity. Neudelali pres leto nic. Mista vytvorena, ale nejsou lidi. Pres prazdniny mohli nabrat a zaskolit zalohy. Nic. "CHytra karantena vsechno vyresi a druha vlna nebude. " Druhy vyrok, ktery pristup veleslavne vlady vystihuje je "policisti nebudou pomahat hygienam, budou HLIDAT, ABY LIDI NOSILI ROUSKY".

marcicek84
12. zář 2020

@jelenice_zavodnice kdyz neni zbyti vymysli cokoli,v tom clanku se psalo o vybranych castech,muzou byt asi oblasti,kde se to siri a treba by to na 14 dni pomohlo,co ja vim,ale toto vyoadlo z ust prazske hygienicky,takze nad tim spekuluji...
Nemocni se prirazuji dle mista trvaleho bydliste,tedy i diky tomu muzou rust pocty nam,proroze tam lidi chodi za praci,ale ty osoby v nasem rrgionu nejsou,ale jsou u vas.Jak je to s cizinci netusim,ale asi se objevu u vas ve statistice a jsou v kararantene taky v Praze,takze de fakto tam tu nemoc muzou sirit
Je zajimave pozorovat,ze se v Praze lidi v metru prestavaji drzet,jaky maji strach,kazdopadne se stale najdou taci co tu rousku nemaji nebo ji maji pod nosem,takze jsem celkem byla prekvapena tim koloritem a extremy,jelikoz tam viditelne dochazi z diverzifikaci lidi na rouskofily a rouskofoby,tak viditelne to nebylo ani u nas.Nam letos sluzebky do Prahy skoncily do odvolani,vedeni pocita s tim,ze do konce roku tyto cesty schvalovat nebude,vse se bude resit na dalku

marcicek84
12. zář 2020

@meesha tady s tebou musim souhlasit,nestihaji,neprioravili se,nic nefunguje a tak policiste budou hlidat rousky? To je opravdu vtipne,oni potrebuji trasovat!!! Neni jich tolik aby uhlidali vsechny lidi,zda maji rousku🤦🏻‍♀️🙏

meesha
12. zář 2020

@marcicek84 tak on se estebak proste odkopal. To je ta jeho mentalita. Misto osvety a vysvetleni, ze ted to jinak nepujde, priznani chyby, povzbuzeni lidi v osobni odpovednosti, povzbuzeni, ze pak to nejak zvadneme, tak se vzmuze jen na to: Jestli nebudete poslouchat, tak na vas poslu policajty, bububu.

alcar
12. zář 2020

Holky, nejak jsem nepochopila, proc Jagrova v tom clanku zminuje, ze zvazuje zavedeni rousek do skol. Clanek vysel 10.9., ale nevim, jestli ty rousky do skol byly zavedeny az pak? Nebo se tohle narizeni Prahy zase netyka? Ja uz jsem z toho jelen. 😁

meesha
12. zář 2020

@alcar ona myslela pri vyucovani. Pak chapu, ze by to melo "neblahy vliv na vyuku".

alcar
12. zář 2020

@meesha ne, je tam tohle. Ale vypada to, ze rozhovor delala den pred tim a otiskli ho v den, kdy to stejne nakonec vyslo v platnost.

mamio
12. zář 2020

Tak už nám to stoupá a bude hůř bohužel. Ať se připraví rouskofnukny na to, ze ted to postihne i je a jejich okolí široké rodiny.... Mam onkologicky nemocnou matku po 2 transplantacich, teď dlouhodobě v pořádku, a za keci o tom, ze je stejně nemocná bych rozdávala poradny facky. Takový lidi, děti, stáří a atd,by normálně žili dal, třeba dalších 10 let, jenze jsme národ bezmozecku,který neumí předvídat, zvastaji o nesvobode kvůli rousce na hubě, tak teď si to vyžerou i ti ostatní. A co třeba těhotný a vliv na plod, taky se ví hovno. A keci o tom, ze je to chřipka je další úlet, je to SARS a navíc nikdo neví jak a kde vznikl a co v těle nastartuje dal....V tom vidím to největší riziko.Nikdo to nezná a nevi co to udělá do budoucna v těle. A to nemusím číst noviny, stačí selskej rozum.

meesha
12. zář 2020

@alcar ja to cetla prave uz v ten den, tak mi to prislo jasny, ale mylit se muzu. Protoze oni to narizeni vymysleli tusim 4. zari, ze ve spolecnych prostorach budou rousky od 14. 9. Myslim si to, protoze to byl patek po semaforu, od nasledujici stredy bylo zavreni tech baru v noci apod... a od 14. 9. ty rousky ve skole. 10. 9. Uz bylo o spolecnych prostorach rozhodnuto, proto jsem si z toho "vydedukovala", ze jde o rousky pri vyuce, si myslim

Ale taky v tom muzu mit chaos :D

jelenice_zavodnice
12. zář 2020

@meesha V tom článku co nasdílela marcicek se píše, že čtvrtina jsou obvykle cizinci. Po otevření hranic jich bylo v Praze znovu požehnaně, zejména těch chlastajících mlaďochu a mladušek, co Prahu znají pouze podle lokality nočního klubu a diskotéky s levným alkoholem a zrovna tato věková kategorie slušně figuruje i ve statistikách. A to mě vede k pochybnostem o tom, jak zodpovědně se k tomu stavějí jiné krajiny, spíš nabývám pocitu, že se na to slušně peče a pokud někdo v cizině uvede, že navštívil Prahu v posledních třech měsících, tak ani nezjišťují dál a původce nákazy je jasný i když si to přivezl z domoviny. Holandsku WHO již pohrozila nějakým bububu, jelikož měli koule a přiznali, že na trasování kašlou, nemají lidi ani kapacity. Stejný postoj zaujmula většina zemí jen to zatím nikdo neřekl veřejně. Česko není výjimka akorát se tady poctivě statistikuje. A nic na tom nemění ani to, že se tady jednou se statistikou kouzlilo, to co udělala většina zemí, je větší kouzlení. Od začátku sleduji statistiku a viděla jsem, jak si ji země upravili. Lidi nejsou a nebudou, není odkud brát a vůbec školit. Policie to dělat nebude, když v nejnižších řadách má těžký podstav. No a snad se nestáhne půlka kriminalistů aby trasovali koronu. Soukromé call centra lidi neposkytnou, je naivní si myslet, že firma nabizimnejlevnsienergie nezištně "daruje" státu pár svých proškolených operátorů, kteří umí lidi zpracovat k jinému kroku než ke sdělení pár kontaktů. Jediná věc, která se doopravdy může dělat, sledovat to všechno virtuálně. Ale na to tohle potřebuje země hodně peněz a málo byrokracie. A také jsme v ČR, kde už vidím, že všichni dobrovolně dají možnost sledovat Babišovi jejich kroky. Popravdě, pořádné řešení není, jen nošení té roušky. Dělá se to všude ve světě, nikdo zatím nepřišel s ničím přelomovým.
@marcicek84 Když jsem byla na testu já, bylo mi řečeno, že v statistice můj test přidělí tam, kde byl proveden, tedy Praha. Takže úplně jiná informace než máš ty, že se to přiřaďuje dle trvalého pobytu.
V Praze se ty roušky nosí tak jak se nařízené, v metru nikdo nikoho netluče denně holí za to, jestli tu roušku má nebo jí má špatně nasazenou, to že se najde pár jedinců bez roušky, nebo pár remcajících jedinců, to je normální a je to zanedbatelné procento jako všude jinde.

alcar
12. zář 2020

@meesha no ja uz v tom mam totiz taky slusny chaos. 🙈😁

marcicek84
12. zář 2020

@jelenice_zavodnice u nas se to resilo v souvislosti s doly a informaci,kterou jsem ti naosapa zverejnil nas hejtman a sam napsal,ze hygiena v tom ma chaoz,ze jim cisla nesedi,do testu to klodne zaradit muzou,ze ti ten udelali ale pak by te zapocetli jako pozitivni do mists trvaleho pobytu,vim ale take,ze s eo tim diskutovslo,ze toro by se melo zmenjt,ze to je nevypovadijici,dale jsem se uz nezajimala...
Jinak k rouskam,byla jsem svedkem,ze ridic tramvaje vykazal z tramvaje studenta bez rousky,pak jeden pan upozirnil studenta SS,ze si ma nasadit rousku,nemel ji ani na pul zerdi a byla z toho hadka a pritom o 3 sedadal dal zae emladi bez rousek,nicmene mladus nasadil stejne pod nos a za chvili ji zase nemel...ti studenti,co jezdi do skol to maji tak 50 na 50 to uz bych se o zanedbatelnem procentu nebavila...

jelenice_zavodnice
12. zář 2020

@marcicek84 Marci, to uz je zavislost ty rousky v Praze, ze? 😀. Ale i presto, pokud pracujes pro firmu, ktera te i v teto dobe vysle Pendolinem na sluzebku do Prahy kde travis jeden den misto virtualniho spojeni, tak delat zaver z jednoho dne je naprosto irelevantni.

Strana